Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Οι τρεις λύσεις για προστασία από τις κατασχέσεις της εφορίας

Οι τρεις λύσεις για προστασία από τις κατασχέσεις της εφορίας

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2015 13:00
 
UPD:13:01
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
To χθεσινό προειδοποιητικό μήνυμα της ΓΓΔΕ αφορά σε όσους δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στη Φορολογική Διοίκηση ή έχουν απολέσει χορηγηθείσες ρυθμίσεις (όπως για παράδειγμα τη ρύθμιση των 48 ή ακόμη και των 100 δόσεων).
Τρεις δρόμους υποδεικνύει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, υπενθυμίζοντας ότι η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί στους οφειλέτες (αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης) ουσιαστικά έχει λήξει από την 1ηΝοεμβρίου.
Οι τρεις δρόμοι είναι συγκεκριμένοι: Πρώτον, υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση του νόμου 4152/2013. Δεύτερον, η ρύθμιση των οφειλών με βάση τον νόμο 4174/2013 (σ.σ οι δύο αυτές ρυθμίσεις επιτρέπουν την τακτοποίηση οφειλών το πολύ σε 24 δόσεις).Τρίτον, δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού που θα μπορεί να προστατευτεί από κατάσχεση (μέχρι του ορίου των 1250 ευρώ) στο Taxisnet.
To χθεσινό προειδοποιητικό μήνυμα της ΓΓΔΕ αφορά σε όσους δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στη Φορολογική Διοίκηση ή έχουν απολέσει χορηγηθείσες ρυθμίσεις (όπως για παράδειγμα τη ρύθμιση των 48 ή ακόμη και των 100 δόσεων).
Η μοναδική δυνατότητα ρύθμισης παρέχεται πλέον μέσα τις ρυθμίσεις των νόμων ν.4152/13 και 4174/13, όπως ισχύουν, έως και 24 κατά περίπτωση. Οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση του νόμου 4152/2013 γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που έχει τεθεί σε λειτουργία στο Taxisnet και μέσω αυτής οι οφειλέτες μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις να τακτοποιήσουν χρέη το πολύ σε 24 δόσεις.
Η ρύθμιση του νόμου 4152/2013 εξασφαλίζει και δυνατότητα διαγραφής προσαυξήσεων που έχουν συσσωρευτεί μέχρι 01/01/2013. Από την άλλη, η ρύθμιση του νόμου 4174/2013 είναι η λεγόμενη πάγια ρύθμιση, η οποία ισχύει στο διηνεκές και προσφέρει έως και 12 δόσεις (και μόνο κατ’ εξαίρεση σε 24 δόσεις). Ο νόμος υποχρεώνει τον οφειλέτη να προσκομίσει μια σειρά από δικαιολογητικά προκειμένου να υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 4174. Ωστόσο, η διάταξη με τα δικαιολογητικά έχει παγώσει για δύο χρόνια κάτι που καθιστά απλούστερη τη διαδικασία.
Η δήλωση του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού γίνεται και αυτή μέσω Taxisnet. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν έναν και μοναδικό αριθμό τράπεζας (σε μόνο μία τράπεζα) μέσω της εφαρμογής. Έτσι, εξασφαλίζουν ότι το ποσό των 1250 ευρώ σε έναν μόνο λογαριασμό δεν θα κατασχεθεί από την εφορία σε καμία περίπτωση. Το όριο των 1250 ευρώ που ισχύει είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από το καλοκαίρι και περιορίστηκε κατ’ επιταγή των δανειστών
Τέλος, η ΓΓΔΕ προειδοποιεί ότι προκειμένου να μην απολεσθούν οι ισχύουσες ρυθμίσεις (για χρέη στη Φορολογική Διοίκηση) πρέπει οι οφειλέτες να εξοφλούν ή να τακτοποιούν άμεσα τις νέες βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές τους, καθώς και να υποβάλλουν τις κατά περίπτωση απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον τελευταίο νόμο, όποιος δεν πληρώνει τα χρέη του μέσα σε 30 ημέρες από τη στιγμή που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα, τότε η ρύθμιση θα χάνεται με τη συμπλήρωση 30 ημερών. Η διάταξη θα ενεργοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου.
newsroom naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: