Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ο Σόιμπλε κρίνει τον «λογαριασμό» της πρώτης αξιολόγησης

ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο Σόιμπλε κρίνει τον «λογαριασμό» της πρώτης αξιολόγησης

Ο Σόιμπλε κρίνει τον «λογαριασμό» της πρώτης αξιολόγησης

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Ο «λογαριασμός» και τα όρια της πρώτης αξιολόγησης τίθενται επί τάπητος, σήμερα, στο Βερολίνο στην κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με το Γερμανό ομόλογο του Β. Σόιμπλε, με την οποία ολοκληρώνεται η ευρωπαϊκή «εκστρατεία» που έκανε ο κ. Τσακαλώτος τις τελευταίες μέρες για την προώθηση των ελληνικών θέσεων. Χθες σειρά είχε το Άμστερνταμ με τη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με το Γ. Ντάισελμπλουμ ενώ όλες οι πλευρές δίνουν ραντεβού για το αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Κλειδί» στην τρέχουσα αξιολόγηση, με την ολοκλήρωση της οποίας θα μπορέσουν να ληφθούν αποφάσεις για το εύρος και το κόστος, για την Ευρώπη, της νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι το δημοσιονομικό σκέλος: Αφενός ως προς τις εξοικονομήσεις μέσω των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό που θα εξεταστούν εξονυχιστικά τις επόμενες μέρες, αφετέρου ως προς τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο Σόιμπλε κρίνει τον «λογαριασμό» της πρώτης αξιολόγησης
Μέτρα που ορισμένοι εκ των θεσμών ανεβάζουν και άνω των 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016 ? 2018. Την ίδια ώρα όπως όλα δείχνουν οι πιστωτές, εντός και εκτός ΕΕ, βάζουν «πάγο» στα σχέδια για απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, με όλες τις πλευρές να ευθυγραμμίζονται με το Βερολίνο στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Λίγο πριν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα, πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς όμως να αποκλείονται καθυστερήσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει την απόσταση με τους πιστωτές σε κρίσιμα «μέτωπα» με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, το συντομότερο. Προοπτική που μένει να αποδειχθεί στην πράξη το κατά πόσο θα υποστηρίξουν και οι θεσμοί τις επόμενες εβδομάδες.
Εκτός του ασφαλιστικού, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται μοιραία, ο δημοσιονομικός λογαριασμός των μέτρων για την περίοδο 2016 ? 2018, που ορισμένοι εκ των θεσμών, κυρίως το ΔΝΤ, τα «ανεβάζουν» ακόμη και άνω των 6 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το θέμα αναπόφευκτα θα αποτελέσει «αγκάθι» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, υπό το βάρος σοβαρών αβεβαιοτήτων για τη δυναμική ανάκαμψης φέτος, σε ένα ρευστό περιβάλλον διεθνώς αλλά και στη σκιά μη ενθαρρυντικών εξελίξεων στο πεδίο των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα.
Μόνο για τη φετινή χρονιά από την πλευρά των πιστωτών φέρεται να γίνεται λόγος για δημοσιονομικό κενό μεταξύ 900 - 1,8 δισ. ευρώ ενώ ο λογαριασμός για την περίοδο 2016 ? 2018 «φουσκώνει» δυνητικά έως και άνω των 6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πιο ακραίες εκτιμήσεις που φέρεται να συμμερίζεται κυρίως το ΔΝΤ. Την ύπαρξη «δημοσιονομικών προβλημάτων» που πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς παραδέχθηκε άλλωστε και ο Ευκλ. Τσακαλώτος μετά την πρόσφατη συνάντηση του με το Γάλλο ομόλογο του.

ΜΕ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΓΥΡΟΣ ΕΠΑΦΩΝ

Ντάισελμπλουμ: Καλές οι συνομιλίες με Τσακαλώτο - Κοιτάξαμε μπροστά και συζητήσαμε τις προκλήσεις για την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Καλές οι συνομιλίες με Τσακαλώτο - Κοιτάξαμε μπροστά και συζητήσαμε τις προκλήσεις για την Ελλάδα

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Άμστερνταμ, που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έγινε συζήτηση με πολιτικό που θέλει να βρεθούν λύσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι «οι "μήνες" που είχε αναφέρει ότι χρειάζονται για την πρώτη αξιολόγηση αφορούσαν και το χρέος μαζί».
Με ανάρτησή του στο twitter, o Γ.Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η συζήτηση με τον Τσακαλώτο ήταν καλή, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τις προκλήσεις για την Ελλάδα.
Σήμερα, θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Βόλφγκαντ Σόιμπλε.
Τζακ Λιου: Το ελληνικό χρέος πρέπει να ελαφρυνθεί, για να γίνει βιώσιμο
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου.
O Τζακ Λιου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε πως είναι σημαντικό όπως η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθήσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς εταίρους της.
Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει το γεγονός να τηρήσει η διεθνής κοινότητα τη δέσμευσή της και να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη πορεία μέσω της ελάφρυνσης του, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ανέφερε ο Τζακ Λιου και σημείωσε το σημαντικό ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ

Το χρέος... χρέος αλλά το ΔΝΤ πρέπει να μείνει

Το χρέος... χρέος αλλά το ΔΝΤ πρέπει να μείνει

Την πεποίθηση των ΗΠΑ ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει ενεργός παίχτης στην Ελλάδα, με δεδομένο το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στις μεταρρυθμίσεις, μετέφερε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ο Αμερικανός ομόλογος του Τζ. Λιου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες.
Λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με το Β. Σόιμπλε, του πιο βασικού ίσως υποστηρικτή της παραμονής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξήρε τη μεταρρυθμιστική πορεία που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα έως τώρα, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η διεθνής κοινότητα να τηρήσει τη δέσμευση της για ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η Αθήνα τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις. Πρόσθεσε ότι το αμερικανικό υπουργείο θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και υπογράμμισε με νόημα το σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ για τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: