Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Το Δημόσιο ψάχνει 7,56 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα

Το Δημόσιο ψάχνει 7,56 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα

Πρώτη καταχώρηση: 16/12/2015 - 10:53
Τελευταία δημοσίευση: 10:53Οικονομία
Το Δημόσιο ψάχνει 7,56 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα
Ποσό 7,56 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχει εισρεύσει στα δημόσια ταμεία μέχρι το τέλος του μήνα για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.
Στο ποσό αυτό, που θα πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι, πρέπει να συνυπολογισθεί ακόμα 1 δισ. ευρώ το οποίο αφορά την τέταρτη και πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθεί στο πρώτο δίμηνο του 2016.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου καταγράφεται «τρύπα» ύψους 1,3 δισ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων, η οποία ωστόσο υπερκαλύπτεται από την υπερσυγκράτηση κατά 3 δισ. ευρώ των δαπανών λόγω της στάσης πληρωμών προς τρίτους που έχει κηρύξει το Δημόσιο τους τελευταίους μήνες.
Πλεόνασμα
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να εμφανίζει στο 11μηνο πλασματικό πλεόνασμα ύψους 4,34 δισ. ευρώ.
Για να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού, οι φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι το τέλος τους έτους να πληρώσουν:
1. Την τρίτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων με το ποσό να υπερβαίνει τα 550 εκατ. ευρώ. Οι δύο τελευταίες δόσεις θα καταβληθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
2. Τη δόση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
3. Τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2016. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες οχημάτων πρέπει να καταβάλουν στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ περίπου. Μετά την ανωτέρω ημερομηνία όσοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα που ανέρχονται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας.
Όσοι επιλέξουν να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματός τους προκειμένου να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και να απαλλαγούν από το τεκμήριο διαβίωσης θα πρέπει να το πράξουν μέχρι το τέλος του μήνα.
Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: