Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ «Κλειδί» τα «κόκκινα» δάνεια

ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

«Κλειδί» τα «κόκκινα» δάνεια

Από το βήμα του 26ου Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Ι. Μουρμούρας, υπογράμμισε την ανάγκη θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης
Από το βήμα του 26ου Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Ι. Μουρμούρας, υπογράμμισε την ανάγκη θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Η ενεργή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ως προαπαιτούμενο για να μπορέσουν οι τράπεζες να στηρίξουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας και να δώσουν ώθηση στη δύσκολη επιχείρηση της ανάκαμψης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το μήνυμα αυτό έστειλαν χθες, κορυφαία τραπεζικά στελέχη, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης υποστήριξε πως είναι ασφαλής η εκτίμηση πως θα έχουμε πλήρη άρση των capital controls έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016.
Ταυτόχρονα η ΤτΕ δια του αναπληρωτή διοικητή της Ι. Μουρμούρα υπογραμμίζει την ανάγκη θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, που θα έχει σημαντικά οφέλη στο μέτωπο της ρευστότητας, όπως επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονική γραμμή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κινήσεις που μπορεί να φέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη βελτιώνοντας την ελληνική θέση ως προς τον κυρίαρχο στόχο, της επιστροφής, δηλαδή, του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς αγορές.
H σημασία 
Ειδικότερα, μιλώντας χθες στο 26ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου η ώρα της ελληνικής οικονομίας, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Α. Ξενοφός και ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Σπ. Παπασπύρου, ανέδειξαν τη σημασία ενεργής διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
«Η ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας θα έρθει μέσα από την υπεραξία που θα προκύψει από την διαχείριση των κόκκινων δανείων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξενόφος, επισημαίνοντας πως η ΤτΕ είναι πολύ κοντά στη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για την είσοδο τρίτων παρόχων στη διαχείριση των δανείων αυτών, ενώ εκτίμησε πως η δημιουργία του περιουσιολογίου μπορεί να αναδείξει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Από την πλευρά του ο κ. Παπασπύρου χαρακτήρισε εθνικό στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων, εκτιμώντας πως έχουν ήδη γίνει αρκετά βήματα για το νομικό και θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των επισφαλειών, αλλά μένουν ακόμη ορισμένα ώστε να ανοίξει η αγορά διαχείρισης των κόκκινων δανείων».
Σχετικά με το εάν θα γίνει πώληση κόκκινων δανείων σε ξένα funds, εκτίμησε πως από το 44% των επισφαλών δανείων περίπου 10% - 15% αυτών δεν μπορούν να ρυθμιστούν αποτελώντας τροχοπέδη για την ελληνική οικονομία. «Δεν μπορεί για το 10%-15% των δανείων που δεν μπορούν να ρυθμιστούν και αποτελούν τροχοπέδη για την ελληνική οικονομία να υποθηκεύουμε το μέλλον όλων των Ελλήνων», υπογράμμισε.
«Απάντησε» δε σε εκείνους που υποστηρίζουν πως η πώληση, ειδικά των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα οδηγήσει σε αφελληνισμό της οικονομίας, υποστηρίζοντας πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφελληνισμού είναι μη λειτουργού οι τράπεζες της χώρας. «Υπάρχουν κανόνες οι οποίοι μπορούν να προστατέψουν τις περιουσίες», εκτίμησε.
Αρκετά οφέλη 
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ι. Μουρμούρας, εκτίμησε πως εφόσον η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση, μπορεί να έχει αρκετά οφέλη. Όπως, να επωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε μία τέτοια περίπτωση, το ποσό θα είναι μικρό της τάξης των 3 δισ. ευρώ, ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη ως προς το κλίμα που αντιμετωπίζει η χώρα στις διεθνείς αγορές και την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.
Σύμφωνα δε με τον κ. Μουρμούρα οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα βασιστούν στην καθαρή παρούσα αξία του χρέους, με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να εκτιμάται πως δεν θεωρούν απαραίτητο «κούρεμα» του χρέους, αφού τα χαμηλά επιτόκια, οι μεγάλες ωριμάσεις και η περίοδος χάριτος καθιστούν διαχειρίσιμη την καθαρή παρούσα αξία του.
  • Ανάκαμψη 
    Tην αισιοδοξία του ότι η ύφεση φέτος μπορεί να είναι μικρότερη, κοντά στο 0,5%, από το 2-2,5% που είχε προβλεφθεί αρχικά και ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει νωρίτερα, ακόμα και στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
  • Εκτίμηση για άρση των capital controls 
    O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης υποστήριξε πως είναι ασφαλής η εκτίμηση πως θα έχουμε πλήρη άρση των capital controls έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: