Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ Υπουργείο Οικονομικών: Να ποιος έγραψε τον Κατάλογο Μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Να ποιος έγραψε τον Κατάλογο Μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης

Υπουργείο Οικονομικών: Να ποιος έγραψε τον Κατάλογο Μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης
Διευκρινίσεις για την κατάρτιση του καταλόγου με τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση και την εμφάνιση του ονόματος του στελέχους της Κομισιόν κ. D. Costello, δίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «η έγκριτη ιστοσελίδα The Press Project (http://www.thepressproject.gr/article/73719) αναπαρήγαγε ανάρτηση του κ. Tyler Durden, της ιστοσελίδας Zerohedge http://www.zerohedge.com/news/2015-02-24/stunning-reason-why-eurogroup-rushed-approve-greek-reform-package, όπου αναπαρήχθη ο ισχυρισμός πως ο Κατάλογος Μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης που κατήρτισε και απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών την 23η Φεβρουαρίου 2015, σύμφωνα με την απόφαση του τελευταίου Eurogroup, εστάλη με αρχείο pdf το οποίο εμφανίζει (στα ψηφιακά στοιχεία του αρχείου) ως «συγγραφέα» τον κ. D. Costello, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξ αυτού, τα δύο δημοσιεύματα-αναρτήσεις συμπεραίνουν πως ο εν λόγω Κατάλογος Μεταρρυθμίσεων συνεγράφη, όχι από τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά από τον κ. Costello».
«Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πολύ διαφορετική», αναφέρει το υπουργείο, διευκρινίζοντας: «Ο Κατάλογος Μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε την 23η Φεβρουαρίου και συντάχθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τον Πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Γιώργο Χουλιαράκη. Το σχετικό αρχείο εστάλη σε μορφή docx στον κ. Costellο (καθώς και σε άλλους παραλήπτες) ο οποίος, με την σειρά του το μετέτρεψε σε αρχείο pdf (επί του οποίου κατεγράφη ως «συγγραφέας» κατά την μετατροπή του αρχείου), πριν το προωθήσει σε άλλους παραλήπτες και πριν αυτό αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες».
«Το Υπουργείο Οικονομικών κατανοεί ότι πέντε συναπτά έτη μνημονιακών πρακτικών, με τις ελληνικές αρχές να αναπαράγουν εντολές και κείμενα που υπαγόρευαν οι δανειστές, έχει δημιουργήσει μεγάλη και εύλογη καχυποψία. Όμως, αυτή η εποχή έχει περάσει στην ιστορία. Κανείς δεν υπαγορεύει κείμενα και πολιτικές στην νέα ελληνική κυβέρνηση η οποία εισηγείται τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις στο πλαίσιο των προγραμματικών επιλογών που ψήφισε και ελέγχει το ελληνικό Κοινοβούλιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Προβοκάτσια της Bild κατά της Ελλάδας: Μας λέει να φύγουμε από το ευρώ

ΑΡΘΡΟ

Προβοκάτσια της Bild κατά της Ελλάδας: Μας λέει να φύγουμε από το ευρώ

Προβοκάτσια της Bild κατά της Ελλάδας: Μας λέει να φύγουμε από το ευρώ
λίγες ώρες μετά την καμπάνια του «ΝΕΙΝ» (όχι) στην περαιτέρω χρηματοδότηση προς την πατρίδα μας, ο διευθυντής της εφημερίδας Bild και γνωστός για την άμεση σχέση του με την Καγκελάριο Μέρκελ αλλά και με τουρκικά συμφέροντα Kei Diekmann με προσωπική του παρέμβαση, σε δήθεν συμπονετικό στιλ, αναφερόμενος στη χώρα μας, λίγο πολύ καλεί σε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα «για να μην ταλαιπωρούμαστε». 

Ο γνωστότερος Γερμανός δημοσιογράφος και μέλος της ελίτ της χώρας του, με συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια τουρκικών ισχυρών ομίλων αλλά και ο άνθρωπος που διευθύνει την πρώτη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα (έκτη στον πλανήτη) για πρώτη φορά ουσιαστικά εισηγείται κάτι περίεργο που όμως κερδίζει διαρκώς έδαφος στη γερμανική ελίτ. Το να δοθεί κάποιου είδους «ανάσα» (πιθανώς δανειοδοτική;) στη χώρα αλλά να αφεθούμε να φύγουμε εκτός Ευρώ.
Προβοκάτσια της Bild κατά της Ελλάδας: Μας λέει να φύγουμε από το ευρώ
Ο κ. Diekmann εκφράζει την άποψη πως το Ευρώ είναι για τη χώρα μας ένα «σωσίβιο με ...μολύβι» και πως είναι κρίμα οι Έλληνες να ταλαιπωρούνται και φυσικά να ταλαιπωρούν. Παράλληλα ψέγει στο βαρυσήμαντο άρθρο του τη γερμανική, ευρωπαϊκή αλλά και ελληνική πολιτική ελίτ που τόσα δεινά επιφύλαξαν στους ταλαιπωρημένους από τη φτώχεια Έλληνες και βλέπει ως λύση μια έντιμη έξοδο στο εθνικό μας νόμισμα. Όλα αυτά βέβαια χωρίς να εξηγεί πιθανές συνέπειες για την Ελλάδα, το ότι η χώρα θα αποκοπεί από τον φυσικό της χώρο και τί θα συμβεί με τις απανωτές υποτιμήσεις του εθνικού πλέον νομίσματος. 

Παράλληλα, ο διευθυντής της Bild φαίνεται να εκφράζει μια νέα λογική που κερδίζει έδαφος στο Βερολίνο το οποίο βρίσκεται σε ανοικτή πλέον σύγκρουση με την Αθήνα. Μια μορφή «συμβιβασμού» αλλά με τίμημα την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Λύση όμως αχαρτογράφητη κι άκρως επικίνδυνη κυρίως για την Ελλάδα αλλά εν μέρει και για την Ευρωζώνη. 

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο που για πρώτη φορά στα χρονικά του γερμανικού Τύπου είναι γραμμένο και στη γλώσσα μας: 

KAI DIEKMANN

Ένα καλύτερο μλλον για την Ελλάδα


H Ελλάδα είναι κακοποιημένη. Οι άνθρωποι υποφέρουν λόγω των μεγάλων χρεών και της δυσκολότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης. Η ανεργία σβήνει από μια ολόκληρη γενιά την ελπίδα και το μέλλον.
Από το κράτος λείπουν οι δομές, οι θεσμοί, αλλά κυρίως οι ανιδιοτελείς πολιτικοί και η ελίτ που θα μπορούσαν να βοηθήσουν για να βγει η χώρα από αυτήν την καταστροφή.
Η βοήθεια δισεκατομμυρίων από την Ευρώπη – που συνεχίζεται – βοηθούν απλώς στην εξυπηρετήση των τεράστιων χρεών. Δεν μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Αντιθέτως εμποδίζουν μια αληθινά καινούργια αρχή.
Το σωσίβιο που έριξε η Ευρώπη στην Ελλάδα είναι από μολύβι.
Η εφημερίδα BILD δεν θα κουραστεί να κριτικάρει τη λανθασμένη πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης για την Ελλάδα. 
Η εφημερίδα BILD δε θα σταματήσει να επισημαίνει το γεγονός, πως ο υποσχέσεις τόσο των δικών μας όσο και των Ελλήνων πολιτικών δεν τηρήθηκαν.
Η θέση της εφημερίδας BILD είναι ξεκάθαρη : η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο ξεκίνημα χωρίς το Ευρώ.
Αλλά η εφημερίδα BILD δεν στέκεται μόνο στο πλευρό της Γερμανίας αλλά και στο πλευρό των ανθρώπων της Ελλάδας.
Συμπάσχουμε με τους ανθρώπους, οι οποίοι υποφέρουν από αυτή την κρίση και έχουν χάσει τα πάντα. Οι δημοσιογράφοι μας, ενημερώνουν συνεχώς για την εξαθλίωση μιας ολόκληρης χώρας, για τα συσσίτια, για άπορους ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να σκαλίζουν σωρούς σκουπιδιών για βρουν φαγητο.
Η εφημερίδα BILD έγραψε πραγματικά ρεπορταζ για την οικονομική ανέχεια αλλά και το θράσος των ελίτ και των κυβέρνησεων της Ελλάδας. 
Δεν ειναι εύκολο να δείξεις κατανόηση οταν γινονται διαδηλώσεις στις οποίες χλευάζεται οι Γερμανία, σε όλες τις προσβολές των Ελλήνων πολιτικών σε σχέση με την γερμανική αλληλεγγύη , δεν ειναι εύκολο να δείξεις αλληλεγγύη οταν οι πολίτες ειναι υπέρ των δεξιών, των αριστερών, των ριζοσπαστικων κομμάτων της Ελλάδας που ακολουθούν τετοιες πολιτικές. 
Δεν είναι άλλωστε στόχος μας λόγω πολιτικής ορθότητας να παραβλέπουμε καταστροφικές εξελίξεις. Αλλά ένα είναι τελείως ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο: στους ανθρώπους της Ελλάδας "τους Έλληνες", ευχόμαστε ένα καλύτερο μέλλον.
Ένα μέλλον, στο οποίο οι γονείς να μπορούν να φροντίζουν τα παιδιά τους και οι νέοι να μην βυθίζονται στην απόγνωση.
Ένα μέλλον, στο οποίο μια οικονομικά δυνατή Ελλάδα θα κάνει περήφανους τους ανθρώπους της. 
Ένα τέτοιο μέλλον είναι το καλύτερο για την Ελλάδα, τους ανθρώπους της και την Ευρώπη.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΚΡΥΦΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ Αμνηστία σε όσους δηλώσουν το «μαύρο» χρήμα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΚΡΥΦΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

Αμνηστία σε όσους δηλώσουν το «μαύρο» χρήμα

Αμνηστία σε όσους δηλώσουν το «μαύρο» χρήμα
Απαλλαγή από τις ποινικές διώξεις και φυλακίσεις, καθώς και από τα μεγάλα χρηματικά πρόστιμα για όσους οικειοθελώς δηλώσουν τα «μαύρο χρήμα» και καταβάλουν τους αναλογούντες φόρους σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία.
Σύμφωνα με το Εθνος, την ίδια ώρα εξαπολύει μπαράζ ελέγχων για να αποκαλύψει τα κρυφά εισοδήματα των Ελλήνων στο εξωτερικό με όπλο τα στοιχεία από τα εμβάσματα και το υλικό από τις λίστες της φοροδιαφυγής, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Με εντολή του υπουργού, αρμόδιου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, Π. Νικολούδη, μπαίνουν στο στόχαστρο τα κρυφά εισοδήματα των Ελλήνων. Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός υπάρχουν 120 δισ. ευρώ στο εξωτερικό από τα οποία το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ.
Ο νέος υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς που ως πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ασχολείτο για δεκαετίες με υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, λαθρεμπορίου καυσίμων και διαφθοράς στρέφει το στόχαστρό του στους Ελληνες «ολιγάρχες».
Περνώντας από κόσκινο μια στοίβα ελληνικών τραπεζικών λογαριασμών ανώτατων στελεχών, πολιτικών και άλλων μελών της ελληνικής ελίτ, ο Παναγιώτης Νικολούδης εντόπισε ανησυχητικά στοιχεία.
Άνδρας, ο οποίος ζητούσε επίδομα ανεργίας και δήλωνε μηδενικό εισόδημα στη φορολογική του δήλωση, είχε πάνω από 300.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό. Άλλος, ο οποίος δήλωνε στην εφορία ότι το ετήσιο εισόδημά του ήταν μόλις 15.000 ευρώ, είχε 1,5 εκατ. ευρώ σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ο κ. Νικολούδης εκτιμά πως οι δύο προαναφερθέντες είχαν στερήσει φορολογικά έσοδα χιλιάδων ευρώ από τα δημόσια ταμεία, την ώρα που άλλοι Έλληνες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα στην παρούσα φάση.
Οπως αναφέρει σε συνέντευξή του στους New York Times, έχει στα χέρια του 3.500 ελέγχους με οφειλόμενους φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ, από τους οποίους ευελπιστεί πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εισπραχθεί 2,5 δισ. ευρώ. Σύντομα θα βρεθούν στο στόχαστρο άλλες 22.000 υποθέσεις, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σημαντικός αφορολόγητος πλούτος εκτός Ελλάδας, στον οποίον περιλαμβάνονται περισσότεροι από 2.000 ελληνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία, που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ η οποία εστάλη στην Ελλάδα το 2010. Συνολικά εκτιμάται πως εκτός Ελλάδας υπάρχουν 120 δισ. ευρώ, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς στους οποίους, όπως σημειώνει ο κ. Νικολούδης, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση.
Ξέπλυμα
Χθες, σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Δ. Μάρδας είχε μιλήσει για χρήμα που βρίσκεται σε σεντούκια και θυρίδες τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο της φορολογικής δικαιοσύνης, να εφαρμόσει την νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Να δώσουν οι πολίτες τους φόρους, να αισθάνονται και αυτοί άνετα, να μαζέψουμε και εμείς χρήματα» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να δεσμεύσει θυρίδες.

«Δεν θα ανοίξουμε θυρίδες» εξήγησε και πρόσθεσε πως το υπουργείο επεξεργάζεται και σχετική ρύθμιση, ώστε να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία. Όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Μάρδας, το κράτος θα ζητήσει από όσους έχουν μαύρο χρήμα, να το δηλώσουν. Τόνισε πως κάποιος «θα το κάνει γιατί θέλει να απαλλαγεί από αυτό το άγχος και γιατί θέλει να επενδύσει τα χρήματα του».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας: «Προσπάθησαν να μας ανατρέψουν και να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε»

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ

Αλ. Τσίπρας: «Προσπάθησαν να μας ανατρέψουν και να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε»

Αλ. Τσίπρας: «Προσπάθησαν να μας ανατρέψουν και να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε»
Στα σχέδια που, όπως είπε, υπήρχαν για την ανατροπή της κυβέρνησης από συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση, με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Αποκάλυψε, επίσης, ότι, πέραν αυτών, στόχος ήταν και η δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού σχήματος «αμφίβολης ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης, κατά το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις ανακοινώσεις που έκανε χθες στο υπουργικό συμβούλιο για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της επόμενης εβδομάδας, για την αντιμετώπιση του «τερατώδους καθεστώτος διαφθοράς και διαπλοκής», ενώ τόνισε την ανάγκη, το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην γίνει ένας μηχανισμός νομής της εξουσίας, όπως γινόταν στο παρελθόν και να στηρίζει, αλλά και να τηρεί κριτική στάση στην κυβέρνηση
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία -γέφυρα με τους δανειστές, επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός αισθάνεται να κερδίζει την αξιοπρέπεια που του αμφισβητούσαν και του στερούσαν και πρόσθεσε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση είπε «όχι ένα, αλλά πολλά, αλλεπάλληλα ΟΧΙ μέσα σε λίγες μέρες, παρά τις πιέσεις, που σε ορισμένες στιγμές έγιναν αφόρητες και πήραν το χαρακτήρα εκβιασμού».
Σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, είναι πλέον σαφές, ότι η τρόικα τελείωσε και «ας βαφτίζουν, ορισμένοι του παλιού καθεστώτος, τρόικα την Κομισιόν ή τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, με τους οποίους φυσικά συνεργαζόμαστε και συζητάμε, αφού ανήκουμε στην ευρωζώνη». Πρόσθεσε ότι «η τρόικα ως ενιαίος εξωθεσμικός και πέραν κάθε ελέγχου και δημοκρατικής νομιμοποίησης, μηχανισμός εποπτείας και επικυριαρχίας τελείωσε και τυπικά».
Αναφερόμενος εκτενώς στις διαπραγματεύσεις και στα σχέδια που, όπως είπε, υπήρχαν για ανατροπή της κυβέρνησης, έκανε λόγο για «τρεις αλήθειες», τις οποίες και περιέγραψε, ενώ κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τονίζοντας ότι «το σχέδιο, στο οποίο συνένοχος και εν πολλοίς εκτελεστικό όργανο είναι και ο πρώην πρωθυπουργός, που την ώρα που η Ελλάδα διεκδικούσε με αγωνία, καλούσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ψηφίσματα εναντίον της εθνικής προσπάθειας.
Αλήθεια πρώτη: Η κυβέρνηση πήγε στη μάχη της Ευρώπης με ναρκοθετημένο κάθε της βήμα. Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση. Με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης. Με στόχο δηλαδή τη λεγόμενη αριστερή ή αντιμνημονιακή παρένθεση. Πήγαμε στη διαπραγμάτευση σε καθορισμένα από πριν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Με άδεια ταμεία και τις τράπεζες στο όριο. Με σημαδεμένα από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και τους προστάτες της χαρτιά και e-mails. Με το μαχαίρι της πιστωτικής ασφυξίας στο λαιμό. Όλα τα είχαν έτοιμα για να μας οδηγήσουν σε ναυάγιο, οδηγώντας σε ναυάγιο τη χώρα.
Τι δεν είχανε προβλέψει:Πρώτον ότι θα πάρουμε ένα ποσοστό πολύ κοντά στην αυτοδυναμία. Δεύτερον ότι θα σχηματίσουμε κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ, αφήνοντας απέξω τα αγαπημένα τους παιδιά. Τρίτον ότι θα έχουμε μια πρωτοφανή λαϊκή υποστήριξη μετά τις εκλογές.
Μια πρωτοφανή λαϊκή ενότητα στήριξης του αγώνα μας για την αξιοπρέπεια και τη κυριαρχία, που όμοιά της έχει να ζήσει ο τόπος μας από τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης. Και όλα αυτά τους ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς και μας έδωσαν το περιθώριο να αποφύγουμε τη παγίδα.
Αλήθεια δεύτερη: Είχαμε βέβαια και προεκλογικά εκτιμήσει και συζητήσει για αυτή την εξέλιξη. Αυτό όμως δεν μείωσε τις δυσκολίες. Γιατί η θεωρητική σύλληψη δεν αρκεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Χρειάζονται κινήσεις προετοιμασίας που απαιτούν χρόνο και μέσα διακυβέρνησης. Κι εμείς στη φάση αυτή, της άμεσης ανάληψης κυβερνητικών καθηκόντων, δεν είχαμε προλάβει ούτε καν να ανοίξουμε τη Βουλή.Δεν είχαμε, λοιπόν, αντικειμενικά κανένα άλλο όπλο, παρά μόνο την αποφασιστικότητά μας να ανταποκριθούμε στη θέληση του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε εκλογικά.
Αλήθεια τρίτη: Είχαμε σωστά διαβλέψει ότι ένα από τα ισχυρά μας χαρτιά ήταν η ανησυχία για τη γενικότερη αποσταθεροποίηση που θα προκαλούσε η μη συμφωνία, που θα οδηγούσε στη εφαρμογή του σχεδίου ασφυξίας που είχαν ενορχηστρώσει οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης.Ανησυχία που οδήγησε μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, και άλλες, σε μια πιο θετική και υπεύθυνη θέση, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό άξονα της λιτότητας.
Και μας επέτρεψε να ελιχθούμε ανάμεσα σε διαφοροποιημένα συμφέρονται και στρατηγικές προς όφελος των ελληνικών θέσεων.
Από την άλλη μεριά όμως, βρεθήκαμε απέναντι και σε ένα άξονα δυνάμεων, με πρωτεργάτες τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, που για ευνόητους πολιτικούς λόγους, επιχειρούσαν να οδηγήσουν όλη τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού, παίρνοντας το ρίσκο μιας ανεξέλεγκτης εξέλιξης, προκειμένου να αποφύγουν το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο. Το σχέδιο, στο οποίο συνένοχος και εν πολλοίς εκτελεστικό όργανο είναι και ο πρώην πρωθυπουργός που την ώρα που η Ελλάδα διεκδικούσε με αγωνία, καλούσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ψηφίσματα εναντίον της εθνικής προσπάθειας».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το σχέδιο ήταν και παραμένει «να οδηγήσουν την κυβέρνησή μας σε φθορά, ανατροπή, ή άνευ όρων παράδοση, πριν το κυβερνητικό έργο αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Και πριν το ελληνικό παράδειγμα επιδράσει στους συσχετισμούς σε άλλες χώρες. Και κυρίως πριν από τις εκλογές στην Ισπανία». Δηλαδή, στόχος ήταν «να μας πιέσουν τόσο ώστε να οδηγηθούμε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις υπό την απειλή της πιστωτικής ασφυξίας. Να σπείρουν έτσι απογοήτευση και να μας αποκόψουν από τη λαϊκή βάση. Να χρησιμοποιήσουν αν χρειαστεί και μπορέσουν ακόμα και την πιστωτική ασφυξία ως μέσο πρόκλησης λαϊκής δυσαρέσκειας. Με τελικό στόχο είτε να μας σύρουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα αμφίβολης ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης, κατά το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου». Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «απίστευτη άγνοια των πραγματικών δεδομένων που αφορούν στην Ελλάδα και στην ελληνική αριστερά καθώς όλες αυτές οι δυνάμεις στις οποίες αναφέρθηκε υποτίμησαν «την αποφασιστικότητα και την αντοχή μας».
Αναφερόμενος στα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα δεν μπορεί να γίνει -και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει- ένας μηχανισμός νομής της εξουσίας, όπως γινόταν στο παρελθόν. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί φυσικά κοντά στην κυβέρνηση, θα τη στηρίξει στις προσπάθειές της μαχητικά, αλλά πάντα κριτικά, όπως αρμόζει σε ένα κόμμα της Αριστεράς. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη το κόμμα «να τραβάει από το μανίκι την κυβέρνηση όταν χρειάζεται και όταν κρίνει ότι κάποιες επιλογές της είναι λαθεμένες».

Στρατούλης: Για την κυβέρνησή μας δεν υπάρχουν "ψαλίδια" στις συντάξεις

Στρατούλης: Για την κυβέρνησή μας δεν υπάρχουν "ψαλίδια" στις συντάξεις

Πρώτη καταχώρηση: 27/02/2015 - 16:41
Τελευταία δημοσίευση: 27/02/2015 17:23Οικονομία
Στρατούλης: Για την κυβέρνησή μας δεν υπάρχουν ψαλίδια στις συντάξεις
Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στις κύριες ή τις επικουρικές συντάξεις, καθώς και ενδεχόμενες αυξήσεις των ορίων ηλικίας ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.
«Για την κυβέρνησή μας δεν υπάρχουν "ψαλίδια" στις συντάξεις, ούτε στις κανονικές, ούτε στις πρόωρες και δεν θα γίνουν νέες μειώσεις συντάξεων, ούτε νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας. Αυτά τελείωσαν με την ψήφο του λαού στις 25 Ιανουαρίου» σημειώνει σε σχετική δήλωση ο κ. Στρατούλης.
Αναφερόμενος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τονίζει ότι «δεν έχει δοθεί και ούτε πρόκειται να δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μας, να αυξηθούν οι προβλεπόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις προηγούμενων κυβερνήσεων για ποινές, τα λεγόμενα πέναλτι, ούτε να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ιδιαίτερα των εργαζόμενων γυναικών με ανήλικα τέκνα, των ατόμων με αναπηρία, των υπαγόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά και των ασφαλισμένων πριν το 1983. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζουμε ότι δεν θα θιγούν ούτε στο δημόσιο, ούτε στον ιδιωτικό τομέα, τα θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων».
«Τη μόνη εντολή που έχουμε δώσει στις υπηρεσίες του υπουργείου μας» συνεχίζει ο κ. Στρατούλης, «είναι να προετοιμάσουν τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις μας, για να βάλουμε οριστικά φρένο στις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, στις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για να υλοποιηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής μας για τη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων. Έχουμε ήδη στείλει ως αρμόδιο υπουργείο στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και επίκειται η άμεση κατάθεσή τους στη Βουλή, τα σχέδια νόμου για τη βελτιωμένη ρύθμιση για τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, για τις αναγκαίες παρατάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία των ενστόλων, για την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων, καθώς και για την υγειονομική περίθαλψη των μακροχρονίων ανέργων, των υποαπασχολούμενων και των υπερήλικων ανασφάλιστων και ομογενών».

Διαβάστε επίσης:


Βαρουφάκης: Αν χρειαστεί θα βάλω έκτακτο φόρο - ΒΙΝΤΕΟ

Βαρουφάκης: Αν χρειαστεί θα βάλω έκτακτο φόρο - ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 28/02/2015 - 08:14
Τελευταία δημοσίευση: 10:01Οικονομία
Βαρουφάκης: Αν χρειαστεί θα βάλω έκτακτο φόρο - ΒΙΝΤΕΟ
"Εαν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο θα το κάνω αλλά θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν" είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσθέτοντας ότι αυτός "θα είναι στοχευμένος".
Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ
Πολιτικοί: ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Ρωμανιάς: Δεν θίγονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Ρωμανιάς: Δεν θίγονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Πρώτη καταχώρηση: 28/02/2015 - 09:19
Τελευταία δημοσίευση: 10:18Οικονομία
Ρωμανιάς: Δεν θίγονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα
Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς, με σημερινές του δηλώσεις έκανε λόγο για περιορισμό στα μπόνους των εθελούσιων εξόδων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Ο κ. Ρωμανιάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διαβεβαίωσε ακόμη ότι δεν θα θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Όπως ανέφερε, «θα περιοριστεί το μπόνους των εθελουσίων εξόδων» στις τράπεζες και «θα συμμετέχουν και οι τράπεζες στην κάλυψη των ζημιών από τις εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις».
Παράλληλα, μίλησε και για το εφάπαξ και ανέφερε ότι «ο μαθηματικός τύπος είναι ανεφάρμοστος. Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν αλλαγές με πρώτη την αφαίρεση από τον τύπο του δείκτη βιωσιμότητας. «Θα ανακαθοριστεί ο μαθηματικός τύπος με στόχο να προσεγγίζει ή να είναι ίσος με εκείνον που υπήρχε έως τον Αύγουστο του 2013».
Διαβάστε επίσης:

Τι είπε ο Βαρουφάκης για τους μισθούς - ΒΙΝΤΕΟ

Βαρουφάκης: Αν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο θα το κάνω αλλά... - ΒΙΝΤΕΟ

Μια εικόνα... χίλιοι φόβοι για τον Ντράγκι - ΦΩΤΟ

«Βουτιά» 1 δισ. ο τζίρος των εκπτώσεων

«Βουτιά» 1 δισ. ο τζίρος των εκπτώσεων

Πρώτη καταχώρηση: 28/02/2015 - 09:49
Τελευταία δημοσίευση: 11:59Οικονομία
«Βουτιά» 1 δισ. ο τζίρος των εκπτώσεων
Για εμπορικό κενό στην αγορά με «τρύπα» περίπου 1 δισ. ευρώ στον Τζίρο των επιχειρήσεων κάνει λόγο η ΕΣΕΕ.
Γεγονός που αποδίδει, κατά βάση, στο έντονο πρόβλημα ρευστότητας σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις.
Στα αξιοσημείωτα, μάλιστα, αυτών των εκπτώσεων ήταν κάποιες ταμπέλες με τίτλους «εκλογικές εκπτώσεις, αλλά και «δεύτερες εκπτώσεις».
Η έρευνα της συνομοσπονδίας αναφέρει πως η μεσοσταθμική μείωση της αγοραστικής κίνησης στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις, σε σχέση με αυτές του 2014, διαμορφώνεται στα επίπεδα του -17,3%.
Με αυτά τα δεδομένα, ο εκτιμώμενος τζίρος για τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο του 2015 αγγίζει τα 4,44 δισ. ευρώ, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως των 930 εκατ. Ευρώ.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διαβάστε επίσης:

Βαρουφάκης: Καμία αύξηση ΦΠΑ στο Αιγαίο, στα φάρμακα και στα τρόφιμα - ΒΙΝΤΕΟ

Βαρουφάκης: Καμία αύξηση ΦΠΑ στο Αιγαίο, στα φάρμακα και στα τρόφιμα - ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 28/02/2015 - 11:43
Τελευταία δημοσίευση: 13:09Οικονομία
Βαρουφάκης: Καμία αύξηση ΦΠΑ στο Αιγαίο, στα φάρμακα και στα τρόφιμα - ΒΙΝΤΕΟ
Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο τετράμηνο, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Το πρώτο, είπε, που έχουμε να κάνουμε «είναι η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Από κει και πέρα πρέπει να λύσουμε το χρηματοδοτικό κενό, να αρχίσουμε να νομοθετούμε, με σκοπό να θεραπεύσουμε τον ιδιωτικό τομέα όπως για παράδειγμα η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές». Τόνισε ότι ξεκινά άμεσα η διαπραγμάτευση για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, με βασικούς στόχους, την αναδιάρθρωση του χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα της επόμενης δεκαετίας και τις επενδύσεις.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε μήνυμα ότι αυτοί που έχουν και είναι μέρος του προβλήματος «θα πρέπει να χτυπηθούν και θα χτυπηθούν αλύπητα», τονίζοντας ότι «μέρος του πατριωτικού μας καθήκοντος είναι να πληρώνουμε τους φόρους μας». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος, ωστόσο, δεν το απέκλεισε προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί διευκρινίζοντας ότι «αν χρειαστεί να μπει, θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να τον πληρώσουν».
«Έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι' αυτό, θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σ' αυτούς που έχουν να πληρώσουν, όχι σ' αυτούς που δεν έχουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, διαβεβαίωσε ότι «είμαστε εντάξει ταμειακά έναντι των Ελλήνων πολιτών. Εκεί που έχουμε πρόβλημα είναι οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ τον Μάρτιο αλλά συζητάμε ήδη με τους εταίρους».
«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δέχτηκαν ότι ακόμα και οι επιστροφές των κερδών από την ΕΚΤ θα γίνονται μόνο μετά από αξιολόγηση. Εμείς λέμε να μην μας τα δώσετε, δώστε τα απευθείας στο ΔΝΤ. Μας λένε ότι δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός. Τους λέω φτιάξτε τον» αναφέρει. Πάντως, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το αφορολόγητο θα επανέλθει σταδιακά σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι ντρέπεται που υπάρχουν φτωχοί Έλληνες οι οποίοι καταβάλουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Παράλληλα θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της εξομοίωσης του μισθολογίου στο δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ απέκλεισε αυξήσεις στον τουρισμό, τα φάρμακα, τα βιβλία και στα τρόφιμα. «Θα βρούμε κάποιο προϊόν κάπου θα υπάρξει μία εξομάλυνση, μία εξισορρόπηση» ανέφερε ο υπουργός.
Δείτε τα βίντεο του ΣΚΑΪ
Διαβάστε επίσης
Πολιτικοί: ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα περί «δημιουργικής ασάφειας»

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα περί «δημιουργικής ασάφειας»

Πρώτη καταχώρηση: 28/02/2015 - 13:55
Τελευταία δημοσίευση: 13:55Οικονομία
Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα περί «δημιουργικής ασάφειας»
Σχετικά με τα όσα λέγονται και γράφονται για τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, περί «δημιουργικής ασάφειας» της απόφασης του Eurogroup και του καταλόγου μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνεται ότι:
Τα δημοσιεύματα περί «δημιουργικής ασάφειας» ως «τέχνασμα» της ελληνικής κυβέρνησης για να παραπλανήσει τους εταίρους έρχονται σε πλήρη ρήξη με την πραγματικότητα καθώς και με το πνεύμα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup.
Ο όρος «δημιουργική ασάφεια», που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση, περιγράφει, πιστά, το πνεύμα με το οποίο το Eurogroup, με την καθοριστική συμβολή του Προέδρου του, πέτυχε να υπερκεράσει τις πρότερες διαφορές ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία παράτασης τεσσάρων μηνών της δανειακής σύμβασης της χώρας στην βάση προκαταρκτικού καταλόγου μεταρρυθμίσεων που συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση με την συμβολή εταίρων και θεσμών.
Παραδείγματος χάριν, η φρασεολογία όσον αφορά τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων (τόσο για το 2015 όσο και για μελλοντικά έτη) επιλέχθηκε προσεκτικά ώστε να σηματοδοτήσει την αναθεώρησή τους ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και στο πλαίσιο της επανεξέτασης του γενικότερου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα έτη. Οι δηλώσεις ότι παραμένουν ανέπαφοι οι ίδιοι στόχοι με το παρελθόν (π.χ. 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016 και επόμενα έτη) δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε και με το γράμμα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΜΥΦ 2014: Δεν απαιτούνται τροποποιήσεις για αποκλίσεις μέχρι 10 ευρώ

ΜΥΦ 2014: Δεν απαιτούνται τροποποιήσεις για αποκλίσεις μέχρι 10 ευρώ


Σύμφωνα με δελτίο τύπου που κοινοποιήθηκε από τη Γ.Γ.Δ.Ε. αναφορικά με την υποβολή καταστάσεων πελατών-προμηθευτών έτους 2014, έγινε γνωστό ότι δεν απαιτείται τροποποίηση των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών σε περίπτωση που η διαπιστωθείσα, μετά από έλεγχο, απόκλιση δεν υπερβαίνει το ποσό των 10 ευρώ.

Για τις λοιπές περιπτώσεις οι διορθώσεις για αποκλίσεις άνω των 10 ευρώ θα μπορούν να γίνουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2015.

Το δελτίο τύπου έχει ως εξής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΛΑΤΩΝ-ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2014

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε απόφαση για την υποβολή των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών έτους 2014, σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται τροποποίηση των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών σε περίπτωση που η διαπιστωθείσα, μετά από έλεγχο, απόκλιση δεν υπερβαίνει το ποσό των 10 ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όπου παρατηρούνται μικροδιαφορές στα ποσά μεταξύ δύο υπόχρεων, οι οποίες οφείλονται κυρίως στις στρογγυλοποιήσεις, δεν θα απαιτείται  περαιτέρω διόρθωση. Στις λοιπές περιπτώσεις οι διορθώσεις θα μπορούν να γίνουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2015.

Η λύση αυτή κρίθηκε αναγκαία για την αποφυγή, κατά το δυνατόν, της ταλαιπωρίας των φορολογουμένων και κυρίως των λογιστών για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τη διασφάλιση της υποβολής ορθών πληροφοριών στη Φορολογική Διοίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταση για την υποβολή των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2015.

Τα "όπλα" της Γενικής Γραμματείας Εσόδων στη μάχη για τη φοροδιαφυγή

Τα "όπλα" της Γενικής Γραμματείας Εσόδων στη μάχη για τη φοροδιαφυγή

Πρώτη καταχώρηση: 26/02/2015 - 19:11
Τελευταία δημοσίευση: 26/02/2015 19:11Οικονομία
Τα όπλα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων στη μάχη για τη φοροδιαφυγή
Το περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογούμενους που θα ενεργοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο, καθώς και το ηλεκτρονικό "μάτι" της εφορίας, όχι μόνο για τιςκαταθέσεις, αλλά και για τα δάνεια και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές θα είναι δύο από τα νέα όπλα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων στη "μάχη" για τηφοροδιαφυγή το 2015.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2015 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα προβλέπει ότι το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, που παρακολουθεί σήμερα την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογούμενων, θα επεκταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 σε όλες τις δανειακές συναλλαγές και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και σε όλα τα χρηματιστηριακά προϊόντα.
Επίσης, ως το τέλος του 2015 έτους πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Μητρώο των offshore εταιρειών, ενώ προωθείται και η ενεργοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης και είσπραξης οφειλών. Συνολικά φέτος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να ειδοποιήσει τηλεφωνικά περισσότερους από 100.000 φορολογούμενους ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή και αυτοματοποιημένο σύστημα μηνιαίας υπενθύμισης «υποχρεώσεων» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προβλέπει μπαράζ ελέγχων για την σύλληψη της φοροδιαφυγής. Έτσι μεταξύ άλλων προβλέπει:
- 400 πλήρεις και 500 μερικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις . Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα βεβαιώσει έσοδα περισσότερα από 2,9 δισ. ευρώ.
- 900 ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου με εμβάσματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έχει θέσει ως στόχο τη βεβαίωση εσόδων από φόρους αυξημένων κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.
- 2.000 έλεγχους υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου.
- 15.000 ελέγχους πρόληψης σε κλάδους ή επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα.
- 5.000 προληπτικούς ελέγχους από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
- Ολοκλήρωση τουλάχιστον 200 υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.
- Είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το 2014 και 25% των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών που θα δημιουργηθούν φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:


Τρία ψαλίδια για τις πρόωρες συντάξεις

Τρία ψαλίδια για τις πρόωρες συντάξεις

Πρώτη καταχώρηση: 27/02/2015 - 08:41
Τελευταία δημοσίευση: 08:41Οικονομία
Τρία ψαλίδια για τις πρόωρες συντάξεις
Το υπουργείο Εργασίας μελετά την αύξηση των αντικινήτρων, τα όρια ηλικίας και το φρένο στις εθελούσιες.
Σε τρία σενάρια επικεντρώνονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά το μαχαίρι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Ως γνωστών, στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών που έγινε αποδεκτή από το Eurogroup προβλέπεται η «εξάλειψη ‘παραθύρων ‘ και κινήτρων που αυξάνουν τον αριθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στην οικονομία και πιο συγκεκριμένα στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα».
Οι όποιες παρεμβάσεις θα αποφασιστούν ύστερα από διάλογο λένε στο υπουργείο Εργασίας, ενώ φαίνεται πως θα υπάρξουν διαφορετικές λύσεις ανά Ταμείο. Πάντως από το υπουργείο Εργασίας διαμηνύεται ότι στόχος της παρέμβασης του θα γίνει είναι να μη θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Πατήστε στην φωτογραφία για μεγέθυνση:

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Βαρουφάκης: Οι Ευρωπαίοι ήθελαν τις ασάφειες - ΒΙΝΤΕΟ

Βαρουφάκης: Οι Ευρωπαίοι ήθελαν τις ασάφειες - ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 27/02/2015 - 08:40
Τελευταία δημοσίευση: 08:40Οικονομία
Βαρουφάκης: Οι Ευρωπαίοι ήθελαν τις ασάφειες - ΒΙΝΤΕΟ
Μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι η συμφωνία είναι γεμάτη με ασάφειες, δηλώνοντας περήφανος γι' αυτές τις "δημιουργικές ασάφειες". Όπως είπε, και οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες, για να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο, σε ποσοτικό στόχο, αν δεν μπορεί να το πετύχει. Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα, παραμεθόριες περιοχές, τρόφιμα, βιβλία και έντυπα, τονίζοντας ότι θα ψάξει να βρει κάποιον φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό.
Επιπλέον, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το κείμενο της συμφωνίας γράφτηκε με στόχο το τέλος του μνημονίου, ενώ σημείωσε ότι τρόικα και θεσμοί δεν είναι το ίδιο. Υπογράμμισε, επίσης ότι δεν θα ξαναέρθουν στη χώρα ως συμμορία τεχνοκρατών, «οι οποίοι δεν είναι καν εξουσιοδοτημένοι να συζητούν την οικονομική βάση αυτών των προγραμμάτων». Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τα μνημόνια ως ένα απαράδεκτο συνονθύλευμα νομικών παρατυπιών και παρανομιών.
«Από χθες έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1. Εκτίμησε πως οι εταίροι δεν θα αφήσουν να υπονομευθεί η προσπάθεια η οποία έγινε για ένα πολύ μικρό ποσό που οφείλεται στο ΔΝΤ. Πρόσθεσε πως δεν θα αναφέρει περισσότερα, γιατί η διαπραγμάτευση για το πρόβλημα αυτής της πρόσθετης χρηματοδοτικής γέφυρας είναι σε εξέλιξη.
Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει, θα είναι για την ανθρωπιστική κρίση. Προανήγγειλε τη δημιουργία μίας κάρτας πολίτη για τις συναλλαγές με το δημόσιο και είπε πως θα χρησιμοποιείται και στα σούπερ μάρκετ από οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με πίστωση ενός ποσού ανά εβδομάδα από το δημόσιο.
Για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως θα βάλει φρένο σε μέτρα, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και, ιδίως, για τους ασθενέστερους. Τόνισε, πάντως πως το ασφαλιστικό δεν μπορεί να προχωρήσει και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα χωρίς τομές. Μίλησε για προστασία των ασθενέστερων και χρηματοδότηση, συνδέοντας τη χρηματοδότηση του συστήματος με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω μίας αναπτυξιακής τράπεζας, όπως στο παρελθόν ήταν η ΕΤΒΑ.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως, μέσω της επιστολής για παράταση της δανειακής συμφωνίας, εξασφαλίζεται και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι, αν δεν κατέληγαν σε αυτή τη συμφωνία, τότε θα έπρεπε να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά και να μειώσει συντάξεις, ενώ αποκάλυψε ότι, όταν ανέφερε πρώτη φορά στο Eurogroup την έκφραση ανθρωπιστική κρίση, τον καταδίκασαν ότι πολιτικοποιεί τη συζήτηση.
Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών λένε "μπράβο" στην κυβέρνηση. «Έρχονται άλλοι υπουργοί Οικονομικών οι οποίοι μίλησαν εναντίον μας μέσα στο Eurogroup και στο περιθώριο έρχονται και σου λένε "μπράβο, είναι απίστευτο αυτό που κατάφερες"», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα τελειώσει ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκε για τη συμφωνία από τον Γιάννη Μηλιό, είπε πως στεναχωριέται, «γιατί αναπαράγεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα της ΝΔ». Σημείωσε, επίσης ότι στενοχωρήθηκε για την κριτική του Μανώλη Γλέζου, αλλά εκτίμησε ότι, εάν συναντηθεί και του εξηγήσει τη συμφωνία, θα πεισθεί.
Ακολουθούν περισσότερα και βίντεο

Οικογενειακό αφορολόγητο 500.000 ευρώ για τα ακίνητα

Οικογενειακό αφορολόγητο 500.000 ευρώ για τα ακίνητα

Πρώτη καταχώρηση: 27/02/2015 - 09:04
Τελευταία δημοσίευση: 09:04Οικονομία
Οικογενειακό αφορολόγητο 500.000 ευρώ για τα ακίνητα
Στο ύψος των 500.000 ευρώ θα είναι το αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας ανά οικογένεια, με τις αναθεωρημένες, μάλιστα, αντικειμενικές τιμές.
Η επεξεργασία του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ έχει αρχίσει δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Επίσης σημείωσε ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν θα μειωθούν οριζόντια αλλά η αναπροσαρμογή τους θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη της ζώνες, υπογραμμίζοντας ότι σε κάποια περιοχή θα γίνει μείωση 10% και σε κάποια άλλη 40%.
Δεν έχει διευκρινιστεί αν το αφορολόγητο όριο των 500.000 ευρώ θα αφορά στην πρώτη κατοικία και μόνο ή στο σύνολο της περιουσίας.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Διαβάστε επίσης: