Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΑ ΦΟΡΟΥ Εφορία: Αυτόματοι συμψηφισμοί οφειλών με υπερεισπράξεις

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΑ ΦΟΡΟΥ

Εφορία: Αυτόματοι συμψηφισμοί οφειλών με υπερεισπράξεις

Εφορία: Αυτόματοι συμψηφισμοί οφειλών με υπερεισπράξεις

Της Μαρίας Βουργάνα
Περισσότεροι από 210.000 φορολογούμενοι που κάποια στιγμή είχαν πληρώσει έναν φόρο (π.χ. ΕΝΦΙΑ) με λανθασμένη Ταυτότητα Οφειλής ή είχαν καταβάλει μεγαλύτερο ποσό από τον οφειλόμενο φόρο θα δουν τις επόμενες ημέρες να μειώνεται το ποσό μιας οφειλής που έχουν τώρα προς την εφορία.
Και αυτό γιατί η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε αυτόματους συμψηφισμούς μεταξύ οφειλών φορολογούμενων και υπερεισπράξεων.
Συγκεκριμένα η ΔΗΛΕΔ συμψήφισε εκκρεμή ποσά οφειλετών τα οποία είχαν προκύψει από διπλές πληρωμές, πληρωμές με λανθασμένες ταυτότητες οφειλών, πληρωμές με ταυτότητες οφειλών οι οποίες δεν αντιστοιχούσαν σε οφειλόμενο φόρο, και ποσά που ξεπερνούσαν το ανοιχτό υπόλοιπο που εμφανιζόταν στην προσωποποιημένη τους πληροφόρηση, με χρέη που αφορούσαν μια και μοναδική οφειλή τους (π.χ. ΕΝΦΙΑ).
Συνολικά συμψηφίστηκαν 268.980 υπερεισπράξεις που αφορούν σε 210.297 Α.Φ.Μ. και συμψηφιζόμενο ποσό 10.368.757 ευρώ. Μάλιστα τα ποσά αυτά εκκρεμούσαν στις εφορίες από το 2012. Πρόκειται για την πρώτη μαζική διενέργεια συμψηφισμού με ανοιχτές αρρύθμιστες οφειλές που πραγματοποιήθηκε σε όλες τις ΔΟΥ επιλύοντας όπως αναφέρουν στελέχη της ΓΓΔΕ ένα χρονίζον πρόβλημα, τόσο των φορολογουμένων όσο και των φορολογικών υπηρεσιών.
Οι φορολογούμενοι τους οποίους αφορά η διαδικασία θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα από τη ΓΓΔΕ, ώστε μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXISnet να ενημερωθούν για το νέο και μειωμένο ποσό της οφειλής τους.
Η ΓΓΔΕ αναμένεται να προχωρήσει σε περισσότερες περιπτώσεις συμψηφισμών που θα αφορούν σε φορολογούμενους με πάνω από μια οφειλή (π.χ. ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ.) ενώ για περίπου 200.000 φορολογούμενους που πλήρωσαν μεγαλύτερα ποσά στην εφορία από αυτά που όφειλαν δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση συμψηφισμός, γιατί δεν έχουν οφειλές προς το Δημόσιο. Σε επόμενο στάδιο η ΓΓΔΕ σχεδιάζει να προχωρήσει σε αυτόματους συμψηφισμούς οφειλών των φορολογούμενων με επιστροφές φόρων.
Η αυτόματη αυτή διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά από τη ΔΗΛΕΔ κεντρικά, έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση περίπου 67.000 ανθρωποωρών εργασίας από το Δημόσιο, αφού η διαδικασία αυτή τα προηγούμενα έτη διενεργείτο από υπαλλήλους των ΔΟΥ. Επίσης, πολύ μεγάλος είναι και ο αριθμός των εργατοωρών που εξοικονομήθηκαν από την πλευρά των φορολογουμένων, λόγω της μη προσέλευσής τους στις ΔΟΥ.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μπουν μέσα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο Taxisnet έτσι ώστε να λάβουν γνώση για τα νέο (μειωμένο) ποσό της οφειλής τους, που τυχόν έχει προκύψει μετά από τους ως άνω συμψηφισμούς.
Εως τρεισήμισι χρόνια για επιστροφές ΦΠΑ
Ακόμη και τρεισήμισι χρόνια προκειμένου να εισπράξουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται από το Δημόσιο θα πρέπει να περιμένουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ. Σύμφωνα με αυτά:
• Τα ποσά ΦΠΑ που καλείται να επιστρέψει το Δημόσιο ανέρχονται σε 759,3 εκατ. ευρώ.
• 5.996 επιχειρήσεις περιμένουν να λάβουν επιστροφές φόρου.
• Οι 4.831 εταιρείες περιμένουν πάνω από 90 ημέρες για να εισπράξουν τον ΦΠΑ που δικαιούνται από το Δημόσιο. Ο μέσος χρόνος αναμονής ανέρχεται σε 339 ημέρες.
• Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που κάνει η εφορία για να επιστρέψει ΦΠΑ σε δικαιούχους είναι 1.289 μέρες. Και το πιο σύντομο 59 ημέρες. Συγκεκριμένα 52 μεγάλες επιχειρήσεις περιμένουν πάνω από τρεισήμισι χρόνια για να λάβουν επιστροφές ΦΠΑ συνολικού ύψους 10,27 εκατ. ευρώ από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Ακολουθεί η ΔΟΥ Κω, η οποία ενώ έχουν περάσει 953 μέρες, δεν έχει αποδώσει ακόμα 679.787 ευρώ σε 5 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση επιστροφής ΦΠΑ. Μια επιχείρηση που υπάγεται στη ΔΟΥ Γρεβενών περιμένει ήδη 59 ημέρες για να λάβει επιστροφή ΦΠΑ 56.728 ευρώ.
• Τις μεγαλύτερες επιστροφές φόρου θα πρέπει να κάνει το επόμενο διάστημα η ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών που θα πρέπει να αποδώσει 469,56 εκατ. ευρώ σε 921 επιχειρήσεις με καθυστέρηση τουλάχιστον 921 ημερών. Μεγάλες επιστροφές 48 εκατ. ευρώ έχει και η ΦΑΕ Πειραιά σε 206 δικαιούχους.
• Οι τρεις ΔΟΥ με το μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων σε αναμονή άνω των 90 ημερών είναι οι ΦΑΕ Αθηνών όπου εκκρεμούν 825 αιτήσεις, η ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά με 285 αιτήσεις και η ΔΟΥ Κορίνθου με 174 αιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: