Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης: «Όχι σε μειώσεις επικουρικών και πλειστηριασμούς Α' κατοικίας»

Βαρουφάκης: «Όχι σε μειώσεις επικουρικών και πλειστηριασμούς Α' κατοικίας»

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς και ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν, διατύπωσε το μεσημέρι της Παρασκευής από τη Ρίγα της Λετονίας, ο Ελληνας υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου Eurogroup. Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, σήμερα συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. «Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε». 

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης». Είπε, επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ διατύπωσε διαφορές όσον αφορά την απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Ανέφερε, επίσης, ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί. 

Ο Γ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας ότι πέρα αυτών των διαφορών, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως είπε, «κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν». 


Πηγή: www.express.gr

Βαρουφάκης και Ντάισελμπλουμ χαμογελαστοί στο Eurogroup - ΦΩΤΟ

Βαρουφάκης και Ντάισελμπλουμ χαμογελαστοί στο Eurogroup - ΦΩΤΟ

Πρώτη καταχώρηση: 24/04/2015 - 18:49
Τελευταία δημοσίευση: 18:49Οικονομία
Βαρουφάκης και Ντάισελμπλουμ χαμογελαστοί στο Eurogroup - ΦΩΤΟ
Πολλά έχουν ακουστεί για τη σχέση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής τουEurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από την πρώτη συνάντηση τους στην Αθήνα. Ωστόσο όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, σήμερα οι δύο τους ήταν ιδιαίτερα χαμογελαστοί την ώρα που ανέβαιναν τις σκάλες παρέα για να μπουν στη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup που έγινε στη Ρίγα της Λετονίας.

Δείτε τη φωτογραφία
Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

2 δισ. θα φέρει η ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία

2 δισ. θα φέρει η ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία

Πρώτη καταχώρηση: 24/04/2015 - 19:09
Τελευταία δημοσίευση: 19:09Οικονομία
 2 δισ. θα φέρει η ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία
Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τις πρώτες 20 ημέρες της εφαρμογής της νέας ρύθμισης των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, έχουν ρυθμίσει οφειλές τους 71.835 οφειλέτες, ύψους 2.032.082.907,64 ευρώ και έχουν εισπραχθεί 46.126.532,04 ευρώ.
Από το σύνολο των 71.835 αποφάσεων ρύθμισης που εκδόθηκαν, το 92,96% αφορά οφειλέτες οι οποίοι δεν είχαν παλαιότερες ενεργές ρυθμίσεις. Ένα άλλο 7,04% αφορά οφειλέτες που απώλεσαν παλαιότερες ρυθμίσεις και εντάχθηκαν στο νέο σχήμα ρύθμισης.
Από αυτούς, 4.231 είναι οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΚΕΑΟ με ποσό οφειλής 233.299.947,23 ευρώ και 823 οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ με ποσό οφειλής 6.558.792,13 ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το σύνολο των αιτήσεων, οι 7.362 αφορούν αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση που υποβλήθηκαν, μέσω διαδικτύου, με χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Ρύθμιση οφειλών», η οποία ξεκίνησε από τις 8 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Θα κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Μέρκελ: Θα κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Πρώτη καταχώρηση: 24/04/2015 - 19:10
Τελευταία δημοσίευση: 19:10Οικονομία
Μέρκελ: Θα κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ
«Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στοευρώ, δήλωσε  η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε: «Έχω την εντύπωση ότι όλες οι πλευρές εργάζονται για μια λύση για την Ελλάδα».
Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία σύντομα, αλλά υπογράμμισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να δείξει προθυμία για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
«Στην γερμανική πλευρά είμαστε προετοιμασμένοι να προσφέρουμε όλη την υποστήριξη που ζητείται από εμάς. Αλλά βεβαίως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Μπρέμερχαφεν ενόψει των εκλογών στο κρατίδιο της Βρέμης τον ερχόμενο μήνα.
Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, ως αντάλλαγμα για μετρητά.
Η Μέρκελ πρόσθεσε, αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, πως η Ευρώπη χρειάζεται να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα για τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο καθώς οι σημερινοί της κανόνες, που είναι γνωστοί ως Κανονισμός του Δουβλίνου, δεν λειτουργούν πλέον.
Σε οποιοδήποτε σύστημα κατανομής των προσφύγων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος των χωρών και η ισχύς των οικονομιών τους, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτικοί: ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Σχετικά με την πορεία εξέτασης αιτημάτων από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)

Δελτίο Τύπου (Παρασκευή - 24/04/2015) 
Σχετικά με την πορεία εξέτασης αιτημάτων από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
ΙΚΑ - ΕΤΑΜ
Αθήνα, 23 Απριλίου 2015
Δελτίο Τύπου
Σχετικά με την πορεία εξέτασης αιτημάτων από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)
Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σχετικά με την πορεία εξέτασης αιτημάτων από τα ΚΕ.Π.Α. και τις υφιστάμενες εκκρεμότητες, γνωστοποιεί τα εξής:
Tον 3/2015 προγραμματίστηκαν 1.206 υγειονομικές επιτροπές για την εξέταση 14.565 αιτημάτων. Παράλληλα, τον ίδιο μήνα υποβλήθηκαν 12.381 νέα αιτήματα ενώ οι υφιστάμενες εκκρεμότητες στις 15-04-2015 ανέρχονται σε 6.117.
Όπως έχουμε ήδη επισημάνει ο τωρινός χρόνος ανταπόκρισης στα προς εξέταση αιτήματα είναι ο ιδανικότερος και κυμαίνεται από 20-40 ημέρες για τα πρωτοείσακτα περιστατικά και από 2-3 μήνες για την εξέταση των ενστάσεων και αυτό εξαιτίας του ότι δεν μπορούν ιατροί που συμμετείχαν στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή να συμμετέχουν και στη Δευτεροβάθμια.
Μικρή απόκλιση από τους ανωτέρω χρόνους παρουσιάζουν ελάχιστα αιτήματα που αφορούν σε ειδικότητες οι οποίες συγκεντρώνουν μικρό πλήθος αιτημάτων καθώς και αυτών που εξετάζονται κατ' οίκον.
Επαναλαμβάνουμε ότι στις περιπτώσεις που υποβάλλονται αιτήματα για παρατάσεις ήδη χορηγηθέντων συντάξεων και επιδομάτων, αυτά πρέπει να κατατίθενται τουλάχιστον 2 (δύο) μήνες προ της λήξης τους ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη χορήγησή τους.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Παίρνουν πίσω τον φόρο για τις τριγωνικές συναλλαγές

Παίρνουν πίσω τον φόρο για τις τριγωνικές συναλλαγές

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κάνει πολλά βήματα πίσω στην απόφαση του να φορολογήσει με 26% τις συναλλαγές με περισσότερες από 50 χώρες
pairnoun-pisw-ton-foro-gia-tis-trigwnikes-sunallages
 
Αφού το θέμα έφτασε να απασχολεί τη συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο, αφού προκλήθηκαν αντιδράσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο από τη Βουλγαρία, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κάνει πολλά βήματα πίσω στην απόφαση του να φορολογήσει με 26% τις συναλλαγές με περισσότερες από 50 χώρες μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Σαουδική Αραβία (από όπου προμηθευόμαστε πολύ μεγάλες ποσότητες πετρελαίου) και τα Σκόπια.  
Το υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο υπουργικής απόφασης της Νάντιας Βαλαβάνη. Η απόφαση αυτή, αφήνει ορθάνοικτο παράθυρο για να μην καταβληθεί η παρακράτηση φόρου του 26% από τις επιχειρήσεις που είναι σε θέση να αποδείξουν ότι οι συναλλαγές τους είναι πραγματικές.
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, «η συναλλαγή δύναται να προεγκριθεί, πριν τη διεξαγωγή φορολογικού ελέγχου, μέσω ηλεκτρονικής δηλωτικής διαδικασίας γνωστοποίησης της συναλλαγής. Η προέγκριση της συναλλαγής απαλλάσσει τον φορολογούμενο από την υποχρέωση προκαταβολής του φόρου που προβλέπεται στο συγκεκριμένο άρθρο, που αποτελεί προϋπόθεση για την αναγνώριση της δαπάνης».
Από το περιεχόμενο της απόφασης –η οποία αναφέρει ότι η προκαταβολή θα ισχύσει από το φθινόπωρο του 2015- προκύπτει ότι για μια σειρά από συναλλαγές (π.χ εισαγωγές καυσίμων ή ηλεκτρικού ρεύματος, συναλλαγές με εισηγμένες του εξωτερικού κλπ) η προέγκριση θα χορηγείται αυτομάτως με την υποβολή αίτησης. 

Νέο «χτύπημα» της εφορίας-Σε ποιους πάει ο λογαριασμός

Νέο «χτύπημα» της εφορίας-Σε ποιους πάει ο λογαριασμός

Καμπανάκι για αρκετές δεκάδες χιλιάδες οδηγούς που άφησαν απλήρωτα τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών (2014 ή 2015).
neo-xtupima-tis-eforias-se-poious-paei-o-logariasmos
 
Έχετε (πάλι) μήνυμα στον υπολογιστή σας από την εφορία. Αυτή τη φορά, το καμπανάκι χτύπησε για αρκετές δεκάδες χιλιάδες οδηγούς που άφησαν απλήρωτα τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών (2014 ή 2015).
Η εφορία συνέταξε τον μακρύ κατάλογο ύστερα από ηλεκτρονική διασταύρωση και εντόπισε όσους δεν πλήρωσαν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015.
Το ποσό των τελών κυκλοφορίας διπλασιάστηκε ήδη και οι οδηγοί θα το βρουν ήδη «κολλημένο» στα υπόλοιπα χρέη τους προς την εφορία. Και όχι μόνο αυτό.
Επειδή η βεβαίωση θεωρείται εκπρόθεσμη, το ποσό των τελών έχει διπλασιαστεί.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου θα πρέπει να πληρωθούν τα ακόλουθα ποσά:
  • 1000 κυβικά: 240 ευρώ
  • 1200 κυβικά: 270 ευρώ
  • 1400 κυβικά: 480 ευρώ
  • 1600 κυβικά: 530 ευρώ
  • 1800 κυβικά: 600 ευρώ
  • 2000  κυβικά: 1320 ευρώ
  • 2500 κυβικά: 1760 ευρώ
  • 3500 κυβικά: 2000 ευρώ
  • 4000 κυβικά και πάνω: 2640 ευρώ
Ευτυχώς για τους χιλιάδες οδηγούς που θα έρθουν αντιμέτωποι με την νέα οφειλή, το ποσό που προαναφέρθηκε (αφορά σε αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν την 1/11/2010 καθώς τα νεώτερα πληρώνουν τέλη με βάση τους ρύπους) μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Το πρόστιμο (δηλαδή το ισόποσο των τελών κυκλοφορίας) δεν «κουρεύεται» (δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον νόμο) αλλά τουλάχιστον τακτοποιείται σε έως και 100 δόσεις  με ελάχιστο ποσό δόσης τα 20 ευρώ.
Όσοι έκαναν ήδη ρύθμιση, μπορούν να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση προκειμένου να συμπεριλάβουν και την πρόσθετη οφειλή που προέκυψε μπροστά τους. 

Επεκτείνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης για ρύθμιση διαδικτυακά και για οφειλές άνω των 5.000 € στον Ο.Α.Ε.Ε.

Επεκτείνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης για ρύθμιση διαδικτυακά και για οφειλές άνω των 5.000 € στον Ο.Α.Ε.Ε.

Αθήνα, 24.04.2015 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ 
ΟΑΕΕ
ΓΡ. ΔΙΟΙΚΗΤΗ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ


Επεκτείνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης για ρύθμιση διαδικτυακά και για οφειλές άνω των 5.000€.

Ασφαλισμένοι που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μπορούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής στον ιστότοπο ΟΑΕΕ (www.oaee.gr ) μέσω της υπηρεσίας «ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΕΔΩ».

Η υπηρεσία απευθύνετε σε ενεργούς ασφαλισμένους καθώς και σε φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εφόσον έχουν ήδη καταβάλλει τις εισφορές του 1ου διμήνου 2015 (αν απαιτείται) και οι οφειλές τους δεν έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ.

Νέα προθεσμία για δήλωση βλάβης ταμειακών

Νέα προθεσμία για δήλωση βλάβης ταμειακών

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 14:08
 
UPD:14:11
Με απόφαση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων του άρθρου 3 της απόφασης ΠΟΛ 1002/2014, όπως τροποποιήθηκε με την ΠΟΛ 1023/2015, από κατασκευάστριες εταιρείες φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ)  για βλάβες που αφορούν το φορολογικό έτος 2015, παρατείνεται μέχρι τις 10.1.2016. 

Ν. Βαλαβάνη: Στόχος να μην αποτελούν τεκμήριο τα παιδιά

Ν. Βαλαβάνη: Στόχος να μην αποτελούν τεκμήριο τα παιδιά

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 15:19
 
UPD:15:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Όπως σημειώνει η κ. Βαλαβάνη, τα ακριβή φορολογικά μέτρα θα αποφασιστούν στο πλαίσιο του νομοσχεδίου φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2015.
Στον στόχο του υπουργείου Οικονομικών τα παιδιά να σταματήσουν να αποτελούν τεκμήρια και αντίθετα να ενισχυθούν οι οικογένειες τους αναφέρεται η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Εξάλλου, όπως σημειώνει η κ. Βαλαβάνη, τα ακριβή φορολογικά μέτρα θα αποφασιστούν στο πλαίσιο του νομοσχεδίου φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2015.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χαρίσιος Κάτανας, με την οποία ζητούσε μέτρα για τη στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών και των οικογενειών με τρία παιδιά.
Πηγή: ΑΜΠΕ