Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με «βροχή» φόρων κλείνει η χρονιά

Με «βροχή» φόρων κλείνει η χρονιά

efories.jpg

EφορίεςΠαρά τη «βροχή» των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που πλήττει τα νοικοκυριά, η τρύπα στα ταμεία δεν λέει να κλείσει, με την υστέρηση στα έσοδα να φτάνει στο ενδεκάμηνο το 1,3 δισ. ευρώ | ΕUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
Φόροι 8,1 δισ. ευρώ χωρίζουν τον προϋπολογισμό από τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 349 εκατ. ευρώ που έχουν θέσει για φέτος οι δανειστές, πριν οι τελευταίοι εγείρουν ενστάσεις για πρόσθετα μέτρα το 2016.
Η αμέσως επόμενη «άσχημη» είδηση για την κυβέρνηση είναι ότι το 88% αυτών των φόρων, ήτοι 7,1 δισ. ευρώ, θα πρέπει να «μαζευτεί» στις δεκαπέντε μέρες που απομένουν μέχρι να κλείσει ο χρόνος.
Ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ, που είναι συνδεμένο με τις δύο τελευταίες δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ, θα μπει στα ταμεία στο πρώτο δίμηνο του 2016.
Το στίγμα με τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών σε επίπεδο αριθμών και μόνο δίνουν τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορούν το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015.
Παρά τη «βροχή» των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που πλήττει τα νοικοκυριά, η τρύπα στα ταμεία δεν λέει να κλείσει, με την υστέρηση στα έσοδα να φτάνει στο ενδεκάμηνο το 1,3 δισ. ευρώ και τις συνολικές εισπράξεις (μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) να διαμορφώνονται στα 44,945 δισ. ευρώ.

Λογιστικό «τρικ»

Ωστόσο, η υστέρηση αυτή υπεραντισταθμίστηκε από τις χαμηλότερες δαπάνες, που διαμορφώθηκαν στα 42,48 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 44,82 δισ. ευρώ.
Με το γνωστό αυτό λογιστικό «τρικ», ο προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,34 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, στο φετινό ενδεκάμηνο:
■ Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 41 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,354 δισ. ευρώ ή 3,2% έναντι του αναθεωρημένου στόχου.
■ Οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 46,181 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,074 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 49,255 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες ανήλθαν σε 35,9 δισ. ευρώ.
■ Οι επιστροφές εσόδων έφτασαν τα 2,584 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 104 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.
■ Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 3,906 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες, τα λεφτά δηλαδή που διατέθηκαν για επενδύσεις από την αρχή του έτους, στο τέλος Νοεμβρίου μόλις που φτάνουν τα 3,7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το μεγάλο «στοίχημα» για τον προϋπολογισμό είναι αν θα καταφέρει να πιάσει τον εισπρακτικό στόχο των 7 δισ. ευρώ που απορρέει από το «καλεντάρι» των φόρων.
Εκτός του ΕΝΦΙΑ, των προκαταβολών φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και των πληρωμών που εκκρεμούν για τους φορολογούμενους που έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση (100 - 12 δόσεις), καινούργιο στοιχείο του «λογαριασμού» αποτελούν τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και μοτοσικλετών.
Αναλυτικότερα, ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2015, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει τις εξής οφειλές:
1. Την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, που φτάνει τα 550 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δύο τελευταίες δόσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα πληρωθούν από τους ιδιοκτήτες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2016.
2. Τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2016. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. οχημάτων πρέπει να καταβάλουν στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ περίπου. Μετά από αυτή την ημερομηνία όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν εξοφλήσει τα τέλη θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα που ανέρχονται στο ύψος των τελών.
3. Τη δόση από ληξιπρόθεσμη οφειλή που έχει ρυθμιστεί. Σημειώνεται ότι όσοι δεν τακτοποιήσουν τη δόση του Δεκεμβρίου ή αφήσουν απλήρωτη κάποια άλλη οφειλή κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης εξαιτίας του αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου που ισχύει από χθες.
4. Τη δεύτερη δόση της αυξημένης προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις (από το 80% στο 100%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: