Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Bloomberg: Ποια είναι επόμενη κίνησή σας κύριε Ντράγκι;

Bloomberg: Ποια είναι επόμενη κίνησή σας κύριε Ντράγκι;

Πρώτη καταχώρηση: 30/12/2015 - 12:43
Τελευταία δημοσίευση: 13:21Οικονομία
Bloomberg: Ποια είναι επόμενη κίνησή σας κύριε Ντράγκι;
Το "μυαλό" του Ντράγκι προσπαθούν να διαβάσουν οι επενδυτές, σύμφωνα με τοBloomberg, σχετικά με το ποιες θα είναι οι κινήσεις του για το 2016. Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, τα γερμανικά 10ετή ομόλογα οδεύουν προς την πρώτη τους μηνιαία πτώση μετά από τον Αύγουστο, καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως οι αξιωματούχοι ίσως έχουν διοχετεύσει αρκετό ρευστό στην οικονομία της ευρωζώνης για να πετύχουν το επιθυμητό ποσοστό του πληθωρισμού, λίγο κάτω του 2%...
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης:

Έως τις 12:30 το μεσημέρι οι συναλλαγές στις εφορίες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Δίνουν «χρυσά» αναδρομικά σε συνταξιούχους βουλευτές έως και 100.000 ευρώ

Οι αλλαγές στην φορολογία το 2016


Bloomberg: Ποια είναι επόμενη κίνησή σας κε Ντράγκι;

Πρώτη καταχώρηση: 30/12/2015 - 12:32
Τελευταία δημοσίευση: 12:32Αγορές
Bloomberg: Ποια είναι επόμενη κίνησή σας κε Ντράγκι;
Το "μυαλό" του Ντράγκι προσπαθούν να διαβάσουν οι επενδυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, σχετικά με το ποιες θα είναι οι κινήσεις του για το 2016. Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, τα γερμανικά 10ετή ομόλογα οδεύουν προς την πρώτη τους μηνιαία πτώση μετά από τον Αύγουστο, καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως οι αξιωματούχοι ίσως έχουν διοχετεύσει αρκετό ρευστό στην οικονομία της ευρωζώνης για να πετύχουν το επιθυμητό ποσοστό του πληθωρισμού, λίγο κάτω του 2%.
Σηματοδότησε μια αλλαγή στον τόνο του, σε σχέση με τις 20 Νοεμβρίου, όταν έστειλε τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων σε ιστορικό χαμηλό, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για να δώσει ώθηση στις τιμές καταναλωτή.
Η σαφήνεια των λόγω του  Ντράγκι έχει δώσει τη θέση της σε μια λιγότερη διάφανη εικόνα για τους επενδυτές που προσπαθούν να μαντέψουν την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ. Ένα ράλι της αγοράς το οποίο οδηγούνταν από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Τράπεζας (ποσοτική χαλάρωση), διακόπηκε απότομα αυτό τον μήνα καθώς ο Draghi παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων που οδήγησε ορισμένους να θεωρήσουν ότι αντιμετωπίζει αντίσταση εντός της κεντρικής τράπεζας για περαιτέρω μέτρα τόνωσης.
"Με την τελευταία απόφαση ήταν πολύ σαφές σε εμένα ότι τα γεράκια ανέλαβαν το τιμόνι", δήλωσε ο Elwin de Groot, επικεφαλής οικονομολόγος της Rabobank International. "Αυτό θα μπορούσε να είναι η πραγματική ιστορία για το 2016: όχι μόνο πόσο πρόθυμη είναι η ΕΚΤ να κάνει περισσότερα, αλλά είναι ακόμη σε θέση να τα κάνει;".
Ενώ ο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να απαντήσει τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, οι προβλέψεις για την αγορά ομολόγων αποτυπώνουν ένα αβέβαιο outlook. Οι προβλέψεις για την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς τον επόμενο χρόνο, κυμαίνονται από το 0,4% στο 1,55%. Σήμερα διαμορφώνεται στο 0,64%.
Η έναρξη του QE τον Μάρτιο οδήγησε τη μέση απόδοση του ομολόγου της ευρωζώνης στο ιστορικό χαμηλό του 0,43%, για να διαμορφωθεί εκ νέου τον Ιούνιο στο 1,08%.
Η αναταραχή στην Κίνα και η κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων στη συνέχεια, αναθέρμαναν τους φόβους για τον αποπληθωρισμό, οδηγώντας την μέση απόδοση χαμηλότερα, στο 0,57% μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου. Μία ημέρα αργότερα, ενισχύθηκε στο 0,73% καθώς οι γερμανικές αποδόσεις  κατέγραψαν την μεγαλύτερη άνοδο από το 2011, διότι η ΕΚΤ περιόρισε τις τελευταίες της προσπάθειες για τόνωση της οικονομίας, σε μια περικοπή του επιτοκίου και μια παράταση του QE κατά έξι τουλάχιστον μήνες.
Τα ομόλογα της ευρωζώνης έχουν υπεραποδώσει των αμερικανικών, τα οποία ενισχύθηκαν 0,7% ,μετά από την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed για πρώτη φορά από το 2006, και άφησε να εννοηθεί ότι θα έρθουν περισσότερα το 2016.
"Αυτή η λεγόμενη απόκλιση πολιτικής θα είναι το θέμα του επομένου έτους. Οι αγορές θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται με γνώμονα την τακτική", δήλωσε ο Marius Daheim, της σουηδικής τράπεζας SEB.
"Η πίεση θα είναι στην ΕΚΤ να κάνει κάτι. Για τον Draghi, είναι περισσότερο ζήτημα προσαρμογής στο πηδάλιο για να διατηρήσει σώα την βάρκα σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά να μην επηρεαστεί από άλλα γεγονότα. Είναι αντιδραστικός", δήλωσε ο Kit Juckes της Societe Generale.


Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: