Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

«Πριμ» στην εισφοροδιαφυγή και σε λιγότερα χρόνια εργασίας


«Πριμ» στην εισφοροδιαφυγή και σε λιγότερα χρόνια εργασίας

Δημιουργείται ένα σύστημα που απλώς να εξασφαλίζει μια σύνταξη σε όλους της τάξεως των 500-700 ευρώ.
prim-stin-eisforodiafugi-kai-se-ligotera-xronia-ergasias
 

Χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει από τους δανειστές την έγκριση για να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή με τη σημερινή του μορφή, η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί επί τριήμερο πρώτον για τη διατήρηση των υφιστάμενων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα καιδεύτερον για τις περιορισμένες όπως η ίδια αναφέρει περικοπές στις νέες συντάξεις. Και το ένα και το άλλο, θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις.
Οι δανειστές προσέρχονται στην Αθήνα χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δεχτούν τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές(σ.σ είναι το ισοδύναμο για να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις), χωρίς να έχουν συμφωνηθεί επί της αποδοτικότητας των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά για να εξασφαλιστεί η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ και χωρίς να είναι καν οι συμφωνημένοι οι συντελεστές αναπλήρωσης που παρουσίασε η ελληνική πλευρά.
Ειδικά στους νέους χαμηλοσυνταξιούχους, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει συντάξεις που θα προκύπτουν με συντελεστές αναπλήρωσης που ξεπερνούν ακόμη και το 80% ενώ στις υψηλές συντάξεις, ο συντελεστής πέφτει κοντά στο 60%. Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα εγκρίνουν συντελεστές άνω του 50-55% για κύρια και επικουρική σύνταξη κάτι που αν ισχύσει μέχρι το τέλος της διαπραγμάτευσης, θα καταστήσει το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε, θετικό σενάριο χωρίς πιθανότητες υλοποίησης.
Τι συντάξεις βγάζει ο τρόπος υπολογισμού που παρουσίασε η κυβέρνηση;
Με 800 ευρώ συντάξιμες αποδοχές η σύνταξη διαμορφώνεται:
1. Στα 480 ευρώ με 15 χρόνια
2. Στα 519 ευρώ με 20 χρόνια
3. Στα 620 ευρώ με 30 χρόνια και
4. Στα 684 ευρώ με 35 χρόνια. Δηλαδή ο συντελεστής αναπλήρωσης για τις χαμηλές αποδοχές διατηρείται στο 85% μόνο για την κύρια σύνταξη
Με 1400 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η σύνταξη είναι
1.Στα 552 ευρώ για 15 χρόνια
2.Στα 620 ευρώ με 20 χρόνια
3. Στα 797 ευρώ με 30 χρόνια και
4. Στα 909 ευρώ με 35 χρόνια
Με 2000 ευρώ η σύνταξη φτάνει
1. Στα 624 ευρώ με 15 χρόνια
2. Στα 721 ευρώ με 20 χρόνια
3. Στα 974 ευρώ με 30 χρόνια και
4. Στα 1134 ευρώ με 35 χρόνια.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο συντελεστής αναπλήρωσης σε αυτόν που έχει συντάξιμες αποδοχές 2000 ευρώ είναι μόλις 55% αντί για 85% που είναι για αυτόν που έχει συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ. Είναι ένα σύστημα το οποίο επιβραβεύει με αναλογικά μεγαλύτερη σύνταξη αυτούς που ασφαλίζονται λιγότερο. Και μόνο αυτό θα φέρει έκρηξη εισφοροαποφυγής καθώς ούτε τα πολλά χρόνια εργασίας ούτε οι υψηλές αποδοχές επιβραβεύονται

Τι προκύπτει από τους αριθμούς;

Δημιουργείται ένα σύστημα που απλώς να εξασφαλίζει μια σύνταξη σε όλους της τάξεως των 500-700 ευρώ. Το να ξεπεράσει κάποιος αυτό το όριο, ειδικά με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς:
1.      Οι συντάξιμες αποδοχές τουλάχιστον κατά τα πρώτα χρόνια θα υπολογίζονται βάσει των αποδοχών από το 2002 και μετά. Έτσι, όλοι θα κουβαλήσουν στον υπολογισμό της σύνταξής τους τη ζημιά που έγινε στον μέσο όρο αποδοχών κατά την 7ετή ύφεση. Κακώς συγκρίνονται οι συντάξεις του προηγούμενου συστήματος με το νέο με βάση τα ίδια επίπεδα αποδοχών. Είναι ξεκάθαρο ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού, δεν μπορούν να υπάρξουν οι συντάξιμες αποδοχές που υπήρχαν με το καθεστώς υπολογισμού της σύνταξης μέχρι τώρα.
2.      Τα ποσά που αναφέρθηκαν θα δίδονται μόνο σε όσους συμπληρώνουν τα 67 έτη ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Πρακτικά, με τέτοια ανεργία, κανείς δεν θα μπορεί να φύγει στα 62 αν και διατηρείται η δυνατότητα αναγνώρισης 7 πλασματικών ετών. Για όποιον θελήσει να φύγει πριν από τα 67 ή τα 62 με 40 χρόνια, δεν θα παίρνει καν ολόκληρη τη βασική σύνταξη
3.      Ακόμη και να ασφαλιστείς για 40 χρόνια, ακόμη και να επιδιώξεις να ανεβάσεις τον μέσο όρο των αποδοχών πληρώνοντας ακόμη και το 60% του μισθού σε εισφορές και φόρους, το σύστημα δεν θα σε επιβραβεύσει. Είναι ένα σύστημα που θα αποθαρρύνει τις υψηλές αποδοχές και τα πολλά ένσημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: