Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κατασχέσεις-εξπρές για χρέη άνω των 70.000 € στο Δημόσιο

Κατασχέσεις-εξπρές για χρέη άνω των 70.000 € στο Δημόσιο

katasxeseis_eforia_misthoi_syntaxeis.jpg

Κατασχέσεις από λογαριασμούς λόγω οφειλών στο ΔημόσιοΣε επτά ημέρες με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος οι Εφορίες θα δεσμεύουν τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων |EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
Αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών θα βρεθούν άμεσα όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 70.000 ευρώ, ενώ στην επόμενη φάση το μέτρο θα επεκταθεί και σε φορολογούμενους με μικρότερες οφειλές.
Οπως προβλέπει η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 2745), οι κατασχέσεις θα έχουν χαρακτήρα κατεπείγοντος καθώς θα γίνονται σε διάστημα το πολύ επτά ημερών.
Λόγω capital controls, όσοι έχουν καταθέσεις στις τράπεζες και χρωστούν στην Εφορία πάνω από 70.000 ευρώ (ανά ΑΦΜ) μπορούν να σώσουν από την κατάσχεση τις τραπεζικές τους καταθέσεις μόνο αν εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Η δέσμευση των καταθέσεων θα γίνεται εντός 2 ημερών από τις τράπεζες και η κατάσχεση θα ολοκληρώνεται μέσα σε 7 εργάσιμες ημέρες από την αποστολή του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ιωάννη Μπάκα, ενεργοποιείται το μέτρο των αυτόματων ηλεκτρονικών κατασχέσεων που προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο και περιγράφεται η διαδικασία με την οποία το υπουργείο Οικονομικών θα προχωράει στην κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεων των οφειλετών αρχικά με χρέη άνω των 70.000 ευρώ.
Ειδικότερα, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε τρία στάδια:
1. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ (ΔΗΛΕΔ) δημιουργεί ηλεκτρονική λίστα στην οποία αποτυπώνονται όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες (εκτός ρύθμισης) οφειλές άνω των 70.000 ευρώ και την αποστέλλει μαζικά σε όλες τις τράπεζες.
Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο, με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή πράξης διοικητικού οργάνου.
2. Οι τράπεζες διασταυρώνουν τα στοιχεία των πελατών τους και μέσα σε δύο ημέρες επιστρέφουν τη λίστα στη ΔΗΛΕΔ έχοντας δεσμεύσει ήδη τα ποσά των καταθέσεων (εξαιρουμένων ακατάσχετων λογαριασμών και με βάση τους περιορισμούς που ισχύουν) των πελατών τους.
Το μέτρο της δέσμευσης παρέχει το δικαίωμα στη Φορολογική Διοίκηση να ικανοποιεί κατά προτεραιότητα έναντι μεταγενέστερων τη δέσμευση αποκτηθέντων δικαιωμάτων τρίτων, τις απαιτήσεις της από τις δεσμευθείσες χρηματικές απαιτήσεις, με επίσπευση των προβλεπόμενων διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης. Η δέσμευση δεν εφαρμόζεται:
■ Για χρηματικά ποσά που εμπίπτουν στα ακατάσχετα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
■ Για ποσά που καταβάλλονται με χρέωση των τηρούμενων, από τον οφειλέτη, λογαριασμών σε αντίστοιχη πίστωση λογαριασμών του Δημοσίου για την εκπλήρωση φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεών του προς αυτό.
■ Για ποσά που προορίζονται για την έκδοση τραπεζικών επιταγών σε διαταγή ελληνικού Δημοσίου.
3. Η ΔΗΛΕΔ δημιουργεί ηλεκτρονική κατάσταση την ίδια μέρα, με τα στοιχεία των φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα μεγάλες οφειλές και καταθέσεις με βάση τις απαντήσεις των τραπεζών, στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα Τaxis στο οποίο έχουν πρόσβαση τα τμήματα δικαστικού κάθε μηχανισμού της ΓΓΔΕ με αρμοδιότητα είσπραξης (ΔΟΥ, ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ κ.λπ.), ώστε η δέσμευση να μετουσιωθεί σε κατάσχεση.

Ακατάσχετα όρια

Το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα έχει μειωθεί από τα 1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.
Το ακατάσχετο όριο για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα μειώθηκε από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ και ισχύουν τα εξής:
●Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών.
●Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη, μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, για την επιβολή της κατάσχεσης λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών.
Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν γνωστοποιήσει τον μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό τους στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση, με την οποία θα γνωστοποιείται ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός.
Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων θα πρέπει να γνωστοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: