Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΕΕ: Σταθερός ο οικονομικός δείκτης στην Ελλάδα

ΕΕ: Σταθερός ο οικονομικός δείκτης στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 27/11/2015 - 15:32
Τελευταία δημοσίευση: 16:34Οικονομία
ΕΕ: Σταθερός ο οικονομικός δείκτης στην Ελλάδα
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) έμεινε σταθερός τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρωζώνη συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην Ελλάδα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 86,5 μονάδες (όσο και τον Οκτώβριο) και στην Ευρωζώνη στις 106,1 μονάδες (όπως και τον Οκτώβριο μετά την αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης για τον μήνα που ήταν 105,9). Στην ΕΕ, ο ESI μειώθηκε οριακά στις 107,6 από 107,7 μονάδες τον Οκτώβριο.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Δείτε επίσης:

ΕΕ: Σταθερός ο οικονομικός δείκτης στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 27/11/2015 - 14:54
Τελευταία δημοσίευση: 15:05Επικαιρότητα
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) έμεινε σταθερός τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρωζώνη συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην Ελλάδα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 86,5 μονάδες (όσο και τον Οκτώβριο) και στην Ευρωζώνη στις 106,1 μονάδες (όπως και τον Οκτώβριο μετά την αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης για τον μήνα που ήταν 105,9). Στην ΕΕ, ο ESI μειώθηκε οριακά στις 107,6 από 107,7 μονάδες τον Οκτώβριο.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σταθερό αποτέλεσμα του ESI στην Ευρωζώνη προέκυψε από την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών καθώς και της εμπιστοσύνης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών, η οποία αντισταθμίστηκε από τη μείωση της εμπιστοσύνης στον μεταποιητικό τομέα και, σε μικρότερο βαθμό, στον τομέα του λιανικού εμπορίου.
Αναφορικά με τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης, μείωση σημειώθηκε στη Γερμανία (-0,1), τη Γαλλία (-0,6) και την Ιταλία (-0,7), ενώ αύξηση καταγράφηκε στην Ισπανία (+0,2).
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη είναι ο υψηλότερος από τον Μάιο του 2011, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

ΦΠΑ : Η Αύξηση Του , “Έφερε” Μείωση Εσόδων…

ΦΠΑ : Η Αύξηση Του , “Έφερε” Μείωση Εσόδων…

fpa (1)
Όταν στις 20 Ιουλίου φέτος καθιερώθηκαν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ , σε σχόλιο μας , είχαμε επισημάνει -και όχι μόνο εμείς- ότι η μαζική αυτή αύξηση θα επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.
Τα επίσημα στοιχεία λίγους μήνες μετά μας δικαιώνουν…
Η επισήμανση μας στηρίζονταν στην απλή λογική ότι όσο αυξάνεις τους φόρους , τόσο πλήττεις τη κατανάλωση ενώ παράλληλα ενισχύεις τη φοροαποφυγή αλλά και την φοροδιαφυγή…
Τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών , έρχονται να δείξουν με νούμερα πια ότι κατά τον μήνα Οκτώβριο οι εισπράξεις του Δημοσίου από το ΦΠΑ εμφανίζονται μειωμένες .
Είναι δε , ιδιαίτερα σημαντικός ο  Οκτώβριος , διότι είναι ο μήνας που όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ ανεξάρτητα των Βιβλίων που τηρούν.
Για τις μικρές δε επιχειρήσεις (πχ. με τζίρο ετήσιο μικρότερο του 1,5 εκατ. €) ήταν ο μήνας υποβολής δήλωσης ΦΠΑ , μετά την εφαρμογή των νέων συντελεστών.…
Τι λένε λοιπόν τα στοιχεία…
…Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4.438 εκατ. ευρώ αυξημένα έναντι του αναθεωρημένου μηναίου στόχου κατά 150 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση των εσόδων Οκτωβρίου 2015 οφείλεται κυρίως:
Α) στους φόρους στην περιουσία (πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ) κατά 201 εκατ. ευρώ,
Β) στους λοιπούς άμεσους φόρους κατά 40 εκατ. ευρώ,
Γ) στον ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 42 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, μειωμένα έναντι του στόχου ήταν τα έσοδα:
Α) του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 49 εκατ. ευρώ,
Β) του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 100 εκατ. ευρώ,
Γ) του ΦΠΑ λοιπών κατά 105 εκατ. ευρώ…” (Πηγή http://www.mnec.gr/)
Παράλληλα στο Μηνιαίο Δελτίο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού -Οκτώβριος 2015– εμφανίζονται αναλυτικά τα στοιχεία που πιστοποιούν ότι τα έσοδα από το ΦΠΑ στο 10μηνο (01–10/2015) σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014 είναι μειωμένα κατά 202 εκατ. € !!!
Δείτε τη Σελίδα 4 του Μηνιαίου Δελτίου
Τέλος και σε σχέση με το Στόχο του Προϋπολογισμού για το 10μηνο το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει :
 ”…Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015 αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στα έσοδα:
Α) Άμεσων φόρων ειδικών κατηγοριών κατά 20 εκατ. ευρώ ή 1,8%,
Β) Φόρων στην περιουσία κατά 222 εκατ. ευρώ ή 12%,
Γ) Λοιπών άμεσων φόρων κατά 39 εκατ. ευρώ ή 1,7%,
Δ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 46 εκατ. ευρώ ή 1,4%.
Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα:
Α) Φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 243 εκατ. ευρώ ή 3,6%,
Β) Φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 84 εκατ. ευρώ ή  4,1%,
Γ) ΦΠΑ λοιπών κατά 185 εκατ. ευρώ ή 2,0%…” (Πηγή http://www.mnec.gr/)
Τα συμπεράσματα δικά σας…

Αρ. πρωτ.: ΔΕΑΦΑ 1146973 ΕΞ 2015/11.11.2015 Περί αιτήματων από έγγαμες φορολογούμενες για αλλαγή της φορολογικής τους κατοικίας

Αρ. πρωτ.: ΔΕΑΦΑ 1146973 ΕΞ 2015/11.11.2015
Περί αιτήματων από έγγαμες φορολογούμενες για αλλαγή της φορολογικής τους κατοικίας

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2015
Αρ. Πρ.: ΔΕΑΦΑ 1146973 ΕΞ2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Α’

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Τ.Κ. : 101 84
Πληροφ. :Φ. Χαριτίδου
Τηλέφωνο : 210.3375315-6
FAX : 210.3375001

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε ερώτημα.

Σχετ: Το από 22/10/2015 ερώτημα του κου….

Σε απάντηση του ως άνω εγγράφου του φορολογούμενου, σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1058/18.3.2015 εγκύκλιο διαταγή μας, σε περίπτωση που κατά τα οριζόμενα σ` αυτή φορολογούμενος θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, εφόσον είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα δύναται να την υποβάλλει ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού το αργότερο μέχρι την λήξη του φορολογικού έτους που ακολουθεί το έτος αναχώρησης (π.χ. όσοι μετέβαλαν την φορολογική του κατοικία για το φορολογικό έτος 2014 μπορούν να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα το αργότερο έως την 31/12/2015.)

Κατ` ανάλογη εφαρμογή, για όσες έγγαμες φορολογούμενες εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ. αιτήματα για αλλαγή της φορολογικής τους κατοικίας, και εφόσον αυτές κριθούν φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού και έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα, υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013, με το σύζυγο ,εφόσον αυτός είναι κάτοικος εξωτερικού, το αργότερο μέχρι τη λήξη του φορολογικού έτους που ακολουθεί το έτος αποχώρησης και εφόσον έχουν μεταβάλλει την φορολογική τους κατοικία για το φορολογικό έτος 2014, το αργότερο έως 31/12/2015.



ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΑÏΤΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΡ. ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η φοροδιαφυγή κοστίζει 20 δισ.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΡ. ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η φοροδιαφυγή κοστίζει 20 δισ.


Στα 15 με 20 δισ. ευρώ τον χρόνο, φθάνουν οι απώλειες του κράτους από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, όπως υποστήριξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας για τον προϋπολογισμό στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Παράλληλα απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου ανέφερε ότι μόλις 384 οffshore εταιρείες -από τις περίπου 6.000- έχουν ελεγχθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Από τους ελέγχους που έγιναν, έχουν βεβαιωθεί 129,5 εκατ. ευρώ, ενώ παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων «είναι σταγόνα στον ωκεανό». Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «και αυτές οι υποθέσεις και οι υποθέσεις όλων των λιστών είναι στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών». Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης, το πρόβλημα με τις offshore εταιρείες που πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι διπλό. Αφορά και τη φοροδιαφυγή που κάνει η ίδια εταιρεία και τη φοροδιαφυγή που επιτρέπει να κάνουν και άλλες εταιρείες.
Ακόμη ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύθηκε για την περιστολή των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, όχι με μειώσεις μισθών, απολύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών, αλλά μέσα από το νοικοκύρεμα του κράτους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δαπάνες που καταβάλλει το κράτος για την ενοικίαση κτιρίων. «Θα σταματήσουμε», υπογράμμισε, «την άθλια πρακτική να ενοικιάζονται κτίρια για εξυπηρετήσεις και να έχουμε άδεια καινούργια κτίρια».
Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο «Κεράνη» στη λεωφόρο Θηβών, το οποίο παραμένει άδειο, αν και το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει τον μήνα 220.000 ευρώ (2,62 εκατ. ετησίως), χωρίς να το χρησιμοποιεί.
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός σ' αυτό το κτίριο θα μεταφερθούν σύντομα το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), και το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

ΕΛΣΤΑΤ Επί τα χείρω αναθεώρηση του ΑΕΠ - Τριπλάσια η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2015

ΕΛΣΤΑΤ

Επί τα χείρω αναθεώρηση του ΑΕΠ - Τριπλάσια η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2015

Επί τα χείρω αναθεώρηση του ΑΕΠ - Τριπλάσια η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2015

Σε σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση της ύφεσης για το γ΄τρίμηνο εφέτος προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ και προσδιορίζει τη μείωση του ΑΕΠ σε 1,1% σε ετήσια βάση, αντί της πτώσης κατά 0,4% με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τη Ελληνική Στατιστική Αρχή, η αναθεώρηση αυτή, από την οποία πλέον προκύπτει ύφεση 0,07% σε μέσα επίπεδα στο εννεάμηνο, είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως, στοιχεία Σεπτεμβρίου για το Ισοζύγιο Πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως, δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού). Παράγοντες της οικονομίας θεωρούν ότι η αναθεώρηση αυτή συνάδει με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μηδενική ανάπτυξη στο σύνολο του 2015.
Ειδικότερα, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μειώθηκε το γ΄τρίμηνο εφέτος κατά 1,1% σε σχέση με το γ΄τρίμηνο 2014, έναντι της αρχικής εκτίμησης (στις 13 Νοεμβρίου) για πτώση 0,4%. Σε σχέση με το β΄ τρίμηνο εφέτος, το ΑΕΠ μειώθηκε 0,9%, από πτώση 0,5% στην πρώτη εκτίμηση.
Με βάση τα ίδια στοιχεία, μεταξύ γ΄και β΄τριμήνου 2015, προκύπτουν τα εξής:
• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 1% και ειδικά των νοικοκυριών μειώθηκε 0,8%.
• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 7%.
• Μείωση 7,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 16,1%).
• Μείωση 16,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 12,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 31,4%).
Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ, παρουσίασε μείωση 0,9% σε ετήσια βάση έναντι της μείωσης 0,1% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

ΚΡΑΧ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ «Μαύρη τρύπα» 807 εκατ. στον ΟΑΕΕ φέρνει περικοπές στις συντάξεις

ΚΡΑΧ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

«Μαύρη τρύπα» 807 εκατ. στον ΟΑΕΕ φέρνει περικοπές στις συντάξεις

«Μαύρη τρύπα» 807 εκατ. στον ΟΑΕΕ φέρνει περικοπές στις συντάξεις

Του Γιώργου Γάτου
Διπλάσιο έλλειμμα (806,9 εκατ. ευρώ έναντι 419,1 εκατ ευρώ, φέτος) θα έχει ο ΟΑΕΕ το 2016, αν δεν «κοπούν» οι συντάξεις και δεν αυξηθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών (μόνο 1 στους 2 πληρώνει σήμερα).
Τον διπλασιασμό του ελλείμματος του Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών αποκαλύπτουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΟΑΕΕ για τον επόμενο χρόνο δίνοντας στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τη «νομιμοποιητική βάση» για την περικοπή των συντάξεων μέσω του επανϋπολογισμού τους με νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (από 57% έως 65% ανάλογα με τα εναλλακτικά σενάρια) και την κατάργηση των μη ανταποδοτικών παροχών (όπως το «μπόνους» των 220 ευρώ για τους προερχόμενους από το πρώην ΤΕΒΕ). Αντίστοιχη κατάσταση ταμειακής «ασφυξίας» αντιμετωπίζει και το ΙΚΑ (το έλλειμμα φέτος προσεγγίζει το 1 δις. ευρώ) το οποίο θα καταβάλει τις συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου με... δανεικά 210 εκατ. ευρώ.
Το «πράσινο φως» για την ταμειακή διευκόλυνση του ΙΚΑ έδωσε ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος εγκρίνοντας, όπως κάθε μήνα, τον δανεισμό του Ταμείου από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου (δηλαδή για τις ημέρες των πληρωμών) με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο ασφάλισης των εργαζομένων της ΔΕΗ και 110 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων (40 εκατ. ευρώ) και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (70 εκατ ευρώ).

Το ισοζύγιο
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό το ισοζύγιο εσόδων - εξόδων θα είναι αρνητικό καθώς τα έσοδα δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 4,193 δις. ευρώ (έναντι 4,398 δις. ευρώ το ‘15) ενώ τα έξοδα θα είναι 4,999 δισ. ευρώ (έναντι 4,817 δις. ευρώ).
Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζεται ότι θα είναι 1,260 δις. ευρώ (από 1,359 δις. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για φέτος και 1,153 δις. ευρώ τα οποία έχουν έως σήμερα εισπραχθεί), η κρατική επιχορήγηση θα είναι μειωμένη (μαζί με το ΕΚΑΣ στα 1,441 δις. ευρώ έναντι 1,658 δισ. ευρώ φέτος (προσωρινός απολογισμός) ενώ δεν προβλέπεται να λάβει, παρά το έλλειμμα, επιχορήγηση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (φέτος θα λάβει 120 εκατ. ευρώ).
Τα σενάρια
«Κλειδί» για το τελικό ύψος των περικοπών τόσο στις καταβαλλόμενες όσο και στις μελλοντικές κύριες συντάξεις θα είναι οι συντελεστές - ποσοστά αναπλήρωσης που παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών και θα αποφασιστούν σε συνάρτηση και με την εξοικονόμηση εσόδων από την αύξηση των εισφορών. Τα σενάρια προβλέπουν ποσοστό αναπλήρωσης ακόμη και 46% για την αναλογική (με βάση τις εισφορές) κύρια σύνταξη για 40 χρόνια ασφάλισης που θα συμπληρώνεται με την εθνική σύνταξη. «Κλειδωμένες», αντίθετα, είναι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ. Με δεδομένη την απόφαση να παραμείνει αυτόνομο, δεν θα χρηματοδοτηθεί ξανά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα πρέπει να «καλύπτει» τα ελλείμματά του μέσω μειώσεων στις παροχές ή αυξήσεων στις εισφορές (το βασικό σενάριο προβλέπει μεσοσταθμική μείωση 6% στις συντάξεις με προστασία όσων είναι κάτω από τα 100 ? 120 ευρώ και οριακή αύξηση εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, αντίστοιχα).

ΕΚΘΕΣΗ Σοκ από τον ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα παράγει τους περισσότερους... άνεργους πτυχιούχους!

ΕΚΘΕΣΗ

Σοκ από τον ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα παράγει τους περισσότερους... άνεργους πτυχιούχους!

Σοκ από τον ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα παράγει τους περισσότερους... άνεργους πτυχιούχους!

Τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ «παράγει» η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση «Μια ματιά στην εκπαίδευση» του διεθνούς οργανισμού που δόθηκε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, οι Έλληνες εξακολουθούν να επενδύουν στην εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι οι σπουδές δεν αποτελούν πλέον ένα ασφαλές εισιτήριο για την αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα ποσοστά αυτά μάλιστα παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2000 όταν πανεπιστημιακούς τίτλους διέθετε το 18% του εργατικού δυναμικού (25-64 ετών). Το 2014 πτυχίο είχε το 28%, ενώ στις ηλικίες 25-34 η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη: από το 24% το 2000 πέρασε στο 26% το 2005 για να ανεβεί στο 31% το 2010 και στο 39% σήμερα. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία (44%), η Φινλανδία (40%) και η Ισπανία (40%), αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες (42%).
Αντίστροφη όμως είναι η εικόνα σε επίπεδο εύρεσης εργασίας στη συνέχεια. Η χώρα μας αριθμεί τους περισσότερους άνεργους πτυχιούχους όχι μόνο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με άλλες χώρες του κόσμου, ενώ μετράει και τους περισσότερους ανέργους ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή έχουν διπλώματα από μεταλυκειακά προγράμματα. 
Η μόνη χώρα που «πλησιάζει» σε ποσοστά την Ελλάδα είναι η Ισπανία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι υποτετραπλάσιος.
Εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά στους νέους (25-34 ετών) που αγγίζουν περίπου το 35%. Ακολουθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία).
Ο κύριος παράγοντας αυτής της εξέλιξης είναι η οικονομική κρίση. Το 2000 η ανεργία στην Ελλάδα ήταν 11,2%, το 2005 ήταν 9,6%, το 2010 12,5%, ενώ το 2014 είχε εκτοξευθεί στο 27,6% (36% στις ηλικίες 25-34).
Απογοητευτικά είναι και τα ποσοστά των ΝΕΕΤ, όπως χαρακτηρίζονται διεθνώς οι νέοι από 20 έως 24 ετών που ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται (από τα αρχικά των λέξεων Not in Education, Employment, or Training). Οι «ούτε ούτε» στην Ελλάδα φτάνουν το 30%, ποσοστό που ξεπερνούν μόνο η Ισπανία και η Τουρκία.
Ως προς την κατανομή των φύλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Ελλάδα ακολουθεί τον γενικό κανόνα: οι γυναίκες που σπουδάζουν είναι περισσότερες από τους άνδρες. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Ιαπωνία όπου υπερτερούν οι άνδρες και (πολύ οριακά) η Τουρκία. Οι γυναίκες, πάντως, δεν παύουν να πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες στην Ελλάδα από την ανεργία παρά το γεγονός ότι διαθέτουν περισσότερα τυπικά προσόντα.
 

Αρ. πρωτ.: ΔΕΛ Ζ ΚΦΑΣ 1147905 ΕΞ 2015/16.11.2015 Κατασκευή χειροτεχνημάτων. Υποχρεώσεις ως προς την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων

Αρ. πρωτ.: ΔΕΛ Ζ ΚΦΑΣ 1147905 ΕΞ 2015/16.11.2015
Κατασκευή χειροτεχνημάτων. Υποχρεώσεις ως προς την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων

Αθήνα, 16/11/2015
Αρ. Πρωτ.: ΔΕΛ Ζ ΚΦΑΣ 1147905 ΕΞ 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΜΗΜΑ Ζ'- (Κ.Φ.Α.Σ.)

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ. : 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : Ελ. Τσιγγάνου
Τηλέφωνο : 210 3638389
Fax : 210 3641620
E-mail: d.eleg7@mofadm.gr

ΘΕΜΑ: Κατασκευή χειροτεχνημάτων. Υποχρεώσεις ως προς την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.

ΣΧΕΤ: Η από 6-10-2015 αίτησή σας.

Απαντώντας στην ως άνω σχετική αίτησή σας, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013), οι οποίες ισχύουν από 01.01.2014, κάθε πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα υποχρεούται να τηρεί βιβλία και στοιχεία που απεικονίζουν πλήρως τις συναλλαγές της επιχείρησης, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία και τα λογιστικά πρότυπα που προβλέπονται στην Ελληνική νομοθεσία. Ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, από 01.01.2015, αποτελούν οι διατάξεις του ν. 4308/2014 «Ελληνικά Λογιστικά πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

2. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β' της παραγράφου 1 του άρθρου 39 του ν. 4308/2014, όπως αυτές ερμηνεύτηκαν με την παράγραφο 39.1.4 της εγκυκλίου ΠΟΛ.1003/31.12.2014 και ισχύουν από 01.01.2015, δεν έχουν υποχρέωση εφαρμογής του νόμου αυτού και ως εκ τούτου δεν τηρούν βιβλία και δεν εκδίδουν στοιχεία, τα φυσικά πρόσωπα τα οποία, ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση, πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες, εφόσον το εισόδημα που αποκτούν από τις συναλλαγές αυτές δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ετησίως.

Με την παράγραφο 39.1.5 της ερμηνευτικής εγκυκλίου ΠΟΛ.1003/31.12.2014 διευκρινίζεται ότι, ως ευκαιριακή παρεπόμενη δραστηριότητα, χαρακτηρίζεται η δραστηριότητα που δεν ασκείται κατά σύστημα και αποδεικνύεται από τα πραγματικά περιστατικά. Τέτοια πραγματικά περιστατικά αποτελούν ιδίως η συνέχεια ή μη της άσκησης της δραστηριότητας αυτής, η ύπαρξη ιδιαίτερης επαγγελματικής εγκατάστασης, η ύπαρξη ιδιαίτερου εξοπλισμού και μηχανικών μέσων για την παροχή των υπηρεσιών αυτών ή την παραγωγή των αγαθών ή απόκτηση αγαθών με σκοπό τη μεταπώληση, και γενικότερα το εάν η παροχή των υπηρεσιών αυτών ή των αγαθών, έχει τα χαρακτηριστικά της οργανωμένης επιχείρησης.

3. Επίσης, σύμφωνα με την παράγραφο 39.1.8 της ως άνω αναφερόμενης εγκυκλίου, η οντότητα προς την οποία παρέχεται υπηρεσία ή πωλούνται αγαθά από φυσικά πρόσωπα, τα οποία ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες και οι συναλλαγές αυτές στο σύνολο τους δεν υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως, οφείλει να εκδίδει το προβλεπόμενο παραστατικό, ώστε να διασφαλίζεται η υποβολή των εισοδημάτων αυτών σε φορολογία.

Συνεπώς, εφόσον φυσικό πρόσωπο κατασκευάζει χειροτεχνήματα ευκαιριακά και ως παρεπόμενη δραστηριότητα, για την κατασκευή των οποίων δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός, ούτε ιδιαίτερη επαγγελματική εγκατάσταση, η δε διάθεση αυτών γίνεται μόνο σε οντότητες που υπάγονται στις διατάξεις του 4308/2014, και τέλος οι συναλλαγές αυτές υποχρεούται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων. Στην περίπτωση αυτή, η οντότητα- αγοραστής των χειροτεχνημάτων, οφείλει να εκδώσει το προβλεπόμενο παραστατικό προς τεκμηρίωση της συναλλαγής (ενδεικτικά «τίτλος κτήσης», απόδειξη δαπάνης), κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 10 του άρθρου 8 του ν. 4308/2014.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση τα προαναφερόμενα άπτονται διερεύνησης των πραγματικών περιστατικών και εν τέλει κρίνονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.




Ακριβές Αντίγραφο
Ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Διοίκησης

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΛΕΒΑΚΟΥ

Υπεγράφη η απόφαση για την παράταση των ΜΥΦ 2014

Υπεγράφη η απόφαση για την παράταση των ΜΥΦ 2014


Ο κόμβος ΤΑXHEAVEN αφουγκραζόμενος την αγωνία των συναδέλφων αναφορικά με το θέμα της παράτασης υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων (ΜΥΦ) του έτους 2014, επικοινώνησε πριν από λίγο με το αρμόδιο τμήμα του υπ. Οικονομικών, προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση της απόφασης που παρατείνει την εν λόγω υποχρέωση.

Από τη σχετική επικοινωνία με το αρμόδιο στέλεχος του υπ. Οικ. επιβεβαιώθηκε ότι η απόφαση ΠΟΛ. 1254/26.11.2015 υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδη. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή δόθηκε παράταση έως 31.12.2015 στην υποβολή των καταστάσεων αυτών για το έτος 2014. Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση, τροποποιείται το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 4 της ΠΟΛ. 1022/7.1.2014, ως ακολούθως:

«Ειδικά για το ημερολογιακό έτος 2014, οι καταστάσεις όλων των ανωτέρω περιπτώσεων α’, β’, γ’ και δ’ υποβάλλονται μέχρι και 31/12/2015».

Προκειμένου να επέλθει η ηρεμία στη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που αγωνιούν για το μείζον αυτό θέμα, σας ενημερώνουμε ότι η απόφαση για την παράταση είναι οριστική και έχει σταλεί ήδη προς δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Όμως, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών υπάρχει περίπτωση να μην δημοσιευθεί σήμερα, αλλά την ερχόμενη εβδομάδα.



http://taxheaven.gr

Κομισιόν: Ακόμα υπό διαπραγμάτευση τα προαπαιτούμενα

Κομισιόν: Ακόμα υπό διαπραγμάτευση τα προαπαιτούμενα

Πρώτη καταχώρηση: 27/11/2015 - 13:52
Τελευταία δημοσίευση: 13:52Οικονομία
Κομισιόν: Ακόμα υπό διαπραγμάτευση τα προαπαιτούμενα
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μ. Αντρέεβα, το Euro Working Group, χθες βράδυ, συμφώνησε σε γενικές γραμμές τη δεύτερη λίστα με ταπροαπαιτούμενα, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται και ότι μένει να διευκρινιστούν λεπτομέρειες.
Επισήμανε, επιπλέον, ότι η Κομισιόν αναμένει εφαρμογή του έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη λεγόμενη πρώτη αξιολόγηση, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινιστεί τι χωρίζει τις ελληνικές αρχές και την τρόικα « καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη».
Ερωτηθείσα σχετικά με την ανάγκη επίτευξης εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης για τη συμφωνία επί του ασφαλιστικού, η Μ. Αντρέεβα επεσήμανε ότι το ασφαλιστικό είναι «κλειδί» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές και συγκεκριμένες και η Κομισιόν παρέχει τεχνική υποστήριξη για την ολοκλήρωσή τους, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες είναι άσχετες με το πρόγραμμα.
Πηγή: real.gr
Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,9% του ΑΕΠ η ύφεση το τρίτο τρίμηνο

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,9% του ΑΕΠ η ύφεση το τρίτο τρίμηνο

Πρώτη καταχώρηση: 27/11/2015 - 13:12
Τελευταία δημοσίευση: 13:12Οικονομία
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,9% του ΑΕΠ η ύφεση το τρίτο τρίμηνο
Aναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμηση για το ΑΕΠ η στατιστική υπηρεσία στη δεύτερη μέτρησή της.
Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα στοιχεία εκτιμά ότι κατά το 3ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε μείωση κατά 0,9% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2015 έναντι της μείωσης 0,5% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση (13-11-2015)…
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία Ελλάδας και θεσμών για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων 

Μειώθηκαν οι καταθέσεις κατά 681 εκατ. ευρώ λόγω ΕΝΦΙΑ


ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,9% του ΑΕΠ η ύφεση το τρίτο τρίμηνο

Πρώτη καταχώρηση: 27/11/2015 - 12:45
Τελευταία δημοσίευση: 12:45Επικαιρότητα
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,9% του ΑΕΠ η ύφεση το τρίτο τρίμηνο
Aναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμηση για το ΑΕΠ η στατιστική υπηρεσία στη δεύτερη μέτρησή της.
Ετσι λαμβάνοντας υπόψη τα νέα στοιχεία εκτιμά ότι κατά το 3ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε μείωση κατά 0,9% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2015 έναντι της μείωσης 0,5% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση (13-11-2015).
Σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2014, παρουσίασε μείωση 1,1% έναντι της μείωσης 0,4% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε μείωση κατά 0,9 % σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2014 έναντι της μείωσης 0,1% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 3ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 13- 11-2015.
Όπως αναφέρεται οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Σεπτεμβρίου Ισοζυγίου Πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Οι τριμηνιαίες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:
* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 1% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2015.
* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 7% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2015.
* Μείωση κατά 7,1% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 16,1%.
* Μείωση κατά 16,9% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 31,4%.
Οι ετήσιες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:
* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,1% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2014.
* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2014.
* Μείωση κατά 11,4% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 24,9%.
* Μείωση κατά 19,9% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 16,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 34,5%.


Συμφωνία Ελλάδας και θεσμών για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων

Συμφωνία Ελλάδας και θεσμών για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων 

Πρώτη καταχώρηση: 27/11/2015 - 11:55
Τελευταία δημοσίευση: 12:41Οικονομία
Συμφωνία Ελλάδας και θεσμών για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων
Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών στις μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, επιβεβαίωσαν καλά πληροφορημένες πηγές της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης, (EWG), οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο και το οποίο συνδέεται με υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις αυτές ως τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:

Στο στόχαστρο της εφορίας οι "πειρατές" έμποροι ΙΧ

Στο στόχαστρο της εφορίας οι "πειρατές" έμποροι ΙΧ

Πρώτη καταχώρηση: 27/11/2015 - 12:26
Τελευταία δημοσίευση: 12:26Οικονομία
Στο στόχαστρο της εφορίας οι πειρατές έμποροι ΙΧ
Του Γιώργου Κ. Ανδρή
Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί το φαινόμενο των «πειρατών» εμπόρων αυτοκινήτωνστην Ελλάδα οι οποίοι έχουν εισέλθει πλέον στο στόχαστρο της εφορίας.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia οι εφορίες καλούν πρώην ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τα έχουν πουλήσει σε «πειρατές» εμπόρους ΙΧ ώστε να μπορέσουν να συλλέξουν στοιχεία για να κινηθούν εναντίον τους.
Διαβάστε επίσης:

Στο στόχαστρο της εφορίας οι «πειρατές» έμποροι ΙΧ

Πρώτη καταχώρηση: 27/11/2015 - 12:08
Τελευταία δημοσίευση: 12:08Auto
Στο στόχαστρο της εφορίας οι «πειρατές» έμποροι ΙΧ
Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@enikonomia.gr

Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί το φαινόμενο των «πειρατών» εμπόρων αυτοκινήτων στην Ελλάδα οι οποίοι πλέον έχουν εισέλθει στο στόχαστρο της εφορίας.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia οι εφορίες καλούν πρώην ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τα έχουν πουλήσει σε «πειρατές» εμπόρους ΙΧ ώστε να μπορέσουν να συλλέξουν στοιχεία για να κινηθούν εναντίον τους.
Οι «πειρατές» έμποροι αυτοκινήτων λειτουργούν με πάρα πολλούς τρόπους ώστε να ξεφεύγουν από την «τσιμπίδα» της εφορίας και της νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία αν κάποιος μεταβιβάσει πάνω από τρία αυτοκίνητα κατά την διάρκεια του έτους τότε αυτό συνάδει με επαγγελματική δραστηριότητα και θα πρέπει να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ αλλά και να αποδίδει ΦΠΑ και όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχει κάποιος έμπορος με κατάστημα.
Ωστόσο οι «πειρατές» έμποροι για να να ξεφύγουν από τη νομοθεσία τα αυτοκίνητα - εμπορεύματα τα μεταβιβάζουν στα μέλη της οικογένειάς τους με αποτέλεσμα να μην μπορεί η εφορία να διαπιστώσει την παράβαση.
Από την άλλη μεριά υπάρχουν και οι τολμηροί «πειρατές» έμποροι οι οποίοι αδιαφορούν για τη νομοθεσία και πραγματοποιούν στο όνομά τους όλες τις αγοραπωλησίες αυτοκινήτων καθώς πιστεύουν πως η εφορία δεν πρόκειται να τον ελέγξει.
Σύμφωνα πάντως με στελέχη της αγοράς πέραν των online «πειρατών» εμπόρων αυτοκινήτων στο παζάρι του Σχιστού κάθε Κυριακή οι παράνομοι έμποροι ΙΧ έχουν βρει «στέγη» για τις αγοραπωλησίες τους αλλά χωρίς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να έχουν αντιδράασει μέχρι τώρα παρά τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί...

Φοροδιαφυγή πάνω από 180 εκατ. ευρώ!
Πάρτι φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής άνω των 180,8 εκατ. ευρώ καταγράφεται ετησίως στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου εξαιτίας των «πειρατών» που δραστηριοποιούνται σχεδόν σε όλο το φάσμα του κλάδου που περιλαμβάνει πωλήσεις, service, φανοποιεία μέχρι και ανταλλακτικά.
Ειδικότερα σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΕΑΕ τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους ανά έτος ανέρχονται σε 180,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν σε απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων.
Μάλιστα στις 100.000 αυτοκίνητα το κέρδος για κάθε ΙΧ ανέρχεται σε 1.000 ευρώ και τα κέρδη που δεν φορολογούνται αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον χάνεται και ο ΦΠΑ που υπολογίζεται σε 23 εκατ. ευρώ και περίπου 10 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος.
Παράλληλα περίπου 400 ευρώ δεν φορολογούνται από το κάθε αυτοκίνητο που επισκευάζεται σε παράνομο συνεργείο και αν κανείς το πολλαπλασιάσει με τις 100.000 ΙΧ που επισκευάζονται σε πυλωτές τότε τα 40 εκατ. ευρώ που κινούνται στα παράνομα συνεργεία δεν φορολογούνται.
Αποτέλεσμα απώλειες 9,2 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ, 4 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και περίπου 50 εκατ. ευρώ απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία που αιμορραγούν.

Και «πειρατικά» συνεργεία
Το τελευταίο διάστημα ανθεί το φαινόμενο να μετατρέπονται πυλωτές, υπόγεια γκαράζ σπιτιών μέχρι και πεζοδρόμια σε αυτοσχέδια συνεργεία.
Το φαινόμενο εξελίσσεται σε μάστιγα για τους νόμιμους επιχειρηματίες του κλάδου που βλέπουν να υπάρχει ένας ανίκητος ανταγωνιστής που διαρκώς γιγαντώνεται και δημιουργεί μύρια προβλήματα όπως λουκέτα, απολύσεις, επικίνδυνα αυτοκίνητα για κυκλοφορία και χαμένα έσοδα για το κράτος που υπολογίζονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ από Φόρους και 50 εκατ. ευρώ από χαμένες ασφαλιστικές εισφορές.
Αλλωστε κανένα «οικιακό» συνεργείο δεν κόβει αποδείξεις, δεν έχει άλλα έξοδα σε αντίθεση με ένα νόμιμο επιχειρηματία του οποίου μόνο τα μηνιαία πάγια λειτουργικά έξοδα ανέρχονται σε τουλάχιστον 25.000 ευρώ!
Πέραν όμως των συνεργείων στα σπίτια και πυλωτές οι παράνομες εργασίες πλέον γίνονται και στην φανοποιεία που αποτελούσε σημαντική πηγή εσόδων για τις κάθετες και ανεξάρτητες νόμιμες επιχειρήσεις ενώ πρόσφατα έχουν παρουσιαστεί και κρούσματα με «μαϊμού» ανταλλακτικά.

Αθέμιτος ανταγωνισμός
Σε μια εποχή που η αγορά αυτοκινήτου έχει καταρρεύσει, έχουν μπει χιλιάδες λουκέτα στον κλάδο και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μείνει άνεργοι η τρόϊκα διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή κάποιοι επιτήδειοι στήνουν παράνομα onlineκαταστήματα εμπορίας αυτοκίνητων χωρίς έξοδα δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στις νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου.


Διαφυγόντα έσοδα για το κράτος από 100.000 αυτοκίνητα με κέρδος 1.000 ευρώ ανά ΙΧ
23 εκατ. ευρώ κέρδη
23 εκατ. ευρώ ΦΠΑ
10 εκατ. ευρώ χαμένα έσοδα από Φόρο Εισοδήματος
40 εκατ. ο τζίρος στα παράνομα συνεργεία
9,2 εκατ. ευρώ απώλειες από ΦΠΑ
4 εκατ. ευρώ απώλειες από Φόρο Εισοδήματος
21,6 εκατ. ευρώ από φορολογία μισθών και απολύσεων
50 εκατ. ευρώ απώλειες στα ασφαλιστικά ταμεία
Σύνολο απωλειών 180,8 εκατ. ευρώ



«Μαύρη τρύπα» 807 εκατ. στον ΟΑΕΕ φέρνει περικοπές στις συντάξεις

«Μαύρη τρύπα» 807 εκατ. στον ΟΑΕΕ φέρνει περικοπές στις συντάξεις

Πρώτη καταχώρηση: 27/11/2015 - 10:12
Τελευταία δημοσίευση: 10:42Οικονομία
«Μαύρη τρύπα» 807 εκατ. στον ΟΑΕΕ φέρνει περικοπές στις συντάξεις
Διπλάσιο έλλειμμα (806,9 εκατ. ευρώ έναντι 419,1 εκατ ευρώ, φέτος) θα έχει οΟΑΕΕ το 2016, αν δεν «κοπούν» οι συντάξεις και δεν αυξηθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών (μόνο 1 στους 2 πληρώνει σήμερα).
Τον διπλασιασμό του ελλείμματος του Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών αποκαλύπτουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΟΑΕΕ για τον επόμενο χρόνο δίνοντας στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τη «νομιμοποιητική βάση» για την περικοπή των συντάξεων μέσω του επανϋπολογισμού τους με νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (από 57% έως 65% ανάλογα με τα εναλλακτικά σενάρια) και την κατάργηση των μη ανταποδοτικών παροχών (όπως το «μπόνους» των 220 ευρώ για τους προερχόμενους από το πρώην ΤΕΒΕ). Αντίστοιχη κατάσταση ταμειακής «ασφυξίας» αντιμετωπίζει και το ΙΚΑ (το έλλειμμα φέτος προσεγγίζει το 1 δις. ευρώ) το οποίο θα καταβάλει τις συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου με... δανεικά 210 εκατ. ευρώ.
Το «πράσινο φως» για την ταμειακή διευκόλυνση του ΙΚΑ έδωσε ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος εγκρίνοντας, όπως κάθε μήνα, τον δανεισμό του Ταμείου από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου (δηλαδή για τις ημέρες των πληρωμών) με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο ασφάλισης των εργαζομένων της ΔΕΗ και 110 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων (40 εκατ. ευρώ) και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (70 εκατ ευρώ).
(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):
Το ισοζύγιο
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό το ισοζύγιο εσόδων - εξόδων θα είναι αρνητικό καθώς τα έσοδα δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 4,193 δις. ευρώ (έναντι 4,398 δις. ευρώ το ‘15) ενώ τα έξοδα θα είναι 4,999 δισ. ευρώ (έναντι 4,817 δις. ευρώ).
Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζεται ότι θα είναι 1,260 δις. ευρώ (από 1,359 δις. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για φέτος και 1,153 δις. ευρώ τα οποία έχουν έως σήμερα εισπραχθεί), η κρατική επιχορήγηση θα είναι μειωμένη (μαζί με το ΕΚΑΣ στα 1,441 δις. ευρώ έναντι 1,658 δισ. ευρώ φέτος (προσωρινός απολογισμός) ενώ δεν προβλέπεται να λάβει, παρά το έλλειμμα, επιχορήγηση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (φέτος θα λάβει 120 εκατ. ευρώ).
Τα σενάρια
«Κλειδί» για το τελικό ύψος των περικοπών τόσο στις καταβαλλόμενες όσο και στις μελλοντικές κύριες συντάξεις θα είναι οι συντελεστές - ποσοστά αναπλήρωσης που παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών και θα αποφασιστούν σε συνάρτηση και με την εξοικονόμηση εσόδων από την αύξηση των εισφορών.
Τα σενάρια προβλέπουν ποσοστό αναπλήρωσης ακόμη και 46% για την αναλογική (με βάση τις εισφορές) κύρια σύνταξη για 40 χρόνια ασφάλισης που θα συμπληρώνεται με την εθνική σύνταξη. «Κλειδωμένες», αντίθετα, είναι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ. Με δεδομένη την απόφαση να παραμείνει αυτόνομο, δεν θα χρηματοδοτηθεί ξανά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα πρέπει να «καλύπτει» τα ελλείμματά του μέσω μειώσεων στις παροχές ή αυξήσεων στις εισφορές (το βασικό σενάριο προβλέπει μεσοσταθμική μείωση 6% στις συντάξεις με προστασία όσων είναι κάτω από τα 100- 120 ευρώ και οριακή αύξηση εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, αντίστοιχα).
Πηγή: Ημερησία


Δείτε επίσης:

Φτηνότερο κατά 15% το φυσικό αέριο από το 2016

Φτηνότερο κατά 15% το φυσικό αέριο από το 2016

Πρώτη καταχώρηση: 27/11/2015 - 10:03
Τελευταία δημοσίευση: 10:33Οικονομία
Φτηνότερο κατά 15% το φυσικό αέριο από το 2016
Σημαντικά μειωμένα τιμολόγια θα δουν από του χρόνου όσα νοικοκυριά καίνεφυσικό αέριο καθώς και οι βιομηχανίες, υπό την προϋπόθεση φυσικά οι εξελίξεις στη Συρία να μην ανατρέψουν την εδώ και έναν χρόνο συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του πετρελαίου.
Διαβάστε επίσης:

Φτηνότερο κατά 15% το φυσικό αέριο από το 2016

Πρώτη καταχώρηση: 27/11/2015 - 09:27
Τελευταία δημοσίευση: 09:55Επιχειρήσεις
Σημαντικά μειωμένα τιμολόγια θα δουν από του χρόνου όσα νοικοκυριά καίνε φυσικό αέριο καθώς και οι βιομηχανίες, υπό την προϋπόθεση φυσικά οι εξελίξεις στη Συρία να μην ανατρέψουν την εδώ και έναν χρόνο συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του πετρελαίου.
Σύμφωνα με Τα Νέα, η παρατεταμένη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου μεταφράζεται σε ανάλογη μείωση τιμών από τη ΔΕΠΑ και σε έκπτωση των τιμολογίων που θα εκδοθούν στις αρχές του έτους από τις τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.
Στην πολυπληθέστερη εξ αυτών, αυτήν της Αττικής με 320.000 πελάτες, τα οικιακά τιμολόγια για το πρώτο τρίμηνο, οπότε και τα καλοριφέρ λειτουργούν στο φουλ, εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα κατά 15% έναντι του αντίστοιχου φετινού διαστήματος. Μόνο την τελευταία διετία έχουν μειωθεί κατά 20%.
Η κατηγορία, ωστόσο, που θα καρπωθεί κυρίως το όφελος της μείωσης του πετρελαίου θα είναι η βιομηχανία. Τα συγκεκριμένα τιμολόγια υπολογίζεται ότι θα είναι 35% χαμηλότερα σε ετήσια βάση.