Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ... ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ Η «μητέρα των μαχών» με τους δανειστές - Στις 18 Ιανουαρίου επιστρέφουν οι Θεσμοί για το Ασφαλιστικό

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ... ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ

Η «μητέρα των μαχών» με τους δανειστές - Στις 18 Ιανουαρίου επιστρέφουν οι Θεσμοί για το Ασφαλιστικό

Η «μητέρα των μαχών» με τους δανειστές - Στις 18 Ιανουαρίου επιστρέφουν οι Θεσμοί για το Ασφαλιστικό

Μπορεί στο εσωτερικό της χώρας να μαίνεται ο πόλεμος της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για το ασφαλιστικό και να βγαίνουν όλα τα όπλα της επικοινωνιακής διαχείρισης ενός «καυτού» προβλήματος, ωστόσο, όλα θα κριθούν από τις προθέσεις των Θεσμών.
Οι δανειστές έχουν από το βράδυ της Δευτέρας το νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση και εργάζονται για να δώσουν τις δικές τους προτάσεις.
Η αποστολή του ΔΝΤ με επικεφαλής τη Ντέλια Βελκουλέσκου φτάνει στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου και έχει στόχο να κλείσει τη διαπραγμάτευση εντός 12 ημερών κάτι που σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις θα είναι εντατικές, επίπονες και ιδιαίτερα σκληρές.
Ωστόσο, τα πρώτα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών θα έρθουν πιο σύντομα από τη φυσική τους παρουσία στην Αθήνα. Αλλωστε ήδη έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους σε βασικά ζητήματα όπως η αύξηση των εισφορών. Οι αντιδράσεις των Θεσμών θα κρίνουν πιθανότατα και την τύχη του ασφαλιστικού στη Βουλή καθώς περαιτέρω παρατηρήσεις ή διορθώσεις από τους ξένους θα μπορούσε να εντείνει την αντίδραση και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Κυβερνητικοί βουλευτές διαμηνύουν στο Μαξίμου ότι σε περίπτωση που οι δανειστές διορθώσουν επί τα χείρω ένα νομοσχέδιο που περνάει οριακά από τη Βουλή, τότε δεν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη στήριξή τους.
Οι φόβοι που εκφράζει η κυβέρνηση είναι αν θα γίνει δεκτό το μείγμα που προτείνει, κυρίως στο κομμάτι των αυξημένων εισφορών διότι οι δανειστές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει έκρηξη της «μαύρης» εργασίας ή θα φέρει νέο κύκλο απολύσεων και θα επιδεινώσει το ήδη έντονο κλίμα αποεπένδυσης στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει και συμμαχιές στο εξωτερικό προκειμένου να περάσει το ασφαλιστικό και ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης. Έτσι, εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος αναχωρεί την Παρασκευή για το Βερολίνο, και ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος θα επισκεφθεί, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τη γερμανική πρωτεύουσα. Η συνάντησή του με τον Β. Σόιμπλε στην παρούσα συγκυρία κρίνεται μείζονος σημασίας, με την κυβέρνηση να έχει ως διακηρυγμένο στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα.
 Ο κ. Τσακαλώτος μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα ταξιδέψει και σε άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες, προκειμένου να ενημερώσει ομολόγους του για την προσπάθεια της κυβέρνησης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: