Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Τρεις φοροεκπτώσεις για να ανοίξουν τα αγροτικά μπλόκα

Τρεις φοροεκπτώσεις για να ανοίξουν τα αγροτικά μπλόκα

Πρώτη καταχώρηση: 28/01/2016 - 09:49
Τελευταία δημοσίευση: 10:22Οικονομία
Τρεις φοροεκπτώσεις για να ανοίξουν τα αγροτικά μπλόκα
Τη σταδιακή αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 26% για τα αγροτικά εισοδήματα σε βάθος τεσσάρων ετών αντί δύο που ορίζει το Μνημόνιο εξετάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να σπάσει τα μπλόκα των αγροτών και να κατευνάσει τις αντιδράσεις τους.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Τρ. Αλεξιάδη εξετάστηκε το φορολογικό πλαίσιο των αγροτών και οι εξής παρεμβάσεις:
• Τη σταδιακή αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 26% για τους αγρότες σε διάστημα 4 ετών, δηλαδή μέχρι το 2019 αντί έως το 2017.
• Τη θέσπιση ειδικής φορολογικής κλίμακας για τους αγρότες που ασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία ή την κτηνοτροφία με περισσότερα φορολογικά κλιμάκια. Το πρώτο κλιμάκιο εξετάζεται να ξεκινάει από το 5% για όσους έχουν εισοδήματα έως 2.500 ευρώ και να αυξάνεται προοδευτικά. Στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι αγρότες που έχουν πραγματικά εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
• Μείωση της προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένες ομάδες αγροτών και επαγγελματιών. Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται πληγέντες όπως και περιπτώσεις μείωσης τζίρου τουλάχιστον 25%.
Την ίδια στιγμή ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί από χθες για τα σημερινά εγκαίνια της 26ης AGROTICA από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και για την κινητοποίηση των αγροτών.
Οι τελευταίοι υποστήριζαν ότι πήραν sms που ανέφερε ότι τα εγκαίνια μετατίθενται για τις 3 το μεσημέρι και άλλαξαν την ώρα του συλλαλητηρίου, δίνοντας ραντεβού στην πλατεία της ΧΑΝΘ στις 12 το μεσημέρι. «Κάποιοι τους κάνουν πλάκα», έλεγαν στο «Έθνος» στελέχη της Helexpo - ΔΕΘ και διαβεβαίωναν ότι τα εγκαίνια θα γίνουν κανονικά -όπως έχει ανακοινωθεί- στις 19.00 στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.
Το συλλαλητήριο διοργανώνουν τα μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων, ωστόσο αρκετά μπλόκα και μάλιστα μεγάλα, όπως του Κάστρου Βοιωτίας, του Ισθμού Κορίνθου, έχουν δηλώσει πως λόγω της απόστασης δεν θα μπορέσουν να παραβρεθούν.
Μετά την προχθεσινή διάσπαση στην πανελλαδική συγκέντρωση της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη δεν θα μεταβούν οι αγροτοσυνδικαλιστές από το «γαλάζιο» μπλόκο των Τεμπών, από τις Μικροθήβες και κάποια μικρότερα της Πέλλας.
Οι αγρότες θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη με ΙΧ και μισθωμένα λεωφορεία, ενώ από το μπλόκο στα «Πράσινα Φανάρια» Θέρμης θα μπουν επικεφαλής στο συλλαλητήριο περίπου 80 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Μάλιστα στα περισσότερα μπλόκα, λόγω της μετακίνησης των αγροτών, δεν θα κλείσουν σήμερα οι δρόμοι, ενώ αύριο θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Πληροφορίες από την Αστυνομία αναφέρουν ότι θα επιτραπεί να μπει στην εκδήλωση για την τελετή των εγκαινίων ένας πολύ μικρός αριθμός αγροτών, που δεν θα έχουν προσκλήσεις, καθώς και ότι θα γίνεται αυστηρός έλεγχος στην είσοδο.
Μετά το συλλαλητήριο, θα γίνει νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής. Όσο για το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, παρότι αποκλείστηκε στη σύσκεψη της Σίνδου, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να γίνει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: