Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

«Σιωπηρή» παράταση στην υποβολή των δηλώσεων μέχρι την Κυριακή το βράδυ

«Σιωπηρή» παράταση στην υποβολή των δηλώσεων μέχρι την Κυριακή το βράδυ


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του κόμβου από το υπουργείο Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδης, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κλάδου, έδωσε εντολή να μην επιβάλλονται τα διαδικαστικά πρόστιμα του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ. σε όσες δηλώσεις υποβληθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (σ.σ. μέχρι την Κυριακή στις 24:00).

Η μοναδική επιβάρυνση που θα υπάρξει γι΄αυτές τις δηλώσεις -εφόσον φυσικά έχουν χρεωστικό υπόλοιπο- θα είναι, όπως είναι γνωστό η προσαύξηση 0,73% επί του χρεωστικού ποσού του εκκαθαριστικού.

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπ. Οικ., σχετικά με τα διαδικαστικά πρόστιμα του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ. (100, 250 και 500 ευρώ) που ενδεχομένως θα εμφανιστούν μετά την υποβολή των δηλώσεων αυτών, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση μετά τις επερχόμενες εκλογές που θα διευθετεί το εν λόγω ζήτημα. 
Μεταφέρουμε την παραπάνω πληροφορία προκειμένου να ενημερωθούν οι συνάδελφοι που έχουν ακόμη φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν. Όμως, αναφορικά με τα διαδικαστικά πρόστιμα του Κ.Φ.Δ., ο κόμβος δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει μετά το πέρας των εκλογών και τη νέα κυβέρνηση. 

http://taxheaven.gr

Τριπλασιάζεται ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο από τον Οκτώβριο

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2015 15:41

Τριπλασιάζεται ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο από τον Οκτώβριο

Τριπλασιάζεται ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο από τον Οκτώβριο
Τριπλασιάζεται από την 1η Οκτωβρίου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το αγροτικό πετρέλαιο και το ποσό της επιστροφής του ΕΦΚ που δικαιούνται οι αγρότες μειώνεται από 0,264 σε 0,130 ευρώ το λίτρο.
Γράφει: Γιώργος Παλαιτσάκης
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες, κοινοποίησε σε όλα τα Τελωνεία, τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, τις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους λοιπούς συναρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, τις διατάξεις της υποπαραγράφου Δ5 του άρθρου 2 του νόμου 4336/2015 σύμφωνα με τις οποίες:
α) Από την 1η Οκτωβρίου 2015, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας αυξάνεται από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από τα 0,066 στα 0,200 ευρώ το λίτρο. Με πιο απλά λόγια, από τον επόμενο μήνα ο φόρος του αγροτικού πετρελαίου τριπλασιάζεται. Οι αγρότες κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της παραγωγής τους καταβάλλουν κανονικά τον ΕΦΚ των 0,33 ευρώ το λίτρο, που ισχύει για το κανονικό πετρέλαιο κίνησης και εκ των υστέρων εισπράττουν ως επιστροφή φόρου τη διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και του ΕΦΚ του κανονικού πετρελαίου κίνησης. Με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα, οι αγρότες εισέπρατταν ως επιστροφή (ως διαφορά ΕΦΚ μεταξύ αγροτικού πετρελαίου και κανονικού πετρελαίου κίνησης) το ποσό των 0,264 ευρώ το λίτρο (0,330 ευρώ – 0,066 ευρώ = 0,264 ευρώ). Με την αύξηση του συντελεστή του αγροτικού πετρελαίου από τα 0,066 στα 0,200 ευρώ το λίτρο από την 1η-10-2015, η διαφορά του ΕΦΚ που θα επιστρέφεται στους αγρότες θα μειωθεί από τα 0,264 στα 0,130 ευρώ το λίτρο (0,330 ευρώ – 0,200 ευρώ = 0,130 ευρώ).
β) Την 1η Οκτωβρίου 2016 ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω στα 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι. Έτσι, η διαφορά φόρου μεταξύ αγροτικού και κανονικού πετρελαίου κίνησης θα μηδενιστεί και δεν θα καταβάλλεται πλέον καμία επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες.

Deutsche Bank: Δύσκολος ο δρόμος προς τη σταθερότητα για την Ελλάδα

Deutsche Bank: Δύσκολος ο δρόμος προς τη σταθερότητα για την Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 04/09/2015 - 15:43
Τελευταία δημοσίευση: 15:43Οικονομία
Deutsche Bank: Δύσκολος ο δρόμος προς τη σταθερότητα για την Ελλάδα
Ο δρόμος προς τη σταθερότητα θα είναι στρωμένος με δυσκολίες διαπιστώνει η Deutsche Bank σχολιάζοντας στις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Στο σημείωμα της γερμανικής τράπεζας γίνεται αναφορά στους καθοριστικούς παράγοντες που επιτρέπουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στη σταθερότητα. Αυτοί είναι οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και η θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.
«Τον Αύγουστο υπήρξαν δύο σημαντικές εξελίξεις στην Ελλάδα: η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και η προκήρυξη νέων γενικών εκλογών την 20ή Σεπτεμβρίου», σημειώνει η Deutsche Bank και προσθέτει ότι «η οικονομία θα υποφέρει από την πρόσφατη επιβολή των capital controls και τη μεγάλη δημοσιονομική λιτότητα, όμως τα χειρότερα ίσως να είναι πίσω μας στα τέλη του έτους».
Επισημαίνει ακόμη ότι είναι η βούληση της Ελλάδας να συζητήσει εποικοδομητικά με τους πιστωτές, αντί συγκρουσιακά, αυτό που τελικά θα καθορίσει αν μπορεί να διατηρηθεί η παραμονή της στην Ευρωζώνη.
«Αυτό με τη σειρά του θα εξαρτηθεί από την ισχυρή λαϊκή υποστήριξη προς το ευρώ, κάτι που μέχρι τώρα έχει παραμείνει αλώβητο παρά τις πρόσφατες κρίσεις», αναφέρει η Deutsche Bank και συμπληρώνει ότι «τα υλικά μπορεί να υπάρχουν για να δημιουργηθεί μια σταδιακή βελτίωση των προοπτικών τους προσεχείς μήνες».
Πηγή: enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης:

Παράθυρο στην άρση των capital controls μέχρι το τέλος του 2015 από την Κατσέλη

Παράθυρο στην άρση των capital controls μέχρι το τέλος του 2015 από την Κατσέλη

Πρώτη καταχώρηση: 04/09/2015 - 16:49
Τελευταία δημοσίευση: 16:49Οικονομία
Παράθυρο στην άρση των capital controls μέχρι το τέλος του 2015 από την Κατσέλη
Την πεποίθηση ότι ώς το τέλος του 2015 είναι εφικτό να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες πιθανότατα θα ικανοποιηθούν, εξέφρασε σήμερα, απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.
Η κ. Κατσέλη βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει σε κλειστό γεύμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με ακροατήριο τις διοικήσεις των παραγωγικών φορέων της πόλης και επιχειρηματίες.
"Στόχος όλων είναι να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οι προϋποθέσεις είναι γνωστές. Θα πρέπει να έχουμε τα αποτελέσματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και πιστεύω επίσης ότι θα έχουμε μπει σε μια κανονικότητα ως προς τη χρηματοδότηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αυτές οι δύο προϋποθέσεις θα έχουν ικανοποιηθεί" υπογράμμισε η κ. Κατσέλη.
Απαντώντας νωρίτερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με το αν οι εκλογές μπορεί να επηρεάσει με κάποιον τρόπο τη διαδικασία αυτή, η κ. Κατσέλη επεσήμανε: "Το κλίμα το πολιτικό είναι πάντοτε πάρα πολύ σημαντικό για τη λειτουργία της οικονομίας και επομένως μια πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, σημείωσε ότι οι παραγωγικοί φορείς θα θέσουν στην κ. Κατσέλη ζητήματα που σχετίζονται με τη διευκόλυνση της στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως δε εκείνων της περιφέρειας, από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Διαβάστε επίσης.

Τρόποι για να πληρώσετε με δόσεις τον φόρο του εκκαθαριστικού

Τρόποι για να πληρώσετε με δόσεις τον φόρο του εκκαθαριστικού
Δύο εναλλακτικές δυνατότητες εξόφλησης των φόρων του εκκαθαριστικού σημειώματος της φετινής δήλωσης εισοδήματος
04 Σεπ 2015 - 08:57
Picture 0 for Τρόποι για να πληρώσετε με δόσεις τον φόρο του εκκαθαριστικού
Δύο εναλλακτικές δυνατότητες εξόφλησης των φόρων του εκκαθαριστικού σημειώματος της φετινής δήλωσης εισοδήματος έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις παρέχονται φέτος στους φορολογούμενους από το υπουργείο Οικονομικών.

Η πρώτη δυνατότητα δίδεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» του νόμου 4152/2013. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει διακανονισμό της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων δόσεων φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Προϋποθέτει δε την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στην οποία ο αιτών τη ρύθμιση οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση από τα οποία θα πρέπει να προκύπτει αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τους φόρους του εκκαθαριστικού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των τριών διμηνιαίων δόσεων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.

H δεύτερη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των φόρων του φετινού εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις παρέχεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» που προβλέπει το άρθρο 43 του νόμου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, δηλαδή του νόμου 4174/2013. Η «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 έχει σχεδόν τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με την ρύθμιση του ν. 4152/2013.

sknews.gr

Σε πληρωμές ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο προχωρά ο ΕΛΓΑ

Σε πληρωμές ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο προχωρά ο ΕΛΓΑ


Αθήνα 04/09/2015

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε πληρωμές ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο προχωρά ο ΕΛΓΑ.


Ολοκληρώθηκαν σήμερα από τον ΕΛ.Γ.Α, όπως είχε δεσμευθεί, οι διαδικασίες αποστολής των ηλεκτρονικών αρχείων πληρωμής αποζημιώσεων προς την τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 263 δικαιούχων κτηνοτρόφων, αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου για τα έτη 2012, 2013, 2014, 2015 συνολικού ύψους 196.844,77 ευρώ. Οι αποζημιώσεις αυτές, αφορούν, εκκαθαρίσεις ζημιών που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο κτηνοτρόφων από 29 Νομούς με το μεγαλύτερο ποσό των πληρωμών να αντιστοιχεί στους Νομούς Κρήτης και Θεσσαλίας.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ συνεχίζει κανονικά την διαδικασία εκκαθάρισης ζημιών που αφορούν τη ζωική παραγωγή καθώς και ζημιών που υπάγονται στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), και μπορούν άμεσα όταν ολοκληρώνονται να πληρώνονται.

ΑΔΕΔΥ: Οι επιπτώσεις του μνημονίου στα ασφαλιστικά δικαιώματα

ΑΔΕΔΥ: Οι επιπτώσεις του μνημονίου στα ασφαλιστικά δικαιώματα

Πρώτη καταχώρηση: 04/09/2015 - 13:35
Τελευταία δημοσίευση: 13:35Οικονομία
ΑΔΕΔΥ: Οι επιπτώσεις του μνημονίου στα ασφαλιστικά δικαιώματα
Ως «χαριστική βολή στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων» χαρακτηρίζει  ΑΔΕΔΥ τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου.
Η ΑΔΕΔΥ μαζί με τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλούν σε συλλαλητήριο αύριο Σάββατο εν όψει της ΔΕΘ ζητώντας την κατάργηση των μνημονίων.
Το κάλεσμα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση ΑΔΕΔΥ, «τα μέτρα που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλήττουν το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα», τονίζοντας συγκεκριμένα ότι «τα νέα μέτρα οδηγούν σε παραπέρα μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, στην αύξηση των χρόνων εργασίας και των ορίων ηλικίας, στη διάλυση και στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης».
Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για το περιεχόμενο των επιλογών της, υποστηρίζοντας ότι με τη νέα συμφωνία δεν υπάρχουν μειώσεις στα εισοδήματα των συνταξιούχων».
 Ήδη, όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ, «οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν αντίστοιχα πάνω από 2% και 6%, λόγω της αύξησης των κρατήσεων στην υγειονομική περίθαλψη, στην κύρια σύνταξη και την καθιέρωση κρατήσεων και στις επικουρικές συντάξεις».
Επίσης, στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ γίνεται λόγος «για την επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και μάλιστα αναδρομικά από 1η Ιουλίου γεγονός που οδηγεί σε νέες μειώσεις στις συντάξεις». Αναφορά γίνεται και σε επιπτώσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που οδηγούν, όπως επισημαίνεται, σε κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ειδικότερα, η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με τα νέα μέτρα, καταργείται η χορήγηση της βασικής σύνταξης για τους νέους συνταξιούχους που αποχωρούν από την υπηρεσία μετά την 1η Ιουλίου 2015 μέχρι που να γίνουν 67 χρονών, αυξάνεται η ποινή και οι μειώσεις για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το 6% στο 16%, για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης, τροποποιείται και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015, ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης με στόχο νέες μειώσεις στις συντάξεις, παγώνουν οι κατώτερες συντάξεις στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2021 και καταργείται το μη ανταποδοτικό τμήμα των κατώτερων συντάξεων μέχρι οι συνταξιούχοι να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους και το ΕΚΑΣ οδηγείται σταδιακά σε κατάργηση.
Καταλήγοντας, η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στη νέα λεηλασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
Δείτε επίσης

Νέες παρεμβάσεις για χαλάρωση των capital controls

Νέες παρεμβάσεις για χαλάρωση των capital controls


Την εκτίμηση αυτή έκανε ο υπηρεσιακός υπουργός, ο οποίος ταυτόχρονα ανήγγειλε κινήσεις για την επαναφορά των χρημάτων που βρίσκονται στα στρώματα μέσα από τη χορήγηση κινήτρων, αλλά και μέτρα διευκόλυνσης των δανειοληπτών.
Ταυτόχρονα ο ίδιος ανακοίνωσε νέες παρεμβάσεις για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ κατά πάσα πιθανότητα από την ερχόμενη εβδομάδα:
[1] Εβδομαδιαία από ημερήσια θα γίνονται τα όρια των τραπεζών όταν αυτά δεν εξαντλούνται σε 24 ώρες. Π.χ. αν μία τράπεζα από τα 7 εκατ. ευρώ που έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει ημερησίως για εισαγωγές δεν τα εξαντλήσει, θα μπορεί τη διαφορά να τη μεταφέρει σε άλλη ημέρα της εβδομάδας.
[2] Όλα τα αιτήματα για εισαγωγές μέχρι 5.000 ευρώ θα τα αναλαμβάνουν τα καταστήματα των τραπεζών και όχι η ειδική επιτροπή.
[3] Νέοι φοιτητές θα μπορούν να ανοίγουν νέους λογαριασμούς για την κάλυψη των δαπανών τους.
[4] Γίνεται εντατικό ξεκαθάρισμα των υποθέσεων που λιμνάζουν (φάκελοι για εγκρίσεις πληρωμών).
[5] Μόνο για την προεκλογική περίοδο οι υποψήφιοι βουλευτές θα μπορούν να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς για τη διευκόλυνση των δαπανών.
Τέλος ο κ. Χριστοδουλάκης ζήτησε από τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που επιβάλλουν στις συναλλαγές των πολιτών.

ΓΙΑ ΤΟ 2015 Περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας προβλέπουν οικονομολόγοι της Eurobank

ΓΙΑ ΤΟ 2015

Περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας προβλέπουν οικονομολόγοι της Eurobank

Περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας προβλέπουν οικονομολόγοι της Eurobank

Η ιδιωτική κατανάλωση, η δημόσια κατανάλωση και οι καθαρές εξαγωγές ήταν οι κινητήριοι μοχλοί της αύξησης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο (1,73%), αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank, στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
Εκτιμούν επίσης ότι η μείωση των επενδύσεων αποτελεί ένδειξη για πιθανή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο άμεσο μέλλον.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση 1,73% και σε τριμηνιαία 0,91% το δεύτερο τρίμηνο 2015. Οι κινητήριοι μοχλοί ήταν η συνολική κατανάλωση και οι καθαρές εξαγωγές. Η μεν πρώτη κατηγορία συνεισέφερε 2,45 ποσοστιαίες μονάδες η δε δεύτερη 0,68 ποσοστιαίες μονάδες. Οι συνολικές επενδύσεις (πάγιο κεφάλαιο και αποθέματα) είχαν αρνητική συνεισφορά της τάξης των -1,61 ποσοστιαίων μονάδων.
Η πτώση των επενδύσεων πέρα από το γεγονός ότι μειώνει τη ζήτηση στο παρόν αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη θετικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης στο μέλλον διότι επιβραδύνει το σχηματισμό φυσικού κεφαλαίου. Επιπλέον, αν η μείωση των επενδύσεων αφορά κυρίως κατηγορίες κεφαλαιουχικών αγαθών τα οποία εμπεριέχουν τεχνολογική πρόοδο τότε δύναται να προκαλέσει και πτώση της συνολικής παραγωγικότητας, εκτιμούν οι αναλυτές.
Σε σχέση με το μέγιστο του 2ου τριμήνου 2007, το πραγματικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά -25,64% και βρίσκεται σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του δευτέρου τριμήνου 2000.
Με βάση τα μερίδια των πέντε βασικών συνιστωσών του ΑΕΠ, η ελληνική οικονομία σήμερα παρουσιάζει τα παρακάτω τέσσερα βασικά δομικά χαρακτηριστικά:
- Το ποσοστό του εγχώριου εισοδήματος το οποίο οδηγείται σε καταναλωτικές χρήσεις είναι αρκετά υψηλό (το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, μετά την Κύπρο).
- Το ποσοστό του εγχώριου εισοδήματος το οποίο οδηγείται σε επενδυτικές χρήσεις είναι πολύ χαμηλό (το χαμηλότερο στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28). Το στοιχείο αυτό δημιουργεί σημαντικά εμπόδια για την μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
- Το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής του δημοσίου τομέα στο σχηματισμό του ΑΕΠ υπό τη μορφή της δημόσιας κατανάλωσης συγκλίνει προς το αντίστοιχο της Ευρωζώνης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28. Ωστόσο, παραμένει υψηλότερο σε σχέση με αυτό της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί κυρίως στη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των εν λόγω δαπανών.
- Σήμερα η ελληνική οικονομία είναι πιο ανοικτή (άθροισμα εξαγωγών και εισαγωγών) σε σχέση με το 2007. Ωστόσο, παραμένει αρκετά πιο κλειστή σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε όλη την περιουσία των Ελλήνων

ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε όλη την περιουσία των Ελλήνων


Με ένα... κλικ στον υπολογιστή, ο έφορος αλλά και οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες θα μπορούν να βλέπουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων από το 2016. Αυτό σε περίπτωση που υλοποιηθεί ένα σχέδιο το οποίο έχει εξαγγελθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά που έμεινε στα χαρτιά.
Ο λόγος για το Περιουσιολόγιο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει σκληρές προβλέψεις για όσους «λησμονήσουν» ή εσκεμμένα θελήσουν να παραπλανήσουν τις φορολογικές αρχές, υποκρύπτοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Τι δηλώνεται
Ακίνητα, μετοχές, τραπεζικοί λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικά προϊόντα, συμμετοχές σε οποιαδήποτε οικονομική οντότητα, ασφαλιστικά - καταθετικά προγράμματα σε ασφαλιστικές εταιρείες, αυτοκίνητα, οικόπεδα-αγροί, σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά αεροπλάνα, έργα τέχνης κ.λπ. θα πρέπει να δηλωθούν ώστε να δημιουργηθεί ο «ηλεκτρονικός φάκελος» για κάθε φορολογούμενο.
Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε όλη την περιουσία των Ελλήνων
Εκτός αυτών, όμως, μετά τη φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες Ελληνες έχουν μετρητά στο στρώμα. Με την υλοποίηση του Περιουσιολογίου θα πρέπει να δηλώνονται και τα ποσά στο... στρώμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα μετρητά στο σπίτι θα ισχύσει ένα όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή τους, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση ο φορολογούμενος δεν θα μπορεί να τα επικαλεστεί για να δικαιολογήσει τεκμήρια διαβίωσης και «πόθεν έσχες».
Αν π.χ. μπει κατώτατο όριο 10.000 ευρώ, τα οποία δεν θα είναι υποχρεωμένος να δηλώσει, δεν θα είναι παράνομος και δεν θα υποστεί κάποια κύρωση. Ωστόσο, αυτά τα χρήματα δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει τον τρόπο ζωής και τα έξοδά του.
Προβλέψεις - σοκ
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται και προβλέψεις-σοκ για όσους δεν δηλώσουν το σύνολο της περιουσία τους αλλά και για όσους δεν κάνουν διορθώσεις σε περίπτωση αύξησή της.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έως τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν από το Taxis όλα τα στοιχεία για την περιουσία τους που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσουν στοιχεία τα οποία δεν γνωρίζει η εφορία προκειμένου να συνταχθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Πριν από την υποβολή της οριστικής δήλωσης περιουσίας θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους μέσα από μια ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης να δηλώσουν αυτή την περιουσία καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο.
Τα πρόστιμα
Οσοι αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία και εντοπισθούν από το υπουργείο Οικονομιών θα κληθούν να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα, τα οποία θα προσεγγίζουν την αξία του περιουσιακού στοιχείου που απεκρύβη.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το Περιουσιολόγιο θα πρέπει οι φορολογούμενοι να κάνουν μια νέα αρχή στη σχέση τους με την εφορία και μέσα στο 2016 θα κληθούν να κάνουν δήλωση περιουσιολογίου, στην οποία θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία για τα οποία δεν έχει γνώση η εφορία. Έτσι θα πρέπει να δηλώσουν την κινητή περιουσία τους, όπως είναι αξία μετοχών, καταθέσεις και, βεβαίως, μετρητά που διακρατούνται.
Πιστωτικές κάρτες κατά της φοροδιαφυγής
Παράλληλα με το Περιουσιολόγιο για το χτύπημα της φοροδιαφυγής θα επεκταθεί και θα γίνει υποχρεωτική η χρήση πλαστικού χρήματος σχεδόν σε όλες τις συναλλαγές και κυρίως στην παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες. Με το τρόπο αυτό θα γίνονται εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων και θα εντοπίζονται όσοι αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη είτε αυτή αφορά στο εισόδημα είτε στον ΦΠΑ. Μάλιστα, θα δοθούν ισχυρά κίνητρα στους πολίτες για τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στις αγορές τους.
Ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι η σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου, καθώς και των εκπτώσεων φόρου που προβλέπονται για ορισμένες κατηγορίες δαπανών, όπως η ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Εξαιρέσεις από τη σύνδεση του πλαστικού χρήματος με τις φοροαπαλλαγές θα υπάρξουν για κατηγορίες φορολογούμενων, όπως για συνταξιούχους πάνω από ένα ορισμένο όριο ηλικίας οι οποίοι είναι δύσκολο να χρησιμοποιούν τις κάρτες για τις συναλλαγές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι έτσι κι αλλιώς η διαδικασία δημιουργίας του Περιουσιολογίου γίνεται:
  • Με αξιοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου που έχει δηλωθεί στις φορολογικές αρχές, στη ΔΕΗ, στο Κτηματολόγιο, στις πολεοδομίες, σε δήμους κ.λπ. και τα οποία δεν θα ξαναδηλωθούν.
  • Με ειδική δήλωση των φορολογουμένων. Η δήλωση εξασφαλίζει κατοχύρωση ιδιοκτησίας (σε περίπτωση αμφισβητήσεων σε δικαστήριο), σύνδεση με δίκτυα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.), δυνατότητα ανέγερσης ακινήτου, μεταβίβασης κ.λπ. Σε καμία περίπτωση η δήλωση αυτή δεν αντικαθιστά τον αναγκαίο τίτλο ιδιοκτησίας (συμβόλαιο κ.λπ.). Είναι απλώς μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη νομική κατοχύρωση-εκμετάλλευση του περιουσιακού στοιχείου.
  • Με τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας εντοπισμού αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων. Η εφαρμογή του Περιουσιολογίου θα συνοδευθεί και με τη δημιουργία μηχανισμού εντοπισμού αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων.
Από τη δημιουργία του Περιουσιολογίου και εφεξής θα καταγράφονται μόνιμα (μέσα από συγκεκριμένη ηλεκτρονική διαδικασία) οι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση, στον χρόνο πραγματοποίησής τους. Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο (ακίνητο, λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικό προϊόν, συμμετοχή σε εταιρεία κ.λπ., στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) δεν δηλωθεί, οποτεδήποτε εντοπιστεί, κατάσχεται.

Αλεξιάδης: Φορολογικά αντικίνητρα για τα περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού

Αλεξιάδης: Φορολογικά αντικίνητρα για τα περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού


Φορολογικά αντικίνητρα για αγορά περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό ή την διατήρηση κεφαλαίων σε τράπεζες εκτός Ελλάδας, σχεδιάζει να θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε σχέδιο επιβολής ενός διευρυμένου φόρου περιουσίας σε ακίνητα, καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της διαδικασίας αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ με τον νέο φόρο περιουσίας, από το 2016 και μετά.

O κος Αλεξιάδης χαρακτηριστικά λέει ότι επενδύσεις και χρήματα που έχουν Έλληνες στο εξωτερικό πρέπει να συνεισφέρουν στα φορολογικά βάρη στην Ελλάδα, κάτι που δεν γίνεται σήμερα. Η μόνη συνεισφορά τους είναι αν υπάρχει ένα έσοδο από τα ομόλογα που έχει κάποιος ή τις επενδύσεις στο εξωτερικό να επιβάλλεται μία μικρή φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα που είναι ασήμαντη. Σε αυτό το σημείο, λέει ο αναπληρωτής υπουργός, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα δοθούν και αντικίνητρα για τη διακράτηση χρημάτων στο εξωτερικό, ώστε αυτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Πηγή: http://www.skai.gr

«Κατάσχονται» και φέτος οι επιστροφές φόρου

«Κατάσχονται» και φέτος οι επιστροφές φόρου
Πρέπει να προηγηθεί ο έλεγχος των στοιχείων και ο συμψηφισμός με παλιές και… νέες οφειλές
04 Σεπ 2015 - 09:17
Picture 0 for «Κατάσχονται»  και φέτος οι επιστροφές φόρου
Τη "μέγγενη" του ελεγκτικού μηχανισμού και με υπαρκτό τον κίνδυνο να μην εισπράξουν τελικά το ποσό της επιστροφής φόρου που δικαιούνται, αντιμετωπίζουν oi  φορολογούμενοι που λαμβάνουν πιστωτικά εκκαθαριστικά για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώνεται σήμερα και πλέον η Εφορία υποχρεούται να επιστρέψει στο 20% των φορολογουμένων της χώρας 330 εκ. ευρώ  που κατά μέσο όρο είναι 300 ευρώ περίπου. Όμως οι φορολογούμενοι αυτοί δεν είναι βέβαιο ότι θα εισπράξουν την επιστροφή φόρου καθώς και φέτος θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο "κατάσχεσης" με τη μορφή των συμψηφισμού οφειλών.

Εν ολίγοις, όσοι δικαιούνται επιστροφής φόρου, θα χρειαστεί τουλάχιστον 2 με 3 μήνες να δουν τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό που δήλωσαν, ενώ αν σπεύσουν στην Εφορία για να ζητήσουν την επιστροφή, θα πρέπει να ελεγχθούν για την ακρίβεια των στοιχείων της δήλωσης, να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, να διερευνηθεί αν έχουν ληξιπρόθεσμες ή ρυθμισμένες οφειλές  και γενικά να μπουν σε μια γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ταλαιπωρία. Αν μάλιστα εμφανιστούν και οι περσινές τεχνικές δυσλειτουργίες στις εφορίες, με την έλλειψη εντύπων και με δεδομένη την έλλειψη υπαλλήλων για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τότε ο χρόνος αναμονής θα αυξηθεί. Ξέχωρα που υπάρχουν ακόμη σε εκκρεμότητα επιστροφές φόρου από πέρυσι!

Επί της ουσίας και καθώς επίκειται από τον ερχόμενο μήνα η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, το ποσό θα συμψηφιστεί με τον φόρο ακινήτων. Και ενώ η πλειοψηφία των ιδιοκτητών θα πληρώσει τον φόρο σε πέντε δόσεις, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, επειδή δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος, θα τον καταβάλουν εφάπαξ… με το γνωστό "κόλπο" του συμψηφισμού της οφειλής.

ΤΕΛΟΣ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στο μεταξύ σήμερα εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι τελευταίες εναπομείνασες δηλώσεις μέχρι και σήμερα δεν θα επιβαρύνονται με τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης παρά μόνο με την επιβολή τόκου 0,73% επί του φόρου. Από αύριο Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου όσες δηλώσεις υποβάλλονται θα βαρύνονται και με προσαυξήσεις και με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως και 500 ευρώ. Συγκεκριμένα, ανεξάρτητα από το εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό, πιστωτικό ή χρεωστικό, τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλουν καθυστερημένα τις δηλώσεις τους θα πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ. Μάλιστα, εάν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό θα βαρύνεται και με προσαύξηση 0,73% ανά μήνα.

Για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία η εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων θα συνεπάγεται πρόστιμο 100 ευρώ για τις μηδενικές και πιστωτικές δηλώσεις, ενώ εάν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό θα βαρύνεται με πρόστιμο 250 ευρώ για τα απλογραφικά και 500 ευρώ για τα διπλογραφικά βιβλία, αλλά και με την προσαύξηση 0,73% ανά μήνα υπερημερίας.

 Επί του παρόντος, τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για την εκκαθάριση περίπου 5,8 εκατομμυρίων δηλώσεων δείχνουν χρεωστικό ραβασάκι για τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους και συνολικό «πακέτο» φόρων 3,1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, από τις 5.774.893 φορολογικές δηλώσεις οι οποίες είχαν εκκαθαριστεί έως προχθές, προέκυψαν 2.413.624 χρεωστικά εκκαθαριστικά τα οποία μοιράζονται πρόσθετους φόρους 3,112 δισ. ευρώ.

 ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ

Εξάλλου εντός του Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η μηχανογραφική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων. Αυτό ανακοίνωσε η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων. Από την έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής, για τα νομικά πρόσωπα που υπέβαλαν αρχική εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως και τις 31 Αυγούστου 2015 θα δοθεί επαρκής χρόνος προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά και τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΓΔΕ. Οι τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν αρχικές δηλώσεις που υποβάλλονται ως και σήμερα επίσης δεν θα υπόκεινται σε επιβολή προστίμου αλλά, εφόσον είναι χρεωστικές, μόνο σε τόκο εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ
ΠΟΣΑ ΣΕ ΕΥΡΩ
% ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ
ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ
2.413.624
3.112.376.786
41,80%
ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ
1.074.305
326.521.256
18,60%
ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ
2.286.964
         0
39,605%
ΣΥΝΟΛΑ
5.774.893
2.785.885.530
100,00%

Πηγή: Eφημερίδα Ελευθερία

BLUESKY ECONOMY 3 9 15







BLUESKY ECONOMY 3 9 15

Πάνος Μπουσμουρέλης

Παναγιώτης  Γεννηματάς

Απόστολος Αλωνιατής


Νέα εγκύκλιος της ΓΓΔΕ για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση – Τι ορίζει

Νέα εγκύκλιος της ΓΓΔΕ για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση – Τι ορίζει

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 19:14
 
UPD:03/09/2015 12:51
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis
Παράταση στην παράταση έδωσε στις επιχειρήσεις του κλάδου της εκπαίδευσης η γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου προκειμένου να προσέλθουν στην εφορία και να υποβάλουν τη δήλωση υπαγωγής στο καθεστώς του ΦΠΑ.
Έτσι, η προθεσμία για τη δήλωση μετάταξης, μετατίθεται για τις 16 Οκτωβρίου ενώ από το υπουργείο Οικονομικών δεν αποσαφηνίζεται αν θα υπάρξει τελικώς πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το θέμα ή όχι.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης η ΓΓΔΕ προαναγγέλλοντας τη νέα έκδοση εγκυκλίου με την οποία θα τροποποιείται η χθεσινή εγκύκλιος (ΠΟΛ 1193/2015) έχει ως εξής:
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία η ημερομηνία της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 της ΠΟΛ 1193/2015 που αφορά το χρόνο δήλωσης μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, μετατίθεται στις 16 Οκτωβρίου 2015.
Η μετάθεση αυτή κρίθηκε αναγκαία κατόπιν σχετικών αιτημάτων των φορέων και προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής των εν λόγω επιχειρήσεων. 

Αλεξιάδης: Επιβολή «ΕΝΦΙΑ» εξωτερικού από το 2016

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 09:17

Αλεξιάδης: Επιβολή «ΕΝΦΙΑ» εξωτερικού από το 2016

Αλεξιάδης: Επιβολή «ΕΝΦΙΑ» εξωτερικού από το 2016
Την εισαγωγή φορολογικών αντικινήτρων για την διακράτηση κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά και αντικινήτρων για την αγορά περιουσιακών στοιχείων εκτός Ελλάδας επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών όπως προκύπτει από συνέντευξη του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στη Ναυτεμπορική.


Ο κ. Αλεξιάδης περιγράφει στην εφημερίδα ένα σχέδιο για την επιβολή ενός διευρυμένου φόρου περιουσίας σε ακίνητα, καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό.
Το σχέδιο που θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο προσεχές διάστημα προβλέπει ότι από το 2016 ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από νέο διευρυμένο φόρο περιουσίας, ο οποίος σχηματικά περιγράφεται ως ΕΝΦΙΑ εξωτερικού.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη στο νέο φόρο θα υπάγονται τα ακίνητα που έχουν Έλληνες πολίτες σε εκτός της χώρας μας, καθώς επίσης και τα κεφάλαια που έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες του εξωτερικού.
Ο φόρος αυτός θα έχει ως στόχο όχι μόνο την είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ που αποδίδει ετησίως ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων καθώς αναμένεται λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την διακράτηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΛΕΞΙΑΔΗ Ερχεται ο... ΕΝΦΙΑ εξωτερικού για ακίνητα και καταθέσεις εκτός Ελλάδας

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΛΕΞΙΑΔΗ

Ερχεται ο... ΕΝΦΙΑ εξωτερικού για ακίνητα και καταθέσεις εκτός Ελλάδας

Ερχεται ο... ΕΝΦΙΑ εξωτερικού για ακίνητα και καταθέσεις εκτός Ελλάδας

Σχέδιο για την επιβολή... ΕΝΦΙΑ εξωτερικού, ενός φόρου δηλαδή που θα επιβάλλεται σε ακίνητα, καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει με συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Όπως εξηγεί ο κ. Αλεξιάδης τα πολυτελή ακίνητα που έχουν Έλληνες πολίτες σε άλλες περιοχές εκτός της χώρας μας, καθώς επίσης και τα κεφάλαια που έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες του εξωτερικού θα υπάγονται στο νέο φόρο.
Η επιβολή του φόρου προφανώς θα μπορούσε να γίνει μέσω του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2016 και θα περιλαμβάνει όλη την περιουσία των Ελλήνων, από ακίνητα και καταθέσεις μέχρι τιμαλφή, μετοχές, ομόλογα κ.λπ.
Ο φόρος θα επιβάλλεται
1. Σε ακίνητα στην Ελλάδα που αφορά σήμερα ο ΕΝΦΙΑ
2. Σε ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό
3. Σε καταθέσεις στο εξωτερικό
4. Σε επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα του εξωτερικού
5. Σε αντικείμενα μεγάλης αξίας (π.χ. έργα τέχνης)
Παράλληλα, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ισχυρών φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδύσεων από το εξωτερικό στη χώρα μας

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ Εντός του Σεπτεμβρίου η εφαρμογή του Taxisnet για τις τροποποιητικές δηλώσεις

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Εντός του Σεπτεμβρίου η εφαρμογή του Taxisnet για τις τροποποιητικές δηλώσεις

Εντός του Σεπτεμβρίου η εφαρμογή του Taxisnet για τις τροποποιητικές δηλώσεις

Εντός του Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η μηχανογραφική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων
Από την έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής, για τα νομικά πρόσωπα που υπέβαλαν αρχική εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως και τις 31 Αυγούστου 2015 θα δοθεί επαρκής χρόνος προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά και τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΓΔΕ.
Οι τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν αρχικές δηλώσεις που υποβάλλονται από 1 Σεπτεμβρίου 2015 ως και 4 Σεπτεμβρίου 2015 επίσης δεν θα υπόκεινται σε επιβολή προστίμου αλλά, εφόσον είναι χρεωστικές, μόνο σε τόκο εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%.