Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Αλεξιάδης: Άμεσα η ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια και πλαστικό χρήμα

Αλεξιάδης: Άμεσα η ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια και πλαστικό χρήμα

Πρώτη καταχώρηση: 15/12/2015 - 12:02
Τελευταία δημοσίευση: 12:02Οικονομία
Αλεξιάδης: Άμεσα η ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια και πλαστικό χρήμα
Άμεσα σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή τις διατάξεις Νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήσηπλαστικού χρήματος, το περιουσιολόγιο, την αλλαγή της βάσης υπολογισμού του νέου φόρου ακινήτων, μία περισσότερο προοδευτική κλίμακα του ίδιου δημοσιονομικού αποτελέσματος για την είσπραξη των ενοικίων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr... 

Αλεξιάδης: Άμεσα η ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια και πλαστικό χρήμα

Πρώτη καταχώρηση: 15/12/2015 - 10:54
Τελευταία δημοσίευση: 10:59Επικαιρότητα
Αλεξιάδης: Άμεσα η ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια και πλαστικό χρήμα
Aμεσα σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή τις διατάξεις Νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος, το περιουσιολόγιο, την αλλαγή της βάσης υπολογισμού του νέου φόρου ακινήτων, μία περισσότερο προοδευτική κλίμακα του ίδιου δημοσιονομικού αποτελέσματος για την είσπραξη των ενοικίων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
"Στο πλαίσιο της εφαρμογής μίας πολιτικής αναγκαιότητας, λόγω των Μνημονίων, προσπαθούμε να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και κυρίως τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ο βασικός στόχος μας είναι η σταθεροποίηση του φορολογικού Δικαίου, αμέσως μόλις τελειώσουν τα προαπαιτούμενα, καθώς επίσης οι αλλαγές στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού, αλλά και η εξέταση φορολογικών κινήτρων...» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, εξήρε την πρωτοβουλία της Ε.Σ.Ε.Ε. για τη δωρεά της γεφυροπλάστιγγας στο τελωνείο του Προμαχώνα για τον αποτελεσματικό έλεγχο των φορτίων των διερχόμενων φορτηγών, με στόχο την εξάλειψη φαινομένων παραβατικότητας, αλλά και την εταιρεία «Παπαστράτος» - μέλος του Ε.Β.Ε.Π. για τη δωρεά ενός κινητού x-ray scanner, αξίας 2 εκατ. ευρώ, για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.
Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, τόνισε: «...παρά το γεγονός ότι η φοροδοτική ικανότητα των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων έχει ήδη εξαντληθεί και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν υπερβεί τα 85 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, στο πλαίσιο εφαρμογής του τρίτου μνημονίου. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, οι επιπλέον φόροι που θα επιβληθούν στα εισοδήματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προβλέπεται να ανέλθουν στα 945 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, ο φορολογικός «λογαριασμός» του 2016 , αναμένεται να είναι βαρύς και ο πρώτος μήνας του έτους σίγουρα... «κόκκινος», αφού για τότε παραπέμπεται το ακανθώδες ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα πληρώσει πάλι τη «νύφη» της αναδιανομής των φορολογικών βαρών...».
Στη συνέχεια, τα βασικά θέματα που τέθηκαν από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Β.Ε.Π., ήταν:
• Προτάσεις για το παραεμπόριο και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας κατά τη διακίνηση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
• Άμεση ενίσχυση και αναδιοργάνωση των τελωνειακών υπηρεσιών, ιδιαίτερα στις πύλες εισόδου της χώρας.
• Οι καταστροφικές συνέπειες από την ενδεχόμενη επιβολή Φ.Π.Α. στις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες.
• Πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 10 του Νόμου 438/76, που αφορά στην απαλλαγή δασμού – Ε.Φ.Κ- Φ.Π.Α. στα πολεμικά πλοία, όταν αποπλέουν στο εξωτερικό.
• Τροποποίηση του άρθρου 3 του Νόμου 3583/07, με διεύρυνση της ονομασίας «τροφοεφόδια», ώστε να απαλλάσσονται από δασμό και άλλα προϊόντα, όταν παραδίδονται σε πλοία γραμμών εξωτερικού.
• Σύμφωνα με το άρθρο 5 της Φ.883/1999 Α.Υ.Ο., ενώ προβλέπεται η κάλυψη των φορολογικών επιβαρύνσεων, κατά τη διακίνηση προϊόντων Ε.Φ.Κ., σε ποσοστό 75% από 100%, που ίσχυε στο παρελθόν, πάρα ταύτα δεν εφαρμόζεται.
• Δυνατότητα κατάθεσης παραστατικού εφοδιασμού και εξαγωγής από τον κάτοχο των προϊόντων και όχι μόνο από εκείνον που έχει την κυριότητά τους, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το άρθρο 788 του Καν. 2454/93 για την εξαγωγή.
• Επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών των επιχειρηματιών με τις εφορίες, με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.
• Κίνητρα για ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
• Εξαίρεση των βιομηχανοστάσιων από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
• Πρόβλεψη ειδικών ακατάσχετων λογαριασμών όψεως των εμπορικών καταστημάτων, αναφορικά με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.
Ολοκληρώνοντας, οι επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά εξέφρασαν για μία ακόμη φορά την αγωνία τους, σχετικά με την υπέρμετρη φορολόγηση των νομικών προσώπων, τις συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, τη μορφή του νέου ΕΝ.Φ.Ι.Α., τις αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που αγγίζουν τα 6 δις ευρώ, το μεγάλο ποσοστό της παραοικονομίας που φτάνει το 22% και τις καθυστερήσεις στον συμψηφισμό των οφειλών.
Από την πλευρά του, ο αναπλ. Υπουργός απάντησε τεκμηριωμένα σε κάθε τους ερώτημα-προβληματισμό, με τη δέσμευση να συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί τους, είτε με τη συμμετοχή τους σε Επιτροπές, είτε με την έκδοση εγκυκλίων, είτε με άμεση προώθηση των προτάσεών τους στην πολιτική ηγεσία.

Πολιτικοί: Τρύφων Αλεξιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: