Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Bloomberg: Καταστροφικά παιχνίδια σε Αθήνα - Βρυξέλλες

Bloomberg: Καταστροφικά παιχνίδια σε Αθήνα - Βρυξέλλες

Πρώτη καταχώρηση: 27/06/2015 - 19:56
Τελευταία δημοσίευση: 19:56Οικονομία
Bloomberg: Καταστροφικά παιχνίδια σε Αθήνα - Βρυξέλλες
 Όπως και αν ψηφίσουν οι Έλληνες, η αδυνατισμένη ευρωζώνη, θα βγει ποιο εξασθενημένη και η κρίση θα συνεχιστεί, εξηγεί σχόλιο στο Bloomberg View. Είναι μια καταστροφή που περιμένει να συμβεί, ενώ δεν χρειάζεται να συμβεί.
είναι πολύ δύσκολο να δούμε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα Ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τον ELA. Σημείο καμπής για την Ελλάδα και η Τετάρτη, όπου οι οφειλές της χώρας προς το ΔΝΤ θα γίνουν ληξιπρόθεσμες.  Χωρίς την στήριξη της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα κλείσουν και θα επιβληθούν capital controls, σημειώνει.
Ο Τσίπρας απογοήτευσε την χώρα του. Φαίνεται να απολαμβάνει το ότι εκνευρίζει τους πιστωτές  και να τους ενώνει εναντίον του. Αυτή ήταν μια ανεύθυνη τακτική, η οποία απέτυχε. Αλλά και οι ηγεσία της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι εξίσου λάθος. Μεγέθυναν και βάθυναν την κρίση χωρίς να υπάρχει λόγος. Η αδιαλλαξία που επέδειξαν πρόσφατα υποδηλώνει μια άρνηση, ακόμα και έναν ζήλο, να δούνε την Ελλάδα να χρεοκοπεί και να εγκαταλείπει την ευρωζώνη, αναφέρει το δημοσίευμα.
Το άρθρο του Blooomberg View αναφέρει:
Μετά από μήνες μπλεξίματος και αναποφασιστικότητας αναφορικά με την Ελλάδα και τα χρέη της, πιθανώς να  πλησιάζουμε την ώρα της διαύγειας, αναφέρει το Bloomberg View. Το δημοψήφισμα που εξήγγειλε για την 5η Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπόσχεται κάποιο είδος λύσης. Και για αυτό τουλάχιστον θα πρέπει  να είμαστε ευγνώμονες.
Κατά τα άλλα υπάρχουν ελάχιστα για να είναι κάποιος χαρούμενος. Το να φτάσουμε στην επόμενη Κυριακή χωρίς να έχει προηγηθεί δημοσιονομική κατάρρευση στην Ελλάδα, φαντάζει αδύνατο- ήδη οι Έλληνες συνωστίζονται στα ΑΤΜ των τραπεζών.   Και οι επιλογές που θα αντιμετωπίσουν όταν θα κληθούν να ψηφίσουν θα είναι δύο πολύ επώδυνες εναλλακτικές. Αυτό χάλι θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης, ως μια περίπτωση κοντόφθαλμης και καταστροφικής κακοδιαχείρισης.
Ως ένα σημείο, ένα δημοψήφισμα είχε νόημα, υπό την αίρεση ότι αποτελεί διέξοδο προς τα εμπρός. Όχι όμως πια. Η ιδέα ήταν, οι πιστωτές να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους και συμπεριλάβουν στις διαπραγματεύσεις την ελάφρυνση του χρέους.  Εκτός από το θα ικανοποιούσαν τους όρους τους, θα άφηναν το περιθώριο στον Τσίπρα να ισχυριστεί ότι κάτι κέρδισε και αυτός και θα του επέτρεπαν να ζητήσει από την χώρα του να υποστηρίξει την συμφωνία-  που "ανταποδοτικά", μια τέτοια περίπτωση θα αύξανε την αξιοπιστία του.
Όμως καμία τύχη. Οι πιστωτές δεν κάμφθηκαν. Ο Τσίπρας επιτέθηκε με λύσσα στην προσφορά τους και απ’ ότι φαίνεται καλεί την χώρα του να την απορρίψει. Οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα από όρους που βραχυπρόθεσμα θα χειροτερέψουν την  κατάσταση τους- και μακροπρόθεσμα θα κάνουν ελάχιστο καλό- και σε μια άμεση χρεοκοπία, που πιθανώς θα επιφέρει την άμεση αποβολή τους από το ευρωσύστημα και θα προκαλέσει μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική αναταραχή. 
Με αυτή την θλιβερή προοπτική μπροστά τους, οι Έλληνες ψηφοφόροι θα πρέπει να αποδεχθούν του όρους και πιθανώς να το πράξουν-  αλλά αυτή τους η συνθηκολόγηση δεν θα βελτιώσει την Ελληνική οικονομία και αυτή τους την παράδοση θα την βιώσουν για χρόνια ως ένα αγκάθι. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ποτέ δεν έπρεπε να ζητήσει την συνθηκολόγηση τους- και αυτό είναι κάτι για το οποίο σίγουρα η ΕΕ θα μετανιώσει.
EKT  - ELA
Καταρχάς, η άμεση πρόκληση είναι το να διεξαχθεί το δημοψήφισμα με έναν συντεταγμένο τρόπο. Μια ψήφος που θα επικύρωνε μια συμφωνία που θα είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης, θα εκτόνωνε την πίεση που δέχεται το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μια συμφωνία με αντίθετη την κυβέρνηση θα επιδείνωνε την κατάσταση. Εάν επιτραπεί στις τράπεζες να ανοίξουν την Δευτέρα, το πιο πιθανό είναι να συμβεί ένα πλήρες bank run.
Καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και ουσιαστικά ο Τσίπρας καλεί σε χρεοκοπία, είναι πολύ δύσκολο να δούμε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα Ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τον ELA. Σημείο καμπής για την Ελλάδα και η Τετάρτη, όπου οι οφειλές της χώρας προς το ΔΝΤ θα γίνουν ληξιπρόθεσμες.  Χωρίς την στήριξη της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα κλείσουν και θα επιβληθούν capital controls. Ταχύτατα, κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εκδώσει IOU για να πληρώσει τους μισθούς και τις άλλες υποχρεώσεις της.
Ακόμα και πριν την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, η Ελλάδα πιθανώς να ήταν με το ένα πόδι έξω από το ευρώ. Το μετά, το οποίο εξαρτάται από την έκβαση της ψηφοφορίας, μπορεί να αναγκάσει τον Τσίπρα σε παραίτηση και την Ελλάδα να μείνει χωρίς κυβέρνηση.
Αυτό, το επαναλαμβάνω, είναι το καλύτερο σενάριο.
Ο Τσίπρας απογοήτευσε την χώρα του. Φαίνεται να απολαμβάνει το ότι εκνευρίζει τους πιστωτές  και να τους ενώνει εναντίον του. Αυτή ήταν μια ανεύθυνη τακτική, η οποία απέτυχε. Αλλά και οι ηγεσία της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι εξίσου λάθος. Μεγέθυναν και βάθυναν την κρίση χωρίς να υπάρχει λόγος. Η αδιαλλαξία που επέδειξαν πρόσφατα υποδηλώνει μια άρνηση, ακόμα και έναν ζήλο, να δούνε την Ελλάδα να χρεοκοπεί και να εγκαταλείπει την ευρωζώνη.
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα την επόμενη Κυριακή, υπάρχει μια πιθανότητα να συμβούν και τα δύο πράγματα. Όπως και αν ψηφίσουν οι Έλληνες, η αδυνατισμένη ευρωζώνη, θα βγει ποιο εξασθενημένη και η κρίση θα συνεχιστεί. Είναι μια καταστροφή που περιμένει να συμβεί, ενώ δεν χρειάζεται να συμβεί.
Πηγή: Bloomberg View, capital.gr

Δείτε επίσης

Βαρουφάκης: Το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν έχει σχέση με την έξοδο μας από το ευρώ - ΒΙΝΤΕΟ

Βαρουφάκης: Το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν έχει σχέση με την έξοδο μας από το ευρώ - ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 27/06/2015 - 19:12
Τελευταία δημοσίευση: 19:59Οικονομία
Βαρουφάκης: Το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν έχει σχέση με την έξοδο μας από το ευρώ - ΒΙΝΤΕΟ
«Το πακέτο που μας πρότειναν ήταν βαθιά υφεσιακό. Μετέθεταν τα βάρη σε εκείνους που δεν είχαν να πληρώσουν», υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup και πρόσθεσε: «Αυτό που μας προτάθηκε για 5μηνη παράταση δεν περιελάμβανε ελπίδα Απορρίψαμε την πρόταση γιατί θα μας έβαζε στο περιθώριο Η συμφωνία δεν ήταν βιώσιμη. Δεν θα περνούσε από την Βουλή».
«Οι θεσμοί δεν σεβάστηκαν ποτέ τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Η απόρριψη επέκτασης του προγράμματος για το δημοψήφισμα κάνει μόνιμο κακό στην αξιοπιστία του Εurogroup. Αν ο ελληνικός λαός ήθελε να υπογράψουμε θα το κάναμε, με ότι αυτό κι αν σήμαινε. Αν υπάρξει αλλαγή στην πρόταση θα μπορούσαμε να συστήσουμε στους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης των δανειστών».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Βαρουφάκης τόνισε μεταξύ άλλων:
-Ήταν Απόφαση του Ντάισελμπλουμ να μην προσκληθούμε στο δεύτερο μέρος του Eurogroup.
-Προσφέρουμε πέντε μήνες τώρα λύσεις στην αντίπερα όχθη. Η αντίπερα όχθη πρέπει να αρχίσει να προσφέρει κι εκείνη λύσεις
-Δεν υπάρχουν διατάξεις για έξοδο από την ευρωζώνη
-Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι ναι ή όχι σε αυτές τις προτάσεις .Δεν έχει σχέση με την έξοδό μας από το ευρώ
-Πασχίζουμε για συμφωνία έως την ύστατη στιγμή. Αν υπάρξει συμφωνία θα πούμε στον ελληνικό λαό, η άποψή μας είναι να ψηφίσει «ναι»
Δείτε το βίντεο:
Διαβάστε επίσης:

Εφιαλτικά σενάρια μέσω... ΔΝΤ

Εφιαλτικά σενάρια μέσω... ΔΝΤ

Πρώτη καταχώρηση: 27/06/2015 - 20:29
Τελευταία δημοσίευση: 20:47Οικονομία
Εφιαλτικά σενάρια μέσω... ΔΝΤ
Η ελληνική στάση πληρωμών στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου μπορεί να πυροδοτήσει διασταυρούμενα πυρά ενεργοποιώντας σε «ρήτρες χρεοκοπίας» στα 130,9 δισ. ευρώ του EFSF, αναφέρει ευρω-αξιωματούχος σύμφωνα με το Bloomberg.
H Barclays δείχνει το περίπλοκο αυτό πλέγμα... ντόμινο

Αυτή η επίπτωση χτυπά καμπανάκια στις αγορές που ανοίγουν ανήσυχες με το δάκτυλο στη σκανδάλη τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα ο Ντράγκι αποφασίζει για τον ELA στις ελληνικές τράπεζες που στεγνώνουν, με Τσακαλώτο-Δραγασάκη σε στενή επικοινωνία μαζί του, όπως είπαν μετά τη σημερινή συνάντηση.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility - EFSF) είναι ένα όργανο ειδικού σκοπού (special purpose vehicle – φορέας ειδικού σκοπού) που συμφωνήθηκε να ιδρυθεί από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Μαΐου 2010 με στόχο τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη με την παροχή οικονομικής βοήθειας μέσω δανείων και ανταλλάγματα λιτότητας προς τα κράτη της ευρωζώνης σε οικονομική δυσκολία.

Δείτε επίσης

Δραγασάκης – Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕΚΤ

Δραγασάκης – Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕΚΤ

Πρώτη καταχώρηση: 27/06/2015 - 20:49
Τελευταία δημοσίευση: 20:49Οικονομία
Δραγασάκης – Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕΚΤ
Με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςΜάριο Ντράγκι, συναντήθηκαν νωρίτερα σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων,Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μετά τη συνάντηση, οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕKT και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
Διαβάστε επίσης:

Δάκρυσε ο Καμμένος στη Βουλή: Θα μας βρουν ενωμένους - ΒΙΝΤΕΟ

Κυβερνητικές πηγές: "Τα τελεσίγραφα όταν κατατίθενται, ενίοτε επιστρέφουν"


"Τρομακτική ευθύνη να κρίνουν το Grexit μη εκλεγμένοι στην ΕΚΤ"

"Τρομακτική ευθύνη να κρίνουν το Grexit μη εκλεγμένοι στην ΕΚΤ"

Πρώτη καταχώρηση: 27/06/2015 - 21:36
Τελευταία δημοσίευση: 21:36Οικονομία
Τρομακτική ευθύνη να κρίνουν το Grexit μη εκλεγμένοι στην ΕΚΤ
Μια σειρά οικονομολόγοι προειδοποιούν ανησυχητικά για την τρομακτική ευθύνη ενός Grexit που καλούνται να αποφασίσουν άνθρωποι που δεν εκλέγονται… στηνΕΚΤ.
Το ζήτημα θίγει και το Bloomberg που γράφει πως ο Μάριο Ντράγκι περνάει μια άσχημα νύχτα που δεν του αρέσεις καθόλου, αφού κρατάει στα χέρια του τη μοίρα της Ελλάδας, με τη «στρόφιγγα» του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες που στεγνώνουν.
Ο οικονομολόγος Paul De Grauwe από το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Leuven γράφει στο twitter:
«Εάν η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη ή όχι εξαρτάται αποκλειστικά από την ΕΚΤ. Μια τρομακτική ευθύνη αξιωματούχων που δεν εκλέγονται».

Bloomberg: Ο Τσίπρας ανατρέπει τη σκακιέρα

Bloomberg: Ο Τσίπρας ανατρέπει τη σκακιέρα

Πρώτη καταχώρηση: 30/11/-1 - 00:00
Τελευταία δημοσίευση: 20:56Οικονομία
Bloomberg: Ο Τσίπρας ανατρέπει τη σκακιέρα
Είναι δύσκολο να φανταστούμε μια απόφαση πιο παράλογη, από αυτή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα αναφορικά με το αν η Ελλάδα θα αποδεχθεί τις τελευταίες προτάσεις των πιστωτών της, αναφέρει τοBloomberg View.
Ο Τσίπρας προσπαθεί να αποποιηθεί την ευθύνη  αυτού που θα ήταν η πιο σκληρή απόφαση της καριέρας του. Το μόνο που μπορεί πλέον να ελπίζει κάποιος, είναι ο Ελληνικός λαός να αποδειχθεί πιο υπεύθυνος την 5η Ιουλίου, αν τελικά υλοποιηθεί το δημοψήφισμα.
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Τσίπρας είπε στον Ελληνικό λαό ότι οι πιστωτές παρουσίασαν στην κυβέρνηση του ένα τελεσίγραφο, το οποίο "φόρτωνε τους Έλληνες με δυσβάσταχτα βάρη" και "θα υπονόμευε την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας- όχι μόνο γιατί θα αναζωπύρωνε την αβεβαιότητα, αλλά γιατί πολύ περισσότερο θα μεγέθυνε τις κοινωνικές ανισότητες".
Συνέχισε λέγοντας ότι "είμαστε αντιμέτωποι με την ιστορική ευθύνη να μην αφήσουμε τους αγώνες και τις θυσίες του Ελληνικού να πάνε χαμένες, καθώς και με αυτή του να ενισχύσουμε την Δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία μας- και αυτή η ευθύνη βαραίνει εμάς. Είναι ευθύνη μας το μέλλον της χώρας μας. Αυτή η ευθύνη μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο, βασιζόμενοι στην απόφαση του κυρίαρχου Ελληνικού λαού. Νωρίτερα απόψε, συγκλήθηκε το υπουργικό συμβούλιο και πρότεινα την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, έτσι ώστε να αποφασίσουν οι Έλληνες". 
Ο Τσίπρας μίλησε με αυτό τον τρόπο, ενώ ο ίδιος  είχε καταθέσει μια πολύ όμοια πρόταση στους πιστωτές, μόλις τη ίδια ημέρα. Συγκρινόμενη με αυτή των πιστωτών είναι σαν κάποιος να κοιτά ένα μισοτελειωμένο παζλ:  Αυτό το σημάδι είναι στον αριστερό ή τον δεξιό ώμο της πριγκίπισσας; Τα μάτια από το σκυλάκι είναι μπλε ή καφέ;
Είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι το ΦΠΑ 23% στα ξενοδοχεία, αντί του 13% που πρότειναν οι Έλληνες ή η "σταδιακή κατάργηση", αντί της "αντικατάστασης" του ΕΚΑΣ θα αποτελούσε "ασήκωτο βάρος" για τον ελληνικό λαό. Πάρα ταύτα, αυτά ήταν μερικά από τα λίγα σημεία που κόλλησαν οι διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα δεν κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Για να φτάσει σε αυτό το σημείο, η Ελλάδα έκανε απρόθυμους συμβιβασμούς, όπως ανάλογα έπραξαν και οι πιστωτές. Οι απαιτήσεις των πιστωτών για πρωτογενές πλεόνασμα, πλέον δεν θεωρούνται παράλογες: Ζήτησαν 1% του ΑΕΠ για εφέτος, 2% για το 2016- σε αντίθεση τα αντίστοιχα 3% και 4,5% της αρχικής συμφωνίας διάσωσης. Και η Ελλάδα συμφώνησε.
Καθώς ο Τσίπρας διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις, οδήγησε τους πιστωτές- καθώς επίσης και όποιον παρακολούθησε την βασανιστική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων- να πιστέψουν ότι έκανε και δεχόταν να κάνει παραχωρήσεις, με καλή πίστη. Φάνταζε σαν να έπαιζε σκάκι. Τώρα απ’ ότι φάνηκε ή απλά υποκρινόταν ότι έκανε κινήσεις για να ροκανίσει τον χρόνο όλων των εμπλεκομένων ή πραγματικά δεν καταλάβαινε τι έκανε επάνω στην σκακιέρα. Σε κάθε περίπτωση, δυσαρεστημένος από το αποτέλεσμα, απλά πέταξε όλα τα πιόνια από το παιχνίδι.
Η πρόταση του για δημοψήφισμα είναι ομοίως ολέθρια. Μπορεί να σκεφτεί, όπως λέει και ο εταίρος του στην κυβέρνηση, Πάνος Καμμένος, ότι "θα τα κάνει Κούγκι"- θα ανατιναχθεί, όπως έκαναν οι υπερασπιστές ενός Ελληνικού οχυρού, αντί να πέσουν στα χέρια των Τούρκων το 1803. Στην πραγματικότητα ο Τσίπρας παίζει με τον όλεθρο της χώρας του και με τις πιθανότητες της οικονομικής της επιβίωσης.
 "Το ερώτημα της ψήφου θα είναι αν η πρόταση των θεσμών θα γίνει αποδεκτή ή θα απορριφτεί", δήλωσε ο Τσίπρας. Αυτό το ερώτημα έρχεται σε αντίθεση με το Ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο στο άρθρο 44 αναφέρει ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για δημοσιονομικά ζητήματα. Η πρόταση των πιστωτών αφορά αποκλειστικά, δημοσιονομικά ζητήματα. Δεν βγάζει νόημα το να ρωτήσει τον λαό του αν θέλει υψηλότερους φόρους, αφού το Σύνταγμα λέει το αντίθετο.
Η μπάλα...
Ακόμα και αν το δημοψήφισμα με τον τρόπο που το οραματίζεται ο Τσίπρας είναι νόμιμο, η ημερομηνία διεξαγωγής του, η 5η Ιουλίου, συνεπάγεται ότι το τρέχον πρόγραμμα θα πρέπει να παραταθεί πέραν της 30ης Ιουνίου, όπου λήγει η δόση της Ελλάδα προς το ΔΝΤ, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων  ευρώ- λεφτά τα οποία η χώρα δεν τα έχει. Με δεδομένη την αιφνιδιαστική κίνηση του Τσίπρα, οι πιστωτές είναι απίθανο να παρέχουν την επιμήκυνση του προγράμματος.  Ακόμα και αν το έκαναν, οι Έλληνες την εβδομάδα πριν τις κάλπες θα έτρεχαν για το τελικό bank run: Ο κίνδυνος της εξόδου από το ευρώ είναι πολύ ορατός για να αφήσει κάποιος τα τελευταία ευρώ του σε μια Ελληνική τράπεζα. Οι σαββατιάτικες ουρές στα ΑΤΜ το αποδεικνύουν. Μαζί με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, ο Τσίπρας παράλληλά θα έπρεπε να ανακοινώσει και τα capital controls. Με αυτή την κατάσταση, οι Έλληνες κλήθηκαν να ψηφίσουν μια συμφωνία που πιθανώς να μην υπάρχει στο τραπέζι, την ώρα που θα πάνε στις κάλπες.
Ακόμα και αν οι Έλληνες θα ήθελαν να βγουν από το ευρώ- που δεν το θέλουν, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τάσσονται συντριπτικά υπέρ του κοινού νομίσματος. Αλλά σε αυτή την υποθετική περίπτωση- θα χρειαζόντουσαν κάποιον πολύ ικανό να διαχειριστεί την μετάβαση εκτός του ευρώ και πιθανώς εκτός της ΕΕ. Βέβαια, το να επιβίωνε  στην συνέχεια σαν ένα ακόμη Βαλκανικό κράτος, θα ήταν σκληρό.
Οι επιδώσεις του ΣΥΡΙΖΑ τους πέντε τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα την αιφνιδιαστικό κίνηση του Τσίπρα, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα έκανε λάθος επιλογή κόμματος στις εκλογές του Ιανουαρίου. Το δημοψήφισμα, εάν τελικά λάβει χώρα, δίνει στους Έλληνες μια ακόμη ευκαιρία. Εάν αρνηθούν την υποστήριξη τους στον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανώς να προκληθούν πρόωρες εκλογές. Αυτό θα παράσχει την δυνατότητα να αρχίσουν από την αρχή οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Θα προτιμήσουν να έρθουν σε κάποια συμφωνία, παρά να αφήσουν την Ελλάδα να απομακρυνθεί από τα χρέη της. Θα ήταν καλό να μετακινηθεί η προθεσμία: Ο Ελληνικός λαός αξίζει μια ευκαιρία να πράξει το σωστό.
Πηγή: Bloomberg View, capital.gr

Δείτε επίσης

H Τράπεζα της Ελλάδος για τα ΑΤΜ

H Τράπεζα της Ελλάδος για τα ΑΤΜ

Πρώτη καταχώρηση: 27/06/2015 - 12:56
Τελευταία δημοσίευση: 13:20Οικονομία
H Τράπεζα της Ελλάδος για τα ΑΤΜ
"H Τράπεζα της Ελλάδος καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία των ελληνικών τραπεζών με μετρητά".
Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει πρόβλημα επάρκειας τραπεζογραμματίων στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι από το πρωί παρατηρείται έντονη κινητικότητα στα ΑΤΜ των τραπεζών.
Διαβάστε επίσης:

Λούκα Κατσέλη: Ομαλή η τροφοδοσία των ΑΤΜ

Λούκα Κατσέλη: Ομαλή η τροφοδοσία των ΑΤΜ

Πρώτη καταχώρηση: 27/06/2015 - 13:21
Τελευταία δημοσίευση: 13:21Οικονομία
Λούκα Κατσέλη: Ομαλή η τροφοδοσία των ΑΤΜ
«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η τροφοδοσία των ΑΤΜ γίνεται ομαλά από την Τράπεζα της Ελλάδος, και όπου παρουσιάζονται -σε μεμονωμένες περιπτώσεις- προβλήματα λόγω αυξημένων εκροών, αυτές αποκαθίστανται το γρηγορότερο δυνατόν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών ΤραπεζώνΛούκα Κατσέλη.

Διαβάστε επίσης:

Η... Μεγάλη Δευτέρα για τις τράπεζες

Η... Μεγάλη Δευτέρα για τις τράπεζες

Η... Μεγάλη Δευτέρα για τις τράπεζες
Αν και πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες από τη Δευτέρα είναι το μεγάλο ερώτημα που πλανάται στην αγορά. Ο φόβος των μαζικών εκροών καταθέσεων είναι απτός και τα επιτελεία των τραπεζών αναμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να δουν τι θα ξημερώσει σε 48 ώρες. Παράλληλα, είναι ήδη σε διαρκή σύσκεψη, εκτιμώντας την κατάσταση και κάνοντας "ασκήσεις" αντοχής.
Γράφει:  
Τα capital controls, ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων, κρέμονται πάνω από τις ελληνικές τράπεζες λόγω έλλειψης ρευστότητας και πανικού στους αποταμιευτές, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και να ανακοινώσει δημοψήφισμα.
Όλα θα εξαρτηθουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία ζητήθηκε να αναγνωρίσει ολιγοήμερη παράταση στο πρόγραμμα διάσωσης που λήγει την Τρίτη 30 Ιουνίου, ώστε να συνεχίσει να χορηγεί ELA.
Η τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ με θέμα την Ελλάδα έχει προγραμματιστει για αύριο, Κυριακή, αν δεν επισπευστούν οι διαδικασίες, ενώ εντός της ημέρας θα υπάρξει συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αποφάσεις και οι παρεμβάσεις για την ρευστότητα στις τράπεζες κρίνονται αναγκαίες, καθώς από την Παρασκευή το βράδυ ξεκίνησαν να δημιουργούνται ουρές στα ΑΤΜ, με τον κόσμο να βγάζει μικροποσά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα έχει ευρώ στην τσέπη του για πάν ενδεχόμενο.
Η αγωνία όλων είναι υπό ποιο καθεστώς, συνθήκες και ψυχολογία θα ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα, με αναλυτές να θεωρούν τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων «το αναγκαίο κακό που θα διασφαλίσει τη συστημική ευστάθεια». Και αυτό γιατί εκφράζονται ανησυχίες για την επάρκεια της ρευστότητας, καθώς τις προηγούμενες ημέρες το σύστημα λάμβανε περιορισμένη ενίσχυση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (ELA). Τα ποσά που έδινε η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μικρά (κάτω του 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς) λόγω της ηρεμίας στις αποσύρσεις καταθέσεων, ενώ όποια ρευστότητα δεν χρησιμοποιείτο επέστρεφε στην κεντρική τράπεζα, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες. Έτσι, ενώ ο ELA εγκρινόταν σε καθημερινή βάση, το όριό του υπολογίζεται ότι έχει διατηρηθεί στα 89 δισ. ευρώ τις τελευταίες ημέρες.
Το σύστημα παραμένει σε «συναγερμό» για τη ρευστότητα, ωστόσο πλέον ο φόβος ότι θα χαθεί η στήριξη της ΕΚΤ είναι καθηλωτικός, καθώς θα σημαίνει ότι έχει κλείσει η… στρόφιγγα του ELA. Και γιατί σε αυτή την περίπτωση θα είναι μονόδρομος να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
Τα capital controls συνεπάγονται πως όσοι έχουν χρήματα στις τράπεζες δεν θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές απρόσκοπτα, αλλά θα υπόκεινται σε μια σειρά περιορισμούς.
Οι έλεγχοι κεφαλαίου θα πρέπει να ιδωθούν ως ένα σύνολο διοικητικών φραγμών με σκοπό να αποτρέψουν την εκροή στις καταθέσεις από το τραπεζικό σύστημα της χώρας επιχειρώντας παράλληλα να συνεχιστεί η «κανονική» οικονομική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθεί μια σειρά απαγορεύσεων, όπως περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών, υποχρεωτικός επαναπρογραμματισμός της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας, απαγόρευση ή και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά, απαγόρευση ή και περιορισμός στην εξαργύρωση επιταγών, περιορισμός στις διατραπεζικές συναλλαγές, περιορισμός στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα, περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών κ.α. Οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό παρέχουν έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι αυτές οι μεταφορές αποτελούν μέρος της εμπορικής δραστηριότητας τους.
haikouroi@gmail.com
Twitter @haikouroi

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Τα επτά δημοψηφίσματα που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία 54 χρόνια

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Τα επτά δημοψηφίσματα που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία 54 χρόνια

Τα επτά δημοψηφίσματα που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία 54 χρόνια

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, έχουν διεξαχθεί επτά δημοψηφίσματα σε μια χρονική περίοδο 54 ετών, με τις έξι περιπτώσεις το ερώτημα να σχετίζεται με το πολίτευμα (βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία) και μια για την έγκριση Συντάγματος. Σημειώνεται ότι τα τρία από τα επτά δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν από δικτατορικά καθεστώτα.
 Ακολουθούν αναλυτικά τα δημοψηφίσματα: 
1920: Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Δεκεμβρίου με ερώτημα την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α'. Στο δημοψήφισμα δεν συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι. Η επάνοδος του εξόριστου βασιλιά εγκρίνεται με 99%. Το αποτέλεσμα ενοχλεί τις συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως τη Βρετανία που δεν επιθυμεί την επιστροφή του φιλογερμανού Κωνσταντίνου. Οι σύμμαχοι παύουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα προσφέροντας την υποστήριξή τους προς την Τουρκία. Η αλλαγή της στάσης των συμμάχων θεωρείται ένας από τους παράγοντες που συνέλαβαν καθοριστικά στη μικρασιατική καταστροφή.
1924: Η Δ' Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 13 Απριλίου με ερώτημα την κατάργηση της μοναρχίας. Η διαδικασία οργανώνεται από την κυβέρνηση Παπαναστασίου. Υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας ψηφίζει το 69,95% των ψηφοφόρων και κατά το 30,05%. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς ορκίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Παύλος Κουντουριώτης.
1935: Προκηρύχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Γεωργίου Κονδύλη κι έμεινε στην ιστορία ως "νόθο δημοψήφισμα". Το ερώτημα ήταν η κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας. Σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα, υπέρ της βασιλευόμενης δημοκρατίας ψήφισε το 97,88% των ψηφοφόρων, ενώ το "όχι" απέσπασε μόλις το 2,12%.
1946: Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη προκηρύσσει δημοψήφισμα για την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επιλογές ήταν τρεις: υπέρ ή κατά της επανόδου του βασιλιά και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Υπέρ της επανόδου του βασιλιά Γεωργίου Β' ψήφισε το 69%, κατά το 20% και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας το 11%.
1968: Η χούντα των συνταγματαρχών διενεργεί δημοψήφισμα στις 29 Σεπτεμβρίου για σχέδιο συντάγματος που είχε εκπονήσει η ίδια. Στο δημοψήφισμα - παρωδία το "ναι" αποσπά ποσοστό 92,21% και το "όχι" το 7,79%. Στη διαδικασία δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί ή εκτοπιστεί μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.
1973: Το δεύτερο δημοψήφισμα - παρωδία της Απριλιανής δικτατορίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου εκείνου του έτους. Τα ερωτήματα σχετίζονταν με την έγκριση μεταρρύθμισης του συντάγματος του 1968, την εκλογή προέδρου (Γεώργιος Παπαδόπουλος) και αντιπροέδρου (Οδυσσέας Αγγελής) της Δημοκρατίας για θητεία οκτώ ετών και την κατάργηση της μοναρχίας. Υπέρ ψήφισε το 78,43% και κατά το 21,57%.
1974: Μετά την πτώση της δικτατορίας, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διενεργεί δημοψήφισμα με ερώτημα τη μορφή του πολιτεύματος. Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου. Το 69,2% των ψηφοφόρων ψηφίζει κατά της βασιλευόμενης δημοκρατίας, έναντι 30,82% που είναι υπέρ της επαναφοράς του θεσμού της βασιλείας.

Πώς βλέπουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα

Πώς βλέπουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα

Πώς βλέπουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα σχολιάζεται εκτενώς από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Με μια δραματική κίνηση που οδηγεί ολόκληρη την Ευρώπη σε αγωνία, όπως αναφέρει ο Guardian, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε στο κυβερνητικό συμβούλιο που συγκάλεσε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής πως θα έπρεπε να εξαγγείλει δημοψήφισμα, αφού οι πιστωτές, στην προσπάθεια σύναψης συμφωνίας, τού πρότειναν πως πρέπει να συνεχιστεί η λιτότητα.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως τα μέτρα λιτότητας που οι δανειστές θέλουν να επιβάλλουν στην Αθήνα, θα τεθούν προς ψήφιση από τον ελληνικό λαό.
Πώς βλέπουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητεί δημοψήφισμα για τους όρους του πακέτου διάσωσης που πρότειναν οι δανειστές στην Αθήνα, ανοίγοντας το δρόμο για μια ψηφοφορία που θα αποφασίσει αν η χτυπημένη από την κρίση χώρα θα παραμείνει στο ευρώ. Πιθανή απόρριψη της πρότασης των δανειστών, ίσως οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία, αλλιώς η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με μια πιθανή χρεοκοπία.
Η συμφωνία διάσωσης θα πρέπει να γίνει αποδεκτή, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, γράφει η Daily Mail και προσθέτει πως αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ, ενώ πιθανότατα αυτό θα σημαίνει και επιστροφή στη δραχμή.
Πώς βλέπουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα
Πάντως, μετά και το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εργάζονται πυρετωδώς ετοιμάζοντας ένα «Plan B», καθώς η χώρα παραμένει σε αδιέξοδο με τους διεθνείς πιστωτές της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα πρέπει να «κλειδώσει» μια συμφωνία μέχρι αύριο, ώστε να μπορεί να επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, πριν ανοίξουν οι αγορές το πρωί της Δευτέρας.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας, αποχωρώντας από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή ήταν «προκλητικός», αφού διεμήνυσε πως η Αθήνα θα παλέψει για τις αρχές της ΕΕ, οι οποίες δεν βασίστηκαν σε «εκβιασμό και τελεσίγραφα». Ο ίδιος την παρασκευή δήλωσε: «Θα αγωνιστούμε για τις ευρωπαϊκές αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού».
Η σοκαριστική ανακοίνωση για δημοψήφισμα στην Ελλάδα προκάλεσε κρίση στο τραπεζικό σύστημα, όπως γράφει ο Telegraph. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρας ανήγγειλε την ψηφοφορία που έχει προκαλέσει πανικό, μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Το ερώτημα που θα τεθεί στον ελληνικό λαό είναι το κατά πόσον ή όχι η χώρα είναι διατεθειμένη να δεχθεί τη συμφωνία που πρότειναν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ερμηνεύεται ως μια στρατηγική διαχείρισης του κινδύνου εκ μέρους του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Telegraph, ενώ σημειώνει πως και ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν ήταν πρωθυπουργός το 2011, είχε προσπαθήσει να προτείνει κάτι αντίστοιχο.

Ωστόσο, εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός πως οι Έλληνες από τα ξημερώματα του Σαββάτου συρρέουν στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης για να βγάλουν τα χρήματά τους.

Μετά τη «δραματική κίνηση» του Αλέξη Τσίπρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει πλέον καμία συμφωνία στο τραπέζι, γίνονται συζητήσεις πάνω σε ένα «Σχέδιο Β», ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο και του ελέγχου κεφαλαίων. Οι πιστωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια σειρά από σενάρια έκτακτης ανάγκης, καθώς η «καταστροφή» στο τραπεζικό σύστημα είναι πιθανή στην αρχή της εβδομάδας. Capital controls και όρια στην πιστοληπτική δυνατότητα ίσως επιβληθούν και πριν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse.
Γερμανικά ΜΜΕ
Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καθαρή γραμμή στο διάγγελμά του, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος βλέπει πολύ κριτικά τις απαιτήσεις των δανειστών. «Μετά το διάγγελμα, κάποιοι από τους υπουργούς του έκαναν πολύ αρνητικές δηλώσεις. Υπήρχαν φωνές που είπαν καθαρά "όχι"», ανέφερε ο ανταποκριτής του καναλιού και διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά πιθανό Grexit, αλλά τις απαιτήσεις των δανειστών για περαιτέρω εξοικονόμηση. «Με όλες τις πιθανές συνέπειες βεβαίως. Ένα Grexit θα ήταν μια πιθανή συνέπεια», τόνισε ο δημοσιογράφος και επισήμανε ότι αν ο κ. Τσίπρας δεχόταν την τελευταία πρόταση των δανειστών, «κατά βάθος θα διέπραττε εκλογική απάτη – θα είχε πει ψέματα στους ανθρώπους του». Τώρα, συνέχισε, «λέει – ή τουλάχιστον έτσι μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει – ότι φθάσαμε σε ένα σημείο όπου οι εξελίξεις και οι συνέπειες είναι τόσο βαριές, που πρέπει να κάνουμε αυτό το ιστορικό, και για την Ελλάδα είναι ιστορικό, βήμα και να πάμε σε δημοψήφισμα».
Η εφημερίδα Die Welt, σε άρθρο γνώμης υπό τον τίτλο «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας συλλαμβάνεται ως δειλός», σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός σπρώχνει με το δημοψήφισμα στον λαό του μια ευθύνη που θα έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος και κάνει λόγο για «ανήκουστο» γεγονός, ενώ τονίζει ότι το δημοψήφισμα γίνεται για ένα σχέδιο συμφωνίας επί του οποίου ο Πρωθυπουργός τοποθετείται αρνητικά. «Δεν μπορούμε να το πούμε διαφορετικά: ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει με αυτή την ανακοίνωσή του σε ένα νέο κατώτερο σημείο της "κλίμακας Τσίπρα", η οποία είναι ανοιχτή προς τα κάτω», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, αλλά παραδέχεται ότι κατ' αρχήν, ένα δημοψήφισμα είναι σωστό και ότι το ζήτημα του υπό ποιους όρους η Ελλάδα θα συνεννοηθεί με την τρόικα των δανειστών είναι αποφασιστικό για το μέλλον της Ελλάδας και αξίζει ένα δημοψήφισμα.
«Ο Τσίπρας, εάν ήταν υπεύθυνος πολιτικός, θα μπορούσε να είχε κάνει δύο πράγματα: τη στιγμή κατά την οποία διαπίστωσε ότι η όποια συμφωνία με την τρόικα θα έμενε πολύ πίσω από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, θα μπορούσε να έχει προκηρύξει εκλογές. Και με αυτόν τον τρόπο ο έλληνας ψηφοφόρος θα είχε την ευκαιρία να ενισχύσει την βούλησή του ή να την ανακαλέσει. Ο Τσίπρας θα μπορούσε ακόμη να είχε συμφωνήσει έναν συμβιβασμό με την τρόικα και ενδεχομένως να τιμωρηθεί για αυτό στις επόμενες εκλογές ή σε ένα δημοψήφισμα ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Ο πρωθυπουργός τότε λέει: "αυτό είναι αυτό που μπόρεσα να πετύχω. Θεωρώ ότι μπορώ να το υποστηρίξω, παρακαλώ στηρίξτε το". Το μήνυμα του Τσίπρα τις επόμενες μέρες θα είναι άλλο. Δεν θα σταθεί μπροστά στους ψηφοφόρους του με έναν συμβιβασμό στον οποίο συμφώνησε έστω με μεγάλες επιφυλάξεις, αλλά με μια πρόταση της αντίπαλης πλευράς, την οποία ο ίδιος απορρίπτει. Αν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δικοί του στραφούν εναντίον του, μετά από σήμερα, κάτι τέτοιο θα του αξίζει», υποστηρίζει ο συντάκτης.
Η Sueddeutsche Zeitung, σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της σελίδα με τον τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να αφήσει τους Έλληνες να ψηφίσουν για τις μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ότι, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στην Καγκελάριο Μέρκελ «και την ενημέρωσε για τα περαιτέρω».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών» και αναφέρει: «Κινητικότητα στην διαμάχη για το ελληνικό χρέος; Μπα... η ελληνική πλευρά απέρριψε πλήρως μια καινούργια πρόταση των δανειστών. Ο πρωθυπουργός επέλεξε για αυτό σκληρά λόγια - και ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει».
Το περιοδικό «Der Spiegel» έχει τίτλο : «Ελληνική κρίση: ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις» και επισημαίνει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να επικυρώσει ένα πιθανό πακέτο μεταρρυθμίσεων από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Στις 5 Ιουλίου θα αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας. Πολλοί υπουργοί θέλουν να ζητήσουν από τους Έλληνες να απορρίψουν το πακέτο.
Για αυτό θα ζητήσει από τους δανειστές προθεσμία λίγων ημερών». Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι πολλοί Έλληνες υπουργοί δήλωσαν στοSpiegel ότι θα ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά του πακέτου μεταρρυθμίσεων. «'Θα ζητήσουμε από τους Έλληνες να πουν όχι στον εκβιασμό', είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και κατέστησε υπεύθυνους 'ακραίους γερμανικούς κύκλους'. Ακόμη πιο δραστικά εκφράστηκε ο αρχηγός του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Καμμένος: 'Οι Έλληνες θα πουν όχι στην παράδοση της χώρας τους, όπως το έκαναν το 1940 εναντίον των Γερμανών'».
Η εφημερίδα Bild έχει τον τίτλο :«Tώρα καταφεύγει η Ελλάδα στο ύστατο μέσο: Εκβιάζει την Ευρώπη! Με ένα δημοψήφισμα!» και προσθέτει: «Εκρηκτικό: το δημοψήφισμα θα γίνει μόλις το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 5 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει, μόνο μετά την εκπνοή του β' πακέτου βοήθειας για την διάσωση της Ελλάδας! Με αυτό ο Τσίπρας κάνει άνω-κάτω όλο το έως τώρα χρονοδιάγραμμα. Διότι ήδη στην 1η Ιουλίου απειλείται η χώρα πολύ συγκεκριμένα με χρεοκοπία».
Η εφημερίδα κάνει λόγο για εκβιασμό του πρωθυπουργού και τονίζει: «Αν οι δανειστές δεν δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα, θα προκύψει αδυναμία πληρωμής. Τότε οι δανειστές θα χάσουν τουλάχιστον ένα μέρος των δανείων τους. Σε όρους για νέα χρηματοδότηση ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα συμφωνήσει - αφού θα μπορεί να παραπέμπει στο δημοψήφισμα. Στις χώρες του ευρώ, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ απομένει άρα μόνο να δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα ή να ρισκάρουν μια χρεοκοπία....». Σύμφωνα δε με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι οι δανειστές δεν επρόκειτο να συμφωνήσουν σε κούρεμα χρέους, άρα δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την στήριξη του κόμματός του.

ΒΟΥΛΗ Το ερώτημα του δημοψηφίσματος

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος

vouli.jpg

ΒουλήΣτην δημοσιότητα η ημερήσια διάταξη της σημερινής (12.00) συνεδρίασης της Ολομέλειας | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η πρόεδρος της Βουλής, έδωσε στην δημοσιότητα την ημερήσια διάταξη της σημερινής (12.00) συνεδρίασης της Ολομέλειας στην οποία αναφέρεται και ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος.
«Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του υπουργικού συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).
Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ
Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ
Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015». 
Το κείμενο για τη συζήτηση και την ονομαστική ψηφοφορία αναρτήθηκε και στηνιστοσελίδα της Βουλής.