Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση η τρύπα στον προϋπολογισμό

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση η τρύπα στον προϋπολογισμό

ypourgeio_oikonomikon.jpg

Οι δανειστές θα ζητήσουν να συνταχθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ώστε να μην υπονομευθεί η υλοποίηση του προγράμματος | ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόσθετα μέτρα ζητούν οι δανειστές καθώς βλέπουν ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα έχει «τρύπα» 2 έως 3 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, όπως είχε διαφανεί από τον Νοέμβριο.
Οι δανειστές θεωρούν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδενική ανάπτυξη όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν πολύ οι στόχοι, διότι αλλάζει ο συντελεστής βάσει του οποίου θα υπολογιστούν τα οικονομικά μεγέθη.
Για όλα τα παραπάνω, οι δανειστές θα ζητήσουν να συνταχθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ώστε να μην υπονομευθεί η υλοποίηση του προγράμματος.
Το θέμα θα συζητηθεί στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να προσθέσει τα νέα μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2019, που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα.
Οι δανειστές θεωρούν ότι το κενό προκύπτει από τρύπα στα έσοδα και τη διαχείριση του Ασφαλιστικού. Υπολογίζεται ότι τα μέτρα που θα ζητηθούν θα φτάνουν τα 6-7 δισ. ευρώ.

Και η υποδόση...

Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι σε εκκρεμότητα μένει και η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, λόγω των δαπανών του ΕΟΠΠΥ, για τις οποίες οι δανειστές ζητούν μείωση της τάξης του 40%. Η τελική απόφαση του ESM αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα και έως τότε όλα είναι ανοιχτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: