Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Υπερψηφίστηκε η παράταση για την ρύθμιση οφειλών στα ταμεία

Υπερψηφίστηκε η παράταση για την ρύθμιση οφειλών στα ταμεία

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2015 - 08:18
Τελευταία δημοσίευση: 08:47Οικονομία
Υπερψηφίστηκε η παράταση για την ρύθμιση οφειλών στα ταμεία
Μέχρι τις 2 Ιουνίου παρατείνεται η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία δίνεται με τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη.
Παράλληλα ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές για επιπλέον ένα μήνα κι επομένως μπορούν να προσέλθουν για ρύθμιση οι πολίτες που έχουν τέτοιες οφειλές μέχρι 1η Απριλίου του 2015.
Στην ομιλία του στην ολομέλεια, ο Δ. Στρατούλης, ενημέρωσε ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων «πήγε πάρα πολύ καλά», καθώς ρυθμίστηκαν μέσα σε τέσσερις εβδομάδες χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου, προσήλθαν περισσότεροι από 105.000 οφειλέτες και εισπράχθηκαν προκαταβολές ήδη 65 εκατ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξήγησε πως ήδη υπάρχουν διευκολύνσεις για τους αυτοπασχολούμενους, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, γεγονός που οδήγησε σε προσέλευση ρεκόρ 50.000 ατόμων για ρύθμιση.
Επίσης, προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας εντός δεκαπενθημέρου ώστε να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ στην οποία θα προβλέπεται συμψηφισμός με την σύνταξή τους.
Διαβάστε επίσης:

Παράταση για τη ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Αναβάλλεται η έναρξη μηνιαίας καταβολής των εισφορών προς τον ΟΑΕΕ

Στα 38 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τη ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Έρχονται νέοι φόροι και ποινές

Έρχονται νέοι φόροι και ποινές

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2015 - 08:37
Τελευταία δημοσίευση: 09:08Οικονομία
Έρχονται νέοι φόροι και ποινές
«Καταιγισμό μέτρων» που προβλέπουν νέους φόρους, υποχρεωτική χρήση του «πλαστικού χρήματος» στα κοσμοπολίτικα νησιά για τη σύλληψη του ΦΠΑ, αυστηροποίηση των ποινών για φοροδιαφυγή, ρυθμίσεις για περαίωση εκκρεμών υποθέσεων και αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου για τις τραπεζικές θυρίδες περιλαμβάνει το νομοσχέδιο-σκούπα που τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές με στόχο το «ξεκλείδωμα» της συμφωνίας.
Την ίδια ώρα, αν και το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει σενάρια για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, ωστόσο το μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων νε τους θεσμούς ως εφεδρεία άμεσης απόδοσης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Πατήστε στην φωτογραφία για μεγέθυνση:
 Πηγή: Έθνος
Δείτε επίσης:

Όλα ανοιχτά για τον ΕΝΦΙΑ

Όλα ανοιχτά για τον ΕΝΦΙΑ

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2015 - 08:34
Τελευταία δημοσίευση: 09:13Οικονομία
Όλα ανοιχτά για τον ΕΝΦΙΑ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και κατά το τρέχον έτος άφησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναβληθεί για το 2016 η υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση αφορολογήτου ορίου εισοδήματος 12.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, προανήγγειλε την επιβολή ενός νέου φόρου στις υπηρεσίες που παρέχονται από πολυτελή ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα και την υποχρεωτική εξόφληση με «πλαστικό χρήμα» των συναλλαγών αξίας άνω των 70 ευρώ που πραγματοποιούνται σε κοσμοπολίτικα νησιά με περισσότερους από 3.000 κατοίκους.
Προαναγγέλλοντας στροφή 180 μοιρών από τις αρχικές του θέσεις, ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ανέφερε συγκεκριμένα: «Εάν κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4% πιστεύουμε να μπορέσουμε στο δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ, εάν όμως δεν το καταφέρουμε αυτό- και θέλω να είμαι ειλικρινής δεν θα είναι θέμα προτεραιοτήτων- δεν θα μπορέσουμε».
Διαβάστε το ρεπορτάζ από το «Ελεύθερος Τύπος»
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διαβάστε επίσης:

Μόνο με κάρτα οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά

Μόνο με κάρτα οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2015 - 09:16
Τελευταία δημοσίευση: 09:26Οικονομία
Μόνο με κάρτα οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά
Με πιστωτική κάρτα θα γίνονται οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά της χώρας με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους.
Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που καταρτίζεται στη βάση της "λίστας Βαρουφάκη" και στοχεύει στην αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.
Εξάλλου, σήμερα εκτός από το Brussels Group θα συνεδριάσει εκ νέου η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης.
Δείτε επίσης:

Το καλοκαίρι ασφαλιστικό και εργασιακά

Το καλοκαίρι ασφαλιστικό και εργασιακά

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2015 - 09:26
Τελευταία δημοσίευση: 09:34Οικονομία
Το καλοκαίρι ασφαλιστικό και εργασιακά
Του Τάσου Δασόπουλου
Με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά να μετατίθενται στη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου και χωρίς τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, το πρώτο εφαρμοστικό πολυνομοσχέδιο που μπορεί να «ξεκλειδώσει» τη δόση οδεύει σήμερα στις Βρυξέλλες.
H ελληνική ατζέντα περιλαμβάνει στην ουσία μέτρα τα οποία στοχεύουν στην άντληση εσόδων από τα μέτωπα της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και γενικότερα του μεγάλου πλούτου.
Δείτε περισσότερα στο enikonomia.gr

«Καυτό» καλοκαίρι για
ασφαλιστικό και εργασιακά

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2015 - 08:09
Τελευταία δημοσίευση: 08:55Επικαιρότητα
«Καυτό» καλοκαίρι γιαασφαλιστικό και εργασιακά
Του Τάσου Δασόπουλου

Με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά να μετατίθενται στη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου και χωρίς τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, το πρώτο εφαρμοστικό πολυνομοσχέδιο που μπορεί να «ξεκλειδώσει» τη δόση οδεύει σήμερα στις Βρυξέλλες.
H ελληνική ατζέντα περιλαμβάνει στην ουσία μέτρα τα οποία στοχεύουν στην άντληση εσόδων από τα μέτωπα της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και γενικότερα του μεγάλου πλούτου.
Πρόκειται για μέτρα όπως:
-Τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (π.χ. πιλοτική υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών σε κοσμοπολίτικα νησιά για συναλλαγές ακόμα και 50-70 ευρώ)
-Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
-Την είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και την επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης
-Τη δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων
-Την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
-Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις
-Την υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κτλ. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά
-Την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι δεν θα γίνονται με μετρητά οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ
-Τη θέσπιση λοταρίας αποδείξεων
-Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων
-Τη λειτουργία του περιουσιολογίου και την online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια
-Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τις φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
¨Όλα αυτά θα παρουσιαστούν από την εξαμελή ομάδα που θα συνοδεύει το κ. Χουλιαράκη και στις σημερινές διαπραγματεύσεις εκτός Ελλάδας που θα γίνουν σε δυο στάδια.
Το μεσημέρι θα παραστεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group) η οποία γίνεται εν όψει του προγραμματισμένου για τις 11 του μήνα Eurorgroup όπου η Ελλάδα φιλοδοξεί να έχει την συμφωνία που θα τις λύσει το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας.
Το βράδυ η συζήτηση θα είναι πιο ουσιαστική αφού η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα συναντηθεί με την ομάδα των Βρυξελλών.
Εκεί θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών αλλά και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά για όλα τα θέματα.
Στόχος είναι να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό μια αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος – όπως αυτό θα διαμορφωθεί - ώστε να μένει πια μόνο μια τυπική έγκρισή του από το συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας.
Εντός Ελλάδα ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης θα προεδρεύει και πάλι το απόγευμα της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης η οποία θα συνεχίσει να επεξεργάζεται την ελληνική πρόταση.

Στο Brussels Group το πολυνομοσχέδιο

Στο Brussels Group το πολυνομοσχέδιο

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2015 - 10:32
Τελευταία δημοσίευση: 10:32Οικονομία
Στο Brussels Group το πολυνομοσχέδιο
Το πολυνομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση με βάση τη «λίστα Βαρουφάκη», στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, θα τεθεί υπόψη του Brussels Group, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα.
Αυτό ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνεδρίαση της «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης», χθες στη Βουλή, προσθέτοντας ότι στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται μόνον τα 18+8 σημεία της «λίστας Βαρουφάκη».
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, στο νομοσχέδιο δεν θα περιληφθούν οι ρυθμίσεις για την προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα» δάνεια. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι όποιες συζητήσεις για το ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς θα γίνουν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του Ιουνίου και μάλλον πριν από το τέλος του συγκεκριμένου μήνα. Εξάλλου, ο ίδιος διέψευσε εκ νέου τη φημολογία για δήθεν επιβολή έκτακτης εισφοράς.
Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί και στο Euro Working Group, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί μετά το Brussels Group.
Δείτε επίσης:


WSJ: Οι δανειστές φοβούνται περισσότερο τις αντιστάσεις παρά τον Βαρουφάκη

WSJ: Οι δανειστές φοβούνται περισσότερο τις αντιστάσεις παρά τον Βαρουφάκη

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2015 - 11:13
Τελευταία δημοσίευση: 11:47Οικονομία
WSJ: Οι δανειστές φοβούνται περισσότερο τις αντιστάσεις παρά τον Βαρουφάκη
Οι δανειστές φοβούνται περισσότερο μην απλωθεί το μήνυμα της αντίστασης του κόσμου στην Ελλάδα που έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση... και μολυνθεί η Ευρώπη, παρά τον Βαρουφάκη, υπογραμμίζει δημοσίευμα στη  Wall Street Journal.
«Ο Βαρουφάκης δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των επενδυτών και των δανειστών – οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι το πρόβλημα», αναφέρει το άρθρο.
Η αλλαγή προσώπων στη διαπραγμάτευση δεν διασφαλίζει τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, σημειώνει. Η Αθήνα, σημειώνει η WSJ, αντί να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλάζει πρόσωπα. Μοιάζει να το έχει ρίξει στο παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες. Όταν η μουσική σταματά, τρέχουν όλοι να προλάβουν να κάτσουν. Στο τέλος, πάντα μένει κάποιος όρθιος και βγαίνει από το παιχνίδι.
 «Υπάρχει μια νέα αισιοδοξία για τις προοπτικές της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μετά την απομάκρυνση του Βαρουφάκη. Το χρηματιστήριο ανέβηκε, ενώ τα ελληνικά ομόλογα έπεσαν», υπογραμμίζει. «Οι επενδυτές ελπίζουν σε μια λιγότερο πολεμική προσέγγιση, ικανή να φτιάξει το δρόμο της συμφωνίας. Μόνο που ο Βαρουφάκης δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των επενδυτών και των δανειστών – οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι το πρόβλημα», αναφέρει το άρθρο.
Επίσης, επισημαίνει, πως ο Τσακαλώτος είναι -πολιτικά και ιδεολογικά- πολύ κοντά στον Τσίπρα, αλλά αναμένεται να καταφέρει λίγα πράγματα στο να λειάνει τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Η συμφωνία δεν πρόκειται να συμβεί. Ο παραμερισμός του Βαρουφάκη δεν θα διευκολύνει την πολιτική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο Τσίπρας – να πείσει, δηλαδή, την Αθήνα να αποδεχθεί μια οποιαδήποτε συμφωνία. Θα πρέπει να μετριαστεί η δυνατότητα εξέγερσης από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο πρωθυπουργός παρουσιάσει στους βουλευτές το πακέτο των μέτρων. Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει τον κίνδυνο γι' αυτό και κάνει λόγο ακόμη και για δημοψήφισμα. Ανάλογα με το πόσο εμπιστεύεται κανείς το ελληνικό εκλογικό σώμα, αυτό είναι είτε μια υπόσχεση, είτε μια απειλή».
Δείτε επίσης:

Αυτασφάλιση για απολυμένους 55 - 64 ετών

Αυτασφάλιση για απολυμένους 55 - 64 ετών

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2015 - 10:11
Τελευταία δημοσίευση: 12:24Οικονομία
Αυτασφάλιση για απολυμένους 55 - 64 ετών
Της Αργυρώς Μαυρούλη
Την επαναφορά του δικαιώματος αυτασφάλισης των απολυμένων προωθεί το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να δοθούν κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και να περιοριστούν οι πρόωρες συντάξεις.
Την ενεργοποίηση εκ νέου της ρύθμισης που εφαρμοζόταν από το 2010 έως το 2012 προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον τουρισμό και θα ισχύσει όσους απολύονται ηλικίας από 55 έως 64 ετών.
Υπολογίζεται πως με την επαναφορά της διάταξης θα καλύπτονται περίπου 20.000 άτομα τον χρόνο, ενώ το μέτρο εκτιμάται πως λειτουργεί και ως αντικίνητρο για την απόλυση ηλικιωμένων εργαζομένων.
Η σχετική ρύθμιση που σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου θα μπει σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον Μάιο και συγκεκριμένα θα προβλέπει οτι:
-Ο εργοδότης επιδοτεί κατά 50% την αυτασφάλιση αν απολύσει εργαζόμενο από 55 έως 60 ετών.
-Ο εργοδότης επιδοτεί κατά 80% την αυτασφάλιση αν απολύσει εργαζόμενο από 60 έως 64 ετών.
Να σημειωθεί πως η ελληνική πλευρά αναζητά εναλλακτικές ρυθμίσεις για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων κάτι για το οποίο επιμένουν οι θεσμοί.
Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται διαφορετικές παρεμβάσεις ανά Ταμείο και δεν θα υπάρξει ενιαίο πλέγμα ρυθμίσεων.
Για παράδειγμα, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ τράπεζες) θα υπάρξει περιορισμός των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
Στον ιδιωτικό τομέα αναζητούνται κίνητρα για να πειστούν ηλικιωμένοι άνεργοι να συνεχίσουν την αναζήτηση εργασίας και να μη στραφούν στη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Πηγή: enikonomia.gr
Δείτε επίσης:

Ανοιχτά ζητήματα "κόκκινα δάνεια" και πλειστηριασμοί

Ανοιχτά ζητήματα "κόκκινα δάνεια" και πλειστηριασμοί

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2015 - 12:59
Τελευταία δημοσίευση: 12:59Οικονομία
Ανοιχτά ζητήματα κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων αναφορικά με το περιεχόμενο της ρύθμισης για την αναστολή των πλειστηριασμώνπρώτης κατοικίας αλλά και για το χρόνο κατάθεσής της στη Βουλή (δηλαδή αν θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που καταρτίζεται αυτές τις ημέρες ή όχι).
Αυτό αναφέρουν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και όπως σχολίασαν σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ίδιο ισχύει και για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα "κόκκινα δάνεια" για τα οποία υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές.
Δείτε επίσης

Ριμπάουντ του ευρώ στα 1,10 δολ.

Ριμπάουντ του ευρώ στα 1,10 δολ.

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2015 - 13:28
Τελευταία δημοσίευση: 13:28Οικονομία
Ριμπάουντ του ευρώ στα 1,10 δολ.
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,2% και διαμορφώνεται κοντά στα 1,10 δολάρια.
Η προσφορά χρήματος Μ3 αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 4,6%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 4,3%, ενισχύοντας το ευρώ (φωτο).
Το ευρώ βρίσκεται στα 130,915 γεν, στο 0,7147 με τη στερλίνα και στο 1,0497 με το ελβετικό φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,16% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 119,035 γεν.
Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5387 με τη στερλίνα και στο 0,9546 με το ελβετικό φράγκο.
Δείτε επίσης

Πρέπει να υπάρχουν "κόκκινες γραμμές", λέει ο Τσακαλώτος

Πρέπει να υπάρχουν "κόκκινες γραμμές", λέει ο Τσακαλώτος

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2015 - 13:29
Τελευταία δημοσίευση: 13:29Οικονομία
Πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές, λέει ο Τσακαλώτος
«Εγώ νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές, πεδία συμβιβασμού, αλλά τα πεδία συμβιβασμού να εντάσσονται σε πολιτικό σχέδιο. Αν έχεις πολιτικό σχέδιο και αυτό δίνει διεξόδους, τότε μπορείς να δεχθείς κάποιους συμβιβασμούς. Αντιθέτως, αν στο μόνο που οδηγεί ένας συμβιβασμός είναι στον επόμενο, τότε δεν έχεις λόγο να το κάνεις», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας τη διαπραγμάτευση στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να κάνει κάτι στην ενδιάμεση συμφωνία που θα την φέρει πολύ αδύναμη στη μεγάλη διαπραγμάτευση.
Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε πως δεν είναι όλοι οι δανειστές ίδιοι σημειώνοντας ότι «δεν νομίζω ότι θέλουν όλοι να ρίξουν την κυβέρνηση, ούτε όλοι θέλουν να δουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη».
Σχετικά με την επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη υπογράμμισε ότι όλη η κυβέρνηση ξέρει ότι η επίθεση στον Βαρουφάκη είναι επίθεση στην κυβέρνηση. «Και είναι ενοχλητικός ο Βαρουφάκης γιατί ξέρει τα επιχειρήματά τους καλύτερα απ' ό ,τι τα ξέρουν αυτοί. Αυτό τους ενοχλεί. Αντιθέτως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αντιπροσώπους που συμφωνούσαν σε όλα. Δεν νομίζω ότι ήταν και καλός τρόπος διαπραγμάτευσης. Ο τρόπος του Γιάνη και όλης της διαπραγματευτικής ομάδας έχει φέρει ήδη αποτελέσματα».
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην επιμονή των δανειστών να συνεχιστεί το μνημόνιο και όχι γιατί η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο, αν και αναγνώρισε πως «και εμείς είχαμε προβλήματα αφού για παράδειγμα μόνον ένας από όλο το υπουργικό συμβούλιο, μόνον ένας, είχε εμπειρία».
Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Οικονομικών: Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τον χρόνο

Υπουργείο Οικονομικών: Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τον χρόνο

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2015 - 14:13
Τελευταία δημοσίευση: 14:13Οικονομία
Υπουργείο Οικονομικών: Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τον χρόνο
Ανοικτές παραμένουν οι ημερομηνίες για την υποβολή στο Brussels Group του νομοσχεδίου, το οποίο καταρτίζει η κυβέρνηση στη βάση της «λίστας Βαρουφάκη» για την ενδιάμεση συμφωνία με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν έχουν ακόμη κωδικοποιηθεί στην τελική μορφή τους.
«Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται στις προτάσεις και να υπάρξει μια νομική κωδικοποίηση τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αν και, όπως είπε, «όλοι έχουμε στο μυαλό μας τον χρόνο».
Διερωτήθηκε δε, «εμείς προσπαθούμε να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση, οι άλλοι το θέλουν;». Ερωτηθείς τι θα γίνει σε ενδεχόμενο «κουρέματος» των εγγυήσεων από την ΕΚΤ, απάντησε ότι «έχουμε σχέδιο».
Πάντως, η ελληνική παρουσία στις Βρυξέλλες θα είναι ενισχυμένη, με τη συμμετοχή στη βελγική πρωτεύουσα και του Athens Group, ενώ εκτός του Brussels Group θα συνεδριάσει και το Euro Working Group (στις 18.00 ώρας Ελλάδας).
Επίσης, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στις 18.00, θα συνέλθει στο υπουργείο Οικονομικών η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Διαβάστε επίσης:

Στο Brussels Group το πολυνομοσχέδιο

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τo Brussels Group

Σκάλωσε ξανά η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη

Σκάλωσε ξανά η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη

Πρώτη καταχώρηση: 29/04/2015 - 14:16
Τελευταία δημοσίευση: 14:16Οικονομία
Σκάλωσε ξανά η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη
Μικρή πτώση είχε τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνηύστερα από τρεις μήνες βελτίωσης, καταδεικνύοντας πως η ανάκαμψη δεν είναι δεδομένη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το «σκάλωμα» οφείλεται εν μέρει και στις εξελίξεις της κρίσης στην Ελλάδα, όμως η μικρή έστω υποχώρηση αφορά και τον πυρήνα του ευρώ, Γερμανία και Γαλλία.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 103,7 μονάδες, μόλις 0,2 μονάδες χαμηλότερα από τον Μάρτιο. Στη Ελλάδα τα στοιχεία δείχνουν πτώση κατά 4,1 μονάδες στο 92,7. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε κατά 9,5 μονάδες στο -40,5.
Σε ό,τι αφορά τις βασικές οικονομίες της ευρωζώνης, ο δείκτης σημείωσε άνοδο στην Ισπανία (+1,3 μονάδες) αλλά μείωση στη Γαλλία (-1,4 μονάδες) και στη Γερμανία (-0,6 μονάδες).
Αν και η εμπιστοσύνη βελτιώθηκε στις υπηρεσίες, εντούτοις παρουσιάζει επιδείνωση στον κατασκευαστικό κλάδο στη ζώνη του ευρώ.
«Προφανώς, η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να ενισχυθεί εάν η ελληνική κρίση επιλυθεί» εκτιμά ο Τζόναθαν Λόινς από την Capital Economics. «Προς το παρόν, ωστόσο, η έρευνα αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να παίρνουμε ως δεδομένο την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη» πρόσθεσε.
Δείτε επίσης

Έτσι θα γίνει η περαίωση για τα «κρυφά» εισοδήματα

Έτσι θα γίνει η περαίωση για τα «κρυφά» εισοδήματα

Μέσα από τη διαδικασία της «περαίωσης» θα επιδιώξει το ΥΠΟΙΚ να εκπληρώσει το στόχο της «λίστας Βαρουφάκη» για είσπραξη 725-875 εκ. από ελέγχους εμβασμάτων
etsi-tha-ginei-i-peraiwsi-gia-ta-krufa-eisodimata
 
Μέσα από τη διαδικασία της «περαίωσης» θα επιδιώξει τελικώς το υπουργείο Οικονομικών να εκπληρώσει τον υπεραισιόδοξο στόχοπου είχε συμπεριλάβει στη «λίστα Βαρουφάκη» και ο οποίος έκανε λόγο για είσπραξη ποσού 725 έως 875 εκατομμυρίων ευρώ από τους «ελέγχους εμβασμάτων».
Αντιλαμβανόμενοι οι δύο εμπλεκόμενοι υπουργοί  -ΟικονομικώνΓιάνης Βαρουφάκης και Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης- ότι μέσα από τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου είναι πρακτικά αδύνατον να εισπραχθούν μέσα στο 2015 περισσότερα από το 60-70 εκατ. ευρώ (αυτός είναι και ο εισπρακτικός στόχος που έχει τεθεί για φέτος από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τα εμβάσματα) καταφεύγουν στη λύση τύπου «πληρώστε και γλιτώστε».
Η νομοθετική ρύθμιση, παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκε μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών, δεν θα αφορά μόνο στις καταθέσεις στην Ελβετία αλλά στο σύνολο των καταθέσεων εκτός Ελλάδας. Μάλιστα, διαβλέποντας ότι υπό το κλίμα ανασφάλειας ελάχιστοι θα είναι διατεθειμένοι να επαναφέρουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες, η κυβέρνηση θα επιτρέψει στους έχοντες καταθέσεις στο εξωτερικό, αφού πληρώσουν τον σχετικό φόρο, να διατηρήσουν τα χρήματά τους σε όποια χώρα του κόσμου επιθυμούν.
Ο φορολογικός συντελεστής δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη καθώς θα πρέπει από τη μία το κίνητρο να είναι ισχυρό και από την άλλη να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της κυβέρνησης για είσπραξη ζεστού χρήματος. Με συντελεστή 15% θα πρέπει να εμφανιστούν καταθέσεις της τάξεως των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος όπως τουλάχιστον έχει περιγραφεί στο 26σελιδο κείμενο Βαρουφάκη που είχε διαρρεύσει προ ημερών στους Financial Times. Ο στόχος βέβαια, είναι εξαιρετικά φιλόδοξος και δεν αποκλείεται το τελικό ποσό να αναθεωρηθεί προς τα κάτω.
Η τελική επιτυχία του μέτρου, δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το φορολογικό συντελεστή (σ.σ το 15% δεν παύει να είναι αρκετά υψηλός αλλά και ταυτόχρονα δελεαστικός αν ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση ελέγχου η μη δικαιολόγηση της προέλευσης των χρημάτων επιφέρει φορολόγηση ακόμη και με 70-75%) αλλά και από την τελική μορφή της νομοθετικής ρύθμισης. Ιδιαίτερη σημασία έχει το αν η καταβολή του φόρου θα «αθωώνει» πλήρως τον καταθέτη ή αν οι φορολογικές αρχές θα διατηρούν το δικαίωμα ελέγχου σε περίπτωση που εντοπιστούν σοβαρά στοιχεία εις βάρος του φορολογούμενου (π.χ για ξέπλυμα χρήματος, χρήμα από παράνομες δραστηριότητες, εμπόριο όπλων κλπ). 

Με κάρτα οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά

Με κάρτα οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά

Με πιστωτική κάρτα θα γίνονται οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά της χώρας με πληθυσμό πάνω από 3 χιλ. κατοίκους. Εφαρμογή του μέτρου σε 25 νησιά.
me-karta-oi-sunallages-anw-twn-70-eurw-sta-nisia
 
Με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες θα διενεργούνται οι συναλλαγές –πιθανότατα από φέτος το καλοκαίρι- στις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Αρχικά θα τεθεί πληθυσμιακό κριτήριο.
Έτσι, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε 25 νησιά ο πληθυσμός των οποίων ξεπερνάει τους 3.000 κατοίκους. Έτσι, το μέτρο, εκτός από τα μεγάλα νησιά (Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Λέσβο, Κω και Ζάκυνθο) θα αγγίξει και μικρότερα νησιά όπως ο Πόρος, οι Σπέτσες, τα Κύθηρα, η Ιθάκη και η Σύμη.
Το μέτρο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και αναμένεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο το οποίο πήρε οριστική μορφή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Η σχετική διάταξη, θα προβλέπει όριο (πχ 50 ή 70 ευρώ) πάνω από το οποίο οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά με κάρτα. Με τη συγκεκριμένη κίνηση, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να πείσει τους δανειστές –αρχής γενομένης από τη σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group όπου και αναμένεται να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο- ότι μπορεί να επιτύχει αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ χωρίς να «πειράξει» τους συντελεστές στα νησιά.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, αποφασίστηκε ότι το πολυνομοσχέδιο θα επικεντρωθεί στα 18+8 μέτρα της «λίστας Βαρουφάκη». Δεν θα υπάρχει ασφαλιστικό, εργασιακά και έκτακτοι φόροι διαβεβαίωναν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Αντιθέτως θα περιλαμβάνει τα μέτρα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου σε ποτά, καύσιμα και τσιγάρα, ενδεχομένως την «περαίωση» για τις καταθέσεις στο εξωτερικό ενώ πιθανή θεωρείται και η αύξηση στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Το μέτρο για τον φόρο επί των διανυκτερεύσεων είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει και αναμένεται να φανεί αν θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο. Οι διατάξεις, αναμένεται να παρουσιαστούν αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.