Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Αναβάλλεται για 2 μήνες η κατάσχεση καταθέσεων για μεγάλους οφειλέτες

Αναβάλλεται για 2 μήνες η κατάσχεση καταθέσεων για μεγάλους οφειλέτες

Τροπολογία με την οποία μεταθέτει για την 1η Φεβρουαρίου σκληρά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής κατέθεσε πριν λίγο στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών
anaballetai-gia-2-mines-i-katasxesi-katathesewn-gia-megalous-ofeiletes
 
Τροπολογία με την οποία μεταθέτει για την 1η Φεβρουαρίου σκληρά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής που είχαν περάσει από τη Βουλή με το μνημόνιο, κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Με τις διατάξεις της τροπολογίας,  μετατίθεται στην 1.2.2016 η έναρξη ισχύος των διατάξεων της παρ. 2 και της περ. α της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 4337/2015, με τις οποίες τροποποιούνται οι παρ. 5 και 6 του άρθρου 46 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), σχετικά με την επιβολή διασφαλιστικών μέτρων του δημόσιου συμφέροντος και καταργείται η παρ. 1 του άρθρου 55 του ίδιου Κώδικα σχετικά με τις παραβάσεις φοροδιαφυγής.
Η διάταξη της οποίας η έναρξη μετατίθεται για την 1η Φεβρουαρίου αναφέρει:
«Εφόσον η Φορολογική Διοίκηση διαπιστώνει μη απόδοση, ανακριβή απόδοση, συμψηφισμό, έκπτωση ή διακράτηση Φ. Π. Α., Φ. Κ. Ε., φόρου ασφαλίστρων, παρακρατούμενων, επιρριπτόμενων φόρων, τελών και εισφορών με σκοπό τη μη πληρωμή συνολικά στο Δημόσιο ποσού πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, καθώς και είσπραξη επιστροφής των παραπάνω φόρων κατόπιν παραπλάνησης της Φορολογικής Διοίκησης με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων, μπορεί, βάσει ειδικής έκθεσης ελέγχου, να επιβάλλει σε βάρος του υπόχρεου παραβάτη προληπτικά ή διασφαλιστικά του δημοσίου συμφέροντος μέτρα άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα. Ειδικότερα η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να μην παραλαμβάνει και να μην χορηγεί έγγραφα που απαιτούνται για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.
Στην περίπτωση αυτή δεσμεύεται το πενήντα τοις εκατό (50%) των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου παραβάτη. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες, δεσμεύονται στο σύνολό τους»

Δεν υπάρχουν σχόλια: