Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

«ΠΑΓΩΣΕ» ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Γ. ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ Οι δανειστές βάζουν «φρένο» στις προσδοκίες για αξιολόγηση και χρέος

«ΠΑΓΩΣΕ» ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Γ. ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

Οι δανειστές βάζουν «φρένο» στις προσδοκίες για αξιολόγηση και χρέος

Οι δανειστές βάζουν «φρένο» στις προσδοκίες για αξιολόγηση και χρέος

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
«Φρένο» στις προσδοκίες της Αθήνας για ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να ξεκινήσει, σύντομα, ροή θετικών «ειδήσεων» για την ελληνική οικονομία αρχής γεννομένης από τη διαβούλευση για το χρέος, βάζουν οι πιστωτές, λίγο πριν από την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, που αναμένεται στις 18 Ιανουαρίου, μέχρι νεωτέρας.
Στον απόηχο των κυβερνητικών χειρισμών στο ασφαλιστικό, αλλά και εν αναμονή της περιοδείας που ξεκινά αύριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ευρώπη με ομολόγους του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, εκτίμησε χθες πως η συζήτηση που θα κλείσει την αξιολόγηση θα κρατήσει μήνες αντί για εβδομάδες. Ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ αναμένεται να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και μάλιστα όχι ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και ως χρηματοδότης.
Εν τω μεταξύ, χθες, το ασφαλιστικό, που μελετάται ήδη από τους Θεσμούς, βρέθηκε και στο τραπέζι του EuroWorkingGroup, που συνεδρίασε για να προετοιμάσει το Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου. Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών και περιορίστηκε να πει πως αυτή θα γίνει αργότερα τον Ιανουάριο.
ΜΑΡΑΘΩΝΙΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ 
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δήλωσε χθες ο Γ. Ντάισελμπλουμ στο Άμστερνταμ, προαναγγέλλοντας μαραθώνιες διαβουλεύσεις, μηνών, αντί για εβδομάδων, για την πρώτη αξιολόγηση. Θα ήθελα να επιταχύνω τη διαδικασία, αλλά δεν μπορώ, φέρεται να είναι το μήνυμα του προέδρου του Eurogroup, όπως μεταδόθηκε χθες στον ηλεκτρονικό Τύπο, ενώ ξεκαθάρισε πως για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η συμφωνία για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και κάποια ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα μεταξύ άλλων, παραπέμποντας στη δύσκολη συζήτηση για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2016 ? 2018.
Μόνο με θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το Eurogroup, σε συνεδρίαση του, θα πάρει αποφάσεις για νέες εκταμιεύσεις και θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, που σημείωσε παράλληλα πως ακόμη δεν έχει δει την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό.
ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ
Εν αναμονή των κρίσιμων εξελίξεων και της, διαφαινόμενης, σκληρής πρώτης αξιολόγησης, όπου εκτός από το ασφαλιστικό κυριαρχούν και οι απαιτήσεις των Θεσμών για νέα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2016 ? 2018 που κατά ορισμένους εκπροσώπους των θεσμών μπορούν να υπερβούν τα 6 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος ξεκινά αύριο σειρά επαφών στην Ευρώπη με ομολόγους του.
Πρώτος σταθμός είναι η Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογο του Π. Κ. Παντοάν. Ακολουθεί το Σάββατο συνάντηση με τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών, την Κυριακή με τον Γάλλο υπουργός Μ. Σαπέν και τη Δευτέρα με τον Φινλανδό ομόλογό του. Την Τρίτη θα συναντηθεί στο Άμστερνταμ με το Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ την Τετάρτη ο κύκλος των συναντήσεων κλείνει με το «ραντεβού» στο Βερολίνο με τον κ. Σόιμπλε, μία μόλις μέρα, πριν από το Eurogroup, της 14ης Ιανουαρίου, όπου θα αποτυπωθούν πιο ξεκάθαρα οι διαθέσεις των πιστωτών για την πρώτη αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: