Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Για τουλάχιστον πέντε χρόνια πρέπει οι φορολογούμενοι να κρατούν τις παλιές αποδείξεις

Για τουλάχιστον πέντε χρόνια πρέπει οι φορολογούμενοι να κρατούν τις παλιές αποδείξεις

Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2016 13:29
 
UPD:13:50
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών θα πρέπει οι φορολογούμενοι να κρατούν τις αποδείξεις των προηγούμενων ετών με βάση τις οποίες έχτισαν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωσε στη Βουλή ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις αυτές προκειμένου να τις επιδείξουν σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου. Ακόμη είπε ότι «για το 2016 κρατάμε όλες τις αποδείξεις» και πως θα έρθει διάταξη στη Βουλή για επέκταση τραπεζικών συναλλαγών.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία θα παρέχονται διευκρινίσεις για το θέμα.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις από αγορές προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών με τις οποίες δικαιολόγησαν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματός τους τουλάχιστον για πέντε χρόνια για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων.
Σημειώνεται ότι με βάση τον νόμο οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να συγκεντρώνουν αποδείξεις για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό μέχρι και τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014.
Για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015 και θα δηλωθούν το 2016 στην εφορία δεν ίσχυσε τελικά αυτή η υποχρέωση.
Για τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος θα δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον κάνουν αγορές με τη χρήση πιστωτικών καρτών.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Αλεξιάδης αυτό θα ισχύει για όλες τις δαπάνες, ακόμη και αυτές που αφορούν πληρωμές λογαριασμών των ΔΕΚΟ.
Επίσης όλες οι δαπάνες της δήλωσης (ενοίκια, ιατρικές κ.α.) θα πρέπει να γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών λογαριασμών για να αναγνωρίζονται από την εφορία.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: