Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Προς 8μηνη παράταση η ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Προς 8μηνη παράταση η ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Πρώτη καταχώρηση: 27/01/2016 - 08:31
Τελευταία δημοσίευση: 08:31My Money
Προς 8μηνη παράταση η ρύθμιση για τα αυθαίρετα
Οκτάμηνη παράταση στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα αποφάσισε να δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση δεν θα συνοδεύεται από άλλες αλλαγές στη νομοθεσία για τα αυθαίρετα, όπως είχε αρχικά διαφανεί.
Παρά το γεγονός ότι σε λιγότερο από δύο εβδομάδες (8/2/2016) εκπνέει και η τελευταία προθεσμία που είχε δοθεί πριν από ένα χρόνο για την ένταξη στο νόμο 4178/13 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, και οι συνεχείς παρατάσεις οδηγούν τους… αυθαιρετούχους να αποφεύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση προκειμένου να αποφύγουν την εκ των υστέρων φορολόγηση, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης, δίνει νέα παράταση και μάλιστα χωρίς επιπλέον πρόστιμα για τους «καθυστερημένους», όπως ο ίδιος διεμήνυε.
Κι αυτό, τη στιγμή που λιγότερα από τα μισά αυθαίρετα που υπολογίζεται ότι έχουν ανεγερθεί στην επικράτεια έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, επειδή, κυρίως, οι ιδιοκτήτες τους επιδιώκουν να αποφύγουν τη φορολόγηση μετά την ένταξη με τις συνεχείς παρατάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», το ΥΠΕΝ ετοιμάζει τροπολογία, η οποία αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, με την οποία θα δίνεται νέα οκτάμηνη παράταση για την κατάθεση αιτήσεων τακτοποίησης, με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι στη διαδικασία τακτοποίησης.
Όμως, παραβλέπει το αυτονόητο: ότι, δηλαδή, ο σχετικά μικρός αριθμός αυθαιρέτων που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως όσο περισσότερο καθυστερήσει η νομιμοποίηση τόσο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων γλιτώνουν τη φορολόγηση μετά την ένταξη, ιδιαίτερα όσοι διαθέτουν μεγάλα σε επιφάνεια αυθαίρετα.
Ετσι, εάν ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου εντάχθηκε στο νόμο μέσα στο 2015, εκτός από τα πρόστιμα και τα παράβολα θα πρέπει μέσα στο 2016 να καταβάλει το ποσό φορολόγησης που αντιστοιχεί στο νομιμοποιημένο πλέον ακίνητο.
εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: