Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 
                                  
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε απόφαση με την οποία παρατείνεται μέχρι και την 31η Μαρτίου 2015 η προθεσμία -που έληγε την 30ή Ιανουαρίου 2015- για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας πέραν του έτους βάσει πραγματικού χρόνου. 

ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε Απόφαση για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με την οποία τους δίνεται η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης στη Δ.Ο.Υ. με ειδικό απλοποιημένο έντυπο.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ – ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ – ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

Προκειμένου να ικανοποιηθούν πάγια αιτήματα ενός πολύ μεγάλου αριθμού αγροτών και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος απώλειας των ενισχύσεων που συνδέονται με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά και για την απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, μετά από συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μόσχο Κορασίδη, υπέγραψε Αποφάσεις με τις οποίες:

1) Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων για τις εκμισθώσεις που συνάφθηκαν μέχρι 31-12-2014, έως την 27/2/2015.

2) Γίνεται προαιρετική η  υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης για τους εκμισθωτές αγροτικών εκτάσεων, εφόσον το μηνιαίο μίσθωμα δεν υπερβαίνει το ποσό των 80 ευρώ ανά μήνα.

Τέλος, με εγκύκλιο της Γ.Γ.Δ.Ε. και για τη διευκόλυνση των αγροτών κατά την υποβολή των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας καθώς και για την απλούστευση της διαδικασίας, δίνεται πλέον η δυνατότητα να μην συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία των συνεκμισθωτών-συνιοδιοκτητών κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Διευκρινίζεται περαιτέρω ότι τα στοιχεία αυτά θα παρέχονται εγγράφως, εφόσον ζητούνται από τις φορολογικές αρχές. Με την εγκύκλιο αυτή αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα της αδυναμίας εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων σε περίπτωση που γεωργικές εκτάσεις ανήκουν στην συνιδιοκτησία πολλών και μερικές φορές αγνώστων μεταξύ τους προσώπων, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη η εμπρόθεσμη υποβολή της.

Απλήρωτοι φόροι 1,3 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο

Απλήρωτοι φόροι 1,3 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 11:16
 
UPD:11:20
REUTERS/JOHN KOLESIDIS
Μαζί με τις οφειλές που είχαν συσσωρευτεί μέχρι και το τέλος του 2013, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία εκτινάσσεται στα 73,7 δισ. ευρώ.
Στα 13,768 δισ. ευρώ έκλεισε το 2014 ο «λογαριασμός» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς και τον τελευταίο μήνα του χρόνου προστέθηκαν περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Μαζί με τις οφειλές που είχαν συσσωρευτεί μέχρι και το τέλος του 2013, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία εκτινάσσεται στα 73,7 δισ. ευρώ.
Τα τελικά στοιχεία για το 2014 δείχνουν ότι ούτε ο στόχος για είσπραξη 2 δισ. ευρώ από τη δεξαμενή των παλαιών οφειλών επιτεύχθηκε (ως παλαιές ορίζονται οι οφειλές μέχρι τέλος 2013 οι οποίες ήταν 60 δισ. ευρώ) ούτε ο στόχος για είσπραξη του 25% των νέων οφειλών. Όσον αφορά στον πρώτο δείκτη συγκεντρώθηκαν 1,561 δισ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στον δεύτερο δείκτη, το 15,3%.
Τέσσερα δισ. ευρώ είναι οι οφειλές που έχουν συγκεντρωθεί μετά τον Οκτώβριο του 2014. Αυτές έχουν ξεχωριστή σημασία καθώς για να μπορέσουν οι οφειλέτες που έχουν παλαιά χρέη να τα τακτοποιήσουν σε 100 δόσεις -μέχρι και το τέλος Μαρτίου οπότε λήγει η σχετική προθεσμία - θα πρέπει πρώτα να αποπληρώσουν ή να τακτοποιήσουν σε 12 δόσεις αυτές τις οφειλές.

Σε χαμηλά 11 ετών το ευρώ

Σε χαμηλά 11 ετών το ευρώ

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 13:21
 
UPD:13:26
EPA/Karl-Josef Hildenbrand
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να θέσει σε εφαρμογή τον προσεχή Μάρτιο ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων.

Ειδικότερα, στις 13:10, το ευρώ καταγράφει απώλειες 1,16% στα 1,1236 δολάρια, διευρύνοντας στο 2,9% τις εβδομαδιαίες απώλειές του έναντι του δολαρίου. Από τις 12 Δεκεμβρίου 2014 το ευρώ έχει χάσει σχεδόν το 9,9% της αξίας του.

Χθες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, το οποίο θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2015. Οι αγορές θα περιλαμβάνουν κρατικά ομόλογα που διαθέτουν επενδυτική αξιολόγηση (investment grade), ενώ για εκείνα που δεν διαθέτουν (όπως τα ελληνικά) θα ισχύσουν πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε νέους τριγμούς στην αγορά συναλλάγματος, καθώς οι αναλυτές είχαν αρχικά εκτιμήσει ότι το πρόγραμμα θα διαμορφωνόταν στα 550-700 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, πιθανότατα να ξεπεράσει το 1,1 τρισ. ευρώ. Υπό αυτό το πλαίσιο, το ευρώ αναμένεται να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα, αποτυπώνοντας την αύξηση της ποσότητας χρήματος στην οικονομία της Ευρωζώνης, με την πλειονότητα των αναλυτών να εκτιμά ότι θα κατέλθει στα επίπεδα των 1,10 δολαρίων.

Κούρεμα του ελληνικού χρέους ζητούν 18 διεθνούς φήμης οικονομολόγοι

Κούρεμα του ελληνικού χρέους ζητούν 18 διεθνούς φήμης οικονομολόγοι

xreos.jpg

Το ελληνικό χρέος ταξιδεύει από γενιά σε γενιάΥπέρ της ελάφρυνσης του χρέους και της χορήγησης αναπτυξιακών κονδυλίων στην Ελλάδα, τάσσονται με άρθρο τους στους Financial Times.
Παρέμβαση υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, κάνουν 18 οικονομολόγοι με άρθρο τους στους Financial Times, με τίτλο: «Η Ευρώπη θα ωφεληθεί, αν δοθεί στην Ελλάδα μία νέα αρχή».
Οι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και οι νομπελίστες Τζόζεφ Στίγκλιτς και Χριστόφορος Πισσαρίδης, τονίζουν ότι «μόνο με μία ελάφρυνση του χρέους θα είναι δυνατό να υπάρξει μία αναπτυσσόμενη οικονομία που αξιοποιεί πλήρως τις δεξιοτεχνίες των ανθρώπων της για να συμβάλει σε μία ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη». 
Προτείνουν τρεις μορφές χρηματοπιστωτικής αναδιάρθρωσης:
  • Την υπό όρους παράταση της περιόδου χάριτος, έτσι ώστε η Ελλάδα να μη χρειάζεται να εξυπηρετεί χρέος, παρά μόνον όταν καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 3% και μέχρις ότου ανακτήσει τουλάχιστον το 50% του ΑΕΠ που έχει χάσει από το 2008 (ρήτρα ανάπτυξης).
  • Τη μείωση κάποιου μέρους του επίσημου χρέους, ώστε να υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.
  • Τη χορήγηση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων στη βάση του σχεδίου Γιούνκερ, που θα στηρίξουν τις ελληνικές εξαγωγές.
Κλείνοντας, οι οικονομολόγοι σημειώνουν: «Θεωρούμε ότι όλη η Ευρώπη θα ωφεληθεί αν δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα μίας νέας αρχής. Σε τελευταία ανάλυση, όπως μας θύμισε η κυρία Τετ (αρθρογράφος των FT), η γερμανική οικονομία κατάφερε να αναπτυχθεί και να μεταρρυθμιστεί μετά τη σημαντική ελάφρυνση του χρέους της χώρας στη δεκαετία του ‘50».

Οι νομπελίστες που υπογράφουν την επιστολή είναι:
Prof Joseph Stiglitz (Columbia University)
Prof Chris Pissarides (London School of Economics)
Prof Charles Goodhart (London School of Economics)
Prof Marcus Miller (Warwick University)
Michael Burke (Economists Against Austerity)
Prof Panicos Demetriadis (University of Leicester)
Prof Stephany Griffith-Jones (IPD Columbia University)
Prof Gustav A Horn (Macroeconomic Policy Institute)
Prof Mary Kaldor (London School of Economics)
Neil MacKinnon (VTB Capital)
Prof Jose Antonio Ocampo (Columbia University)
Avinash Persaud Peterson (Institute for International Economics)
Helmut Reisen (Shifting Wealth Consult)
Robert Skidelsky (University of Warwick)
Prof Frances Stewart    (University of Oxford)
Prof Robert Wade (London School of Economics)
Hilary Wainwright (Transnational Institute, Amsterdam)
Prof Simon Wren-Lewis (Merton College Oxford)

Παράταση υποβολής του εντύπου Ε11 (Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας)


Εκλογική άδεια


http://www.proseminars.eu/blog_articles/eklogikiadeia/
Σύμφωνα με την απόφαση 894/13/2015, που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Κεγκέρογλου και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 18, τεύχος Β΄ της 12.1.2015), όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό καιυπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται, να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές της 25ηςΙανουαρίου 2015.
Συνοπτικά:
  1. Η ειδική άδεια που δίδεται για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι και στον ιδιωτικό τομέα με αποδοχές.
  2. Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια.
  3. Ο αριθμός των ημερών άδειας εξαρτάται από την απόσταση και έχει ως εξής:
    1.  για εργαζόμενους με πενθήμερο:
      1. από 200 – 400 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
      2. από 401 και πάνω, δύο εργάσιμες ημέρες
      3. για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες
    2. για εργαζόμενους με εξαήμερο:
      1. από 100 – 200 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
      2. από 201 – 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες
      3. από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες
      4. για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες
Η
Αποφ. 894/13/2015: 
«Χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του Εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.»
έχει ως εξής:

 «Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Έχοντας υπόψη:
  1. Τις διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 106 και της παρ. 2 του άρθρου 6 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.δ/γμα 26/2012 «Κωδικοποίηση σ” ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» Α” 57).
  2. Τις διατάξεις του Π.Δ/τος 173/2014 «Διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογής Βουλευτών και σύγκληση της νέας Βουλής» (Α” 277).
  3. Τις διατάξεις του Π.Δ/τος 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α” 98), όπως ισχύουν σήμερα.
  4. Τις διατάξεις του άρθρου 29Α του Ν. 1558/1985, που προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/1992 (Α” 154) και όπως το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 αντικαταστάθηκε με την παρ. 2α του άρθρου 1 του Ν. 2469/1997 (Α” 38), όπως ισχύουν σήμερα.
  5. Τις διατάξεις του Π.Δ/τος 113/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας» (Α” 180).
  6. Τις διατάξεις του Π.Δ/τος 189/2009 «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων» (Α” 221), όπως τροποποιήθηκαν με το Π.δ/γμα 24/2010 «Ανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων των Υπουργείων και τροποποιήσεις του Π.δ/τος 189/2009» (Α” 56).
  7. Την υπ” αριθμ. 38440/7537/3-11-2014 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασιλείου Κεγκέρογλου, Αντωνίου Μπέζα και Ιωάννη Πλακιωτάκη» (Β” 2972).
  8. Την υπ” αριθμ. 51791/31-12-2014 εγκύκλιο 58 του Υπουργού Εσωτερικών.
  9. Την υπ” αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.18.27/2172/οικ.56/02-01-2015 εγκύκλιο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
  10. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,
αποφασίζουμε:
  1. Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται, να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.
  2. Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για τον ανωτέρω σκοπό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση του προσωπικού των υπόχρεων της παρ. 1 της παρούσας στον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος και την επιστροφή του απ” αυτόν, καθορίζεται ως ακολούθως:Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
  • Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
  • Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ” ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
  1. Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας), είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας.
  2. Η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ” αποδοχών.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.«

«Βόμβα» ληξιπρόθεσμων και τον Δεκέμβριο

«Βόμβα» ληξιπρόθεσμων και τον Δεκέμβριο

Προστέθηκαν επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ. Κοντά στα 14 δισ. τα ληξιπρόθεσμα του 2014. «Παγίδα» τέσσερα δισ. ευρώ για όσους θέλουν να ρυθμίσουν τα παλαιά χρέη.
bomba-liksiprothesmwn-kai-ton-dekembrio
Τα αποτελέσματα του «κινήματος "δεν έχω να πληρώσω"» (ή δεν θέλω να πληρώσω λόγω εκλογών) αποτυπώνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τον μήνα Δεκέμβριο.
Μέσα στον τελευταίο μήνα του έτους, προστέθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,26 δισεκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα μόνο μέσα στο 2014 να «γεννηθούν» τελικώς ληξιπρόθεσμα χρέη 13,768 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν προστεθούν και τα χρέη που είχαν σχηματιστεί μέχρι το τέλος του 2013, ο λογαριασμός εκτινάσσεται στα74 δισεκατομμύρια
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων απέτυχε σε όλους τους εισπρακτικούς στόχους που είχαν τεθεί:
  • Από τις παλαιές οφειλές, (δηλαδή από τη δεξαμενή των 60 δισεκατομμύρια ευρώ) όφειλε να εισπράξει δύο δισεκατομμύρια ευρώ αλλά τελικά μαζεύτηκαν 1,561 δισ. ευρώ
  • Από τις νέες οφειλές (δηλαδή τα 13,768 δισ. ευρώ) έπρεπε να συγκεντρωθεί το 25% αλλά ούτε αυτό κατέστη εφικτό και το ποσοστό της απόδοσης περιορίστηκε στο 15,3%. 
«Βόμβα» για τη ρύθμιση συνιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν σχηματιστεί μετά την 1η Οκτωβρίου. Συνολικά φτάνουν στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσουν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα. Κανονικά, αυτοί που έχουν χρέη που αφορούν στην περίοδο μετά την 1/10/2014, δεν μπορούν να ρυθμίσουν παλαιότερες οφειλές τους σε έως και 100 δόσεις. Θα είναι ένα ακόμη από τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει από Δευτέρα, το όποιο νέο οικονομικό επιτελείο.