Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Επτά ημέρες για επτά μέτωπα μέχρι την αξιολόγηση με τους δανειστές

Επτά ημέρες για επτά μέτωπα μέχρι την αξιολόγηση με τους δανειστές

Πρώτη καταχώρηση: 16/01/2016 - 08:11
Τελευταία δημοσίευση: 16/01/2016 09:21Οικονομία
Επτά ημέρες για επτά μέτωπα μέχρι την αξιολόγηση με τους δανειστές
του Τάσου Δασόπουλου

Επτά ημέρες για να κλείσει επτά καυτά μέτωπα και να αρχίσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα η αξιολόγηση έχει πλέον η κυβέρνηση με την προθεσμία να έχει ήδη αρχίσει να τρέχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους θεσμούς, το πρόγραμμα θέλει τα τεχνικά κλιμάκια να φτάνουν στην Αθήνα την Δευτέρα. Θα ακολουθήσει ένα τριήμερο συγκέντρωσης στοιχείων και αποτύπωσης της μέχρι τώρα κατάστασης. Αν η προετοιμασία θεωρηθεί επαρκής, τότε η επικεφαλής των ομάδων των θεσμών θα φτάσουν στην Αθήνα την Πέμπτη ή την Παρασκευή και θα ξεκινήσουν τις συναντήσεις τους στο τέλος της εβδομάδας.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης


Επτά ημέρες για επτά μέτωπα μέχρι
την αξιολόγηση με τους δανειστές

Πρώτη καταχώρηση: 16/01/2016 - 08:59
Τελευταία δημοσίευση: 16/01/2016 08:59Οικονομία
Επτά ημέρες για επτά μέτωπα μέχρι την αξιολόγηση με τους δανειστές
 Του Τάσου Δασόπουλου

Επτά ημέρες για να κλείσει επτά καυτά μέτωπα και να αρχίσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα ηαξιολόγηση, έχει πλέον η κυβέρνηση, με την προθεσμία να έχει ήδη αρχίσει να τρέχει.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους δανειστές, το πρόγραμμα θέλει τα τεχνικά κλιμάκια να φτάνουν στην Αθήνα την Δευτέρα. Θα ακολουθήσει ένα τριήμερο συγκέντρωσης στοιχείων και αποτύπωσης της μέχρι τώρα κατάστασης. Αν η προετοιμασία θεωρεί επαρκής, τότε οι επικεφαλής των ομάδων των θεσμών θα φτάσουν στην Αθήνα την Πέμπτη ή την Παρασκευή και θα ξεκινήσουν τις συναντήσεις τους στο τέλος της εβδομάδας.
Πριν όμως ξεκινήσουν, οι προβλέψεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η έναρξή της. Στην κατεύθυνση από χθες μέχρι και την επόμενη Τετάρτη τρέχει η προθεσμία μέσα στην οποία η Κυβέρνηση θα πρέπει:
1. Να στείλει το δημοσιονομικό σκέλος του ασφαλιστικού. Δηλαδή να κοστολογήσει τις αλλαγές που θέλει να κάνει, ώστε να αποδεικνύεται στην πράξη ότι θα έχει για φέτος πρόσθετη εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ και συνολικά μειωμένη δαπάνη ύψους 1,8 δις ευρώ (μαζί με τις παρεμβάσεις του 2015 ) και ότι η συνολική αυτή εξοικονόμηση θα είναι εξασφαλισμένη και για τα επόμενα χρόνια.
2. Να οριστικοποιήσει το πλάνο των μέτρων και των επιμέρους παρεμβάσεων. μέσω των οποίων η ελληνική οικονομία θα φτάσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεκινά από το 0,5% του ΑΕΠ για φέτος και θα φτάνει το 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Στο θέμα αυτό θα πρέπει να υπάρξουν επαρκείς εξηγήσεις κατ' αρχήν για τα μέτρα του 2016, όπου οι θεσμοί βλέπουν ακόμη γκρίζες ζώνες σε ήδη ψηφισμένα φορολογικά μέτρα. Επίσης, κατά την διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να αποτυπωθούν μέτρα τουλάχιστον 2 δις ευρώ μέχρι και το 2018.
3. Να παρουσιάσει ένα οριστικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την σύσταση και λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Επίσης θα πρέπει να δώσει χρονοδιάγραμμα αλλά και συγκεκριμένους στόχους εσόδων αποκρατικοποιήσεων, πέρα από τις εννέα πρώτες οι οποίες έχουν συμφωνηθεί με το τρίτο μνημόνιο.
4. Να επιταχύνει την δημιουργία του νέου μηχανισμού επιλογής των διοικήσεων των τραπεζών, αφού οι δανειστές δεν θέλουν να ξαναδούν «μονομερείς» ενέργειες όπως στην περίπτωση της Πειραιώς. Επίσης θα πρέπει να συμπληρωθεί και θεσμικό πλαίσιο για την αγορά δανείων με τον κανονισμό που θα διέπει την πώληση κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών δανείων που αφορούν την πρώτη κατοικία.
5. Να ολοκληρώσει την παρέμβαση που συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο για τον ΑΔΜΗΕ και να ορίσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του. Να αναφέρει επίσης και τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θα πρέπει δηλαδή να οριστεί χρόνος και τρόπος για την μερική αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και να οριστούν τα επόμενα βήματα για το μέλλον της ΔΕΗ.
6. Να παρουσιάσει ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και παρεμβάσεις για την βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Κρίσιμο θέμα σε αυτό είναι να μπορεί να γίνει απεικόνιση και η σταδιακή μείωση του γραφειοκρατικού βάρους, που προκαλεί σήμερα το δημόσιο για τις επιχειρήσεις το οποίο υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία της Commission στα 14 – 15 δις ευρώ σε ετήσια βάση.
7. Να παρουσιάσει το σχέδιό της για την φορολογική μεταρρύθμιση που έχει αναγγείλει προς τους θεσμούς για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Είναι σαφές ότι οι αλλαγές στη φορολογία (τουλάχιστον στο σύνολό τους) δεν είναι αντικείμενο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Παρόλα αυτά όμως οι θεσμοί χαρακτηρίζουν ασφαλιστικό και φορολογικά «συγκοινωνούντα δοχεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: