Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιες περιοχές μειώνονται από 5% έως 19% - Ποιοι φόροι μειώνονται

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιες περιοχές μειώνονται από 5% έως 19% - Ποιοι φόροι μειώνονται

Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιες περιοχές μειώνονται από 5% έως 19% - Ποιοι φόροι μειώνονται

Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έως 19% με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που υπογράφηκε χθες και θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015.
Η υπογραφή της απόφασης ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και φέρνει ανάλογες μειώσεις στους φόρους των μεταβιβάσεων ακινήτων, γονικών παροχών και κληρονομιών.
Εντάσσεται, δε, στην πολιτική του υπουργείου Οικονομιών να αντιμετωπισθούν αδικίες και στρεβλώσεις από τις μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων υπέρ των τελευταίων που προσκλήθηκαν λόγω της μεγάλης κρίσης στην κτηματαγορά.
Ειδικότερα με βάση την απόφαση δημιουργούνται 9 κλίμακες τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια σε κάθε μία από τις οποίες προβλέπονται διαφορετικά ποσοστά μείωσης των τιμών.
Η μείωση των τιμών κυμαίνεται από 5-19% ενώ μόνο στις περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 650 ευρώ και με τιμή ζώνης άνω των 4.050 ευρώ οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε σε καμία αύξηση τιμών αν και υπάρχουν περιπτώσεις σε φθηνότερες περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές έχουν υπερβεί τις αντικειμενικές προκειμένου να αποφευχθούν φορολογικές επιβαρύνσεις. Σημειώνεται ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων δεν επιφέρουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2015.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών "η Υπουργική Απόφαση:
Υπογράφηκε την Τρίτη 19.1.2016, η Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η Υπουργική Απόφαση:

  1. Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.
  2. Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.
  3. Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για ¨αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών¨, χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.
  4. Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.
  5. Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες.
Πλασματική εικόνα
Πάντως και οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά ακινήτων. Αντίθετα οι στρεβλώσεις διατηρούνται καθώς σε πολλές περιοχές κυρίως στα ακριβά προάστια του λεκανοπεδίου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές έως και 50%. Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να απεικονίσει κάποιος την πραγματική κατάσταση της κτηματαγοράς δεδομένου ότι οι πράξεις - αγοραπωλησίες στις ακριβές περιοχές είναι ελάχιστες. Πάντως, ο αρχικός σχεδιασμός της ειδικής επιτροπής για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προέβλεπε τη μείωσή τους στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 3.550 ευρώ κατά 20% - 30%
Σημειώνεται ότι στο πόρισμα της, η Επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην Αθήνα δεν περιλαμβάνει τιμές για κάθε περιοχή ξεχωριστά όπως συνέβαινε στο παρελθόν αλλά η αναπροσαρμογή έγινε οριζόντια ανάλογα με τις τιμές ζώνης. Έτσι, η Αθήνα (αντίστοιχα κινήθηκαν και οι Επιτροπές σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα) χωρίστηκε σε 8 ζώνες, με βάση τις τιμές ζώνης και όχι ανά περιοχή, ως εξής:
• 600 - 1.000 ευρώ/τ.μ.
• 1.050 - 1.500 ευρώ/τ.μ.
• 1.550 - 2.000 ευρώ/τ.μ.
• 2.050 - 2.500 ευρώ/τ.μ.
• 2.550 - 3.000 ευρώ/τ.μ.
• 3.050 - 3.500 ευρώ/τ.μ.
• 3.550 - 4.000 ευρώ/τ.μ.
• 4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω
Η αναδρομική ισχύς των νέων αντικειμενικών αξιών από τις 21 Μαίου 2015 θα υποχρεώσει τις εφορίες να επανεκκαθαρίσουν το φόρο για όλες τις κληρονομιές, γονικές παροχές, αγοραπωλησίες του δεύτερου εξαμήνου του 2015. Όπου προκύπτει μικρότερος φόρος δεν θα υπάρχει επιστροφή αλλά συμψηφισμός με μελλοντικές οφειλές, ενώ όπου προκύπτει μεγαλύτερος φόρος θα πρέπει να καταβάλλεται. Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων θα επιφέρουν αυτόματα ανάλογες προσαρμογές:
• Στον φόρο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων ή αγροτεμαχίων και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν το 2006.
• Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1% - 20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.
• Στα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για τις κατοικίες και που υπολογίζονται ανάλογα με την τιμή ζώνης και το εμβαδόν του ακινήτου.
• Στο ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία ο εκμισθωτής και που υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της κατοικίας.
• Στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων -πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά που υπολογίζεται με συντελεστή 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
• Στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττουν οι δήμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: