Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

27Αυγ2015 – ON ΕΡΤ

27Αυγ2015 – ON ΕΡΤ: Κάθε μεσημέρι στις 16.00, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, η Ελένη Χρονά και ο Ανδρέας Ροδίτης παρουσιάζουν ένα ενημερωτικό τηλεπεριοδικό, με έμφαση στα κοινωνικά θέματα. Ξεφυλλίζοντας τις… σελίδες του, ο τηλεθεατής θα συναντήσει – μεταξύ άλλων – και την ανθρώπινη πλευρά των πολιτικών, την υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, αλλά και μια διαφορετική ματιά […]



Με Ανδρέα Ροδίτη και Νίκο Γρυλάκη , για Περιουσιολόγιο και Παρατάσεις σε φορολογικές δηλώσεις και σε ΙΚΑ

Παράταση καταβολής τρεχουσών εισφορών ΤΣΜΕΔΕ παλαιών ασφαλισμένων α' εξαμήνου 2015

Παράταση καταβολής τρεχουσών εισφορών ΤΣΜΕΔΕ παλαιών ασφαλισμένων α' εξαμήνου 2015 


ΤΣΜΕΔΕ
http://www.tsmede.gr/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 28/08/2015
  
Στη Συνεδρίαση 362/27-8-15 θέμα 16ο του Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α. απεφασίσθη η παράταση καταβολής των τρεχουσών εισφορών των παλαιών ασφαλισμένων (πριν το 1993) Α΄εξάμηνο 2015 την 30/09/2015

Για τους ασφαλισμένους του ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ισχύει η απόφαση 16/353/25.06.2015 της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α.

http://taxheaven.gr

Ηλεκτρονικά η παρακράτηση του ΦΠΑ - Δείτε το νέο έντυπο

Ηλεκτρονικά η παρακράτηση του ΦΠΑ - Δείτε το νέο έντυπο

Πρώτη καταχώρηση: 28/08/2015 - 12:40
Τελευταία δημοσίευση: 13:32Οικονομία
Ηλεκτρονικά η παρακράτηση του ΦΠΑ - Δείτε το νέο έντυπο
Εγκύκλιος ενημερώνει για τον κωδικό «404» στον οποίο θα εμφανίζεται ο «φόρος που έχει δεσμευτεί μέσω τραπεζών» στο νέο έντυπο δήλωσης του ΦΠΑ, το οποίο θα υποβάλλεται από όλους τους υπόχρεους μετά την 1η Οκτωβρίου.
Ο σχετικός νόμος έχει ήδη ψηφιστεί και το μόνο που εκκρεμεί είναι η παροχή των οδηγιών εφαρμογής του μέτρου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στον κωδικό «404» θα καταχωρούνται τα ποσά που παρακρατούνται από τις τράπεζες κατά τον χρόνο εξόφλησης των συναλλαγών προκειμένου να αποδοθούν στην εφορία.
Επίσης στην εγκύκλιο η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, πέρα από την προσθήκη του νέου κωδικού για την άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες, δίνει οδηγίες και για τον τρόπο συμπλήρωσης του νέου εντύπου. Για παράδειγμα, με τη συμπλήρωση του κωδικού 503, ο φορολογούμενος μπορεί να διεκδικήσει άμεση κατάθεση του πιστωτικού ΦΠΑ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αναφέρει:
«Στον κωδικό 503 γράφετε ποσό μόνο όταν επιθυμείτε να σας επιστραφεί. Η αναγραφή ποσού στον κωδικό αυτό καταχωρείται ως αίτηση επιστροφής και δεν μπορεί να μεταφερθεί προς έκπτωση στην επόμενη φορολογική περίοδο. Το ποσό του κωδικού αυτού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό που υφίσταται δικαίωμα έκπτωσης για τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο. Επισημαίνεται ότι εφόσον συμπληρωθεί ο κωδικός αυτός πρέπει να συμπληρωθεί και ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Η υποβολή της αίτησης επιστροφής με ηλεκτρονικό τρόπο πρόκειται σύντομα να υιοθετηθεί. Έως την υλοποίηση αυτής ο υποκείμενος προκειμένου να ζητήσει επιστροφή εξακολουθεί να υποβάλλει έντυπη αίτηση στη Δ.Ο.Υ. που υποβάλλεται η δήλωση».

Δείτε επίσης

Oι αλλαγές και τα πέναλτι με τις νέες 100 δόσεις

Oι αλλαγές και τα πέναλτι με τις νέες 100 δόσεις

Τι αλλάζει στη ρύθμιση των 100 δόσεων μετά τις εκλογές. Αύξηση του επιτοκίου και μείωση του αριθμού των δόσεων. Πότε θα χάνουν τα προνόμια οι οφειλέτες.
oi-allages-kai-ta-penalti-me-tis-nees-100-doseis
 
Αντιμέτωποι με σημαντικότατη αύξηση της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλουν κάθε μήνα στην εφορία προκειμένου να διατηρήσουν τα πλεονεκτήματα της ρύθμισης των 100 δόσεων, θα βρεθούν μετά τις εκλογές εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου οι οποίοι μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ο συνδυασμός αύξησης του επιτοκίου αλλά και μείωσης του επιτρεπόμενου αριθμού των δόσεων –το οποία θα είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα μειώνονται οι δόσεις θα καθοριστεί με απόφαση της ΓΓΔΕ- μπορεί να προκαλέσει μεγάλες επιβαρύνσεις στον μηνιαίο προϋπολογισμό των οφειλετών.
Μάλιστα, όσοι δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν είτε τις αυξημένες δόσεις είτε τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές, θα χάνουν τη ρύθμιση κάτι που ισοδυναμεί με απώλεια όλων των προνομίων που εξασφαλίστηκαν κατά την υπαγωγή (διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων, χαμηλό επιτόκιο για τη ρύθμιση και ελαχιστοποίηση του κινδύνου των κατασχέσεων).
Για όσους χρωστούν περισσότερα από 5000 ευρώ, η αύξηση του επιτοκίου είναι δεδομένη και διαμορφώνεται από το 3% στο 5%.
Για όσους οφείλουν κάτω από 5000 ευρώ, το αν το επιτόκιο από μηδενικό θα γίνει 5% θα εξαρτηθεί από το αν πληρούνται τα τρία κριτήρια που θεσπίστηκαν με βάση τον νόμο:
1. Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο
2. Η ακίνητη περιουσία του να μην ξεπερνά τα 150.000 ευρώ και
3. Η οφειλή να μην είναι μεγαλύτερη από το 50% του εισοδήματος.
Όσοι λοιπόν χρωστούν κάτω από 5000 ευρώ αλλά έχουν εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ, θα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα ότι θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο 5%. Η μεγάλη όμως επιβάρυνση θα προέλθει από τη μείωση της διάρκειας αποπληρωμής της οφειλής προς την εφορία. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθαπαραδείγματα:
1. Οφειλέτης χρωστάει 3000 ευρώ και επέλεξε την οφειλή αυτή να την αποπληρώσει σε 60 δόσεις. Η δόση του διαμορφώνεται στα 50,15 ευρώ. Αν η εφορία –λόγω κριτηρίων- τον υποχρεώσει να εξοφλήσει σε 36 δόσεις, το μηνιαίο ποσό (και λόγω της επιβολής του επιτοκίου) θα φτάσει στα 87,4 ευρώ τον μήνα.
2. Σημαντικότερες είναι οι επιβαρύνσεις για τα μεγαλύτερα ποσά. Για χρέος 15.000 ευρώ που τώρα αποπληρώνεται σε 96 δόσεις με επιτόκιο 3% η δόση διαμορφώνεται στα 176,76 ευρώ. Αν η διάρκεια της ρύθμισης περιοριστεί στους 60 μήνες η δόση θα εκτοξευτεί στα 283,89 ευρώ.
Ο νόμος, έχει ενσωματώσει πρόβλεψη βάσει της οποίας οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα τεθούν σε εφαρμογή δύο μήνες μετά την ψήφιση του μνημονιακού νόμου δηλαδή μετά τις 14 Οκτωβρίου. Πολύ απλά, οι επιβαρύνσεις να φανούν μετά το κλείσιμο της κάλπης και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.
Πάντως, από τώρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το κατά πόσο η ενεργοποίηση αυτών των αλλαγών θα έχει και ως αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των φορολογουμένων που θα καταφέρουν να παραμείνουν πιστοί στη ρύθμιση.

Στην εποχή της… δραχμής επέστρεψαν οι καταθέσεις

Στην εποχή της… δραχμής επέστρεψαν οι καταθέσεις

Νέες αναλήψεις 1,4 δισ. ευρώ παρά τα capital controls, στα 120 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Ιούλιο
sxedon-2-dis-eurw-bgikan-apo-tis-trapezes-ton-ioulio-twn-capital-controls
 
Η επιβολή των capital controls δεν εμπόδισε τα νοικοκυριά να περιορίσουν ακόμη περισσότερο το υπόλοιπο των καταθέσεών τους τον Ιούλιο. Έστω και με τα 60άρια ή τα 50άρια, τα νοικοκυριά αφαίρεσαν συνολικά 1,238 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο, αποτέλεσμα των …ουρών που σχηματίζονταν ειδικά το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου έξω από τα ATMs. 
Toυπόλοιπο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουλίου στα 120,833 δισεκατομμύρια ευρώ από 122,23 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο. Δηλαδή, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μείωσαν τις καταθέσεις τους κατά 1,397 δισεκατομμύρια ευρώ με την… ευθύνη των αναλήψεων να την αναλαμβάνουν αποκλειστικά τα νοικοκυριά. Κάπως έτσι, οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων επέστρεψαν σε εποχές …δραχμής. Υπόλοιπο 120 δισεκατομμυρίων ευρώ στις καταθέσεις, είχε να εμφανιστεί από τον Νοέμβριο του 2001
Τεράστια μείωση καταγράφηκε στο υπόλοιπο των λογαριασμών προθεσμίας. Με δεδομένο ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν επέτρεπε το πρόωρο σπάσιμο των προθεσμιακών καταθέσεων, η μείωση αποτυπώνει τη μη ανανέωση όλων των προθεσμιακών που έληξαν κάτι που είχε ως συνέπεια τη μεταφορά των αντίστοιχων ποσών στους απλούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Έτσι:
1.  Το υπόλοιπο των προθεσμιακών καταθέσεων υποχώρησε στα 47,8 δισεκατομμύρια ευρώ από 55,196 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο. Η μείωση στο υπόλοιπο των προθεσμιακών έφτασε στα 7,37 δισεκατομμύρια ευρώ
2. Το υπόλοιπο των απλών λογαριασμών ταμιευτηρίου αυξήθηκε κατά 4,899 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 39,432 δισεκατομμύρια ευρώ στα 44,331 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Συγχωροχάρτι στους οφειλέτες από το ΙΚΑ λόγω… εκλογών

Συγχωροχάρτι στους οφειλέτες από το ΙΚΑ λόγω… εκλογών

Το ΙΚΑ ανακοινώνει από τις 27 Αυγούστου ότι οτιδήποτε έμεινε απλήρωτο, μπορεί να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
sugxwroxarti-stous-ofeiletes-apo-to-ika-logw-eklogwn
 
Δεν πληρώσατε τη δόση της ρύθμισης στο ΙΚΑ με αποτέλεσμα το σύστημα να σας πετάξει εκτός ρύθμισης; Βρεθήκατε εξαιτίας αυτού του λόγου αντιμέτωποι και πάλι με τις υψηλές προσαυξήσεις και την απειλή των κατασχέσεων. Δεν πειράζει. Το ΙΚΑ έχει για εσάς μιαδεύτερη ευκαιρία. Ανακοινώνει από τις 27 Αυγούστου ότι οτιδήποτε και αν έμεινε απλήρωτο στη ρύθμιση, για οποιονδήποτε λόγο και αν έμεινε απλήρωτο, μπορεί να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και… ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
Με ανακοίνωσή του, το ΙΚΑ κάνει λόγο για «μεγάλο αριθμό περιπτώσεων απώλειας των ρυθμίσεων». Τις αποδίδει όμως στην έλλειψη, γνώσεων των οφειλετών και στην κακή χρήση του Web Banking. H δεύτερη ευκαιρία, βέβαια, δεν αφορά μόνο όσους δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία αλλά τους πάντες. Φυσικά, για μια ακόμη φορά η ανακοίνωση αναφέρει ότι αυτή θα είναι… η τελευταία ευκαιρία.
Με την ανακοίνωσή του, το ΙΚΑ, πέραν της γνωστοποίησης της νέας προθεσμίας καταβολής της δόσης, δίνει και τις ακόλουθες διευκρινήσεις:
  • Η Ταυτότητα Οφειλέτη αποτελεί έναν μοναδικό, εικοσαψήφιο, σταθερό κωδικό που αποδίδεται κεντρικά σε κάθε Αριθμό Μητρώου Οφειλέτη (Α.Μ.Ο.) του Κ.Ε.Α.Ο. και του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και χρησιμοποιείται για τη διενέργεια Συναλλαγών Κ.Ε.Α.Ο. (καταβολές καθυστερούμενων οφειλών) μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων.
  • Οι πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω της ταυτότητας οφειλέτη δεν αφορούν μόνο στις δόσεις της ρύθμισης που διατηρεί ο οφειλέτης, αλλά αφορούν και σε κάθε άλλη οφειλήπου μπορεί να προκύψει μετά τη ρύθμιση. Επομένως αν προκύψει οφειλή μετά τη ρύθμιση και καταβληθεί μόνο το ποσό της δόσης, αυτό δεν θα επαρκεί για τη κάλυψή της. Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσει κάποιος τη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι όχι μόνο να πληρώνει τη μηνιαία δόση αλλά και να καταβάλει το σύνολο των τρεχουσών υποχρεώσεων
  • Πριν τη διενέργεια οποιασδήποτε συναλλαγής μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων για την πληρωμή ποσού καθυστερούμενων εισφορών, είναι απαραίτητο να πληροφορούνται οι οφειλέτες μέσω της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Καρτέλα Οφειλέτη», «Πληρωμές Οφειλέτη» για το ακριβές ποσό που πρέπει να καταβληθεί. 

«Πάγωμα» του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία για ένα δίμηνο

«Πάγωμα» του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία για ένα δίμηνο

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση πέφτει το βάρος της απόφασης για πιθανή αναβολή στην επιβολή του ΦΠΑ στον χώρο της εκπαίδευσης.
pagwma-tou-fpa-sta-idiwtika-sxoleia-gia-ena-dimino
 
Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση πέφτει το βάρος της απόφασης για πιθανή αναβολή στην επιβολή του ΦΠΑ στον χώρο της εκπαίδευσης. Ύστερα από έντονες πιέσεις των εμπλεκόμενων φορέων –και με το επιχείρημα ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν επιβάλλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες εκπαίδευσης- η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επεξεργαζόταν πρόταση «παγώματος» της επιβολής του ΦΠΑ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο όπως αναφέρει στο theTOC αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας. Το δίμηνο «πάγωμα», σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει χρόνο στον χώρο της εκπαίδευσης ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι γονείς –πόσο μάλλον που το συγκεκριμένο μέτρο είναι ένα από τα βαρύτερα το οποίο μάλιστα θα έπεφτε στις πλάτες των οικογενειών στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου- αλλά και τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στις 20 Σεπτεμβρίου να διαπραγματευτεί με τους δανειστές το «ισοδύναμο» κατά τη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου.
Για να ισχύσει το «πάγωμα» η υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα πρέπει να περάσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου καθώς οι νόμοι του Ιουλίου (για τα φροντιστήρια) και του Αυγούστου (για τα ιδιωτικά σχολεία) ορίζουν με σαφήνεια ότι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση ισχύει από τις 20 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γ.γ Δημοσίων Εσόδων δεν έχει εκδώσει ακόμη τη σχετική εγκύκλιο με τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου (σ.σ ο νόμος προβλέπει εξαιρέσεις για μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά σχολεία ενώ υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα λόγω της αναδρομικής εφαρμογής του μέτρου).
Προς το παρόν πάντως –και ενώ μένει να φανεί στην πράξη αν θα περάσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το «πάγωμα»- η μόνη επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα είναι αυτή της 20ης Αυγούστου της ΓΓΔΕ η οποία σε ανακοίνωσή της κάλεσε τους ιδιωτικούς φορείς των οποίων η εκπαιδευτική δραστηριότητα δεν απαλλάσσεται πλέον από τον ΦΠΑ, να υποβάλλουν δήλωση μεταβολών στην εφορία για να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Να σημειωθεί επίσης ότι ο νόμος ορίζει «στην περίπτωση που έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία από 20 Ιουλίου (ημερομηνία επιβολής του ΦΠΑ) χωρίς ΦΠΑ, τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα πρέπει να εκδοθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και ο οφειλόμενος φόρος, να καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου κατά την οποία εκδόθηκε το συμπληρωματικό στοιχείο. 
Λαϊκή ενότητα: Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν προεκλογική αναδίπλωση
Κάτω από την πίεση της λαϊκής κατακραυγής, Νέα Δημοκρατία και ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αναδιπλωθούν προεκλογικάαπό τον εξοντωτικό φόρο που μαζί επέβαλαν σε φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ και άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, επιβαρύνοντας τα λαϊκά νοικοκυριά.
Η Νέα Δημοκρατία χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τα φροντιστήρια που κινδυνεύουν άμεσα να βάλουν λουκέτο και τις οικογένειες που καλούνται να πληρώσουν τον εξοντωτικό ΦΠΑ του 23%. Αυτό που προτείνει όμως, συνεπής στη μνημονιακή πολιτική της, είναι να καλυφθεί η άρση του ΦΠΑ με νέα “ισοδύναμα” μέτρα, που θα περιορίσουν περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες. Κάτι που θα σημάνει, αναπόφευκτα, νέα μέτρα καταβαράθρωσης του δημόσιου σχολείου, σε βάρος των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι υποχρεωμένη να κινηθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μια και έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει πλήρως το μνημόνιο που υπέγραψε. Απομένει να δούμε μόνο τι είδους “ισοδύναμα” θα επινοήσουν αν, τελικά, προχωρήσουν στο προεκλογικό (ίσως μόνο προεκλογικό) πάγωμα του ΦΠΑ.
Απαίτηση των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών είναι η πλήρης κατάργηση του εξοντωτικού αυτού μέτρου, χωρίς “ισοδύναμα” που θα τους πάρουν από τη μία τσέπη αυτά που τους δίνουν προσωρινά από την άλλη. Επιπλέον, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, επείγει ηκάλυψη των άνω των είκοσι χιλιάδων κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία. Αυτό θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, και την ομαλή λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, της ενισχυτικής διδασκαλίας στα γυμνάσια και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στα λύκεια, προς όφελος των μαθητών και προς ελάφρυνση των βαρών που επωμίζονται οι γονείς τους. 

Μπήκες στη ρύθμιση των 100 δόσεων; Δες πόσο θα αυξηθεί η δόση σου

Μπήκες στη ρύθμιση των 100 δόσεων; Δες πόσο θα αυξηθεί η δόση σου

Share19
Μπήκες στη ρύθμιση των 100 δόσεων; Δες πόσο θα αυξηθεί η δόση σου
Το θέμα αφορά περισσότερους από 800.000 φορολογούμενους οι οποίοι μπήκαν στη διαδικασία να τακτοποιήσουν τα χρέη τους με τον νόμο των 100 δόσεων.
Σύντομα, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες από τους συμμετέχοντες, θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Στην πράξη, θα αποτυπωθούν ως αύξηση της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα. Ποια θα είναι αυτή η αύξηση; Δείτε τους πίνακες που αποκαλύπτουν το τι θα συμβεί σε κάθε ενδεχόμενο.

Το πότε θα γίνουν οι αλλαγές στις δόσεις είναι μάλλον σαφές: δύο μήνες μετά τη ψήφιση του μνημονιακού νόμου ορίζει η σχετική διάταξη δηλαδή μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Έτσι, το πιθανότερο είναι οι αλλαγές θα φανούν από τη δόση του Οκτωβρίου.
Ο συνδυασμός γνωστός: πιθανή (ή βέβαιη για όσους χρωστούν πάνω από 5000 ευρώ) αύξηση επιτοκίου και πιθανή μείωση στον αριθμό των δόσεων. Το τι σημαίνει αυτό στην πράξη μπορεί να γίνει αντιληπτό με το εξής σκεπτικό. Είναι σαν να πάρεις ένα στεγαστικό δάνειο και ξαφνικά η τράπεζα να σου επιβάλλει αύξηση του επιτοκίου και μείωση της διάρκειας αποπληρωμής. Τι θα συμβεί; Εκτίναξη στο ύψος της μηνιαίας δόσης.
Πώς θα διαβάσετε τους πίνακες για να αντιληφθείτε την επιβάρυνση;
Ο πρώτος πίνακας περιλαμβάνει τη δόση όπως διαμορφώνεται τώρα. Έχει υπολογιστεί επιτόκιο 0% για τις οφειλές κάτω των 5000 ευρώ και 3% για τις οφειλές πάνω από 5000 ευρώ. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Ο δεύτερος πίνακας, περιλαμβάνει το τι θα γίνει μετά την αναπροσαρμογή του επιτοκίου. Το 0% γίνεται 5%. Αυτό θα ισχύσει αν ο οφειλέτης έχει εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ σε κάθε περίπτωση (σ.σ καθώς ο νόμος ορίζει ότι για να διατηρηθεί το μηδενικό επιτόκιο, πρέπει η οφειλή να μην ξεπερνά το 50% του εισοδήματος). Επίσης για να διατηρηθεί το μηδενικό επιτόκιο, θα πρέπει ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο και να μην έχει περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
Όποιος θέλει να πάρει από τώρα μια πρώτη γεύση για το τι τον περιμένει θα διαβάσει τον πίνακα και κάθετα (προκειμένου να βρει το ποσό της οφειλής του) αλλά και οριζόντια προκειμένου να εντοπίσει πώς επηρεάζεται η δόση ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα απομείνουν.ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ