Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Συστηματική διασπορά ψευδών ειδήσεων χαρακτηρισε τη δημόσια διατύπωση της θέσης ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν με "κούρεμα" ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ Κωνσταντίνος Βέργος,μιλώντας στην εκπομπή του Στάθη Σχινά "Οικονομία στο Κόκκινο"

Οικονομία στο Κόκκινο

Συστηματική διασπορά ψευδών ειδήσεων χαρακτηρισε τη δημόσια διατύπωση της  θέσης ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν με "κούρεμα" ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο  Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ Κωνσταντίνος Βέργος,μιλώντας στην εκπομπή του Στάθη Σχινά "Οικονομία στο Κόκκινο"
Ο κ.Βέργος που διατέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χρηματιστηριακών αναλυτών υποστήριξε ότι βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας και των κανονισμών της ΕΚΤ οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό,ανά συνδικαιούχο και ανά τράπεζα είναι πλήρως εγγυημένες.
 
Στη συζήτηση παρενέβη και ο ειδικός σε τραπεζικά θέματα νομικός Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος ο οποίος τεκμηρίωσε απο πλευράς ελληνικού και ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου την προστασία των προαναφερθέντων καταθετών από την απειλη ¨κουρέματος".. 
 

Διευκρινίσεις για τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες

Διευκρινίσεις για τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες

Πρώτη καταχώρηση: 03/07/2015 - 15:54
Τελευταία δημοσίευση: 15:54Οικονομία
Διευκρινίσεις για τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες
Καταγγελίες πολιτών σχετικά με τη μη αποδοχή χρεωστικών και πιστωτικών καρτών από τις επιχειρήσεις, γνωστοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομίας το οποίο καλεί τις επιχειρήσεις που δε δέχονται κάρτες με επιχείρημα ότι δεν διαθέτουν web/e-banking,αφενός να εφαρμόζουν τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (ΦΕΚ Α΄65), αφετέρου να επικοινωνήσουν με την τράπεζα που συνεργάζονται προκειμένου να εκδώσουν τους απαραίτητους κωδικούς ή να διενεργούν εντολές πληρωμής.
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, σύμφωνα με την από 28/6/2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, οι συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες πραγματοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση με την τράπεζα.
Παράλληλα, το υπουργείο σημειώνει ότι χωρίς κανένα πρόβλημα διενεργούνται,όπως και πριν, μεταφορές χρηματικών ποσών και πάσης φύσεως συναλλαγές από απόσταση, όπως μέσω διαδικτύου (web-banking/e-banking) ή μέσω τηλεφώνου (phone-banking).
Συνιστούμε ανεπιφύλακτα, τόσο στους πολίτες, όσο και στις επιχειρήσεις, να επιδιώκουν τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και των εναλλακτικών τρόπων πληρωμής για την ταχύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτησή τους.
Ενημερώνονται επίσης οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές) ή κωδικούς web/e-banking, ότι κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας μπορούν να αιτούνται την έκδοση νέων χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, καθώς επίσης και κωδικών web/e-banking, μέσω των καταστημάτων των τραπεζών που είναι ανοιχτά και εξυπηρετούν το συναλλακτικό κοινό.
Επίσης, μετά από συνεννόηση με την τράπεζα, δύνανται να διενεργούνται κεντρικές εντολές πληρωμής σε λογαριασμούς εντός της Ελλάδας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν από το σχετικό δελτίο τύπου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο σύνδεσμο http://www.hba.gr/Index.asp?Menu=6&smap=604

Διαβάστε επίσης:

ΓΓΔΕ: Αφορολόγητο το βοήθημα στις πολύτεκνες ασφαλισμένες του ΟΓΑ

ΓΓΔΕ: Αφορολόγητο το βοήθημα στις πολύτεκνες ασφαλισμένες του ΟΓΑ

Πρώτη καταχώρηση: 03/07/2015 - 16:12
Τελευταία δημοσίευση: 16:12Οικονομία
ΓΓΔΕ: Αφορολόγητο το βοήθημα στις πολύτεκνες ασφαλισμένες του ΟΓΑ
Δεν φορολογείται το χρηματικό βοήθημα που χορηγείται από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας (Λ.Α.Ε.) προς τις ασφαλισμένες στον Ο.Γ.Α. πολύτεκνες μητέρες, που έχουν τουλάχιστον τέσσερα τέκνα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Το βοήθημα δεν είναι κέρδος ή ωφέλεια από προσφερόμενη από αυτές εργασία αλλά αντίθετα  αποτελεί οικονομική ενίσχυση-χρηματικό βραβείο, που καταβάλλεται για την αναγνώριση της προσφοράς τους στην κοινωνίας και συμπληρώνει τον τιμητικό έπαινο που τους απονέμεται.
Συνεπώς το χρηματικό αυτό βοήθημα δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα και δεν φορολογείται.

Πηγή:  enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης:

Θα ανοίξουν οι τράπεζες για τα επιδόματα ανεργίας

Θα ανοίξουν οι τράπεζες για τα επιδόματα ανεργίας

Πρώτη καταχώρηση: 03/07/2015 - 17:38
Τελευταία δημοσίευση: 17:38Οικονομία
Θα ανοίξουν οι τράπεζες για τα επιδόματα ανεργίας
Οι τράπεζες θα ανοίξουν τα υποκαταστήματά τους, κατά τη διάρκεια της «τραπεζικής αργίας», για να λάβουν το επίδομα και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στονΟΑΕΔ που δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης μετρητών.
Αυτό ορίζει απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για την καταβολή των τακτικών επιδομάτων λόγω ανεργίας, των επιδομάτων μακροχρόνια ανέργων και των βοηθημάτων ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτων απασχολουμένων. Το ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχος είναι, όπως και στην περίπτωση των συνταξιούχων, έως τα 120 ευρώ. Παράλληλα, οι τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν κάρτες στους δικαιούχους για τη μετέπειτα διευκόλυνσή τους.
Η ημερομηνία και οι ώρες έναρξης πληρωμής των επιδομάτων θα ανακοινωθούν από τον ΟΑΕΔ.

Διαβάστε επίσης:

Κατσέλη: Ρευστότητα 1 δισ. ευρώ έως τη Δευτέρα έχουν οι τράπεζες

Κατσέλη: Ρευστότητα 1 δισ. ευρώ έως τη Δευτέρα έχουν οι τράπεζες

Πρώτη καταχώρηση: 03/07/2015 - 18:02
Τελευταία δημοσίευση: 18:02Οικονομία
Κατσέλη: Ρευστότητα 1 δισ. ευρώ έως τη Δευτέρα έχουν οι τράπεζες
Το μαξιλάρι ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ έως τη Δευτέρα, όμως μετά όλα εξαρτώνται από την ΕΚΤ, δήλωσε  η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
"Η ρευστότητα είναι εξασφαλισμένη μέχρι τη Δευτέρα, μετά θα εξαρτηθεί από την απόφαση της ΕΚΤ",είπε η κυρία Κατσέλη στους δημοσιογράφους. " Το μαξιλάρι ρευστότητας που έχουμε είναι περίπου ένα δισ ευρώ."
 Διαβάστε επίσης

ΠΟΛ.1142/2.7.2015 Διευκρινίσεις για θέματα ενδοομιλικών συναλλαγών με βάση τις διατάξεις των ν.4172/2013 και ν.4174/2013

ΠΟΛ.1142/2.7.2015
Διευκρινίσεις για θέματα ενδοομιλικών συναλλαγών με βάση τις διατάξεις των ν.4172/2013 και ν.4174/2013

Αθήνα, 2 Ιουλίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Α. Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ Δ'
Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Β'

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδ.: 101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Α. Σιάκουλη, K. Καρακικέ
Τηλέφωνο : 210 - 3375219, 3375312
ΦΑΞ : 210 - 3375028, 3375001

ΠΟΛ 1142/2015

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για θέματα ενδοομιλικών συναλλαγών με βάση τις διατάξεις των ν.4172/2013 και ν.4174/2013.

Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα τις διατάξεις της περ. ζ' του άρθρου 2 του ν.4172/2013, οι οποίες ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται, κατά περίπτωση, στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2014 και μετά, ως «συνδεδεμένο πρόσωπο» νοείται κάθε πρόσωπο, το οποίο συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στη διοίκηση, τον έλεγχο ή το κεφάλαιο άλλου προσώπου, το οποίο είναι συγγενικό πρόσωπο ή με το οποίο συνδέεται.

Ειδικότερα, τα ακόλουθα πρόσωπα θεωρούνται συνδεδεμένα πρόσωπα:

αα) κάθε πρόσωπο που κατέχει άμεσα ή έμμεσα μετοχές, μερίδια ή συμμετοχή στο κεφάλαιο τουλάχιστον τριάντα τρία τοις εκατό (33%), βάσει αξίας ή αριθμού, ή δικαιώματα σε κέρδη ή δικαιώματα ψήφου,

ββ) δύο ή περισσότερα πρόσωπα, εάν κάποιο πρόσωπο κατέχει άμεσα ή έμμεσα μετοχές, μερίδια δικαιώματα ψήφου ή συμμετοχής στο κεφάλαιο τουλάχιστον τριάντα τρία τοις εκατό (33%), βάσει αξίας ή αριθμού, ή δικαιώματα σε κέρδη ή δικαιώματα ψήφου,

γγ) κάθε πρόσωπο με το οποίο υπάρχει σχέση άμεσης ή έμμεσης ουσιώδους διοικητικής εξάρτησης ή ελέγχου ή ασκεί καθοριστική επιρροή ή έχει τη δυνατότητα άσκησης καθοριστικής επιρροής άλλου προσώπου ή σε περίπτωση που και τα δύο πρόσωπα έχουν σχέση άμεσης ή έμμεσης ουσιώδους διοικητικής εξάρτησης ή ελέγχου ή δυνατότητα άσκησης καθοριστικής επιρροής από τρίτο πρόσωπο.

2. Για την εφαρμογή των υποπεριπτώσεων αα' και ββ' της περ. ζ' του άρθρου 2 του ν.4172/2013, οι έμμεσες συμμετοχές προκύπτουν με πολλαπλασιασμό των κατεχόμενων ποσοστών μέσω των διαδοχικών βαθμίδων.

Εάν, για παράδειγμα, η εταιρεία Α συμμετέχει με ποσοστό 80% στο κεφάλαιο της εταιρείας Β, η Β με τη σειρά της συμμετέχει με ποσοστό 60% στο κεφάλαιο της εταιρείας Γ και η Γ συμμετέχει με ποσοστό 80% στο κεφάλαιο της εταιρείας Δ, τότε η εταιρεία Α συμμετέχει έμμεσα, με 48% (80% x 60%) στο κεφάλαιο της εταιρείας Γ και με 38,4% (48% x 80%) στο κεφάλαιο της εταιρείας Δ.

Επίσης, σχέση άμεσης ή έμμεσης ουσιώδους διοικητικής εξάρτησης ενός προσώπου από άλλο πρόσωπο ή άμεσης ή έμμεσης ουσιώδους διοικητικής εξάρτησης δύο προσώπων από τρίτο πρόσωπο, κατά την έννοια της υποπερίπτωσης γγ' των ως άνω διατάξεων, υπάρχει όταν ενδεικτικά (και όχι περιοριστικά), προκύπτουν ή διαπιστώνονται μία ή περισσότερες από τις παρακάτω περιπτώσεις/καταστάσεις:

- περισσότερο από το ήμισυ των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή ένας ή περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι ή διαχειριστές του διορίζονται από το άλλο πρόσωπο,

- το ίδιο πρόσωπο ή πρόσωπα που συμμετέχουν στη διοίκηση του ενός προσώπου με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου ή του διαχειριστή, συμμετέχουν και στη διοίκηση του άλλου προσώπου με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου ή διαχειριστή,

- τρίτο πρόσωπο διορίζει και στα δύο πρόσωπα, περισσότερο από το ήμισυ των μελών του διοικητικού συμβουλίου τους ή έναν ή περισσότερους από τους διευθύνοντες συμβούλους τους ή διαχειριστές τους.

Όσον αφορά στη σχέση άμεσου ή έμμεσου ελέγχου ή άσκησης καθοριστικής επιρροής ή δυνατότητα άσκησης καθοριστικής επιρροής ενός προσώπου σε άλλο πρόσωπο ή άμεσου ή έμμεσου ελέγχου ή δυνατότητα άσκησης καθοριστικής επιρροής δυο προσώπων από τρίτο πρόσωπο, κατά την έννοια της ίδιας ως άνω υποπερίπτωσης γγ' αυτή υπάρχει, ενδεικτικά (και όχι περιοριστικά), όταν προκύπτουν ή διαπιστώνονται μία ή περισσότερες από τις κάτωθι καταστάσεις:

- το πρόσωπο (εξαιρουμένων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων) έχει δανείσει ή παρέχει εγγυήσεις για πιστώσεις του άλλου προσώπου και το ύψος του δανείου και των εγγυήσεων (αθροιστικά) υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου του ενεργητικού του δανειολήπτη,

- τρίτο πρόσωπο (εξαιρουμένων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων) έχει δανείσει ή παρέχει εγγυήσεις για πιστώσεις και στα δύο πρόσωπα και το ύψος του δανείου και των εγγυήσεων (αθροιστικά) υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου του ενεργητικού των δανειοληπτών,

- το ένα πρόσωπο προμηθεύει ή ορίζει τον/τους προμηθευτές σε ποσοστό τουλάχιστον ενενήντα τοις εκατό (90%) των πρώτων και βοηθητικών υλών που απαιτούνται για την παραγωγή του συνόλου των προϊόντων του άλλου προσώπου και προκύπτει από σύμβαση (έγγραφη ή προφορική) ότι καθορίζει τις τελικές τιμές πώλησης των προϊόντων. Η σχέση δικαιοπάροχου - δικαιοδόχου σε περιπτώσεις συμβάσεων δικαιόχρησης (franchising) δεν συνιστά από μόνη της σχέση σύνδεσης κατά την έννοια της περ. ζ' του άρθρου 2 του ν.4172/2013,

- Η σχέση του αποκλειστικού ή κύριου προμηθευτή εμπορευμάτων ή παροχής υπηρεσιών ενός προσώπου σε άλλο πρόσωπο, δεν συνιστά από μόνη της σχέση σύνδεσης κατά την έννοια της περ. ζ' του άρθρου 2 του ν.4172/2013.

3. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του άρθρου 50 του ν.4172/2013, οι οποίες επίσης εφαρμόζονται για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2014 και μετά, ορίζεται ότι τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες όταν πραγματοποιούν συναλλαγές, μία ή περισσότερες, διεθνείς ή και εγχώριες, με συνδεδεμένα πρόσωπα κατά την έννοια του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. με οικονομικούς ή εμπορικούς όρους διαφορετικούς από εκείνους που θα ίσχυαν μεταξύ μη συνδεδεμένων προσώπων (ανεξάρτητων επιχειρήσεων) ή μεταξύ συνδεδεμένων προσώπων και τρίτων, οποιαδήποτε κέρδη τα οποία χωρίς τους όρους αυτούς θα είχαν πραγματοποιηθεί από το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των διαφορετικών όρων (αρχή των ίσων αποστάσεων) περιλαμβάνονται στα κέρδη του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας μόνον στο βαθμό που δεν μειώνουν το ποσό του καταβλητέου φόρου (παρ. 1). Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται και ερμηνεύονται σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τις ενδοομιλικές συναλλαγές (παρ. 2).

Για την εκπλήρωση τήρησης της πιο πάνω αρχής τα συνδεδεμένα κατά την έννοια της περ. ζ' του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. πρόσωπα, υποχρεούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.4174/2013 (Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας) να τηρούν φάκελο τεκμηρίωσης και να υποβάλουν συνοπτικό πίνακα πληροφοριών, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις αυτές (σχετ. οι ΠΟΛ.1097/9.4.2014 και ΠΟΛ.1144/15.5.2014 Αποφάσεις του Γ.Γ.Δ.Ε.).

Από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει ότι υποχρέωση τήρησης της «αρχής των ίσων αποστάσεων», κατάρτισης φακέλου τεκμηρίωσης και υποβολής συνοπτικού πίνακα πληροφοριών έχουν μόνο τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, όπως αυτά ορίζονται στις περιπτώσεις γ' και δ' του άρθρου 2 του ν.4172/2013, για τις συναλλαγές τους με συνδεδεμένα πρόσωπα της περίπτωσης ζ' του ίδιου άρθρου, είτε αυτά είναι νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, είτε φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα εάν αυτά ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Επομένως και η κάθε είδους κοινοπραξία της περ. δ' του άρθρου 2 εμπίπτει στις ως άνω διατάξεις για τις συναλλαγές της με συνδεδεμένα πρόσωπα. Αντίθετα, η ως άνω υποχρέωση δεν καταλαμβάνει σε καμία περίπτωση φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα εάν αυτά ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (ατομική επιχείρηση) ή όχι, για τις συναλλαγές τους με άλλα συνδεδεμένα πρόσωπα.

Επισημαίνεται ότι τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, τα οποία απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος, βάσει των διατάξεων του ν.4172/2013 ή ειδικών διατάξεων νόμων, δεν έχουν υποχρέωση τεκμηρίωσης των συναλλαγών τους με συνδεδεμένα πρόσωπα.

4. Όσον αφορά τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, διευκρινίζεται ότι υποχρέωση τεκμηρίωσης με βάση τις διατάξεις των άρθρων 50 και 51 του ν.4172/2013 και του άρθρου 21 του ν.4174/2013 έχουν σε κάθε περίπτωση οι μόνιμες εγκαταστάσεις των προσώπων αυτών στην Ελλάδα, κατά την έννοια είτε των διατάξεων του άρθρου 6 του ν.4172/2013 ή της οικείας Σύμβασης περί Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας, για τις συναλλαγές τους με συνδεδεμένα με αυτές πρόσωπα, καθώς και για τις συναλλαγές που αναφέρονται ρητά στις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 21 του ν.4172/2013.

Η ανωτέρω υποχρέωση καταλαμβάνει και αλλοδαπό δικαιούχο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, κάτοικο χώρας με την οποία έχει υπογραφεί σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, που αποκτά εισόδημα από εκμετάλλευση ακίνητου στην Ελλάδα δίχως να εξετάζεται εάν υπάρχει ή όχι μόνιμη εγκατάσταση του στην Ελλάδα, καθόσον ο αλλοδαπός δικαιούχος για το εισόδημά του αυτό φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 47 και 58 του ν.4172/2013 και για το σκοπό αυτό υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος με τις διατάξεις του άρθρου 68 του ίδιου νόμου (σχετ. η ΠΟΛ.1069/23.3.2015 ερμηνευτική εγκύκλιος).

5. Σε περιπτώσεις σύναψης δανειακών συμβάσεων καθώς και παροχής πιστώσεων, ταμειακών διευκολύνσεων και καταθέσεων μεταξύ συνδεδεμένων προσώπων της περίπτωσης ζ' του άρθρου 2 του ν.4172/2013 και προκειμένου για τον υπολογισμό των ορίων της παρ. 2 του άρθρου 21 του ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), βάσει των οποίων υφίσταται απαλλαγή ή υποχρέωση τεκμηρίωσης των τιμών των ενδοομιλικών συναλλαγών, λαμβάνεται υπόψη το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που χρεώνεται/πιστώνεται και όχι το ποσό του κεφαλαίου επί του οποίου υπολογίστηκαν. Ομοίως, για τις ανάγκες σύνταξης του φακέλου τεκμηρίωσης και κατάρτισης του περιεχομένου του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών, αντικείμενο τεκμηρίωσης προκειμένου για τη διαπίστωση της τήρησης της «αρχής των ίσων αποστάσεων (Arm's Length Principle)», αποτελούν οι δεδουλευμένοι τόκοι του δανείου που χρεώνονται (δαπάνη) ή που πιστώνονται (έσοδο) και που προκύπτουν από την δανειακή σύμβαση, καθόσον οι τόκοι αυτοί επηρεάζουν τα αποτελέσματα.

Διευκρινίζεται ότι κατά την παροχή εγγυήσεων, για τον υπολογισμό των ορίων της παρ. 2 του άρθρου 21 του ν.4174/2013 λαμβάνεται υπόψη μόνο το ύψος των προμηθειών ή αμοιβών εγγύησης.

Επιπλέον, τα μερίσματα που καταβάλλονται σε μέτοχους καθώς και οι αμοιβές που λαμβάνουν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων δεν αποτελούν ενδοομιλικές συναλλαγές μεταξύ συνδεδεμένων προσώπων και επομένως δεν εμπίπτουν ως αντικείμενο τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών του φακέλου τεκμηρίωσης και κατ' επέκταση δεν αναφέρονται στο συνοπτικό πίνακα πληροφοριών.

6. Επίσης, με τις διατάξεις του Κεφαλαίου A' της ΠΟΛ.1097/9.4.2014 Απόφασης του Γ.Γ.Δ.Ε., όπως ισχύει, ορίζεται ότι σε περίπτωση διακοπής της σχέσης σύνδεσης στη διάρκεια του φορολογικού έτους, τότε υποχρέωση τεκμηρίωσης υφίσταται για συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την ημερομηνία διακοπής της σχέσης, καθώς και για μεταγενέστερες συναλλαγές, για τις οποίες είχαν υπογραφεί συμβάσεις κατά το χρονικό διάστημα που υφίστατο η σχέση σύνδεσης. Διευκρινίζεται ότι τα ανωτέρω αφορούν συναλλαγές που διενεργήθηκαν το φορολογικό έτος διακοπής της σύνδεσης και όχι σε επόμενα έτη.

7. Όσον αφορά στις ελεγκτικές πρακτικές σχετικά με τη χρήση τράπεζας πληροφοριών, την αναζήτηση συγκριτικών στοιχείων και την αποδεκτή μέθοδο καθορισμού των ενδοομιλικών συναλλαγών επισημαίνονται τα ακόλουθα:

α. Σύμφωνα με το Κεφάλαιο Ζ' της ΠΟΛ.1097/9.4.2014 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της με την ΠΟΛ.1144/15.5.2014 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου για την άντληση συγκριτικών στοιχείων μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε τράπεζα πληροφοριών, με υποχρεωτική αναφορά στο φάκελο τεκμηρίωσης των στοιχείων της. Συνεπώς, εφόσον η υπόχρεη επιχείρηση χρησιμοποιήσει δεδομένα τα οποία δεν άντλησε από αναγνωρισμένη τράπεζα πληροφοριών, αυτά δεν θα απορρίπτονται εκ προοϊμίου από την αρμόδια ελεγκτική αρχή, αλλά θα ελέγχονται για την αξιοπιστία τους.

Ακόμη, σε περίπτωση που από την εφαρμογή της ακολουθούμενης μεθόδου ενδοομιλικής τιμολόγησης και τη χρήση συγκριτικών στοιχείων προκύπτει ένα εύρος τιμών ή κέρδους, τότε χρησιμοποιείται η μέθοδος των τεταρτημορίων με απόρριψη του 25% των χαμηλότερων και του 25% των υψηλότερων τιμών.

Επειδή παρατηρήθηκε ότι χρησιμοποιούνται πολλοί τρόποι για τον υπολογισμό των τεταρτημορίων και προκειμένου να υπάρχει ομοιόμορφη εφαρμογή, αυτά θα υπολογίζονται σύμφωνα με τις αρχές της στατιστικής ως κάτωθι (καθόσον πρόκειται για σειρά αταξινόμητων τιμών ή ποσοστών και όχι κατανομή συχνοτήτων):

Οι τιμές ή τα ποσοστά θα ταξινομούνται κατά αύξουσα σειρά και στη συνέχεια τα διαστήματα θα υπολογίζονται ως εξής:

Q1 = πρώτο τεταρτημόριο = η τιμή ή το ποσοστό που βρίσκεται στη θέση (ν+1)/4

Q2 = διάμεσος = η τιμή ή το ποσοστό που βρίσκεται στη θέση (ν+1)/2

Q3 = τρίτο τεταρτημόριο = η τιμή ή το ποσοστό που βρίσκεται στη θέση 3(ν+1)/4 (όπου ν το πλήθος των τιμών ή ποσοστών, για το οποίο θα πρέπει να ισχύει ν≥5)

Αν ο αριθμός της θέσης που προκύπτει σε εφαρμογή των παραπάνω δεν είναι ακέραιος αριθμός, τότε η τιμή ή το ποσοστό θα υπολογίζεται ως αυτή της θέσης του ακέραιου μέρους που προκύπτει πλέον το γινόμενο του δεκαδικού μέρους επί τη διαφορά της θέσης του ακεραίου από την επόμενη θέση.

Παραδείγματα:

αα. Έστω ότι στο δείγμα που προέκυψε από την έρευνά μας υπάρχουν οι παρακάτω δώδεκα (12) τιμές, οι οποίες έχουν ταξινομηθεί κατά αύξουσα σειρά:
Χ1, Χ2, Χ3, Χ4, Χ5, Χ6, Χ7, Χ8, Χ9, Χ10, Χ11 και Χ12 , τα τεταρτημόρια θα είναι:
Q1 = η τιμή στη θέση (12+1)/4 = 3,25 άρα Q1 = Χ3+(Χ4-Χ3) x 0,25
Q2 = η τιμή στη θέση (12+1)/2 = 6,5 άρα Q2 = Χ6+(Χ7-Χ6)x0,5
Q3 = η τιμή στη θέση 3(12+1)/4 = 9,75 άρα Q3 = Χ9+(Χ10-Χ9)x0,75.

ββ. Έστω ότι στο δείγμα που προέκυψε από την έρευνά μας υπάρχουν οι παρακάτω εννέα (9) τιμές:
-3, 1, 2, 4, 7, 8, 9, 12 και 15, τα τεταρτημόρια θα είναι:
Q1 = η τιμή στη θέση (9+1)/4 = 2,5 άρα Q1 = 1+(2-1)x0,5 = 1,5
Q2 = η τιμή στη θέση (9+1)/2 = 5 άρα Q2 = 7
Q3 = η τιμή στη θέση 3(9+1)/4 = 7,5 άρα Q3 = 9+(12-9)x0,5 =10,5.

Επίσης, τονίζεται ότι ως συμβατή με την «αρχή των ίσων αποστάσεων» θεωρείται οποιαδήποτε τιμή ή ποσοστό μεταξύ πρώτου και τρίτου τεταρτημορίου (ήτοι στο παράδειγμα ββ' οποιαδήποτε τιμή μεταξύ του 1,5 και του 10,5). Η απόρριψη της τιμής ή του ποσοστού κατά τον φορολογικό έλεγχο θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη.

β. Όταν για τον προσδιορισμό των τιμών των ενδοομιλικών συναλλαγών χρησιμοποιείται η μέθοδος της συγκρίσιμης μη ελεγχόμενης συναλλαγής (μέθοδος CUP), ως συγκρίσιμες τιμές θα λαμβάνονται τιμές παρόμοιων συναλλαγών μεταξύ ανεξαρτήτων επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται το διάστημα διενέργειας της ενδοομιλικής συναλλαγής. Όταν για τον προσδιορισμό χρησιμοποιούνται περιθώρια κέρδους (μικτά ή καθαρά), τότε ως συγκριτικά στοιχεία θα χρησιμοποιούνται τα περιθώρια συγκρίσιμων επιχειρήσεων των τριών (3) αμέσως προηγούμενων φορολογικών ετών (σταθμισμένος μέσος όρος των περιθωρίων αυτών). Σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιούνται τα περιθώρια του φορολογικού έτους στο οποίο διενεργούνται οι συναλλαγές διότι αυτά δεν είναι διαθέσιμα το χρόνο πραγματοποίησης των συγκεκριμένων συναλλαγών. Σε κάθε περίπτωση τα περιθώρια κέρδους, όπως αυτά προσδιορίζονται με βάση τη φορολογική νομοθεσία, δεν μπορεί να είναι εκτός του αποδεκτού εύρους ανεξάρτητα του τρόπου σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων της επιχείρησης.

γ. Κατά την αναζήτηση συγκριτικών στοιχείων, δεν θα απορρίπτονται εκ των προτέρων επιχειρήσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για τη συνδεσιμότητα και συγκρισιμότητά τους (επονομαζόμενες non name επιχειρήσεις). Αν όμως κάποια επιχείρηση επιλεγεί στο τελικό δείγμα και εξακολουθούν να μην βρίσκονται ή να προσκομίζονται όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να ελεγχθεί η ανεξαρτησία ή η συγκρισιμότητά της, αυτή δεν θα γίνεται δεκτή. Επίσης, για την αναζήτηση συγκριτικών στοιχείων, θα χρησιμοποιούνται δεδομένα που είναι διαθέσιμα, από οποιαδήποτε πηγή, την ημερομηνία κατάρτισης του φακέλου τεκμηρίωσης. Αν χρησιμοποιούνται τράπεζες πληροφοριών, η αναζήτηση θα γίνεται στις εκδόσεις που είναι διαθέσιμες από τη λήξη του φορολογικού έτους και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών του άρθρου 21 παρ.3 του ν.4174/2013 και όχι με προγενέστερες ή μεταγενέστερες εκδόσεις.

δ. Σύμφωνα με το Κεφάλαιο ΣΤ' της ΠΟΛ.1097/9.4.2014 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της με την ΠΟΛ.1144/15.5.2014 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, εφόσον δεν μεταβληθούν οι συνθήκες λειτουργίας του, ο φορολογούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια συγκριτικά στοιχεία που προέκυψαν από βάσεις δεδομένων/τράπεζες πληροφοριών και στα τρία (3) επόμενα φορολογικά έτη, με επικαιροποίηση των χρηματοοικονομικών δεδομένων για κάθε φορολογικό έτος. Εξυπακούεται ότι εκτός της επικαιροποίησης των χρηματοοικονομικών δεδομένων, θα πρέπει να ελέγχεται και εάν οι επιχειρήσεις που υπήρχαν στο αρχικό συγκριτικό δείγμα εξακολουθούν να είναι ανεξάρτητες και συγκρίσιμες. Εάν κάποια από αυτές δεν πληροί τα προαναφερόμενα θα αφαιρείται από το συγκριτικό δείγμα. Επίσης, θα γίνεται νέα έρευνα, με όλα τα βήματα, τουλάχιστον ανά τριετία.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ορθή τήρηση των υποχρεώσεων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που απορρέουν από τις διατάξεις περί ενδοομιλικών συναλλαγών της φορολογικής νομοθεσίας ελέγχεται από τη Φορολογική Διοίκηση στο πλαίσιο επιτόπιου μερικού ή πλήρους ελέγχου, με αντικείμενο και τη φορολογία εισοδήματος.

8. Κάθε άλλη ερμηνεία που έχει δοθεί από όργανα της Φορολογικής Διοίκησης για θέματα που ρυθμίζονται με την παρούσα, παύει να ισχύει.




ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

Αναγνώριση δαπανών σε περίπτωση εξόφλησής τους χωρίς τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής

Αναγνώριση δαπανών σε περίπτωση εξόφλησής τους χωρίς τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την εξόφληση δαπανών κατά το χρονικό διάστημα της τραπεζικής αργίας, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, με απόφασή της κάνει δεκτό ότι οι δαπάνες που αφορούν σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών και εξοφλούνται κατά το χρονικό διάστημα από 28.6.2015 και έως τη λήξη της τραπεζικής αργίας, χωρίς τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της περ. β’ του άρθρου 23 του ν. 4172/2013.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για την εξόφληση τιμολογίων και γενικά στοιχείων που έχουν εκδοθεί ως και την 28.6.2015.

Διευκρινίσεις αναφορικά με την διαγραφή των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων για τα οποία δεν ολοκληρώθηκε η μεταβίβασή τους

Διευκρινίσεις αναφορικά με την διαγραφή των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων για τα οποία δεν ολοκληρώθηκε η μεταβίβασή τους 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                         
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
                  
Αθήνα, 3 Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥΣ

Με αφορμή ερωτήματα πολιτών, αναφορικά με την εφαρμογή της εγκυκλίου ΠΟΛ.1133/25.6.2015, σχετικά με τη διαγραφή των τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα οχήματα για τα οποία δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταβίβασης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε νέα εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζεται ότι η εν λόγω διαγραφή των τελών πραγματοποιείται από την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης για την καταχώρηση του οχήματος στην Εθνική Βάση Δεδομένων ως «απολεσθέντα-ανευρεθέντα-κλαπέντα αντικείμενα και αναζητήσεις προσώπων και πραγμάτων». 

Η εν λόγω βεβαίωση εκδίδεται από τις κατά τόπους Αστυνομικές Υπηρεσίες που εκτελούν καθήκοντα Τροχαίας. Μετά την έκδοση της βεβαίωσης οι φορολογούμενοι, προκειμένου να μπει το όχημα σε αναγκαστική ακινησία και να ολοκληρωθεί η διαγραφή των τελών κυκλοφορίας, πρέπει να συνυποβάλουν στον Προϊστάμενο των αρμόδιων φορολογικών αρχών (Δ.Ο.Υ.), μαζί με τη σχετική αίτηση, κάθε διαθέσιμο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης με υπαιτιότητα του αγοραστή. Όλα τα επιμέρους στοιχεία εξειδικεύονται στην ανωτέρω εγκύκλιο.

http://taxheaven.gr

Στοιχεία που αφορούν στα πεπραγμένα του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών στο 5μηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Στοιχεία που αφορούν στα πεπραγμένα του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών στο 5μηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Δελτίο Τύπου Γ.Γ.Δ.Ε
03 Ιουλ 2015 - 15:56
Picture 0 for Στοιχεία που αφορούν στα πεπραγμένα του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών στο 5μηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015

Δελτίο Τύπου

Με αφορμή την ματαιωθείσα με ευθύνη της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία και την είχε ζητήσει χθες ως κατεπείγουσα, συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν στα πεπραγμένα του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών στο 5μηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (4172/2013 ΚΦΕ) και ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ), που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δημιούργησε στους αγρότες και στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις ανυπέρβλητα προβλήματα λόγω της:

- υπερφορολόγησης

-της φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων

- της επιβολής τεράστιων προστίμων και προσαυξήσεων,

- της επιβολής  τέλους επιτηδεύματος

- της επιβολής προκαταβολής φόρου,

- της επιβολής δηλωτικών υποχρεώσεων για ΦΠΑ και καταστάσεων τιμολογίων

- της εμπλοκής των αγροτών σε μια τεραστίων διαστάσεων γραφειοκρατία τήρησης λογιστικών στοιχείων και αρχείων, που η μη τήρησή της συνεπαγόταν  σκληρά πρόστιμα.

- την οικονομική επιβάρυνση με το κόστος διαχείρισης της γραφειοκρατίας που ήταν   αδύνατο να διεκπεραιώνουν οι ίδιοι .

Για όλα τα παραπάνω οι αγρότες και οι οργανώσεις στο διάστημα της Κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου έδωσαν πολλούς αγώνες αλλά κανείς δεν τους άκουγε. Όλοι κρύβονταν πίσω από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και την τρόικα.

Η καινούργια κυβέρνηση και η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έσκυψε στα προβλήματα των αγροτών και διόρθωσε βασικά φορολογικά προβλήματα, ευελπιστώντας ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα με τη θέσπιση του δικού της φορολογικού νόμου για τα εισοδήματα του 2015.

Συγκεκριμένα με τους νόμους Ν 4328/2015 και Ν 4330/2015

-Κατάργησε τη φορολόγηση για το σύνολο των αγροτικών αποζημιώσεων (φορολόγηση 13% από το πρώτο € ).

-Καθιέρωσε ως αφορολόγητες τις αγροτικές επιδοτήσεις του 2014 έως 12.000 ευρώ (φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ). Με το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ δε θα πληρώσει τίποτα το 93% των αγροτών.

-Κατάργησε τη φορολόγηση του εισοδήματος από την ιδιόχρηση και την δωρεάν παραχώρηση των αγροτικών εκτάσεων και των αγροτικών εγκαταστάσεων σε παιδιά, συζύγους κλπ. Με αυτόν τον τρόπο: Απάλλαξε τους αγρότες  από τη γραφειοκρατία και το μεγάλο κόστος που απαιτείτο να καταβάλουν σε τρίτους για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων τους.

-Μείωσε στο μισό (1/2) την προκαταβολή του φόρου Ν 4328/2015  των αγροτών (από 55% έγινε 27,5%).

-Μείωσε στο ένα τέταρτο (1/4) την προκαταβολή του φόρου για τους νέους αγρότες,   που  έγινε 13,75%.

-Με ερμηνευτικές εγκυκλίους που εκδόθηκαν από τη ΓΓΔΕ διευκρινίστηκε ότι:

·         Εξαιρείται από τη δήλωση εισοδήματος του 2014 το εισόδημα παραγωγής 2013.

·         Επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν  το 2014 και αφορούν προηγούμενες χρήσεις δεν φορολογούνται, αλλά απλά δηλώνονται  συμπληρωματικά  στη χρήση που αφορούν.

·         Στην αγροτική και όχι στη γενική επιχειρηματική δραστηριότητα υπάγεται και η δραστηριότητα για την εκτροφή πουλερικών με την μέθοδο φασόν (13% αντί 26%)

·         Με το συντελεστή του εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα φορολογείται πλέον και το εισόδημα από την εκμετάλλευση Φωτοβολταϊκών μέχρι 100 KW(13% αντί 26%)
.
Με αυτές τις ρυθμίσεις οι Έλληνες αγρότες θα πληρώσουν φέτος πολύ λιγότερους φόρους από το «κοστούμι», που είχαν ετοιμάσει η Τρόικα και η μνημονιακή συγκυβέρνηση.

Αριθ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Β 1090759 ΕΞ 2015/2.7.2015 Επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που λειτουργούν ορισμένους μήνες μέσα στη χρήση, λόγω έναρξης εργασιών εντός της χρήσης (υποδωδεκάμηνη περίοδος)

Αριθ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Β 1090759 ΕΞ 2015/2.7.2015
Επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που λειτουργούν ορισμένους μήνες μέσα στη χρήση, λόγω έναρξης εργασιών εντός της χρήσης (υποδωδεκάμηνη περίοδος)

Αθήνα, 2 Ιουλίου 2015    
Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΑΦ Β 1090759 ΕΞ 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
1.Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Β', Α'

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10  
Ταχ. Κώδ.: 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες: Ε. Καπούτσου
Τηλέφωνο: 210 - 33.75.312
ΦΑΞ: 210 - 33.75.001

2.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β'

Ταχ. Δ/νση: Χανδρή 1 και Θεσ/νίκης
Ταχ. Κωδ.: 183 46 Μοσχάτο

ΘΕΜΑ: Επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που λειτουργούν ορισμένους μήνες μέσα στη χρήση, λόγω έναρξης εργασιών εντός της χρήσης (υποδωδεκάμηνη περίοδος).

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα.

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011, οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ., υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ορίζεται ως εξής.

α) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε οκτακόσια (800) ευρώ ετησίως.

β) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε χίλια (1.000) ευρώ ετησίως.

γ) Για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε εξακόσια πενήντα (650) ευρώ ετησίως.

δ) Για κάθε υποκατάστημα σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως.

Τα ως άνω ποσά επιβάλλονται για τα οικονομικά έτη 2013 και επόμενα.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 2 του ίδιου πιο πάνω άρθρου και νόμου ορίζεται ότι σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) ημερών λογίζεται ως μήνας.

3. Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 3 της ΠΟΛ. 1167/2.8.2011 Α.Υ.Ο., με την οποία καθορίστηκε, μεταξύ άλλων, η διαδικασία για τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος που προβλέπεται με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 3986/2011, ορίζεται ότι οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις που ασκούσαν το επάγγελμα ή την επιχείρησή τους για ορισμένους μήνες μέσα στη χρήση 2010, υπάγονται στην επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας τους, εφόσον έχει ήδη υποβληθεί δήλωση διακοπής δραστηριότητας.

4. Εξάλλου, με το αριθ. Δ12Β 1114958 ΕΞ/16.8.2011 έγγραφό μας προς τη Γ.Γ.Π.Σ. διευκρινίστηκε ότι το τέλος επιτηδεύματος, σε περίπτωση που οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις ασκούσαν το επάγγελμα ή την επιχείρησή τους για ορισμένους μήνες μέσα στη χρήση 2010, περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας τους και εφόσον έχει ήδη υποβληθεί δήλωση διακοπής της δραστηριότητας. Διάστημα μηνός (συμπεριλαμβανομένων και των ημερομηνιών της έναρξης και της διακοπής εργασιών) μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) ημερών λογίζεται ολόκληρος μήνας. Κάθε μήνας θεωρείται ότι έχει τριάντα (30) ημέρες. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για τις εποχιακές επιχειρήσεις εφόσον μέσα στη χρήση 2010 έχουν πραγματοποιήσει διαδοχικές ενάρξεις και διακοπές.

5. Μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω και κατ' ανάλογη εφαρμογή των οριζομένων στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011, σχετικά με τον περιορισμό του τέλους επιτηδεύματος ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας σε περίπτωση διακοπής εργασιών μέσα στη χρήση, σε περίπτωση λειτουργίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων για ορισμένους μήνες μέσα στη χρήση, λόγω έναρξης εργασιών εντός αυτής (υποδωδεκάμηνη διαχειριστική περίοδος), το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται περιοριζόμενο στους εντός της χρήσης μήνες λειτουργίας των πιο πάνω προσώπων.


Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

Αφορολόγητα τα χρηματικά βοηθήματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (Λ.Α.Ε.) προς τις πολύτεκνες μητέρες

Αφορολόγητα τα χρηματικά βοηθήματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (Λ.Α.Ε.) προς τις πολύτεκνες μητέρες 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛOΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ (Λ.Α.Ε.) ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ


Στο πλαίσιο της αρχής της φορολογικής ισότητας και της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε απόφαση με την οποία διευκρινίζεται ότι το χρηματικό βοήθημα που χορηγείται από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας (Λ.Α.Ε.) προς τις ασφαλισμένες στον Ο.Γ.Α. πολύτεκνες μητέρες, που έχουν τουλάχιστον τέσσερα τέκνα, δεν είναι κέρδος ή ωφέλεια από προσφερόμενη από αυτές εργασία, αλλά αποτελεί οικονομική ενίσχυση-χρηματικό βραβείο, που καταβάλλεται για την αναγνώριση της προσφοράς τους στην κοινωνίας και συμπληρώνει τον τιμητικό έπαινο που τους απονέμεται. 

Συνεπώς το χρηματικό αυτό βοήθημα δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα και δεν φορολογείται.

Διελεύσεις χωρίς διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους το Σαββατοκύριακο και στην Αττική Οδό την Κυριακή, για τη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα

Διελεύσεις χωρίς διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους το Σαββατοκύριακο και στην Αττική Οδό την Κυριακή, για τη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ANAΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ και ΔΙΚΤΥΩΝ

Αθήνα, 2 Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αν. Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης ανακοινώνει διελεύσεις χωρίς διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους το Σαββατοκύριακο και στην Αττική Οδό την Κυριακή, για τη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης ανακοινώνει ότι προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών για το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής θα είναι δωρεάν, χωρίς καταβολή διοδίων, οι διελεύσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων, σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 4 και 5 Ιουλίου 2015 και χωρίς διόδια οι διελεύσεις στην Αττική οδό την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015.

Οι ιδιώτες παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων γνωστοποίησαν στο Υπουργείο την συμφωνία τους, να μην υπάρχουν διόδια το Σάββατο και την Κυριακή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας για τη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου, ανταποκρινόμενοι θετικά στην πρωτοβουλία μέτρων και δράσεων για την διευκόλυνση των πολιτών, που εφαρμόζει ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Ειδικότερα συμφώνησαν οι κοινοπραξίες παραχωρησιούχων και θα είναι δωρεάν, χωρίς διόδια οι μετακινήσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακού 4 και 5 Ιουλίου 2015 στους αυτοκινητόδρομους:

· Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου ΑΕ (Κεντρικός άξονας ΠΑΘΕ )

· Γέφυρα ΑΕ (Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου)

· Νέα Οδός ΑΕ (Ιόνια Οδός, Κεντρικός άξονας ΠΑΘΕ)-Ολυμπία Οδός ΑΕ (Βόρειος άξονας Πελοποννήσου)

· Μορέας ΑΕ (Κεντρικός άξονας Πελοποννήσου)

Επίσης

· Επίσης στην Εγνατία Οδό ΑΕ θα ισχύουν το Σαββατοκύριακό δωρεάν διελεύσεις, χωρίς διόδια επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων , σε όλο το μήκος του βόρειου άξονα της χώρας (από Ηγουμενίτσα έως Αλεξανδρούπολη).

Δωρεάν θα είναι οι διελεύσεις στην Αττική Οδό την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, με βάση σχετική απόφαση της Αττικές Διαδρομές ΑΕ, για την διευκόλυνση συμμετοχής των πολιτών στο δημοψήφισμα.

Σημειώνεται εξάλλου ότι στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών, που ανέλαβε το ΥΠΟΜΕΔΙ ισχύει:

· Στις δημόσιες σιδηροδρομικές μεταφορές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έκπτωση 50% επι των κανονικών τιμών των εισιτηρίων για απλή μετάβαση ή με επιστροφή στους επιβάτες, που θα ταξιδέψουν σιδηροδρομικά για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Οι εκπτώσεις ισχύουν για το διάστημα από 1 έως 6 Ιουλίου 2015.

· Στις ιδιωτικές αστικές και υπεραστικές οδικές συγκοινωνίες των ΚΤΕΛ θα ισχύσει έκπτωση 25% επί της τιμής των κανονικών εισιτηρίων για τις μετακινήσεις πολιτών λόγω του δημοψηφίσματος. Στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΜΕΔΙ και διοίκησης Ομοσπονδίας ΚΤΕΛ, η πλευρά της Ομοσπονδίας των ΚΤΕΛ ανταποκρίθηκε θετικά μόνον για έκπτωση 25% στα κανονικά εισιτήρια για υπερνομαρχιακές μετακινήσεις. Δεν συμφώνησε η έκπτωση να καλύψει ενδονομαρχιακές μετακινήσεις, όπως επίσης την έκδοση εισιτηρίων μετ¨ επιστροφής ( αναφέροντας ότι ισχύει ειδική τιμολογιακή πολιτική), ενώ απέρριψαν να ισχύσει για το δημοψήφισμα έκπτωση και για ειδικά εισιτήρια (πχ Φοιτητικά κλπ), όπως ζήτησε το Υπουργείο. 

Διευκρινίσεις σχετικά με την επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με υπερδωδεκάμηνη χρήση

Διευκρινίσεις σχετικά με την επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με υπερδωδεκάμηνη χρήση


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΥΠΟΔΩΔΕΚΑΜΗΝΗ ΧΡΗΣΗ

Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου, με απόφασή της διευκρινίζει ότι σε περίπτωση λειτουργίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων για ορισμένους μήνες μέσα στη χρήση, λόγω έναρξης εργασιών εντός αυτής (υποδωδεκάμηνη διαχειριστική περίοδος), το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται περιοριζόμενο στους εντός της χρήσης μήνες λειτουργίας των πιο πάνω προσώπων, κατ’ ανάλογη εφαρμογή όσων ισχύουν σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας των υπόχρεων σε καταβολή τέλους επιτηδεύματος μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή άσκησης επαγγέλματος, εφόσον έχει υποβληθεί ήδη δήλωση διακοπής της δραστηριότητας.

Επισημαίνεται ότι χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε ημερών λογίζεται ως μήνας και ότι κάθε μήνας θεωρείται ότι έχει τριάντα ημέρες. 

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για τις συναλλαγές που κρίνονται αναγκαίες

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για τις συναλλαγές που κρίνονται αναγκαίες

Πρώτη καταχώρηση: 02/07/2015 - 14:57
Τελευταία δημοσίευση: 02/07/2015 14:57Οικονομία
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για τις συναλλαγές που κρίνονται αναγκαίες
Τα αιτήματα πολιτών και επιχειρήσεων για την έγκριση τραπεζικών συναλλαγών που κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, συναλλαγών για την πληρωμή ιατρικών εξόδων ή εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ στα τραπεζικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται, μέσω των κέντρων τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (Call centers), τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Οι Τράπεζες, επισημαίνει το υπουργείο, είναι υποχρεωμένες να παραλαμβάνουν και να επεξεργάζονται τα αιτήματα και στη συνέχεια να τα διαβιβάζουν στην Επιτροπή Εγκρίσεων.
Η αποστολή αιτήματος σε οποιοδήποτε άλλη υπηρεσία ή fax δεν θεωρείται έγκυρη και δεν μπορεί να αξιολογηθεί από την Επιτροπή.
Επισημαίνεται επίσης ότι οι αιτήσεις που έχουν αποσταλεί απευθείας, με οποιοδήποτε τρόπο (π.χ ηλεκτρονικά ή fax) στο Υπουργείο Οικονομικών (ΓΛΚ) ή άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, θα πρέπει να επανυποβληθούν μέσω των οικείων τραπεζών, προκειμένου να θεωρηθούν έγκυρες και να αξιολογηθούν προς έγκριση.
Υπογραμμίζεται ότι με Αποφάσεις της Επιτροπής Εγκρίσεων Τραπεζικών Συναλλαγών έχει δοθεί πάγια εντολή προς τις Τράπεζες να προβαίνουν απευθείας στην αξιολόγηση και πραγματοποίηση συναλλαγών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών για θέματα που αφορούν:
Έξοδα Νοσηλείας στο εσωτερικό και το εξωτερικό
Πληρωμή διδάκτρων σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού
Για πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες έχει δοθεί όριο για συναλλαγές αγορών στο εξωτερικό, σύμφωνα με την πολιτική που έχει ορίσει η κάθε τράπεζα.
Το ημερήσιο όριο για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό με χρεωστικές κάρτες όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα με οποιαδήποτε μορφή, περιλαμβανομένων των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, ορίστηκε στα 60 ευρώ ανά χρεωστική κάρτα.
Δείτε εδώ τα στοιχεία επικοινωνίας των Τραπεζικών Ιδρυμάτων στα οποία πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης:

Αριθμ. πρωτ.: 22465/1.7.2015 Οδηγίες για την εφαρμογή της ΚΥΑ 21775/29.6.2015 (ΦΕΚ Β' 1290)

Αριθμ. πρωτ.: 22465/1.7.2015 
Οδηγίες για την εφαρμογή της ΚΥΑ 21775/29.6.2015 (ΦΕΚ Β' 1290) 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ Συνημμένα - PARARTHMA.pdf 

Πηγή: http://www.taxheaven.gr Δείτε περισσότερα http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/21254
© Taxheaven


Αθήνα, 1 Ιουλίου 2015
Αριθμ. πρωτ. 22465

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ    
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ Δ.Α.    
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Κ.Υ.
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 31 
Ταχ. Κώδικας: 101 83 
Πληροφορίες: M. Τζιβάκη 
Τηλέφωνο: 2131361673

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ

ΘΕΜΑ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΑ 21775/29.6.2015 (ΦΕΚ Β' 1290)

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή απόφαση 21775/29.6.2015 (ΦΕΚ Β' 1290) των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών περί «Καθορισμού του ύψους της ειδικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων των διοριζομένων, εφόρων, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, γραμματέων κ.λπ. για τη διενέργεια του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, καθώς και του τρόπου καταβολής τους».

Α. Σας γνωρίζουμε ότι οι δικαιούχοι προκαταβολής αποζημίωσης και οδοιπορικών εξόδων μπορούν να προσέρχονται στα καταστήματα της Τράπεζας που λειτουργούν ήδη πανελλαδικά, για την εκτέλεση των προβλεπόμενων από το νόμο συναλλαγών. Η απεικόνιση των καταστημάτων αυτών βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Τράπεζας www.piraeusbank.gr.

Επίσης, από την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015, θα λειτουργούν επιπλέον καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως απεικονίζονται στο πίνακα που ακολουθεί ώστε να εισπράξουν την αμοιβή τους. Στα συγκεκριμένα επιπλέον καταστήματα η εξυπηρέτηση των δικαστικών αντιπροσώπων θα γίνεται κατά προτεραιότητα. 

α/α
κωδ.
Κατάστημα
Διεύθυνση
1
2032
Κοραή
Κοραή 5
Αθήνα
2
2028
Καλαμακίου
Λεωφ. Ποσειδώνος 26 και Ρήγα Φεραίου
Άλιμος
3
2147
Λαμπρινής
Ιωάννου Φωκά 92 και Έρσης 2
Γαλάτσι
4
2070
Χαροκόπου
Χαροκόπου 72 και Ρήγα Φεραίου
Καλλιθέα
5
1904
Πειραιά
Δ. Γούναρη 21-23
Πειραιάς
6
2095
Πλατείας Κασταλίας, Μαρούσι
Δημ. Ράλλη 4-6
Μαρούσι
7
2019
Γλυφάδας
Λεωφόρος Ποσειδώνος 67
Γλυφάδα
8
1729
Κορωπίου
Βασ. Κωνσταντίνου 156
Κορωπί
9
1045
Μενιδίου
Δεκελείας 27 και Δημοσθένους
Αχαρνές
10
2211
Βασ. Ηρακλείου,Θεσσαλονίκη
Βασ. Ηρακλείου 1
Θεσσαλονίκη
11
2229
Σ. Σταθμού, Θεσσαλονίκη
Μοναστηρίου 15
Θεσσαλονίκη
12
2237
Κατούνη
Τσιμισκή 2 και Κατούνη
Θεσσαλονίκη


Οι δικαιούχοι προκαταβολής αποζημίωσης και οδοιπορικών εξόδων μπορούν να προσέρχονται στα υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς το αργότερο μέχρι και την 10η Ιουλίου 2015, ημέρα Παρασκευή, ώστε να εισπράξουν την αμοιβή τους.

Πέραν της ημερομηνίας αυτής η αποζημίωση θα καταβάλλεται με τη διαδικασία του Τακτικού Χρηματικού Εντάλματος, σε μεταγενέστερο χρόνο, κατόπιν αίτησης του δικαιούχου προς το Υπουργείο Εσωτερικών και Δ.Α.

Για την είσπραξη των αποζημιώσεων από την Τράπεζα Πειραιώς, οι δικαιούχοι απαιτείται να επιδείξουν το Δελτίο Αστυνομικής τους Ταυτότητας και να καταθέσουν στην Τράπεζα :

α) Πρωτότυπο έγγραφο του διορισμού τους, κρατώντας οι δικαιούχοι αντίγραφο αυτού,

β) Πρωτότυπη διατακτική (ήτοι πρωτότυπο έγγραφο αρμόδιας Εισαγγελίας), από την οποία θα προκύπτει και το ύψος της δικαιούμενης αποζημίωσης (συνολική ημερήσια αποζημίωση και οδοιπορικά). 

γ) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του δικαιούχου (ΑΦΜ), το οποίο θα αναγράφεται στην ως άνω (β) διατακτική. Σε περίπτωση που ο Α.Φ.Μ. δεν αναγράφεται στην διατακτική, ο δικαιούχος οφείλει να προσκομίσει φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος ή άλλου εγγράφου αρμόδιας δημόσιας αρχής, το οποίο να πιστοποιεί αυτόν.

Σε περίπτωση un υπαρκτού Α.Φ.Μ. η Τράπεζα Πειραιώς δεν επιτρέπεται να καταβάλει στο δικαιούχο την αποζημίωση. 

Ως εκ τούτου οι δικαιούχοι κατά την παραλαβή της διατακτικής, από την οικεία εισαγγελία, οφείλουν να ελέγχουν την ορθότητα του αναγραφόμενου σε αυτήν Α.Φ.Μ..

Σε περίπτωση κατάθεσης un πρωτότυπων εγγράφων διορισμού και διατακτικής πληρωμής (ακόμα και επικυρωμένων αντιγράφων), η Τράπεζα Πειραιώς δεν επιτρέπεται να καταβάλει στο δικαιούχο την αποζημίωση.

Διευκρινίζουμε ότι οι αναπληρωτές δικαστικοί αντιπρόσωποι, που προπληρώθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς, και στη συνέχεια διορίστηκαν από τον έφορο τακτικοί δικαστικοί αντιπρόσωποι δικαιούνται επιπλέον αποζημίωση η οποία θα τους καταβληθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και Δ.Α. με τη διαδικασία του Τακτικού Χρηματικού Εντάλματος.

Β. Αρμόδια υπηρεσία για την καταβολή αποζημίωσης για τη διενέργεια του Δημοψηφίσματος στους δικαιούχους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής, που διορίζονται εντός του νομού της έδρας τους και δεν δικαιούνται προκαταβολή, ορίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ.και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ.).

Σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της αποζημίωσης είναι η κατά περίπτωση, συμπλήρωση των Παραρτημάτων Ι, ΙΙ και ΙΙΙ και η αποστολή των συμπληρωμένων παραρτημάτων μέσω των πρωτοδικείων και των εφόρων στη Γ.Γ.Π.Σ.και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ..

Με το παρόν έγγραφο παρέχονται οδηγίες συμπλήρωσης των παραρτημάτων καθώς και παραδείγματα συμπλήρωσής τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν σχετικές πληροφορίες και οδηγίες συμπλήρωσης στο site του Υπουργείο Εσωτερικών και Δ.Α. www.ypes.gr καθώς και στο site της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων www.gsis.gr καθώς και στα τηλέφωνα: Στ. Ψυχογιού 2131361649, Μ. Τζιβάκη 2131361673.



Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ
http://www.taxheaven.gr