Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για τον ΦΠΑ

Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για τον ΦΠΑ
«Πράσινο φως» για πολύ «γερά» πρόστιμα σε όσους κάνουν κομπίνες με τον ΦΠΑ κλέβοντας την Εφορία, ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
10 Απρ 2015 - 10:15
Picture 0 for Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για τον ΦΠΑ
Σε «πιλοτική» δίκη (καθώς η υπόθεση αφορά ευρύτατο κύκλο προσώπων) το ΣτΕ ανέτρεψε αντίθετη απόφαση περιφερειακού διοικητικού δικαστηρίου και έκρινε ότι οι αρμόδιες φορολογικές αρχές μπορούν να τιμωρούν όποιον κάνει παραβάσεις γύρω από τον ΦΠΑ (με πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα στοιχεία) επιβάλλοντάς του και προσαύξηση φόρου (λόγω ανακρίβειας) αλλά και ειδικό πρόστιμο.

Ετσι, σύμφωνα με το Έθνος, για όσους παίρνουν παράνομη επιστροφή φόρου («παίζοντας με τον ΦΠΑ»), το ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για να πληρώσουν προσαύξηση έως 120% του ποσού που εισέπραξαν αχρεωστήτως, αλλά και επιπλέον πρόστιμο ίσο με το 3πλάσιο του ποσού που έβαλαν στην τσέπη.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε «πιλοτική» δίκη στο ΣτΕ λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος, καθώς Διοικητικό Πρωτοδικείο της Κρήτης έκρινε ότι η διπλή αυτή τιμωρία (και με προσαυξήσεις και με ειδικό πρόστιμο) παραβιάζει το Σύνταγμα και το 7ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Κι αυτό γιατί ουσιαστικά επιβάλλονται δύο ποινές για την ίδια πράξη της διαφυγής ΦΠΑ. Ωστόσο, το ΣτΕ είχε αντίθετη άποψη και «έδωσε το ελεύθερο» για τα «τσουχτερά» πρόστιμα. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, αγρότης ζήτησε από τις φορολογικές αρχές επιστροφή ΦΠΑ 8.456 ευρώ που εισέπραξε, ενώ διαπιστώθηκε ότι νόθευσε και διόγκωσε 4 τιμολόγια αγοράς προβάτων, με αποτέλεσμα να εισπράξει επιπλέον επιστροφή ΦΠΑ 2.400 ευρώ, παράνομα. Η αρμόδια ΔΟΥ αναζήτησε το ποσό αυτό ως αχρεωστήτως καταβληθέν επιβάλλοντας επιπλέον προσαύξηση (λόγω ανακρίβειας) 4.860€ και πρόστιμο 7.200€.

Το Δ. Πρωτοδικείο «μπλόκαρε» τη διπλή κύρωση, αλλά το ΣτΕ την έκρινε νόμιμη, δίνοντας την κατευθυντήρια γραμμή προς όλα τα δικαστήρια και τις φορολογικές αρχές.

Υποχώρησε κατά 2,1% ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Υποχώρησε κατά 2,1% ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο αποπληθωρισμός για 25ο συνεχή μήνα συνεχίζει να χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο του 2015 υποχώρησε κατά 2,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2014. Ωστόσο, στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη αποτυπώνεται το κλίμα που επικρατεί στην πασχαλινή αγορά, καθώς τα νωπά λαχανικά και το αρνί είναι τα προϊόντα όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών και οι οποίες εκφράζονται με διψήφια ποσοστά.

Ανατιμήσεις

Ειδικότερα, οι πέντε μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε ετήσια βάση αφορούν τα εξής προϊόντα και υπηρεσίες: νωπά λαχανικά (20,3%), αρνί νωπό (12,6%), ελαιόλαδο (11,9%), συνδυασμένες μεταφορές επιβατών (10,6%) και αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί (8,8%).

Από την άλλη, οι μεγαλύτερες ετήσιες πτώσεις τιμών καταγράφονται στα ακόλουθα προϊόντα και υπηρεσίες: πετρέλαιο θέρμανσης (-24,5%), ζάχαρη (-18,1%), πατάτες (-13,9%), βενζίνη (-9,8%) και ασφάλιση μεταφορών (-6,6%).

Μειώσεις δεικτών

Η πτώση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 2,1% τον Μάρτιο του 2015 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2014 οφείλεται, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στις μειώσεις των επιμέρους δεικτών:

• Κατά 3,6% της ομάδας «Ενδυση και υπόδηση».

• Κατά 6,4% της ομάδας «Στέγαση», λόγω κυρίως της μείωσης των ενοικίων (-4,5%), του πετρελαίου θέρμανσης (-24,5%) και του φυσικού αερίου (-3,3%). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό (5,6%).

• Κατά 1,8% της ομάδας «Διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης των τιμών στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (-4,2%), στις ηλεκτρικές συσκευές (-3,4%) και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (-1,2%).

• Κατά 2,2% της ομάδας «Υγεία» λόγω μείωσης των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων (-3,4%) και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών (-3,3%).

• Κατά 4,1% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης της τιμής της βενζίνης (-9,8%) και της συντήρησης και επισκευής εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (-3,9%). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια συνδυασμένων μεταφορών (10,6%).

• Κατά 1,3% της ομάδας «Αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες» λόγω μείωσης των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές (-3,3%).

• Κατά 3,1% της ομάδας «Εκπαίδευση» λόγω μείωσης των τιμών των διδάκτρων.

• Κατά 0,5% της ομάδας «Ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια» λόγω μείωσης των τιμών στην εστίαση (0,7%). Μέρος της πτώσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία.

• Κατά 2,6% της ομάδας «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των προσωπικών ειδών (-4%) και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων (-6,6%).

Οι δύο ομάδες αγαθών που αυξήθηκαν είναι αυτή της «Διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών» κατά 0,7% και της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» κατά 1,6%.
Έντυπη

Πάνω από 20 εκατ. ευρώ στα Ταμεία έφερε η ρύθμιση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Πάνω από 20 εκατ. ευρώ στα Ταμεία έφερε η ρύθμιση

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί τις πρώτες 10 ημέρες που «τρέχει» η νέα ρύθμιση οφειλών των 100 δόσεων, με τις αιτήσεις, που πλέον γίνονται και ηλεκτρονικά, να ανέρχονται σε 17.690. Στα... ταμεία των Ταμείων έχει ήδη μπει «ζεστό χρήμα» άνω των 20 εκατ. ευρώ. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του ΙΚΑ και οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση υπαγωγής σε ρύθμιση, αφού πρώτα επιλέξουν τον επιθυμητό τύπο ρύθμισης, τον τρόπο εξόφλησης (εφάπαξ ή δόσεις) και τον αριθμό των δόσεων (όπου απαιτείται).
Επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν το απαιτητό κάθε φορά ποσό πληρωμής σε περίπτωση ρύθμισης ή το συνολικό ποσό εξόφλησης της οφειλής τους. Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε έναν αναλυτικό οδηγό προς οφειλέτες, τόσο για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Ταμείων όσο και για τις πληρωμές μέσω τραπεζών.

– Ποιοι μπορούν να εγγραφούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς οφειλέτες;
– Η υπηρεσία αφορά τους οφειλέτες του ΚΕΑΟ (οφειλέτες ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Οφειλετών του Κέντρου), καθώς και τους οφειλέτες του ΙΚΑ που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ. Οι εργοδότες του ΙΚΑ που εμφανίζονται ως ενεργοί στο Μητρώο Εργοδοτών θα χρησιμοποιούν για την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης. Ολοι οι υπόλοιποι οφειλέτες του ΚΕΑΟ και του ΙΚΑ θα πρέπει να εγγραφούν (πιστοποιηθούν) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς οφειλέτες και να λάβουν κωδικό χρήστη και συνθηματικό.
– Πώς μπορεί να εγγραφεί κανείς στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς οφειλέτες;
– Η πιστοποίηση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς οφειλέτες γίνεται μέσω Διαδικτύου και απαιτεί τη χρήση κωδικών TAXIS. Για να πιστοποιηθεί κάποιος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες από την κεντρική σελίδα ΙΚΑ (www.ika.gr) επιλέγει «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες», «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες», «Πιστοποίηση Οφειλετών». Στη συνέχεια ακολουθεί τα βήματα της εφαρμογής καταχωρίζοντας τους κωδικούς που του έχουν αποδοθεί από το TAXISNET, επιλέγοντας τον κωδικό χρήστη και το συνθηματικό και συμπληρώνοντας τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα προσωπικά και επαγγελματικά σας στοιχεία.

– Μπορεί ο οφειλέτης να χρησιμοποιήσει τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης για να ενημερωθεί για τις οφειλές του σε διαφορετικούς φορείς (π.χ. στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ) ή για οφειλές του από διαφορετική αιτία (π.χ. οφειλές από κοινή επιχείρηση και από οικοδομοτεχνικό έργο);
– Οι οφειλές ενός οφειλέτη που αφορούν καθυστερούμενες εισφορές διαφορετικών φορέων ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ) ή που αφορούν οφειλές στον ίδιο φορέα αλλά από διαφορετική αιτία (π.χ. οφειλές κοινής επιχείρησης και οφειλές οικοδομοτεχνικού έργου) αντιστοιχούν σε διαφορετικούς Αριθμούς Μητρώου Οφειλέτη και ως εκ τούτου απαιτούνται ξεχωριστοί κωδικοί πρόσβασης για κάθε περίπτωση.

– Πώς μπορεί να ενημερωθεί για τα ποσά που οφείλει καθώς και την προθεσμία καταβολής τους;

– Στην επιλογή «Πληρωμές Οφειλέτη» θα πληροφορηθεί για τα ποσά των δόσεων ρύθμισης και την καταληκτική ημερομηνία καταβολής αυτών ή για τυχόν οφειλές εκτός ρύθμισης, καθώς και για το ποσό που πρέπει να καταβληθεί σε περίπτωση  πλήρους εξόφλησης των οφειλών.
Στόχος να εισπραχθούν 300 εκατ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα
Στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση των οφειλετών, προκειμένου να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, προσβλέπει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης, καθώς η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων θα παραμείνει ανοικτή έως το τέλος του Απριλίου. Στόχος είναι να εισπραχθούν 300 εκατ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα. Συνολικά βέβαια ελπίζει σε έσοδα 1,4 δισ. ευρώ, καθώς μαζί με τις δόσεις θα καταβάλλονται και οι τρέχουσες εισφορές.
– Πού μπορεί να υποβάλει αίτηση ρύθμισης;
– Η αίτηση ρύθμισης για τους οφειλέτες ΙΚΑ και ΚΕΑΟ μπορεί να υποβληθεί είτε διαδικτυακά με χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Ρύθμιση Οφειλών» είτε στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία ΚΕΑΟ ή στην Ταμειακή Υπηρεσία Υποκαταστήματος ΙΚΑ όπου ανήκει ο οφειλέτης
– Αν υποβάλει αίτηση διαδικτυακά, πώς μπορεί κανείς να παραλάβει την απόφαση ρύθμισης;
– Η απόφαση ρύθμισης δημιουργείται ηλεκτρονικά και τίθεται σε ισχύ μετά την καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης. Εφόσον επιθυμεί κανείς, μπορεί να την παραλάβει από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία ΚΕΑΟ ή ΙΚΑ. Πάντως, η ρύθμιση αποτυπώνεται ηλεκτρονικά στην υπηρεσία «Ηλεκτρονική Καρτέλα Οφειλέτη», όπου φαίνονται και οι απαιτητές δόσεις ρύθμισης.

– Πού καταβάλλονται οι δόσεις;
– Οι δόσεις ρύθμισης καταβάλλονται είτε στις Περιφερειακές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ και στα υποκαταστήματα ΙΚΑ είτε μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ με τη χρήση της Ταυτότητας Οφειλέτη.
– Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση και πότε οι επόμενες;
– Αν η αίτηση ρύθμισης υποβληθεί στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία ΚΕΑΟ ή Ταμειακή Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η καταβολή της πρώτης δόσης διενεργείται άμεσα. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης ρύθμισης μέσω Διαδικτύου δίνεται προθεσμία 5 ημερολογιακών ημερών από την υποβολή του αιτήματος η οποία, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεπερνά την τελευταία εργάσιμη του μήνα υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται σύμφωνα με την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπεται στην εκάστοτε ρύθμιση.
– Τι είναι η Ταυτότητα Οφειλέτη;
– Πρόκειται για έναν 20ψήφιο αριθμό που είναι απαραίτητος για την καταβολή οφειλών μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και αποδίδεται κεντρικά σε κάθε Αριθμό Μητρώου Οφειλέτη (ΑΜΟ) του ΚΕΑΟ και του ΙΚΑ.
– Ποιον τύπο τραπεζικής συναλλαγής πρέπει να επιλέξει ο οφειλέτης για να πληρώσει καθυστερούμενες εισφορές;
– Κατά την καταβολή ποσών στο πιστωτικό ίδρυμα ή μέσω webbanking τόσο οι οφειλέτες ΚΕΑΟ όσο και οι οφειλέτες του ΙΚΑ πρέπει να επιλέγουν την τραπεζική συναλλαγή με ένδειξη «ΚΕΑΟ».
Έντυπη

Υψηλό το κόστος στήριξης των τραπεζών

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Υψηλό το κόστος στήριξης των τραπεζών

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η στήριξη των τραπεζών στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης είχε βαρύτατο κόστος για την Ιρλανδία και την Ελλάδα, τις χώρες που επιβαρύνθηκαν περισσότερο από όλες τις ευρωπαϊκές. Οι δύο χώρες διοχέτευσαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην αγορά τοξικών στοιχείων ενεργητικού το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που δαπάνησαν για τον κλάδο και πολύ μικρό τμήμα στην αγορά περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να αποδώσουν έσοδα στο κράτος. Η εικόνα προκύπτει από μελέτη που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΚΤ σχετικά με το κόστος που είχε η στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα για τις χώρες της Ευρωζώνης και για τη Βρετανία από το 2008 ώς το 2013, καθώς και πόσο τμήμα των δαπανών διοχετεύθηκε σε στοιχεία ενεργητικού που μπορούν να αποφέρουν έσοδα στις κυβερνήσεις. Η εν λόγω μελέτη φέρει την Ιρλανδία να έχει καταβάλει ποσοστό ύψους 37,3% του ΑΕΠ της για τη στήριξη των τραπεζών της. Ακολουθεί η Ελλάδα με 24,8% και τρίτη η Σλοβενία με αντίστοιχο ποσοστό το 14,2% του ΑΕΠ της.
Στο σύνολο της Ευρωζώνης, η στήριξη των τραπεζών έφθασε στο 5,1% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013, ποσοστό που αντιπροσωπεύει ένα ποσό λίγο μεγαλύτερο από 500 δισ. ευρώ. Είναι, όμως, πολύ μεγάλες οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών. Κι αυτό, γιατί ορισμένες χώρες έκαναν μεγάλες δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, ενώ άλλες αγόρασαν κυρίως στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών που μπορούν να τους αποφέρουν έσοδα. Το τίμημα της στήριξης των ιρλανδικών και των ελληνικών τραπεζών ήταν ιδιαίτερα βαρύ, επειδή οι δύο χώρες ανήκουν στην πρώτη κατηγορία γι’ αυτό και η μεν Ιρλανδία έχασε κυριολεκτικά το 25% του ΑΕΠ της και η Ελλάδα το 12,1% του δικού της. Ο λόγος είναι ακριβώς ότι τα 2/3 των κεφαλαίων που διοχέτευσαν οι δύο χώρες στον τραπεζικό τους τομέα προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους και για την αγορά τοξικών στοιχείων ενεργητικού, ενώ μόλις το 1/3 δαπανήθηκε σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι δυνατόν να αποφέρουν κέρδος. Σημειωτέον, άλλωστε, ότι στο ποσοστό του ΑΕΠ που χάθηκε δεν περιλαμβάνεται το ευρύτερο κόστος που είναι αυτονόητο ότι επέφεραν στις ευρωπαϊκές οικονομίες οι δαπάνες για τις τράπεζες. Αναμφίβολα προκάλεσαν επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας που μεταφράστηκαν σε αύξηση του χρέους της Ευρωζώνης στο σύνολό της κατά περισσότερο από το 25% του συνολικού ΑΕΠ της.
Μεγάλες διαφοροποιήσεις
Οπως σχολίασαν οι ερευνητές της ΕΚΤ, Ενρί Μάουρερ και Πάτρικ Γκρουσενμάγιερ, σχετικά με το κόστος που είχε η στήριξη του τραπεζικού τομέα για τις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, «τα στοιχεία δείχνουν μια κατάσταση εντελώς ανομοιόμορφη». Στον αντίποδα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας βρίσκονται, έτσι, η Γερμανία, η Ολλανδία και η εκτός Ευρωζώνης Βρετανία που δαπάνησαν σε αγορές κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών τουλάχιστον τα 2/3 της οικονομικής στήριξης του τραπεζικού τους τομέα. Η Γερμανία δαπάνησε περισσότερο από το 1/10 του ΑΕΠ της για τη στήριξη του τραπεζικού της κλάδου όπως επίσης και η Πορτογαλία, ενώ η Βρετανία λιγότερο από το 7%. Σύμφωνα, όμως, με τη σχετική έκθεση της ΕΚΤ, Γερμανία, Βρετανία και Ολλανδία έχουν κατορθώσει ήδη να αναπληρώσουν τμήμα των χρημάτων που δαπάνησαν στη διάρκεια της κρίσης. Η Βρετανία κατόρθωσε, άλλωστε, να διακόψει τις εγγυήσεις δανείων που το 2009 είχαν φθάσει στο επίπεδο ρεκόρ του 34% του ΑΕΠ. Οι εγγυήσεις δανείων εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ευρωζώνη και στα τέλη του 2013 πλησίαζαν το 5% του ΑΕΠ.
Έντυπη

Times: Κρυφό σχέδιο της ΕΕ για Grexit

Times: Κρυφό σχέδιο της ΕΕ για Grexit

Πρώτη καταχώρηση: 10/04/2015 - 11:35
Τελευταία δημοσίευση: 11:35Οικονομία
Times: Κρυφό σχέδιο της ΕΕ για Grexit
Κρυφό σχέδιο για Grexit έχουν σχεδιάσει οι χώρες της Ευρωζώνης σύμφωνα με δημοσίευμα των Times το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν μυστικά σχεδιάσει την έξοδο της Ελλάδα από το ενιαίο νόμισμα καθώς εκτιμούν πως θα πτωχεύσει τον επόμενο μήνα.
Μία επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας, η οποία συνδέεεται στενά με την Γερμανία, κάνει λόγο για προετοιμασίες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.».
Επίσης το έγγραφο προειδοποιεί για πολύ «δύσκολες πολιτικές αποφάσεις» την άνοιξη εν μέσω προβλέψεων πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τον επόμενο μήνα εκτός εάν η Ευρωζώνη συμφωνήσει ότι η επόμενη δόση καταβληθεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων»...
Πηγή: enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης:

JP Mοrgan: Aσκήσεις προσομοίωσης για Grexit

Fed: "Κακό προηγούμενο" τύπου Lehman το Grexit

Ο Σέλινγκ έθεσε θέμα ομαλής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ρεύμα, επίδομα ενοικίου και επιδότηση σίτισης

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ρεύμα, επίδομα ενοικίου και επιδότηση σίτισης

Από τις 20 Απριλίου και για ένα μήνα, ηλεκτρονικά, θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών, δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος, επιδότηση ενοικίου και επιδότηση σίτισης σε άτομα ή νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε χθες, όσοι πληρούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς το κόστος των παροχών, σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία, ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, η ΚΥΑ εξειδικεύει τους δικαιούχους των εξής παροχών, όπως ορίστηκαν στον πρόσφατο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα από τη Βουλή:

1. Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 kWh το μήναν και 1.200 kWh το τετράμηνο μέχρι τις 31/12/15.

2. Επιδότηση ενοικίου (στον εκμισθωτή) ύψους 70 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένο άτομο προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε ενήλικο ή ανήλικο και έως 220 ευρώ τον μήνα.

3. Επιδότηση σίτισης με κάρτα που θα ενσωματώνει αξία για αγορές προϊόντων 70 ευρώ τον μήνα για το μεμονωμένο άτομο προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε μέλος και έως 220 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ετήσιο ατομικό εισόδημα των δικαιούχων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2.400 ευρώ, φθάνει τα 3.600 ευρώ για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος, μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο, με ανώτατο όριο τα 200.000 ευρώ. Επιπλέον, οι τυχόν καταθέσεις σε τράπεζες δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από το διπλάσιο του εισοδήματος που ορίζεται για τους δικαιούχους.

Στους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παρέχεται δωρεάν αξία ηλεκτρικού ρεύματος έως 1.200 kwh ανά τετράμνηνο, μέχρι 31/12/2015.

Δικαιούχοι που δεν είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο θα πρέπει παράλληλα με την αίτηση για επανασύνδεση και δωρεάν ρεύμα να κάνουν αίτηση ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Το επίδομα ενοικίου θα χορηγείται για 9 μήνες, από την ημερομηνία σύναψης ή ανανέωσης της σύμβασης μίσθωσης, απευθείας στον ενοικιαστή του ακινήτου. Το ποσό του επιδόματος ξεκινάει από 70 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και φθάνει έως και τα 220 σε περίπτωση οικογένειας με 4 εξαρτώμενα μέλη και άνω.

Το επίδομα σίτισης θα χορηγείται στους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια της ΚΥΑ, μέσω ηλεκτρονικής κάρτας, συμβατής με τα μηχανήματα πιστωτικών καρτών των εμπορικών καταστημάτων τροφίμων. Σε αυτήν θα πιστώνεται από την 1η Απριλίου 2015 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015, μηνιαίως, ποσό από 70 ευρώ για μεμονωμένο άτομο έως και 220 ευρώ (προσαύξηση κατά 30 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογενείας). Προτεραιότητα στη χορήγηση των παροχών θα δίδεται κατά σειρά σε άτομα με εξαρτώμενα τέκνα, πολυμελείς οικογένειες, οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά και μηδενικό εισόδημα, οικογένειες με μακροχρόνια ανέργους ή άνεργους γονείς.

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ξεκινάει εντός του Απριλίου, από 20/4/2015 έως 20/5/2015 και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ιδιωτικά ή μέσω ΚΕΠ, ενώ οι διασταυρώσεις στοιχείων θα γίνονται μέσω της εταιρείας πληροφορικής του υπουργείου Εργασίας (ΗΔΙΚΑ). Εφόσον η αίτηση του δικαιούχου απορριφθεί, δίνεται περιθώριο επτά ημερών για την υποβολή αιτήματος επανεξέτασης. Οι ωφελούμενοι υποχρεώνονται να δηλώσουν άμεσα οποιαδήποτε οικογενειακή, επαγγελματική ή οικονομική αλλαγή, που μεταβάλλει τους όρους και τις προϋποθέσεις λήψης των παροχών.

Δικαστική απόφαση δικαιώνει οφειλέτη του ΟΑΕΕ

Δικαστική απόφαση δικαιώνει οφειλέτη του ΟΑΕΕ

Απόφαση - σταθμό θεωρούν οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος την δικαίωση ελεύθερου επαγγελματία με χρέη προς τον ΟΑΕΕ. Πως το Πρωτοδικείο Ροδόπης έβαλε φρένο σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης από το ΚΕΑΟ.
Την οριστική αναστολή όλων των μέτρων εκτέλεσης από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) για οφειλές στον ΟΑΕΕ ύψους 13.079,22 ευρώ, αποφάσισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ροδόπης.

Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος, πρόκειται για απόφαση - σταθμό, καθώς είναι η πρώτη που εκδίδεται πανελλαδικά και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πιλότο για όλες τις υπόλοιπες δικαστικές προσφυγές σε πρωτοδικεία όλης της χώρας, επαγγελματιών που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η δικαστική δικαίωση ήρθε για επαγγελματία από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ροδόπης, με το δικαστήριο να αποφασίζει την οριστική αναστολή όλων των μέτρων εκτέλεσης από το ΚΕΑΟ. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη τον Σεπτέμβριο του 2014, είχε δημοσιεύσει προσωρινή αναστολή, την οποία είχε εκδώσει τότε το Πρωτοδικείο Ροδόπης - μία απόφαση που είχε συζητηθεί πανελλαδικά, με τις δικηγόρους Κομοτηνής Αναστασία Στεφίδου και Λαμπρινή Πρίντζιου.

Η απόφαση έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής επαγγελματία της Κομοτηνής κατά του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), που εκπροσωπείται εν προκειμένω από το διευθυντής της Υπηρεσίας Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.) του υποκαταστήματος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Κομοτηνής.

Με τη δικαστική προσφυγή επιτεύχθηκε η αναστολή εκτέλεσης ατομικής ειδοποίησης του διευθυντή του ΚΕΑΟ του υποκαταστήματος ΙΚΑ Κομοτηνής, με την οποία ο αιτών επαγγελματίας της πόλης ενημερώθηκε ότι έχουν βεβαιωθεί σε βάρος του ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές του στον ΟΑΕΕ συνολικού ύψους 13.079,22 ευρώ, και ότι εάν δεν προβεί εντός 20 ημερών από την παραλαβή της, στη ρύθμιση ή εξόφληση των ως άνω οφειλών, θα ληφθούν τα προβλεπόμενα από τον Κ.Ε.Δ.Ε. αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος του. Οι οφειλές προέκυψαν από τη μη καταβολή των ασφαλιστικών του εισφορών τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Ο επαγγελματίας από την Κομοτηνή, παντρεμένος και πατέρας παιδιών που διατηρεί κατάστημα στην πόλη πολλά χρόνια, μπορούσε και κάλυπτε στο παρελθόν τις υποχρεώσεις του προς τον ΟΑΕΕ. Όμως στα χρόνια της κρίσης, όπως και πολύ μεγάλο ποσοστό ελευθέρων επαγγελματιών, αδυνατούσε να καταβάλλει τις εισφορές του.

Το Πρωτοδικείο Ροδόπης ανέστειλε την εκτέλεση της ταμειακής βεβαίωσης του ΚΕΑΟ κατά το μέρος που συνεπάγεται τη λήψη ενός ή περισσότερων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ή διοικητικών μέτρων για τον εξαναγκασμό ή τη διασφάλιση της είσπραξης της οφειλής του αιτούντα επαγγελματία σε βάρους της κύριας κατοικίας στην Κομοτηνή.

Πηγή  euro2day.gr

ΠΟΛ.1082/6.4.2015 Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2014 - Φ2 TAXIS)

ΠΟΛ.1082/6.4.2015
Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2014 - Φ2 TAXIS)
Κατηγορία: Φ.Π.Α.
Αθήνα, 6.4.2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Α' - ΦΠΑ

Ταχ. Δ/νση: Σίνα 2-4
Ταχ. Κώδικας: 106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Αικ. Καρύδα
Γ. Αναγνωστόπουλος
Τηλέφωνο: 210-3645378
Fax: 210-3645413
e-mail: dfpa.a1@1992.syzefxis.gov.gr
ΠΟΛ 1082/2015

ΘΕΜΑ: Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2014 - Φ2 TAXIS)

Ι. Γενικά

Με την ΑΓΓΔΕ ΠΟΛ.1198/25.8.2014 όπως τροποποιήθηκε με την ΑΓΓΔΕ ΠΟΛ.1049/11.2.2015 ορίστηκε ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης Φ.Π.Α. Με την παρούσα παρέχονται διευκρινίσεις για την ορθή συμπλήρωση του εντύπου.

Το έντυπο χρησιμοποιείται τόσο για την υποβολή των τακτικών όσο και των έκτακτων δηλώσεων ΦΠΑ. Σε περίπτωση που υπάρχει υποχρέωση υποβολής για την ίδια φορολογική περίοδο τόσο τακτικής όσο και έκτακτης δήλωσης υποβάλλονται δύο ξεχωριστές δηλώσεις.

ΙΙ. Συμπλήρωση των ενδείξεων
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Κωδ. 001 - 002: Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται από την φορολογική διοίκηση.

Κωδ.003: Γράψτε τη Δ.Ο.Υ. της έδρας ή του κεντρικού της επιχείρησής σας.

Κωδ.004: Συμπληρώστε το ημερολογιακό έτος της φορολογικής περιόδου για την οποία υποβάλλεται η δήλωση ΦΠΑ.

Κωδ.005: Συμπληρώστε ημερολογιακά (από - έως) την φορολογική περίοδο που αφορά η δήλωση. Στις περιπτώσεις έναρξης ή οριστικής παύσης εργασιών, έναρξης ή λήξης της διαχειριστικής περιόδου καθώς και ένταξης ή απένταξης στο κανονικό καθεστώς εντός της φορολογικής περιόδου, ως ημερολογιακή περίοδος θα αναφέρεται το συγκεκριμένο διάστημα που αφορά.

Κωδ. 006: Διαγραμμίστε με (Χ) τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο ανάλογα αν είναι μήνας, τρίμηνο, ή εξάμηνο:

α) Ημερολογιακός μήνας για υπόχρεους οι οποίοι υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα, καθώς και για το Δημόσιο όταν ασκεί δραστηριότητες για τις οποίες υπόκεινται στο φόρο.

β) Ημερολογιακό τρίμηνο για υπόχρεους οι οποίοι υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα ή για υπόχρεους, οι οποίοι δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία. 

γ) Ημερολογιακό εξάμηνο για τους υπόχρεους οι οποίοι ανήκουν σε ειδικό καθεστώς κατ' αποκοπή καταβολής του φόρου του άρθρου 40 του Κώδικα Φ.Π.Α. Παράδειγμα: O μήνας Αύγουστος θα διαγραμμιστεί, ως MΗΝΑΣ: 8 ενώ το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, ως ΤΡΙΜΗΝΟ: 3.

Επισημαίνεται ότι οι υπόχρεοι που ανήκουν σε ειδικό καθεστώς κατ' αποκοπή καταβολής του φόρου και υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ ανά εξάμηνο σε περίπτωση που ασκούν και άλλη δραστηριότητα, για την οποία υπάγονται στο κανονικό καθεστώς (με μηνιαία ή τρίμηνη φορολογική περίοδο), υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις ΦΠΑ για την άλλη δραστηριότητα.

Κωδ. 007: Διαγραμμίστε με (Χ) εάν η δήλωση είναι τροποποιητική. Στις περιπτώσεις αυτές συμπληρώνονται όλα τα πεδία της δήλωσης με τα σωστά στοιχεία.

Κωδ. 008: Διαγραμμίστε με (Χ) εάν η δήλωση υποβάλλεται με επιφύλαξη σύμφωνα με το άρθρο 20 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Κωδ. 009: Διαγραμμίστε με (Χ) εάν η δήλωση υποβάλλεται ως έκτακτη.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ Α' (Κωδ. 101- 104)
Στον Πίνακα αυτό συμπληρώστε τα στοιχεία του υποκειμένου στο φόρο ή λήπτη και ειδικότερα:

Κωδ. 101: Το επώνυμο ή η επωνυμία, όπως αναφέρεται στο καταστατικό έγγραφο.

Κωδ. 102: Το όνομα.

Κωδ. 103: Το όνομα του πατέρα.

Κωδ. 104: Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (εννεαψήφιος αριθμός).

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ Β' (Κωδ. 301 - 430)

Όλα τα δεδομένα των εκροών και εισροών γράφονται στις αντίστοιχες ενδείξεις, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν οι επιστροφές και εκπτώσεις. Σε περίπτωση που το αλγεβρικό άθροισμα των ανωτέρω πράξεων έχει αρνητικό πρόσημο θα αναγράφεται το συνολικό ποσό με το πρόσημο πλην (-) πριν από αυτό. Στα προστιθέμενα και αφαιρούμενα ποσά του φόρου εισροών αναγράφονται πάντα αριθμοί με θετικό πρόσημο.

Α. Εκροές φορολογητέες - φόρος εκροών 

Κωδ. 301 - 306:

1. Γράψτε κατά συντελεστή ΦΠΑ την αξία των φορολογητέων εκροών που έχουν επιβαρυνθεί με ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων παγίων, τις αυτοπαραδόσεις αγαθών και τις ιδιοχρησιμοποιήσεις υπηρεσιών. Στην περίπτωση που είστε ενταγμένοι στο καθεστώς 39β (ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής) προκειμένου για τις χονδρικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών στο εσωτερικό της χώρας αναγράψτε κατά συντελεστή Φ.Π.Α. τα ποσά που «αποδεδειγμένα» εισπράξατε (ΠΟΛ.1214/30.9.2014).

2. Γράψτε κατά συντελεστή Φ.Π.Α. την αξία των εισροών οι οποίες έχουν τόπο φορολογίας το εσωτερικό της χώρας, δεν απαλλάσσονται και υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών. Ενδεικτικά:

• τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών

• τις ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 14.2.α',

• τις λήψεις υπηρεσιών από υποκείμενο στο φόρο εγκατεστημένο σε τρίτη χώρα,

• τις λήψεις αγαθών σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 3 του Κώδικα ΦΠΑ (αερίου μέσω συστήματος φυσικού αερίου, ευρισκόμενου στο έδαφος της Κοινότητας ή οποιουδήποτε άλλου δικτύου συνδεδεμένου με τέτοιο σύστημα, ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας ή ψύχους μέσω δικτύων θέρμανσης ή ψύξης), από υποκείμενους στο φόρο οι οποίοι δεν είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της χώρας,

• τις λήψεις αγαθών ή υπηρεσιών που φορολογούνται στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα άρθρα 13 (εκτός της παρ. 3) και 14 (εκτός της παρ. 2) του Κώδικα ΦΠΑ, από υποκείμενους στο φόρο οι οποίοι δεν είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της χώρας και δεν έχουν αποκτήσει ΑΦΜ/ΦΠΑ είτε στο όνομά τους είτε μέσω φορολογικού αντιπροσώπου,

• τις αγορές ανακυκλώσιμων αγαθών, τις λήψεις δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου καθώς και τις εκτελέσεις τεχνικών έργων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39α,

• τις αγορές επενδυτικών αγαθών σύμφωνα με την ΚΥΑ Π.2869/ΠΟΛ.137/4.5.1987 και ΑΥΟ ΠΟΛ.1128/8.4.1997.

3. Γράψτε το δηλούμενο τίμημα των παραδόσεων ακινήτων, των οποίων τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί μέχρι τη λήξη της φορολογικής περιόδου (δηλ. έχει πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση), καθώς και τη φορολογητέα αξία (άρθρ. 19.2.α' του Κώδικα Φ.Π.Α.) των αυτοπαραδόσεων ακινήτων.

4. Γράψτε κατά συντελεστή Φ.Π.Α. τη φορολογητέα αξία της μικτής αμοιβής των πακέτων των πρακτορείων ταξιδίων.

5. Γράψτε το θετικό περιθώριο κέρδους των μεταπωλητών μεταχειρισμένων αγαθών.

Κωδ. 331 - 336: Γράψτε το φόρο που αναλογεί, πολλαπλασιάζοντας τη φορολογητέα αξία με τον αντίστοιχο συντελεστή φόρου.

Κωδ. 307: Γράψτε το άθροισμα των φορολογητέων εκροών (κωδ. 301 έως και 306)

Κωδ. 337: Γράψτε το σύνολο του φόρου εκροών (κωδ. 331 έως και 336).

Το σύνολο του φόρου εκροών σας, κωδ. 337 συγκρίνετέ το με το σύνολο του φόρου εκροών σας που προκύπτει από τα βιβλία σας.

Αν το ποσό που προκύπτει από τα βιβλία σας, είναι μεγαλύτερο τη διαφορά γράψτε τη στον κωδ. 422.

Κωδ. 342:

1. Γράψτε την αξία των ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών, σύμφωνα με το άρθρο 28. Στον κωδικό αυτό περιλαμβάνεται και η αξία των αγαθών που μεταφέρονται σε άλλο κράτος - μέλος (π.χ. με σκοπό τη μεταγενέστερη παράδοση ή για τον εξοπλισμό των εκεί εγκαταστάσεών σας) σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1.γ' του ίδιου άρθρου.

2. Γράψτε την αξία των ενδοκοινοτικών τριγωνικών παραδόσεων αγαθών σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 .

3. Γράψτε επίσης την αξία των ενδοκοινοτικών παραδόσεων:

α) των καινούργιων μεταφορικών μέσων, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 11,

β) των αγαθών με ειδικό φόρο κατανάλωσης (πετρελαιοειδή, βιομηχανοποιημένα καπνά, αλκοολούχα) προς αγρότες του ειδικού καθεστώτος, υποκειμένους που διενεργούν αποκλειστικά πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, νομικά πρόσωπα μη υποκείμενα εγκαταστημένα σε άλλο κράτος μέλος εφόσον αυτά δεν εξατομικεύονται με ΑΦΜ/ΦΠΑ. Ειδικά για καινούρια μεταφορικά μέσα περιλαμβάνονται και οι πωλήσεις προς μη υποκείμενα στο φόρο φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) εγκαταστημένα σε άλλο κράτος μέλος.

Κωδ. 345: Γράψτε τη αξία των παροχών υπηρεσιών, που σύμφωνα με το άρθρο 14.2.α' είναι φορολογητέες σε άλλο κράτος - μέλος και υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης των υπηρεσιών αυτών και εφόσον για τις υπηρεσίες αυτές παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης.

Επίσης γράψτε την αξία των προκαταβολών που εισπράχθηκαν και αφορούν την παροχή υπηρεσιών που σύμφωνα με το άρθρο 14.2.α' του Κώδικα Φ.Π.Α. είναι φορολογητέες σε άλλο κράτος μέλος.

Κωδ. 348:

1. Γράψτε την αξία των εξαγωγών που πραγματοποιήσατε προς τρίτες χώρες.

2. Γράψτε την αξία της παράδοσης πλοίων τα οποία απαλλάσσονται σύμφωνα με το άρθρο 27.1.α' του Κώδικα Φ.Π.Α., την αξία της παράδοσης υλικών και αντικειμένων που προορίζονται να ενσωματωθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε αυτά, καθώς και των καυσίμων, τροφοεφοδίων, λιπαντικών και λοιπών αγαθών.

3. Γράψτε την αξία της παράδοσης αεροσκαφών τα οποία απαλλάσσονται σύμφωνα με το άρθρο 27.1.β' του Κώδικα Φ.Π.Α,. την αξία της παράδοσης υλικών και αντικειμένων που προορίζονται να ενσωματωθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε αυτά, καθώς και των καυσίμων, τροφοεφοδίων, λιπαντικών και λοιπών αγαθών.

Κωδ. 349: Γράψτε τις λοιπές εκροές που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. και για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών. Ενδεικτικά:

1. Την αξία των παραδόσεων αγαθών που φορολογούνται σε άλλο κράτος μέλος (π.χ. πωλήσεις αγαθών στους επιβάτες ελληνικού πλοίου κατά τον πλου από Ιταλία - Ελλάδα)

2. Την αξία όλων των πράξεων που πραγματοποιούνται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίες εάν πραγματοποιούνταν στο εσωτερικό της χώρας θα παρείχαν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών (π.χ. αγορά καφέ από Βραζιλία και πώληση στην Αίγυπτο).

3. Την αξία των πωλήσεων αγαθών σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 3 του Κώδικα ΦΠΑ (αερίου μέσω συστήματος φυσικού αερίου, ευρισκόμενου στο έδαφος της Κοινότητας ή οποιουδήποτε άλλου δικτύου συνδεδεμένου με τέτοιο σύστημα, ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας ή ψύχους μέσω δικτύων θέρμανσης ή ψύξης), σε υποκείμενους στο φόρο οι οποίοι δεν είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της χώρας,

4. Την αξία των πωλήσεων αγαθών από απόσταση, όπως προβλέπονται από την παράγραφο 6 του άρθρου 13 του Κώδικα Φ.Π.Α..

5. Την αξία των πωλήσεων αγαθών μετά από εγκατάσταση ή συναρμολόγηση, με ή χωρίς δοκιμή λειτουργίας, που πραγματοποιείται σε άλλο κράτος - μέλος. Στις περιπτώσεις αυτές ο Έλληνας υποκείμενος πρέπει να διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ στο κράτος που πραγματοποιεί τις συγκεκριμένες παραδόσεις αγαθών.

6. Την αξία των παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών, προς υποκείμενους που πραγματοποιούν εξαγωγές ή ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών, οι οποίες απαλλάσσονται σύμφωνα τα άρθρα 24.1.ζ' και 28.1.δ' (σχετική η Α.Υ.Ο. 1103551/8478/Α0014 /ΠΟΛ.1262/2.8.1993).

7. Την αξία των παραδόσεων αγαθών και την αξία των παροχών υπηρεσιών που πραγματοποιούνται προς την Α.Ε. Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Για την απαλλαγή αυτή εφαρμόζεται η Α.Υ.Ο. 1013633/8911/1807/ 0014/ΠΟΛ.1029/2.2.1995.

8. Την αξία των παραδόσεων αγαθών και των παροχών υπηρεσιών για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο υποκείμενος στο φόρο λήπτης (ανακυκλώσιμα απορρίμματα, δικαιώματα εκπομπής αερίων ρύπων, τεχνικών έργων προς δήμους).

9. Την αξία των πράξεων που αφορούν ειδικά καθεστώτα, όπως το κόστος των ταξιδιωτικών πακέτων, καθώς και την απαλλασσόμενη αμοιβή από ταξιδιωτικά πακέτα.

10. Την αξία της τιμής αγοράς, ή πώλησης όταν αυτή είναι μικρότερη από την τιμή αγοράς, προκειμένου για μεταχειρισμένα αγαθά του άρθρου 45του Κώδικα Φ.Π.Α. και την αξία προς απόδοση στον εντολέα προκειμένου για διοργανωτές δημοπρασιών του άρθρου 46.

11. Τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής και της φορολογητέας αξίας στις ενδοκοινοτικές παραδόσεις και τις εξαγωγές.

12. Την αξία της προμήθειας των υποκειμένων που μεσολαβούν στη διάθεση καρτών τηλεπικοινωνίας και εισιτηρίων μεταφοράς προσώπων που ακυρώνονται σε ειδικά μηχανήματα, καθώς και η προμήθεια από την πώληση εφημερίδων και περιοδικών που διανέμονται μέσω πρακτορείων διανομής.

13. Την αξία των πράξεων σύμφωνα με την ΚΥΑ Π 2869/1987 και την ΠΟΛ.1128/8.4.1997.
14. Την αξία των πωλήσεων αγαθών λιανικά σε ταξιδιώτες εγκαταστημένους σε τρίτες χώρες σύμφωνα με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1338/30.12.1996, για τις οποίες έχει εκδοθεί πιστωτικό τιμολόγιο για το Φ.Π.Α. εντός της ίδιας φορολογικής περιόδου ή έχει εφαρμοστεί η διαδικασία της άμεσης απαλλαγής.

15. Την αξία των λοιπών πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ και για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους καθώς και την αξία των απαλλασσομένων πράξεων των άρθρων 24 έως και 28, όπως πωλήσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών σε διπλωματικές αρχές, σε αποθηκευτές ή εναποθέτες φορολογικής αποθήκης του άρθρου 26 του Κώδικα Φ.Π.Α. καθώς και σε φορολογικές αποθήκες σε άλλο εγκεκριμένο αποθηκευτή. Σημειώνεται στον ίδιο κωδικό συμπεριλαμβάνονται και οι απαλλασσόμενες πράξεις παροχής υπηρεσιών σε πλοία ή αεροσκάφη του άρθρου 27.

Κωδ. 310:

1. Γράψτε την αξία των απαλλασσομένων πράξεων για τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους.
Ενδεικτικά:

• τις πωλήσεις βιομηχανοποιημένων καπνών από μεταπωλητές,

• την αξία των παραδόσεων ακινήτων που απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α.

• την αξία των παροχών υπηρεσιών, που σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κώδικα Φ.Π.Α. είναι φορολογητέες εκτός του εσωτερικού της Χώρας εφόσον για τις υπηρεσίες αυτές δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης εάν οι πράξεις αυτές πραγματοποιούνταν στο εσωτερικό της Χώρας.

2. Γράψτε την αξία των εξαιρουμένων από τον ΦΠΑ πράξεων (π.χ. επιδοτήσεων που δεν περιλαμβάνονται στη φορολογητέα αξία, οικονομικών ενισχύσεων από ΟΑΕΔ για την πρόσληψη προσωπικού, λοιπών οικονομικών ενισχύσεων, μερισμάτων δικηγόρων, εσόδων από συμμετοχές σε άλλες εταιρείες, κ.λ.π.).

Κωδ. 311: Γράψτε το άθροισμα των κωδ. 301 έως και 310.

Κωδ. 312: Γράψτε τον κύκλο εργασιών για σκοπούς ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες διακανονισμού του Φ.Π.Α. των εισροών. Για τον προσδιορισμό του κύκλου εργασιών αφαιρέστε από το σύνολο των εκροών (φορολογητέων, απαλλασσόμενων και εξαιρούμενων) που έχουν περιληφθεί στους κωδικούς 301 έως και 310, τις πράξεις που δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του κύκλου εργασιών για σκοπούς Φ.Π.Α. Ενδεικτικά:

• Την αξία πώλησης επενδυτικών αγαθών,

• Τις εργασίες της παραγρ. 3β' του άρθρου 31 του Κώδικα Φ.Π.Α., εφόσον είναι παρεπόμενες της κύριας δραστηριότητας,

• Τις αυτοπαραδόσεις αγαθών και ιδιοχρησιμοποιήσεις υπηρεσιών,

• Τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών, ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών (άρθρο 14 παρ. 2 α') συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών που καταβάλατε για τις ενδοκοινοτικές λήψεις των υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2 α',

• Την αξία των αγορών σύμφωνα με την ΚΥΑ Π2869/1987 και την ΠΟΛ.1128/8.4.1997,

• Την αξία των λοιπών πράξεων λήπτη.

Β. Εισροές φορολογητέες - φόρος εισροών.

Κωδ. 361 - 366: Γράψτε την αξία των φορολογητέων εισροών που πραγματοποιήσατε εφόσον για τις πράξεις αυτές παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου. Σημειώνεται ότι οι υποκείμενοι οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο άρθρο 39β καθώς και οι πελάτες αυτών αναγράφουν την αξία την οποία αποδεδειγμένα εξόφλησαν στους προμηθευτές τους.

Κωδ. 361: Γράψτε την αξία των αγορών αγαθών (εμπορευμάτων, πρώτων και βοηθητικών υλών κλπ), λήψη υπηρεσιών, δαπανών, γενικών και λοιπών εξόδων, που πραγματοποιήσατε στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί με Φ.Π.Α. και για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. Σημειώνεται ότι η αγορά επενδυτικών αγαθών δεν περιλαμβάνεται στον κωδικό αυτό.

Επίσης γράψτε την αξία του Ε.Φ.Κ. και των τυχόν άλλων ποσών επί των οποίων η Τελωνειακή αρχή υπολογίζει και εισπράττει Φ.Π.Α. καθώς και την αξία των δαπανών εκείνων που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. και αφορούν την ενδοκοινοτική απόκτηση των ανωτέρω αγαθών.

Κωδ. 381: Γράψτε το φόρο με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι εισροές του Κωδ. 361.

Κωδ. 362: Γράψτε την αξία των αγορών και των εισαγωγών επενδυτικών αγαθών οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί με Φ.Π.Α. και για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. Σημειώνεται ότι προκειμένου για εισαγωγές γράψτε τόσο τη φορολογητέα αξία όπως έχει προσδιοριστεί στο τελωνείο καθώς και την αξία των υπολοίπων δαπανών που βαρύνουν την εισαγωγή, επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. και δεν περιλαμβάνονται στην ανωτέρω φορολογητέα αξία.

Επίσης γράψτε την αξία του Ε.Φ.Κ. και των τυχόν άλλων ποσών επί των οποίων η Τελωνειακή αρχή υπολογίζει και εισπράττει Φ.Π.Α. καθώς και την αξία των δαπανών εκείνων που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. και αφορούν την ενδοκοινοτική απόκτηση των ανωτέρω αγαθών.

Κωδ. 382: Γράψτε το φόρο με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι εισροές του Κωδ. 362.

Κωδ. 363: Γράψτε την αξία των εισαγωγών (εμπορευμάτων, πρώτων και βοηθητικών υλών, δαπανών κλπ), εκτός των επενδυτικών αγαθών που έχουν συμπεριληφθεί στον κωδικό 362, για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. Σημειώνεται ότι προκειμένου για εισαγωγές γράψτε τόσο τη φορολογητέα αξία (συμπεριλαμβανομένου του Ε.Φ.Κ.) όπως έχει προσδιοριστεί στο τελωνείο, καθώς και την αξία των υπολοίπων δαπανών που βαρύνουν την εισαγωγή, επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. και δεν περιλαμβάνονται στην ανωτέρω φορολογητέα αξία.

Κωδ. 383: Γράψτε το φόρο με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι εισροές του Κωδ. 363.

Κωδ. 364.: Γράψτε την αξία των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. Στην αξία των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών περιλαμβάνεται και η αξία της απόκτησης αγαθών που παραδίδονται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 15 του Κώδικα ΦΠΑ.

Κωδ. 384: Γράψτε το φόρο ο οποίος αναλογεί στις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις του Κωδ. 364.

Κωδ. 365: Γράψτε την αξία των ενδοκοινοτικών λήψεων υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 14.2.α του Κώδικα Φ.Π.Α. για τις οποίες σας παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. Επίσης γράψτε την αξία των προκαταβολών που καταβάλατε για ενδοκοινοτικές λήψη υπηρεσιών σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.

Κωδ. 385: Γράψτε το φόρο ο οποίος αναλογεί στις ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών του κωδικού 365.

Κωδ. 366: Γράψτε την αξία των λοιπών πράξεων λήπτη οι οποίες φορολογούνται στο εσωτερικό της Χώρας και υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών. Ενδεικτικά:

1. Τη λήψη υπηρεσιών από υποκείμενο στο φόρο εγκατεστημένο σε τρίτη χώρα που φορολογείται σύμφωνα με το άρθρο 14.2.α',

2. Τη λήψη αγαθών σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 3 του Κώδικα ΦΠΑ (αερίου μέσω συστήματος φυσικού αερίου, ευρισκόμενου στο έδαφος της Κοινότητας ή οποιουδήποτε άλλου δικτύου συνδεδεμένου με τέτοιο σύστημα, ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας ή ψύχους μέσω δικτύων θέρμανσης ή ψύξης), από υποκείμενους στο φόρο οι οποίοι δεν είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της χώρας,

3. Τη λήψη αγαθών ή υπηρεσιών που φορολογούνται στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα άρθρα 13 (εκτός της παρ. 3) και 14 (εκτός της παρ. 2) του Κώδικα ΦΠΑ, από υποκείμενους στο φόρο οι οποίοι δεν είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της χώρας και δεν έχουν αποκτήσει ΑΦΜ/ΦΠΑ είτε στο όνομά τους είτε μέσω φορολογικού αντιπροσώπου,

4. Την αξία των παραδόσεων αγαθών και των παροχών υπηρεσιών στο εσωτερικό της Χώρας για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο υποκείμενος στο φόρο λήπτης (ανακυκλώσιμα απορρίμματα, δικαιώματα εκπομπής αερίων ρύπων, τεχνικών έργων προς δήμους).

5. Την αξία των αποκτήσεων αγαθών σύμφωνα με την ΚΥΑ Π2869/1987 και την ΠΟΛ.1128/8.4.1997.

Κωδ. 386: Γράψτε το φόρο ο οποίος αναλογεί στις πράξεις λήπτη του Κωδ. 366.

Κωδ. 367: Γράψτε το άθροισμα των κωδικών 361 έως και 366.

Κωδ. 387: Γράψτε το άθροισμα των κωδικών 381 έως και 386.

Δ. Προστιθέμενα ποσά στο σύνολο του φόρου εισροών

Κωδ. 400: Γράψτε το ποσό του Φ.Π.Α. που δικαιούστε ως επιστροφή εάν είστε αγρότης του ειδικού καθεστώτος και πραγματοποιείτε πράξεις πωλήσεων αγροτικών προϊόντων παραγωγής σας από δικό σας κατάστημα ή σε λαϊκές αγορές ή πραγματοποιείτε εξαγωγές ή ενδοκοινοτικές παραδόσεις αυτών σε άλλο ΚΜ της ΕΕ. Το ποσό της επιστροφής, που πρέπει να αναγραφεί στον κωδικό αυτό, υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την αξία των ανωτέρω πράξεων με το συντελεστή 3%.

Κωδ. 402: Γράψτε το ποσό του φόρου για το οποίο προκύπτει δικαίωμα συμψηφισμού και δεν αναγράφεται σε άλλο κωδικό της δήλωσης. Ενδεικτικά:

1. Το ποσό του φόρου της έκτακτης δήλωσης που υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της φορολογικής περιόδου εφόσον το ποσό του φόρου και η αντίστοιχη φορολογητέα αξία περιλαμβάνονται στους κωδικούς 301 έως και 306. Στον ίδιο κωδικό αναγράφεται το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε με την ειδική δήλωση ΦΠΑ (μόνο το ποσό βάσει δήλωσης, δεν περιλαμβάνεται το ποσό που καταβλήθηκε βάσει έλεγχου) η οποία υποβλήθηκε για μεταβίβαση ακινήτου.

2. Τα τυχόν ποσά φόρου για τα οποία γεννάται δικαίωμα συμψηφισμού, λόγω μετάταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (άρθρο 39 και άρθρο 41) όπως προκύπτει από τη δήλωση αποθεμάτων μετάταξης (έντυπο 012-ΦΠΑ).

3. Το ποσό του φόρου που έχει καταβληθεί στην τελωνειακή αρχή με την ειδική δήλωση της παρ. 9 του άρθρου 38 του ν.2859/2000 και έχει αναγραφεί στον κωδικό 364 της δήλωσης ως ενδοκοινοτική απόκτηση από οποιονδήποτε υποκείμενο. Σημειώνεται ότι αναγράφεται επίσης ο Φ.Π.Α. που καταβάλλεται κατά την λήξη του καθεστώτος αναστολής, έστω και μετά την αφαίρεση του φόρου εισροών, κατά τις διαδικασίες των Α.Υ.Ο. Δ.634/93 και Δ.635/93 προκειμένου για αγαθά με ΕΦΚ.

4. Το φόρο που προκύπτει από την αύξηση του οριστικού ποσοστού της κατ' αναλογία έκπτωσης (pro-rata) της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου σε σχέση με το ποσοστό που εφαρμόστηκε για τον προσδιορισμό του εκπιπτόμενου φόρου (προσωρινό ή οριστικό ποσοστό της προηγούμενης από αυτή), για τις δηλώσεις Φ.Π.Α. που έχουν υποβληθεί από την αρχή της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου μέχρι και το χρόνο διενέργειας των διακανονισμών.

Κωδ.407: Γράψτε το ποσό του Φ.Π.Α. που προκύπτει για έκπτωση μετά την διενέργεια του διακανονισμού των εκπτώσεων (π.χ. pro-rata, πάγια κλπ) που αφορούν την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο.

Ε. Αφαιρούμενα ποσά από το σύνολο του φόρου των εισροών 

Κωδ.411: Γράψτε το φόρο των κοινών εισροών που πράγματι δεν δικαιούται να εκπέσει η επιχείρηση με βάση τους υπολογισμούς που ενεργεί σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Φ.Π.Α.

Κωδ. 422: Γράψτε το ποσό του φόρου για το οποίο προκύπτει υποχρέωση καταβολής και δεν αναγράφεται σε άλλο κωδικό της δήλωσης. Ενδεικτικά:

1. Το φόρο που εισπράχθηκε από τους πελάτες για τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο και είναι μεγαλύτερος από το ποσό του κωδικού 337.

2. Το φόρο που προκύπτει από την μείωση του οριστικού ποσοστού της κατ' αναλογία έκπτωσης (pro-rata) της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου σε σχέση με το ποσοστό που εφαρμόστηκε για τον προσδιορισμό του εκπιπτόμενου φόρου (προσωρινό ή οριστικό ποσοστό της προηγούμενης από αυτή), για τις δηλώσεις Φ.Π.Α. που έχουν υποβληθεί από την αρχή της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου μέχρι και το χρόνο διενέργειας των διακανονισμών.

Κωδ. 423: Γράψτε το ποσό του Φ.Π.Α. που προκύπτει για καταβολή μετά την διενέργεια του διακανονισμού των εκπτώσεων (π.χ. pro-rata, πάγια, κλπ) που αφορούν την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο.

Κωδ.430: Γράψτε το αλγεβρικό άθροισμα των κωδ. 387+ 410 - 428.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ Γ'

Στον πίνακα αυτό προσδιορίζεται το τελικό αποτέλεσμα της δήλωσης για καταβολή ή συμψηφισμό

Κωδ. 470: Γράψτε το αποτέλεσμα της αφαίρεσης των κωδ. 337 (φόρος εκροών) - κωδ. 430 (υπόλοιπο φόρου εισροών), εφόσον είναι αρνητικός αριθμός.

Κωδ. 480: Γράψτε το αποτέλεσμα της αφαίρεσης των κωδ. 337 (φόρος εκροών) - κωδ. 430 (υπόλοιπο φόρου εισροών), εφόσον είναι θετικός αριθμός.

Κωδ. 401: Γράψτε το πιστωτικό υπόλοιπο για συμψηφισμό που προέκυψε στην προηγούμενη φορολογική περίοδο (είτε της ίδιας είτε της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου).

Κωδ. 403: Γράψτε το ποσό που βεβαιώθηκε βάσει των προηγούμενων χρεωστικών δηλώσεων της ίδιας φορολογικής περιόδου. Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται μόνο στην περίπτωση που για την ίδια φορολογική περίοδο υποβάλλονται μία ή περισσότερες τροποποιητικές δηλώσεις.

Κωδ. 483: Γράψτε το χρεωστικό υπόλοιπο μέχρι τριάντα ευρώ της προηγούμενης φορολογικής περιόδου.

Κωδ. 501. Γράψτε το αλγεβρικό άθροισμα των κωδικών 470+401+403-483 εφόσον έχει θετικό πρόσημο, ή το αλγεβρικό άθροισμα των κωδικών 480+483-401-403 εφόσον έχει αρνητικό πρόσημο.

Κωδ. 511: Γράψτε το αλγεβρικό άθροισμα των κωδικών 470+401+403-483-505 εφόσον έχει αρνητικό πρόσημο, ή το αλγεβρικό άθροισμα των κωδικών 480+483+505-401-403 εφόσον έχει θετικό πρόσημο.

Κωδ. 505: Στην περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης γράψτε το ποσό που σας επιστράφηκε ή ζητήσατε την επιστροφή του για την ίδια φορολογική περίοδο. Σημειώνεται ότι το αιτούμενο ποσό αναγράφεται ανεξαρτήτως εάν έχει πραγματοποιηθεί η επιστροφή του από τη φορολογική διοίκηση.

Σε περίπτωση που το αιτούμενο ποσό είναι μεγαλύτερο από το πιστωτικό υπόλοιπο της δήλωσης (κωδ. 501) θα προκύπτει προς καταβολή (κωδ. 511) η διαφορά των ποσών αυτών. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές εάν ο φορολογούμενος θέλει να αποφευχθεί η βεβαίωση του συνόλου ή μέρους του αιτούμενου προς επιστροφή ποσού μπορεί πριν την υποβολή της σχετικής δήλωσης να ανακαλέσει την αίτηση επιστροφής που έχει υποβάλλει.

Κωδ. 502: Γράψτε το ποσό του πιστωτικού υπολοίπου που μεταφέρεται για συμψηφισμό στην επόμενη φορολογική περίοδο αφού αφαιρέσετε από το ποσό που έχει αναγραφεί στον κωδικό 501 το ποσό που έχει αναγραφεί στον κωδικό 505. Το ποσό του κωδικού αυτού δεν μπορεί να είναι αρνητικός αριθμός και από αυτόν πρέπει να αφαιρείται τυχόν ποσό που αναγράφεται στον κωδικό 503.

Κωδ. 503: Γράψτε ποσό στον κωδικό αυτό μόνο όταν επιθυμείτε να σας επιστραφεί. Η αναγραφή ποσού στον κωδικό αυτό καταχωρείται ως αίτηση επιστροφής και δεν μπορεί να μεταφερθεί προς έκπτωση στην επόμενη φορολογική περίοδο. Το ποσό του κωδικού αυτού δεν μπορεί να μεγαλύτερο από το ποσό του κωδικού 501.

Επισημαίνεται ότι εφόσον συμπληρωθεί ο κωδικός αυτός πρέπει να συμπληρωθεί και ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). 
Η υποβολή της αίτησης επιστροφής με ηλεκτρονικό τρόπο πρόκειται σύντομα να υιοθετηθεί. Έως την υλοποίηση αυτής ο υποκείμενος προκειμένου να ζητήσει επιστροφή εξακολουθεί να υποβάλλει έντυπη αίτηση στη Δ.Ο.Υ. που υποβάλλεται η δήλωση.

Κωδ. 507: Γράψτε την αιτία επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου διαγραμμίζοντας με «Χ» μία ή περισσότερες αιτίες δημιουργίας του πιστωτικού υπολοίπου (απαλλασσόμενες πράξεις για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών, αγορά επενδυτικών αγαθών, διενέργεια πράξεων για τις οποίες προβλέπεται αναστολή καταβολής του φόρου, διαφορά συντελεστών, άλλη αιτία).

Κωδ. 508: Γράψτε το ποσό του αιτούμενου ποσού που επιθυμείται να παρακρατηθεί με σκοπό το συμψηφισμό του με μελλοντικές σας οφειλές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 42 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Το ποσό αυτό αναγράφεται εφόσον υιοθετηθεί η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης επιστροφής.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΑΙΚ. ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ