Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Ο ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΜΕ ΕΞΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Είκοσι ημέρες - κόλαση για την ελληνική οικονομία

Ο ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΜΕ ΕΞΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Είκοσι ημέρες - κόλαση για την ελληνική οικονομία

Είκοσι ημέρες - κόλαση για την ελληνική οικονομία

Η σκληρή μάχη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές με αποκορύφωμα την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ξεκινά. Με το ασφαλιστικό να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και εν αναμονή των παρατηρήσεων από τους Θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τ​σακαλώτος ανακοίνωσε σειρά κρίσιμων επαφών με ευρωπαίους ομολόγους.
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί EWG για την κυπριακή οικονομία που ενδεχομένως να προκύψουν συζητήσεις και για την Ελλάδα.
Οι συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου ξεκινούν από την Παρασκευή και θα κορυφωθούν την ερχόμενη Τετάρτη 13 Ιανουαρίου. Αλλωστε στις 14 Ιανουαρίου θα γίνει το προγραμματισμένο Eurogroup ενώ τέσσερις ημέρες μετά έρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για τις τελικές διαπραγματεύσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι άλλοι εκπρόσωποι των Θεσμών, θέλουν να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα μέχρι το τέλος του μήνα. Επομένως ξεκινά ένα 20ήμερο πολύ δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών, ο κ. Τ​σακαλ​ώτος θα συζητήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης, καθώς και το ζήτημα  του ελληνικού χρέους.
Όμως, δεν είναι το ασφαλιστικό το μοναδικό κρίσιμο ζήτημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί εγείρουν αξιώσεις για νέα μέτρα, κατ’ άλλους θα φτάσουν τα 6 δις ευρώ την επόμενη διετία. Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος έχει επιβεβαιώσει τις πιέσεις που ασκούνται για επιπλέον μέτρα, κάτι που δε γίνεται αποδεκτό από την Αθήνα και ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέο γύρο αντιπαράθεσης με τους δανειστές.
Οι προθέσεις των ξένων θα διαφανούν από το πόρισμα που θα βγάλουν για το ασφαλιστικό, για το οποίο ο Γ. Κατρούγκαλος θα κάνει περιοδεία στην Ευρώπη για να πετύχει συμμαχίες. Αν οι δανειστές απορρίψουν σημεία του νομοσχεδίου και ζητήσουν άλλα μέτρα τότε η γενικότερη διαπραγμάτευση θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη φέρνοντας ξανά σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία.
Αλλωστε, τα απανωτά δημοσιεύματα που επαναφέρουν τις μαύρες προβλέψεις για την Ελλάδα και τα σενάρια για Grexit, εντάσσονται στο νέο κύκλο ασφυκτικών πιέσεων που θα δεχθεί η κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα συναντήσεων του Υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:
Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016/Ρώμη/ κ. Πιερ Κάρλο Παντοάν, Υπουργός Οικονομικών Ιταλίας.
Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016/Λισσαβώνα/κ.Μάριο Σεντένο, Υπουργός Οικονομικών Πορτογαλίας.
Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016/ Παρίσι/ κ. Μισέλ Σαπέν, Υπουργός Οικονομικών Γαλλίας.
Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016/ Ελσίνκι/ κ. Αλεξάντερ Στουμπ, Υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας.
Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016/Αμστερνταμ/ κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας & Πρόεδρος του Eurogroup.
Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016/Βερολίνο/ κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Υπουργός Οικονομικών Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: