Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Παρέμβαση για τις «υψηλές προμήθειες» στις τράπεζες

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Παρέμβαση για τις «υψηλές προμήθειες» στις τράπεζες

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι πρόσφατα έγινε δέκτης των παραπόνων ενός ιδιοκτήτη ζαχαροπλαστείου, στον οποίο ζητήθηκε από μία τράπεζα προμήθεια 3% για τη χρήση πιστωτικής κάρτας
Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι πρόσφατα έγινε δέκτης των παραπόνων ενός ιδιοκτήτη ζαχαροπλαστείου, στον οποίο ζητήθηκε από μία τράπεζα προμήθεια 3% για τη χρήση πιστωτικής κάρτας

Προειδοποιήσεις προς τις τράπεζες να περιορίσουν τις υπέρογκες χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές απηύθυνε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών περιορίζει τη φοροδιαφυγή, υπογράμμισε ωστόσο ότι πρέπει να λυθεί το θέμα των προμηθειών των τραπεζικών ιδρυμάτων. «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτές τις χρώσεις. Πρέπει να γίνουν λογικές όπως ακριβώς συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη» σημείωσε με έμφαση.
Μάλιστα ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι πρόσφατα έγινε δέκτης των παραπόνων ενός ιδιοκτήτη ζαχαροπλαστείου, στον οποίο ζητήθηκε από μία τράπεζα προμήθεια 3% για τη χρήση πιστωτικής κάρτας. «Δεν είναι δυνατόν να παίρνουν οι τράπεζες 3%, αυτό το ποσοστό δεν το παίρνει ούτε το Δημόσιο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Τρ. Αλεξιάδης.
Υπενθυμίζοντας στα πιστωτικά ιδρύματα ενισχύθηκαν από το κράτος ? εννοώντας ουσιαστικά τις ανακεφαλαιοποιήσεις ?και επομένως θα πρέπει να βοηθήσουν από την πλευρά τους.
Ο αναπληρωτής υπουργός εστίασε και σε άλλες υπέρογκες χρεώσεις, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία. Μεταξύ άλλων είπε ότι ορισμένες τράπεζες χρεώνουν 0,35 ευρώ για πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ μέσω κάρτας και 0,5 ευρώ για πληρωμή λογαριασμού μέσω e-banking.
Αυτό όμως δεν έχει κανένα κόστος και θα έπρεπε να ήταν πολύ φτηνότερο είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ανέφερε ότι ορισμένες τράπεζες ζητούν 280 ευρώ για να τοποθετήσουν ειδικό μηχανάκι για πιστωτικές κάρτες σε καταστήματα. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το οποίο θα παρέχει κίνητρα στις επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι οι εκτιμώμενες απώλειες από την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο φτάνουν τα 15 με 20 δισεκατομμύρια, τη στιγμή μάλιστα που γίνεται αγώνας για να μαζέψει το Δημόσιο από άμεσους και έμμεσους φόρους περί τα 45 δισεκατομμύρια. Πάντως επεσήμανε οι συνεχείς έλεγχοι κυρίως στα νησιά συνέβαλλαν στο να αυξηθούν τα έσοδα κατά 28% σε σχέση με το 2014 και το 2013, ενώ επανέλαβε ότι αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα και από τον έλεγχο των λιστών.
Αιχμές...
Μάλιστα λίγες ώρες μετά την έφοδο του ΣΔΟΕ στην τράπεζα UBS έκανε και μία αναφορά με .. υπονοούμενα. Συγκεκριμένα είπε «φανταστείτε Έλληνες πολίτες που μπορεί να έκαναν μαθήματα φορολογικής συνείδησης, αλλά έχουν λογαριασμούς σε αυτές τις τράπεζες εκατ. ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: