Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Συμμαχίες στην ΕΕ αναζητά ο Τσακαλώτος για χρέος, λιτότητα και ΔΝΤ

Συμμαχίες στην ΕΕ αναζητά ο Τσακαλώτος για χρέος, λιτότητα και ΔΝΤ

Πρώτη καταχώρηση: 06/01/2016 - 08:09
Τελευταία δημοσίευση: 08:50Οικονομία
Συμμαχίες στην ΕΕ αναζητά ο Τσακαλώτος για χρέος, λιτότητα και ΔΝΤ
Συμμαχίες για την ελάφρυνση του χρέους, τον περιορισμό της λιτότητας και την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, θα αναζητήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην περιοδεία που ξεκινά αμέσως μετά τις γιορτές σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr...
Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: Οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα

ΔΝΤ - Οι τρεις προκλήσεις που θα κρίνουν την πορεία του 2016 

Πώς η Ελλάδα έγινε αφορμή να ψηφίσει το Κογκρέσο άρση έκτακτων δανείων από το ΔΝΤ


Συμμαχίες στην ΕΕ αναζητά ο Τσακαλώτος για χρέος, λιτότητα και ΔΝΤ

Πρώτη καταχώρηση: 06/01/2016 - 08:01
Τελευταία δημοσίευση: 08:01Επικαιρότητα
Συμμαχίες στην ΕΕ αναζητά ο Τσακαλώτος για χρέος, λιτότητα και ΔΝΤ
του Τάσου Δασόπουλου

Συμμαχίες για την ελάφρυνση του χρέους, τον περιορισμό της λιτότητας και την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, θα αναζητήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην περιοδεία που ξεκινά αμέσως μετά τις γιορτές σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου, που θα γίνει το πρώτο Eurogroup του 2016 όπου θα συζητηθεί και η πορεία του ελληνικού προγράμματος, να έχει επισκεφθεί την Λισαβόνα, την Ρώμη, το Παρίσι, το Ελσίνκι, το Άμστερνταμ και το Βερολίνο.
Στόχος του κ. Τσακαλώτου θα είναι να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στα δύσκολα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, με μεγαλύτερο όλων το ασφαλιστικό.
Η ελληνική πρόταση θα συζητηθεί σε όλες τις συναντήσεις ως δευτερεύον θέμα από το οποίο όμως εξαρτάται και η συνολική πρόοδος του ελληνικού προγράμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να επιμείνει σε τρία θέματα κατά την διάρκεια των συναντήσεων του με τους άλλους ευρωπαίους ομολόγους του:
Το πρώτο είναι το θέμα της σταδιακής αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα το οποίο σύμφωνα με την Αθήνα θα πρέπει να γίνει «ευρωπαϊκή υπόθεση». Το θέμα θα τεθεί σε όλες τις συναντήσεις με προσδοκία να βρει ευήκοα ώτα στο Παρίσι από το Γάλλο ομόλογό του κ. Μισέλ Σαπέν, την Ρώμη και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών κ Πιερ Κάρλο Πάντοαν και ίσως και τον Πορτογάλο ομόλογό του κ. Μάριο Σεντένο.
Πάντως το θέμα θα τεθεί και στον ομόλογό του κ. Τσακαλώτου, πρόεδρο του ECOFIN (λόγω Ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ) και του Eurorgroup κ. Γκερούντ Νταϊσλεμπλούμ και στο φανατικότερο υποστηρικτή της παραμονής του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε.
Το δεύτερο θέμα θα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η προσδοκία της Αθήνας για μια λύση που θα δίνει άμεσα και μόνιμα το πρόβλημα. Το θέμα θα συζητηθεί σε όλες τις συναντήσεις, αλλά μεγαλύτερη σημασία θα έχουν τα αποτελέσματα των συναντήσεων με το κ. Σόϊμπλε τον κ. Νταϊσελμπλούμ και το Φιλανδό υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξάντερ Στούμπ, που είναι αυτοί που κρατούν το πιο μικρό καλάθι σε ότι αφορά την λύση για το ελληνικό χρέος.
Το τρίτο θέμα που θέλει να επικοινωνήσει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών στους άλλους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών είναι η εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος ως ένα μέσο ανακούφισης κάποιων συγκεκριμένων ομάδων του ελληνικού λαού που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την εξαετή λιτότητα των μνημονίων.
Ξεκινώντας το 2016, περίπου όπως ξεκίνησε και το 2015 (με τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη), ο κ. Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις κακές εντυπώσεις που παραμένουν για την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση έχει την βούληση να υλοποιήσει βασικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξέλθει οριστικά από την πολυετή οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: