Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

H «μπίλια» στο ΚΙΝΟ μετά από 2 μήνες τζόγου με τα ισοδύναμα

H «μπίλια» στο ΚΙΝΟ μετά από 2 μήνες τζόγου με τα ισοδύναμα

Στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ επικεντρώνονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση των «ισοδύναμων» που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ακυρώσει τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση
h-mpilia-sto-kino-meta-apo-2-mines-tzogou-me-ta-isodunama
 
Στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ επικεντρώνονταν μέχρι αργά χθες τη νύχτα οι προσπάθειες για την εξεύρεση των «ισοδύναμων» που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ακυρώσει τη διάταξη για την επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ανώτατη κυβερνητική πηγή με την οποία συνομίλησε το theTOC.gr παραδέχτηκε ότι το ζήτημα της αύξησης της φορολογίας στον τζόγο «ενέχει νομικά ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν» παρ’ όλα αυτά δήλωσε αισιόδοξο ότι «εντός των επόμενων ωρών, το θέμα ΦΠΑ θα έχει κλείσει».
Το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του δύο διαφορετικά σενάρια εξεύρεσης των απαιτούμενων χρημάτων από τα έσοδα του ΟΠΑΠ. Το πρώτο σενάριο, προβλέπει την αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του φόρου επί των εσόδων από το 30% που ισχύει σήμερα στο 35%. Το δεύτερο σενάριο, προβλέπει την αύξηση της τιμής της στήλης του τυχερού παιχνιδιού «ΚΙΝΟ» κατά πέντε λεπτά του ευρώ. Με δεδομένο ότι ο τζίρος τόσο του ΟΠΑΠ συνολικά όσο και του συγκεκριμένου παιχνιδιού είναι πολύ μεγάλος (σ.σ. ο ΟΠΑΠ εμφανίζει έσοδα άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στο α’ εξάμηνο)η επιβολή αυτών των μέτρων μπορεί να αποφέρει συνολικά έως και 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό όμως που πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι οι φόροι έχουν συμφωνηθεί με τους επενδυτές και βασικούς μετόχους του ΟΠΑΠ στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού οπότε, ουσιαστικά τίθεται θέμα αλλαγής της σύμβασης. Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση θέλει να είναι προσεκτική πριν προχωρήσει στις τελικές ανακοινώσεις καθώς χρόνος για ένα ακόμη «φιάσκο» τύπου «κλιμακωτός ΦΠΑ στην εκπαίδευση» δεν υπάρχει. Γι’ αυτό, δεν αποκλείεται το ζήτημα να παραμείνει σε εκκρεμότητα και σήμερα, να ανακοινωθεί αύριο και έρθει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Πάντως, από χθες το απόγευμα και αφού αποχώρησε από την Ελλάδα ο Πιερ Μοσκοβισί, οι επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι συνεχείς (μέσω τηλεδιασκέψεων) και το ίδιο αναμένεται να γίνει και σήμερα καθώς οι «θεσμοί» ζητούν τεκμηρίωση. Ως προς το τι θα είναι αυτό που θα φορολογηθεί οι δανειστές δεν εκφέρουν άποψη κάτι που διευκρίνισε χθες και ο ίδιος ο κ. Μοσκοβισί. Αρκεί βεβαίως να μην δημιουργείται δημοσιονομικό κενό στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού αλλά και του αντίστοιχου για το 2016.
Στο δεύτερο «καυτό θέμα», αυτό της προστασίας της κύριας κατοικίας, οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση …αριθμών. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να «κατέβει» κάτω από το όριο των 200.000 ευρώ (σ.σ. είναι η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται). Και οι δανειστές όμως φέρονται διατεθειμένοι να ανέβουν από τις 120.000 ευρώ. Προς το παρόν, η σύγκλιση φαίνεται να επιτυγχάνεται στα επίπεδα των 150-180 χιλιάδων ευρώ, όριο που φέρεται να καλύπτει περίπου τους 6 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων. Για τους υπόλοιπους τέσσερις στους 10, θεωρητικά θα υπάρχει ο κίνδυνος του πλειστηριασμού αν και στην πράξη αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν αυτές τις υποθέσεις οι τράπεζες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: