Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Πως θα ασφαλίζονται όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι»

Πως θα ασφαλίζονται όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι»


Με τους συντελεστές εισφορών των μισθωτών θα ασφαλίζονται όσοι αμείβονται με τα γνωστά «μπλοκάκια», σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού. Αυτό επισήμανε ο υπ. Εργασίας σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα.



http://taxheaven.gr

Γ. Κατρούγκαλος: Για πρώτη φορά συνταξιούχοι μίας ταχύτητας

Γ. Κατρούγκαλος: Για πρώτη φορά συνταξιούχοι μίας ταχύτητας
Πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα με ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο για τους νέους όσο και για τους παλιούς ασφαλισμένους, υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας σε συνέντευξη τύπου για το ασφαλιστικό.
«Την προσωπική διαφορά (σ.σ. που θα εισπράττουν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι) την εγγυόμαστε για πάντα. Η αναφορά που υπάρχει στο νόμο για το 2018 αναφέρεται στο αυτονόητο, ότι θα μειώνεται όσο θα ανεβαίνουν οι συντάξεις των νέων ασφαλισμένων», υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο δυο είναι οι τομές: η Εθνική Σύνταξη που θα την εισπράττουν όλοι και οι ίδιοι κανόνες για όλους σε ότι αφορά εισφορές και ωφελήματα.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, ο υπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε οι εισφορές τους να είναι ίδιες με τους μισθωτούς και μεγάλο κομμάτι θα επωμιστεί ο εργοδότης: 6,5% ο εργαζόμενος και το υπόλοιπο 13,5% ο εργοδότης του.
Θα πληρώνονται εισφορές με το εισόδημα και όχι με κλίμακες που ανά διαστήματα αυξάνουν ανεξάρτητα από το εισόδημα. Το 20% ισχύει για τους μισθωτούς και θα ισχύει και για τους επαγγελματίες.
Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας όπου υπάρχουν προτάσεις που δεν διαφοροποιούν τη βασική αρχή (ισονομία) θα ικανοποιηθούν. Ανέφερε χαρακτηριστικά προτάσεις που έκανε ο δικηγορικός σύλλογος αρκετές από τις οποίες όπως είπε θα ικανοποιηθούν.
Παραδέχτηκε ότι το βάρος είναι σημαντικό για τους αγρότες και γι’ αυτό η αύξηση των εισφορών στο 20% θα γίνει σταδιακά.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο οι εργοδοτικές οργανώσεις έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο της κυβέρνησης.
Το πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό, είπε ο υπουργός Εργασίας και γι’ αυτό ξεκινά (όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) περιοδεία στην Ευρώπη. Όπως αποκάλυψε ο κος Κατρούγκαλος ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να τον καλέσει σε κατ’ αντιπαράσταση ακρόαση με τον υπεύθυνο της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα Ντ. Κοστέλο ακριβώς γιατί, όπως είπε, όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αποτελούν διακύβευμα για το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: