Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Σκηνικό πολύμηνης αξιολόγησης «στήνει» η τρόικα

Σκηνικό πολύμηνης αξιολόγησης «στήνει» η τρόικα

Πρώτη καταχώρηση: 29/01/2016 - 08:12
Τελευταία δημοσίευση: 08:12Επικαιρότητα
Σκηνικό πολύμηνης αξιολόγησης «στήνει» η τρόικα
Tου Τάσου  Δασόπουλου  

Σκηνικό πολύμηνης διαπραγμάτευσης στήνει η τρόικα αφού στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκιανα πολλαπλασιάζουν όσο περνούν οι μέρες τα ανοιχτά μέτωπα ενώ επικεφαλείς των δανειστώνόπως χθες ο επίτροπος κ. Μοσκοβισί μιλούν για δύσκολα θέματα που θα πάρουν κάποιο χρόνο για να κλείσουν.
Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού το ΔΝΤ συνεχίζει να τηρεί σιγήν ιχθύος παρά τις συνεχιζόμενες διαρροές των θέσεων του κυρίως για το ασφαλιστικό.
Τελευταίο κρούσμα μτο δημοσίευμα της Huffington Post που αναφέρεται ότι το ΔΝΤ επιμένει σε μειώσεις των συντάξεων κατά 15%.
Το ταμείο παρέπεμψε την απάντηση που έδωσε προ ημερών ο εκπρόσωπος τύπου κ. Τζέρυ Ράις μετά από προτροπή του ίδιου του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου. ¨Ότι δηλαδή η πρόταση της Ελλάδα για το ασφαλιστικό βρίσκεται στην φάση της αξιολόγησης.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια ανοίγουν αντί να κλείνουν θέματα προβάλλοντας κάθε μέρα νέες απαιτήσεις.
Το δημοσιονομικό κλιμάκια συνέχισε και χθες να πιέζει για νέα μέτρα - εφεδρεία τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη διετία με στόχο να κλείσει το δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018 . Επιμένουν να δούν την προβλέψεις εσόδων ακινήτων (τον ΕΝΦΙΑ ή αυτόν που θα τον αντικαταστήσει) αλλά και τις αλλαγές για την φορολογία που έχει προαναγγείλει αλλά δεν έχει παρουσιάσει η Κυβέρνηση.
Στο τελευταίο η απάντηση των επιτελών του ΥΠΟΙΚ είναι ότι η πρόταση για την φορολογία θα παρουσιαστεί μέσα στον Φεβρουάριο.
Στο σκέλος των δαπανών ζητούν να μάθουν την μέθοδο και την προετοιμασία με την οποία θα περιοριστούν κατά 900 εκ ευρώ τα κοινωνικά επιδόματα καθώς και για το πότε και πως θα μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ όπως προβλέπει το μνημόνιο. Επίσης ζητούν αναλυτικά στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου η τακτοποίηση των οποίων θα αποτελέσει ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης.
Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων επιμένουν να δούν τις επόμενες αποκρατικοποιήσεις μέχρι και το 2018 καθώς συνδέονται και με και με τους στόχους που τεθούν για το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ .
Παρατηρούν επίσης καθυστερήσεις σχετικά με την σύσταση της 8μελούς επιτροπής για την αξιολόγηση της διοίκησης των τραπεζών. Στα «κόκκινα» δάνεια επιμένουν στην πώληση χωρίς εξαιρέσεις για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό το ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Το βέβαιο είναι ότι η συλλογή στοιχείων και οι έμμεσες υποδείξεις των τεχνικών κλιμακίων που αποτελεί την σχετικά πιο εύκολη φάση της διαπραγμάτευσης φτάνει στο τέλος της. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συγκεντρωθεί το υλικό και θα γίνει μια μίνι έκθεση που θα είναι διαθέσιμη στους επικεφαλείς των ομάδων οι οποίοι και θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση από την επόμενη εβδομάδα.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αξιολόγηση θα γίνει σε στάδια. Σε κάθε στάδιο θα συμφωνούνται συγκεκριμένα να μέτρα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν η διαπραγμάτευση περάσει στην επόμενη φάση της.
Tags: ΤΡΟΙΚΑΜοσκοβισί


ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί - Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η αξιολόγηση

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί - Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η αξιολόγηση

Οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα εντός των επομένων ημερών, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στις αρχές της επόμενης εβδομάδας: Αυτό επεσήμανε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και συζητούν με την κυβέρνηση για δημοσιονομικά θέματα και το ασφαλιστικό. «Είμαι αισιόδοξος, ότι οι επικεφαλής μπορούν να βρεθούν τις επομενες μέρες και να ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης βδομάδας την αξιολόγηση», τόνισε.
Προέβλεψε ότι οι συζητήσεις θα πάρουν κάποιο χρόνο, ωστόσο, όπως είπε, θέλουμε την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε επίσης ότι πριν από λίγες μέρες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Νταβός, ενώ είδε και τον επικεφαλής της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, στον οποίο έδωσε οδηγίες ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης στην Αθήνα.
Καμία σύνδεση προσφυγικού με αξιολόγηση
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση του προσφυγικού ζητήματος με την αξιολόγηση ούτε ως προς το περιεχόμενο ούτε στο χρονοδιάγραμμα.
Η επιθυμία της Κομισιόν είναι να τελειώσουμε το συντομότερο και με επιτυχία την αξιολόγηση, ώστε να ξεκινήσουμε με θετικό πνεύμα τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: