Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ενοποιούνται οι αναπτυξιακοί νόμοι του 2004 και του 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ενοποιούνται οι αναπτυξιακοί νόμοι του 2004 και του 2011

Ενοποιούνται οι αναπτυξιακοί νόμοι του 2004 και του 2011

Της Μανταλένας Πίου
To 50% των οφειλών του αναπτυξιακού νόμου προς τις επιχειρήσεις καλύπτει σήμερα το υπουργείο Οικονομίας, ενώ για να ξεπεραστούν οι τεράστιες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των επενδύσεων το υπουργείο αποφάσισε να ενοποιήσει τους δύο αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011 και να δώσει παράταση 18 μηνών, από 1/1/2016 ως τα μέσα του 2017, για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν πάρει ήδη παράταση.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσνταντινόπουλου.
Όπως είπε ο υπουργός, οι δύο αναπτυξιακοί νόμοι έχουν συσσωρεύσει περίπου 6.300 επενδυτικά σχέδια για τα οποία υπάρχουν συμβασιοποιημένες οφειλές ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκονται οι επενδύσεις αυτές είναι δύσκολο να αποτυπωθεί.
Ταυτόχρονα, αποφάσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο έχουν εκχωρηθεί στις τράπεζες ως ενέχυρο έναντι δανείων. Αυτό το ποσό ανέρχεται σε 523 εκατ. ευρώ.
Δυο πηγές
Η χρηματοδότηση των επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου έχει δύο πηγές: To Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο οι ανάγκες φθάνουν στα 140 εκατ. ευρώ αλλά τα διαθέσιμα για το 2015 είναι χαμηλότερα και από το ΕΣΠΑ που διαθέτει συνολικά 1 δισ. ευρώ, τα 765 εκατ. ευρώ έχουν απορροφηθεί και απομένουν 240 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.
Από τα 91 εκατ. ευρώ των οφειλών σε ολοκληρωμένες επενδύσεις που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο θα δοθούν περίπου 48 εκατ. ευρώ, μέσω του ΠΔΕ. Όσες επενδύσεις είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ έχουν πλήρη απορρόφηση. Ο υπουργός αναγνώρισε την τεράστια καθυστέρηση και τα πολλά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί σε σχέση με την αξιολόγηση των επενδύσεων και γι' αυτό αποφασίστηκε να δοθεί η 18μηνη παράταση.
Στην παράταση θα ενταχθούν μόνον οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει αίτημα, έχουν ολοκληρώσει ή εντός εξαμήνου θα κάνουν αίτημα για ολοκλήρωση του 50% του έργου. Οι επιχειρήσεις που δεν θα κάνουν αίτημα ως τον Ιούνιο του 2016 αυτόματα θα απενταχθούν. Επίσης θα υπάρξουν πιο ευέλικτες ρυθμίσεις για την τροποποίηση των επενδυτικών σχεδίων, ώστε να γίνουν πιο ευέλικτα, πιο μικρά και να μπορέσουν να επιδοτηθούν, έστω και με χαμηλότερα ποσά σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. «Θα διαμορφώσουμε όλες τις προϋποθέσεις για να υποβάλουν το νέο τους επενδυτικό σχέδιο πιο ευέλικτο, πιο μικρό και πιο συμβατό με τις δυνατότητες που έχουν, ώστε και πάλι εντός των προθεσμιών να μπορέσουν να προχωρήσουν στην επένδυση», ανέφερε ο υπουργός.
Αξιολόγηση
Επίσης για τις επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί. αλλά για διάφορους λόγους έχουν βαλτώσει. το υπουργείο σκοπεύει να προωθήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση προβλημάτων σε σχέση με το κανονιστικό πλαίσιο, για να μπορέσουν ανάλογα με την παρέκκλιση και με βάση κανόνες να λάβουν κάποια χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: