Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Πως «εξαερώθηκε» ήδη 1 δισ. από τον προϋπολογισμό του 2016

Πως «εξαερώθηκε» ήδη 1 δισ. από τον προϋπολογισμό του 2016

Οι «γκρίζες ζώνες» του φετινού προϋπολογισμού ξεπερνούν σε αξία το ένα δισ. Μη ενεργοποίησή τους θα οδηγήσει σε αίτημα για ισοδύναμα από την πλευρά των δανειστών.
pws-eksaerwthike-idi-1-dis-apo-ton-proupologismo-tou-2016
 
Οι αμυντικές δαπάνες είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μειωθούν κατά 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016 σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός καθώς ο αρμόδιος υπουργός και κυβερνητικός εταίρος φέρεται να προβάλει τις αυξημένες ανάγκες που έχει προκαλέσει το μεταναστευτικό ως επιχείρημα για τη μικρότερη περιστολή των δαπανών.
Τα μέτρα για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια του ΟΠΑΠ (Vlts) δεν έχουν προχωρήσει ακόμη με αποτέλεσμα και από αυτό το μέτωπο να δημιουργείται γκρίζα ζώνη τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται μέτρα 150 εκατ. ευρώ που αφορούν στην αύξηση του φόρου εισοδήματος χωρίς όμως ακόμη να έχουν εξειδικευτεί ενώ ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί τα μέτρα για την αύξηση του φόρου στα ενοίκια (και μάλιστα αναδρομικά) αλλά και την πρόσθετη επιβάρυνση των αγροτών.
Αν προστεθούν οι εκκρεμότητες με τα μέτρα που έχουν συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2016 χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένη η απόδοσή τους, οι «γκρίζες ζώνες» του φετινού προϋπολογισμού ξεπερνούν σε αξία το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Μη ενεργοποίηση αυτών των μέτρων θα οδηγήσει στο προφανές: αίτημα για ισοδύναμα από την πλευρά των δανειστών. Τα… ισοδύναμα, είναι πολύ πιθανό να τα προκαλέσει και η ίδια η κυβέρνηση. Ήδη από χθες, υπό το βάρος των αντιδράσεων των αγροτών έχει αρχίσει να συζητείται ανοικτά το ενδεχόμενο μετάθεσης των φορολογικών μέτρων που είναι προγραμματισμένο να ληφθούν εις βάρος των αγροτών κάτι όμως που μπορεί να προκαλέσει νέα τρύπα στον προϋπολογισμό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Ελπίζουν σε καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού

Τα όποια ανοίγματα στον προϋπολογισμό του 2016, θα έρθουν να φουσκώσουν ακόμη περισσότερο τον συνολικό λογαριασμό της διαπραγμάτευσης καθώς η συζήτηση για τα ισοδύναμα του 2016 θα προστεθεί στη συζήτηση για τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ (σ.σ ήδη από χθες κάνουν τον γύρο οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ επιμένει σε περικοπή συντάξεων και όχι σε αύξηση εισφορών) αλλά και στη συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για τη διετία 2017-2018, ύψους επίσης 1,8 δις. ευρώ.
Για να περιορίσει τα μέτρα, η ελληνική πλευρά θέλει να αξιοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο την καλύτερη του αναμενόμενου δημοσιονομική επίδοση κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2015. Με βάση τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, ο προϋπολογισμός το 2015 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% αντί για έλλειμμα 0,25% που αναγράφει το μνημόνιο. Αυτή η διαφορά μεταφράζεται σε καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά 1,1 δις. ευρώ περίπου. Η ελληνική πλευρά θέλει να εκμεταλλευτεί το πλεόνασμα (εφόσον το ύψος του επιβεβαιωθεί καθώς τα τελικά στοιχεία αναμένονται μέσα στον Φεβρουάριο) για να αποφύγει την όποια συζήτηση για μέτρα μέσα στο 2016. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν οι δανειστές θα αποδεχθούν αυτή την ελληνική θέση ή αν θα επιμείνουν στο γράμμα του μνημονίου που αναφέρει ότι το μεγαλύτερο τμήμα της όποια υπεραπόδοσης στο σκέλος του πλεονάσματος, θα πρέπει να διατίθεται για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: