Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

48 ώρες για "κόκκινα" δάνεια, ΑΔΜΗΕ και αποκρατικοποιήσεις

48 ώρες για "κόκκινα" δάνεια, ΑΔΜΗΕ και αποκρατικοποιήσεις

Πρώτη καταχώρηση: 10/12/2015 - 08:30
Τελευταία δημοσίευση: 08:50Οικονομία
48 ώρες για κόκκινα δάνεια, ΑΔΜΗΕ και αποκρατικοποιήσεις
Το νέο Tαμείο Aποκρατικοποιήσεων μπαίνει σήμερα στην ατζέντα των θεμάτων που θα πρέπει να κλείσουν μέσα σε 48 ώρες μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια και τονΑΔΜΗΕ τα οποία έμειναν και τη χθεσινή δεύτερη μέρα εντελώς... ανοιχτά…
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης:

Επίσημη πρώτη για ασφαλιστικό

Μπάχαλο με τη συλλογή αποδείξεων


48ώρες για «κόκκινα» δάνεια, ΑΔΜΗΕ και αποκρατικοποιήσεις

Πρώτη καταχώρηση: 10/12/2015 - 07:59
Τελευταία δημοσίευση: 07:59Επικαιρότητα
του Τάσου Δασόπουλου

Το νέο Tαμείο Aποκρατικοποιήσεων μπαίνει σήμερα στην ατζέντα των θεμάτων που θα πρέπει να κλείσουν μέσα σε 48 ώρες μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια και τον ΑΔΜΗΕ τα οποία έμειναν και τη χθεσινή δεύτερη μέρα εντελώς... ανοιχτά.
Το πρωί ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δώσει στους εκπροσώπους των δανειστών την ελληνική άποψη για το νέο Tαμείο, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο αρχικών σκέψεων.
Μια πρώτη εικόνα έδωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιος Πιτσιόρλας αναφέροντας ότι θα είναι ένας οργανισμός-ομπρέλα, στον οποίο θα περιέχεται το σημερινό Tαμείο Aποκρατικοποιήσεων, η ΕΤΑΔ και το ΤΧΣ ή τουλάχιστον οι μετοχές των τραπεζών που κατέχει. Κάτω από την ίδια ομπρέλα θα ενταχθούν και τα ακίνητα ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών ταμείων και εποπτευόμενων οργανισμών του δημοσίου.
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί αβαντάζ στη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρειαστεί πολύ λιγότερα από τα 25 δισ. ευρώ που είχε αρχικά υπολογιστεί.
Ως γνωστό, η συμφωνία του Ιουλίου προέβλεπε συνολικά έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ από το ταμείο, από το οποίο τα 25 δισ. ευρώ θα αποπλήρωναν το δάνειο για τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ θα πήγαιναν για την αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις.
Με τις ανάγκες για bail in για τις τράπεζες να περιορίζονται περίπου στα 6 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα μειωθούν και τα «υποθηκευμένα» έσοδα του Tαμείου και αυτό δίνει κάποια ευελιξία κινήσεων, αφού οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα δεν είναι τόσο πιεστικά και σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι δανειστές έχουν δεχθεί λύσεις όπως οι ΣΔΙΤ, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις αντί των ιδιωτικοποιήσεων.
Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν πολλά θέματα που έχουν θέσει ήδη οι δανειστές και αφορούν στη δομή, τη διοίκηση, αλλά και τη διάθεση των εσόδων του ταμείου. Όλα αυτά θα συζητηθούν σήμερα.
Σήμερα αναμένεται να ανοίξει και ο φάκελος των φορολογικών θεμάτων που ξεκινά από το λογισμικό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω ΦΠΑ και καταλήγει στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ.

Εξέταση εκτός γραμμής για το ασφαλιστικό
Εκτός από το Ταμείο, το οποίο θα συζητηθεί ουσιαστικά για πρώτη φορά από το καλοκαίρι, εξαιρετικά σημαντική είναι και η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα με τον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, με θέματα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Η συνάντηση είναι εκτός «ημερησίας διάταξης», αφού οι αλλαγές στις συντάξεις και την αγορά εργασίας δεν περιλαμβάνονται στην λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα. Δείχνει, όμως, τη σημασία που δίνουν οι δανειστές στα συγκεκριμένα θέματα εν όψει της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Άκαρπη και η δεύτερη μέρα
Στις 7 το απόγευμα θα γίνει ο τρίτος γύρος με θέματα τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς που έκλεισε αργά χθες το βράδυ με την καταγραφή των θεμάτων, όπως είπε αποχωρώντας από την συνάντηση ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης είπε απλώς «συνεχίζουμε αύριο».
Ανοιχτό είναι ακόμη και το πακέτο των ενεργειακών θεμάτων. Σε ότι αφορά τον ΑΔΜΗΕ οι δανειστές δέχονται καταρχήν την πρόταση του υπουργείου Υποδομών για κρατικοποίηση της εταιρίας και στην συνέχεια την διατήρηση του 51% στο δημόσιο και την συμμετοχή ιδιωτών. Ωστόσο, ζητούν σε κάθε περίπτωση η νέα εταιρία να έχει ιδιωτικό management κάτι που δεν δέχεται σε καμία περίπτωση η ελληνική πλευρά.
Ο αρμόδιος υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι πρόβλημα αποτελεί επίσης και το μέτρο για τους πλειστηριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: