Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Τράπεζες: «Κουρεύουν» άρον άρον τις προμήθειες

Τράπεζες: «Κουρεύουν» άρον άρον τις προμήθειες

Τράπεζες: «Κουρεύουν» άρον άρον τις προμήθειες
Καλό πρόσωπο θέλουν να δείξουν οι τράπεζες στην εποχή των capital controls και όταν η χρήση του πλαστικού χρήματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα, προχωρώντας σταδιακά σε μείωση των χρεώσεων και προμηθειών που εισπράττουν. Και έτσι επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την «F&M Voice».
Γράφει: Γιάννης Γεωργίου
Η εφημερίδα μας στις 14 Ιανουαρίου επισήμανε ότι έχουν μπει στο «στόχαστρο» του οικονομικού επιτελείου οι χρεώσεις και προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές, με τα στελέχη της κυβέρνησης να τις χαρακτηρίζουν «υπερβολικές, ιδιαίτερα την εποχή των capital controls».
Οι προμήθειες είναι σε πολλές περιπτώσεις κραυγαλέες, όταν μάλιστα τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες «σπρώχνουν» το συναλλασσόμενο κοινό στον… ηλεκτρονικό γκισέ.
Την αρχή έκανε η Εθνική Τράπεζα η οποία μειώνει στο 0,5% την προμήθεια για συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ (δηλαδή στα 5 λεπτά) που γίνονται με κάρτες, σε περίπτερα, φούρνους κ.λπ. (Εθνική Τράπεζα: Μείωση της προμήθειας στις συναλλαγές μέσω POS). Ωστόσο για αγορές μεγαλύτερης αξίας, το ποσοστό της προμήθειας αυξάνεται.
Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να γίνει φθηνότερο το «πλαστικό χρήμα», καθώς οι προμήθειες ξεκινούν από το 0,5%, με το μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 1,2%.
Παράλληλα θα διαθέτουν σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, από περίπτερα και φούρνους μέχρι ψιλικατζίδικα και mini market μηχανάκια POS προς 99 ευρώ.
Η κίνηση αυτή από πλευράς τραπεζών ανοίγει το δρόμο στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα επεκτείνει τη χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες σχεδόν τις συναλλαγές.
Σήμερα οι προμήθειες με τις οποίες χρεώνουν οι τράπεζες τις επιχειρήσεις -τους προμηθεύουν το μηχανάκι POS και εκκαθαρίζουν τη συναλλαγή- φτάνουν μέχρι 3,5% επί της αξίας της συναλλαγής.
Το ύψος της προμήθειας σχετίζεται:
-Με τον όγκο των συναλλαγών. Για παράδειγμα η προμήθεια είναι χαμηλότερη για ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ και υψηλότερη για ένα μικρό κατάστημα λιανικής.
-Αν η συναλλαγή με χρήση πλαστικού χρήματος γίνεται με φυσική παρουσία στο κατάστημα ή διαδικτυακά (υψηλότερη η χρέωση στο ηλεκτρονικό εμπόριο).
-Αν η κατηγορία της επιχείρησης είναι επιρρεπής σε απάτες με κάρτες.
-Αν οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται με κάρτες εξωτερικού. Για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικά νησιά και δουλεύουν κατά 70% με ξένους χρεώνονται με υψηλότερη προμήθεια.
Η προμήθεια ενσωματώνει μία σειρά από κόστη, τα οποία πληρώνει με τη σειρά της η τράπεζα όπως:
-Το κόστος χρήσης του διεθνούς σήματος Visa ή MasterCard (περίπου στο 0,15%).
-Το κόστος για την κάλυψη της απάτης -των συναλλαγών δηλαδή που γίνονται με κλεμμένες ή πλαστογραφημένες κάρτες- και είναι περίπου στο 0,08% με 0,1%.
-Το κόστος της προμήθειας που πληρώνει η τράπεζα αποδέκτης μιας συναλλαγής, στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα. Συγκεκριμένα με κανονισμό της Κομισιόν η συγκεκριμένη προμήθεια μειώθηκε στο 0,3% για τις πιστωτικές και σε 0,2% για τις χρεωστικές κάρτες.
-Και φυσικά το κέρδος της από την εκκαθάριση της συναλλαγής.
Άλλες χρεώσεις
Για την ανάληψη μετρητών με χρέωση αποταμιευτικού λογαριασμού μέσω του δικτύου άλλων τραπεζών στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, ο πελάτης μπορεί να βρεθεί να πληρώνει έως και 5 τοις χιλίοις επί του ποσού που θα κάνει ανάληψη, πέραν του παγίου που κυμαίνεται έως και 2,20 ευρώ ανά συναλλαγή.
Σημαντικό είναι το κόστος που επωμίζεται ο καταθέτης όταν απευθύνει ερώτηση υπολοίπου μέσω του ΔΙΑΣ και το οποίο μπορεί να αγγίξει και τα0,30 ευρώ ανά ερώτηση, όταν στις περισσότερες περιπτώσεις είναι 0,15 ευρώ.
Οι χρεώσεις γίνονται εξωπραγματικές όταν πρόκειται για την έκδοση εντολών πληρωμών για το εσωτερικό. Είναι ενδεικτικό πως για την πληρωμή ενός π.χ. ασφαλιστηρίου 150 ευρώ σε ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό (όχι στην ίδια την τράπεζα ) η Alpha Bank 12 ευρώ, η Attica Bank χρεώνει 7,5 ευρώ, η Eurobank 15 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 8 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 10 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: