Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Δωρεάν νερό για έναν χρόνο σε 58.000 νοικοκυριά

Δωρεάν νερό για έναν χρόνο σε 58.000 νοικοκυριά

Πρώτη καταχώρηση: 20/01/2016 - 10:03
Τελευταία δημοσίευση: 20/01/2016 10:03Οικονομία
Δωρεάν νερό για έναν χρόνο σε 58.000 νοικοκυριά
Νερό δωρεάν για έναν χρόνο μέσω του νέου κοινωνικού τιμολογίου θα παρέχει ηΕΥΔΑΠ σε πάνω από 110.000 πολίτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, ενώ ξεκινά και πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών με δόσεις με πρόβλεψη απαλλαγής από τόκους και προσαυξήσεις.
Όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΥΔΑΠ, από την 1η Φεβρουαρίου προχωρά στην καθιέρωση νέου κοινωνικού τιμολογίου με παροχές που αφορούν στους δικαιούχους του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Όλοι οι δικαιούχοι θα ενταχθούν πλέον στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ για τις ανάγκες της κύριας κατοικίας τους, είτε αυτή είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη.
Υπολογίζεται ότι, μέσω του νέου κοινωνικού τιμολογίου, θα δοθεί δωρεάν νερό για έναν χρόνο σε περισσότερους από 111.000 πολίτες, δηλαδή σε περίπου 58.000 νοικοκυριά.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δωρεάν παροχή συνολικά 6 κυβικών μέτρων νερού το τρίμηνο σε κάθε νοικοκυριό με δύο μέλη. Για κάθε επιπλέον μέλος θα παρέχονται δωρεάν επιπλέον 3 κ.μ. νερό. Με αυτόν τον τρόπο οι τετραμελείς οικογένειες θα λαμβάνουν συνολικά 12 κυβικά μέτρα νερού το τρίμηνο και θα κερδίζουν πάνω από 4,5 ευρώ σε κάθε λογαριασμό.
Κέρδος
Οι οικογένειες με πέντε και άνω μέλη θα κερδίζουν περισσότερα από 15 κυβικά μέτρα νερού στο τρίμηνο, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΥΔΑΠ. «Έτσι θα καλυφθούν όλες οι βασικές καταναλώσεις, δηλαδή το κόστος της πρώτης κλίμακας του τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ» σημειώνεται. Συνολικά η ποσότητα που θα δοθεί δωρεάν υπολογίζεται περίπου στα 1,72 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σχεδόν όσα καταναλώνουν οι Αθηναίοι σε διάστημα 1,5 ημέρας.
Η εφαρμογή του έκτακτου ειδικού τιμολογίου αφορά σε λογαριασμούς που θα εκδοθούν από 1/2/2016 και θα περιλαμβάνει καταναλώσεις που θα γίνουν από την ημερομηνία αυτή και έπειτα.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις ένταξής τους στο πρόγραμμα στα ΚΕΠ εντός των επόμενων ημερών, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία.
Παράλληλα, με την παροχή δωρεάν νερού, η ΕΥΔΑΠ ξεκινά και πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών βάσει του οποίου θα δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, αλλά και όσους οφειλέτες εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή τους. Η διαδικασία θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 31 Μαΐου του 2016.
Δυνατότητα διακανονισμού με δόσεις θα έχουν όλοι όσοι έχουν οφειλές άνω των 60 ευρώ. Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων θα καθοριστεί κατά περίπτωση.
Η διακοπή
Διακοπές νερού θα υπάρξουν στην περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση καταβολής τριών δόσεων, μετά τη ρύθμιση, ενώ σε περίπτωση τετράμηνης καθυστέρησης θα επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις, τόκοι και πρόστιμα, που αρχικώς είχαν αφαιρεθεί.
Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της ΕΥΔΑΠ, ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Μπενίσης, έκανε λόγο για «ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό βοήθημα για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», διευκρινίζοντας ότι η ποσότητα νερού που θα δίνεται δωρεάν είναι υπερδιπλάσια των ποσοτήτων που χρειάζονται καθημερινά, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης σύμφωνα με τους διεθνείς Οργανισμούς.
Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια: