Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Κλείστε» και σωθείτε από πρόστιμα και τέλη

«Κλείστε» και σωθείτε από πρόστιμα και τέλη

eforia-eurokinissi-.jpg

ΕφορίαΜε το κλείσιμο των βιβλίων οι υπόχρεοι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται στα 650 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους με «μπλοκάκι» και στα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις
Τη δυνατότητα να υποβάλουν, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2016, χωρίς πρόστιμο, δήλωση διακοπής εργασιών δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Με την αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και το κλείσιμο των βιβλίων οι υπόχρεοι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται στα 650 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους με «μπλοκάκι» και στα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Με έγγραφο του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Ι. Μπάκα, παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης διακοπής εργασιών, πέραν του έτους, βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής, η οποία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Ετσι, έως τις 31 Ιανουαρίου οι επιτηδευματίες που έχουν σταματήσει να ασκούν το επιτήδευμά τους ή δεν έχουν κάποιο εισόδημα από αυτό θα πρέπει να δηλώσουν πως διέκοψαν τις εργασίες τους βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής.
Εάν περάσει η προθεσμία και δεν δηλώσουν εγκαίρως τη διακοπή εργασιών και το κάνουν μεταγενέστερα, θα θεωρηθεί πως η διακοπή των εργασιών έγινε κατά την ημέρα υποβολής της δήλωσης και θα κληθούν να υποβάλουν όλες τις φορολογικές δηλώσεις και τους αναλογούντες φόρους για το ενδιάμεσο διάστημα.

Εντυπο Μ4

Σύμφωνα με το έγγραφο της ΓΓΔΕ, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν, για τη διακοπή των εργασιών τους, να υποβάλουν στον υπάλληλο του τμήματος ή του γραφείου της Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ όπου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης τη δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας (έντυπο Μ4) στο πλαίσιο της νέας προθεσμίας.
Οσοι αποφασίσουν να διατηρήσουν ενεργά τα βιβλία τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος, ανεξάρτητα εάν είχαν δραστηριότητα ή όχι.
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που ασκούσε κάποιο επιτήδευμα έως το τέλος του 2011 και πλέον δεν το ασκεί, είτε γιατί έγινε μισθωτός είτε γιατί πλέον λόγω της κρίσης δεν έχει κάποιο εισόδημα, έχει τη δυνατότητα μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου να προχωρήσει σε εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών.
Να διακόψει δηλαδή την άσκηση του επαγγέλματος, δηλώνοντας ότι ουσιαστικά η διακοπή έγινε στο τέλος του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: