Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Πόσο πρέπει να κρατάμε τις αποδείξεις; Πολλή φασαρία για το τίποτα

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016 10:14

Πόσο πρέπει να κρατάμε τις αποδείξεις; Πολλή φασαρία για το τίποτα

Πόσο πρέπει να κρατάμε τις αποδείξεις; Πολλή φασαρία για το τίποτα
Πολλή συζήτηση έγινε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την υποχρέωση των φορολογουμένων να κρατούν τις παλιές αποδείξεις τους για πέντε χρόνια.
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, απλώς επανέλαβε το αυτονόητο, αφού ο νόμος ορίζει ότι η φορολογική διοίκηση μπορεί «να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εντός πέντε ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης».
Η περίοδος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 παρατείνεται στις εξής περιπτώσεις:
Α. Εάν ο φορολογούμενος υποβάλει αρχική ή τροποποιητική δήλωση εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής, για περίοδο ενός έτους από τη λήξη της πενταετίας,
Β. Εάν ζητηθούν πληροφορίες από χώρα της αλλοδαπής, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για τη διαβίβαση των εν λόγω πληροφοριών προσαυξημένο κατά ένα έτος από την παραλαβή τους από τη Φορολογική Διοίκηση,
Γ. Εάν ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή, ένδικο βοήθημα ή μέσο, για περίοδο ενός έτους μετά την έκδοση απόφασης επί της ενδικοφανούς προσφυγής ή την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης και μόνο για το ζήτημα το οποίο αφορά.
Εξαιρετικά, πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής μπορεί να εκδοθεί εντός είκοσι ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης.
Εάν ο διορθωτικός προσδιορισμός φόρου συνεπάγεται τροποποίηση πράξης προσδιορισμού φόρου για φορολογικό έτος για το οποίο το δικαίωμα ελέγχου έχει παραγραφεί, η αντίστοιχη προσαρμογή φόρου διενεργείται στο παλαιότερο φορολογικό έτος για το οποίο το δικαίωμα ελέγχου δεν έχει, ακόμη, παραγραφεί.
Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, η φορολογική διοίκηση έχει τη δυνατότητα να προβεί σε ελέγχους μέσα σε πέντε χρόνια και να καταλογίσει πρόσθετους φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Τα βιβλία, τα στοιχεία, τα δικαιολογητικά των εγγραφών και τα ηλεκτρομαγνητικά μέσα διατηρούνται έως το χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου και όσο χρόνο εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων και του ΣτΕ.
Σημείωση:
Ο χρόνος παραγραφής στη φορολογία εισοδήματος (Ν.2238/1994 άρθρο 84) είναι πέντε έτη από το τέλος του έτους επίδοσης της δήλωσης (τώρα άρθρο 36, Ν.4172/2013). Όμως, με κατ’ επανάληψη διατάξεις νόμων η παραγραφή παρατάθηκε.
Ποιες υποθέσεις παρατάθηκαν
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των συνεχών παρατάσεων που έδωσε το δημόσιο στο πρόσφατο παρελθόν. Αποτέλεσμα ήταν να παραμένουν ανοιχτές οι χρήσεις από 2000 έως 2007, που παραγράφηκαν μόλις το 2013.
Παραγράφηκαν, όμως, όλες οι περιπτώσεις; Η απάντηση είναι «όχι».
Η διοίκηση, στην προσπάθεια να μην παραγραφούν υποθέσεις που βρίσκονταν σε έλεγχο, με διάφορες νομοθετικές παρεμβάσεις, έδινε και δίνει νέες παρατάσεις.
Πρώτη ήταν η παράταση που δόθηκε με το νόμο 4203/2013 και συγκεκριμένα το άρθρο 22.
«Άρθρο 22
Οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών, που λήγουν στις 31.12.2013, παρατείνονται κατά δύο (2) έτη από τη λήξη τους στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) για υποθέσεις, για τις οποίες έχουν αποσταλεί στοιχεία σε ελληνική δικαστική, φορολογική, ελεγκτική ή άλλη αρχή από άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ή τρίτες χώρες στα πλαίσια αμοιβαίας διοικητικής ή δικαστικής συνδρομής ή συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου ή συμβάσεων ανταλλαγής πληροφοριών ή συμβάσεις διοικητικής συνδρομής για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, ή εκκρεμεί, κατόπιν αιτήματος των ανωτέρω ελληνικών αρχών η αποστολή στοιχείων, και
β) για υποθέσεις, για τις οποίες έχουν εκδοθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος ή θα εκδοθούν μέχρι τις 31.12.2013 εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήματα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης….»
Μία ακόμη παράταση για ένα χρόνο δόθηκε για της υποθέσεις του 2014 που βρίσκονταν σε έλεγχο και παραγράφονταν στις 31.12.2014.
Η τελευταία παράταση δόθηκε με το νόμο 4337/17.10.2015, για τις λίστες των χρημάτων που βγήκαν στο εξωτερικό. Με την ευκαιρία παρατάθηκαν και οι υποθέσεις του άρθρου 22 του νόμου 4203/2013 για ένα ακόμη χρόνο.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice.

Δεν υπάρχουν σχόλια: