Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Τι είπε ο Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα μετά το Eurogroup

Τι είπε ο Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα μετά το Eurogroup

Πρώτη καταχώρηση: 14/01/2016 - 19:33
Τελευταία δημοσίευση: 14/01/2016 19:53Οικονομία
Τι είπε ο Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα μετά το Eurogroup
«Δώσαμε έμφαση στη σπουδαιότητα για μια έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και είπαμε στην Ελλάδα να υποβάλει τις απαιτούμενες πληροφορίες που χρειάζονται όσο το δυνατόν πιο σύντομα» τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμμετά το τέλος του Eurogroup.
Διαβάστε επίσης:

Ντάισελμπλουμ: Σημαντική η έγκαιρη
ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

Πρώτη καταχώρηση: 14/01/2016 - 19:29
Τελευταία δημοσίευση: 14/01/2016 19:29Οικονομία
Ντάισελμπλουμ: Σημαντική η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης
«Δώσαμε έμφαση στη σπουδαιότητα για μια έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και είπαμε στην Ελλάδα να υποβάλει τις απαιτούμενες πληροφορίες που χρειάζονται όσο το δυνατόν πιο σύντομα» τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup.
Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως «δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό» και πως οι Θεσμοί έχουν αποστείλει ερωτήσεις που χρήζουν διευκρινίσεων από την Αθήνα για τη μεταρρύθμιση.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ακόμη πως η ελληνική πλευρά επιβεβαιώνει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη ως ένα από τα βασικά συστατικά της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι.

Μοσκοβισί: Πρέπει να διατηρηθεί το μεταρρυθμιστικό momentum στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 14/01/2016 - 20:10
Τελευταία δημοσίευση: 14/01/2016 20:10Οικονομία
Μοσκοβισί: Πρέπει να διατηρηθεί το μεταρρυθμιστικό momentum στην Ελλάδα
«Υπάρχει σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην Ελλάδα και τώρα επικεντρωνόμαστε στην πρώτη αξιολόγηση» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων υποστήριξε πως «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά χρειάζεται να σημειωθεί ταχεία πρόοδος.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Δείτε επίσης:

Μοσκοβισί: Πρέπει να διατηρηθεί το
μεταρρυθμιστικό momentum στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 14/01/2016 - 19:39
Τελευταία δημοσίευση: 14/01/2016 19:39Οικονομία
«Υπάρχει σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην Ελλάδα και τώρα επικεντρωνόμαστε στην πρώτη αξιολόγηση» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης τουEurogroup.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων υποστήριξε πως «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά χρειάζεται να σημειωθεί ταχεία πρόοδος. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα βρεθεί τις επόμενες εβδομάδες στην καρδιά των συζητήσεων». Πρόσθεσε δε, πως πρόκειται για το πιο ευαίσθητο ζήτημα.
Ο Επίτροπος και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισαν ότι η τρόικα είναι εν αναμονή στοιχείων που αφορούν το συνταξιοδοτικό και πρόσθεσαν ότι καλό θα ήταν τα στοιχεία αυτά να σταλούν “σύντομα” από τις ελληνικές Αρχές, ούτως ώστε να μπορέσουν τις επόμενες ημέρες να μεταβούν στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικας για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης
Ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε πως πολλά έχουν επιτευχθεί στην Ελλάδα από το καλοκαίρι και ότι υπάρχει αλλαγή πνεύματος, αλλά πρέπει να διατηρηθεί το μεταρρυθμιστικό momentum.

Τι είπε ο Ρέγκλινγκ για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

Πρώτη καταχώρηση: 14/01/2016 - 20:33
Τελευταία δημοσίευση: 14/01/2016 20:51Οικονομία
Τι είπε ο Ρέγκλινγκ για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος
Να μην καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τόνισε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ μετά το τέλος του Eurogroup.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση ο επικεφαλής του ESM είπε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απελευθερώσει πόρους για την οικονομία, σημειώνοντας πως τους επόμενους μήνες υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν.
Διαβάστε επίσης:

Ρέγκλινγκ: Η κατάσταση της ελληνικής
ρευστότητας μπορεί να δυσκολέψει τον Φλεβάρη

Πρώτη καταχώρηση: 14/01/2016 - 20:13
Τελευταία δημοσίευση: 14/01/2016 20:13Οικονομία
Να μην καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τόνισε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ μετά το τέλος του Eurogroup.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση ο επικεφαλής του ESM είπε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απελευθερώσει πόρους για την οικονομία, σημειώνοντας πως τους επόμενους μήνες υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν.
Ο ίδιος δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα προκύψει ταμειακό πρόβλημα, καθώς όπως είπε η χώρα τρέχει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν νέα στοιχεία που δείχνουν τα έσοδα ήταν καλύτερα απ’ όσο αναμένονταν. Η κατάσταση της ελληνικής ρευστότητας θα μπορούσε να δυσκολέψει ξανά τον Φεβρουάριο, συμπλήρωσε.

"Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα" λέει ο Σόιμπλε για το προσφυγικό

Πρώτη καταχώρηση: 14/01/2016 - 22:34
Τελευταία δημοσίευση: 01:50Οικονομία
Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα λέει ο Σόιμπλε για το προσφυγικό
H Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αυξήσει τη χρηματοδότησή της, πέρα από τα 3 δις. ευρώ που θα δώσει στην Τουρκία, προκειμένου να περιορίσει την εισροή στην Ευρώπη προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Συρία, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Δείτε επίσης:

Σόιμπλε: Η Ευρώπη πρέπει να δώσει περισσότερα
χρήματα για τον περιορισμό των προσφύγων

Πρώτη καταχώρηση: 14/01/2016 - 21:49
Τελευταία δημοσίευση: 14/01/2016 21:49Επικαιρότητα
H Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αυξήσει τη χρηματοδότησή της, πέρα από τα 3 δις. ευρώ που θα δώσει στην Τουρκία, προκειμένου να περιορίσει την εισροή στην Ευρώπη προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Συρία, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα κεφάλαια για τη σταθεροποίηση της περιοχής, πέρα από τα 3 δις.» που υποσχεθήκαμε στην Τουρκία, δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα και η Γερμανία είναι έτοιμη να το κάνει».
«Αυτό δεν είναι γερμανικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη στο θέμα αυτό», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

Πολιτικοί: Σόιμπλε


Eurogroup: Ανάμεικτα μηνύματα

Πρώτη καταχώρηση: 15/01/2016 - 07:29
Τελευταία δημοσίευση: 07:29Οικονομία
Eurogroup: Ανάμεικτα μηνύματα
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Σπάνιους επαίνους δέχθηκε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οΕυκλείδης Τσακαλώτος προσωπικά, για τον τρόπο με τον οποίο έχει φέρει εις πέρας τις ελληνικές υποχρεώσεις στο διάστημα από το καλοκαίρι και μετά.
Οι εταίροι και η Κομισιόν επιζητούν τώρα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, ώστε να δοθεί μεταξύ άλλων το σήμα η χώρα εισέρχεται σε ένα ενάρετο κύκλο με ευνοϊκές συνέπειες σε οικονομία και πρόσβαση στις αγοράς.
Ο λόγος πίσω από τα θετικά σχόλια δεν ήταν άλλος από τον γύρο πρωτευουσών που πραγματοποίησε ο υπουργός, κατά τον οποίο, ούτε λίγο, ούτε πολύ ζήτησε από τους εταίρους να αγνοήσουν τις εσωτερικές πολιτικές κραυγές, την διφορούμενη αντιμνημονιακή ρητορική και τις ψυχροπολεμικές ανακοινώσεις για ακραίους κύκλους και μειοψηφούντες, αλλά αντιθέτως να επικεντρώσουν όλοι στο τι το ίδιο το υπουργείο οικονομικών έχει ως τώρα επιτύχει.
Ο Γερούν Ντάισελμπουμ μάλιστα, αναπαράγοντας τις ελληνικές θέσεις, δήλωνε χθες πως ο πρωθυπουργός ο ίδιος έχει την άποψη ότι το πρόγραμμα και οι συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν στον ελάχιστο χρόνο για το καλό της οικονομίας και τα μάτια των αγορών και της διεθνούς κοινότητας.
Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει πρώτα να δοθούν εξηγήσεις για το ασφαλιστικό, που καλό είναι ως πλάνο, αλλά πρέπει να δούμε αν βγαίνουν τα νούμερα και με ποιό τίμημα για την οικονομία.
Ο χρόνος πάλι, της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αποτέλεσε αντικείμενο ερωτήσεων, ακριβώς γιατί η δύο πλευρές επικέντρωσαν τη συζήτηση περί χρόνου σε ένα μεταφυσικό επίπεδο τις προηγούμενες ημέρες. Ο πραγματιστής Ντάισελμπλουμ προσγείωσε απότομα το αιθεροβάμον κοινό, επισημαίνοντας αφενός τον όγκο δουλειάς που πρέπει να βγει, αφετέρου αποσύνδεσε τις πράξεις από τις προθέσεις (που η κάθε πλευρά και κυρίως η κυβέρνηση αποδίδει σε όποιον κάνει μη βολικές δηλώσεις για τον χρόνο της ολοκλήρωσης).
Και φυσικά ο Κλάους Ρέγκλιγκ, έθεσε εύστοχα το διακύβευμα, εξηγώντας ότι αν η κυβέρνηση δεν λάβει τη δόση για καιρό και προσπαθήσει να ζήσει εκ των ενόντων, τότε θα κάνει για μια ακόμη φορά κακό στην πραγματική οικονομία.
Ως εκ τούτου, και για να μπουν όλα αυτά σε μια σειρά το eurogroup κάλεσε σήμερα την ελληνική κυβέρνηση να δώσει ταχύτατα επιπλέον στοιχεία σε σχέση με τη πρόταση μεταρρύθμισης του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος και να δώσει ιδιαίτερη και αποφασιστική έμφαση στον τερματισμό της πολιτικής επιρροής σε σχέση με τους διορισμούς στελεχών του ελληνικού δημοσίου και ιδιαιτέρως στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Το eurogroup ζήτησε επιπλέον στοιχεία και για τα δημόσια οικονομικά του 2016.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ που επεσήμανε τα δύο αυτά σημεία στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, “οι ελληνικές αρχές πρέπει να δώσουν τα επιπλέον στοιχεία για το ασφαλιστικό, ώστε η τρόικα να μπορέσει να κατέβει στην Αθήνα για να ξεκινήσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος”. Σε σχέση με το σημείο της αποπολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και των διοικήσεων των τραπεζών ο πρόεδρος του eurogroup, αφού εξήγησε ότι “οι υπουργοί το ζήτησαν αυτό από τον κ.Τσακαλώτο”, σημείωσε ότι “η αποπολιτικοποίηση και η μείωση της πολιτικής επιρροής στου διορισμούς, έχει ειδικά τώρα ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η ΕΕ έχει βάλει ακόμα περισσότερα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες”.
Ερωτηθέντες σχετικά, τόσο ό ίδιος, όσο και ο επίτροπος Μοσκοβισί, επεσήμαναν ότι σε σχέση με το ζήτημα του περιορισμού των αδειών εκπομπής τηλεοπτικών σταθμών, θα γίνει εξέταση της κατάστασης από την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης και “ο οδηγός μας σε αυτήν την υπόθεση θα είναι το μνημόνιο”.
Ο πρόεδρος του eurogroup, και ο επίτροπος Μοσκοβισί εξήγησαν ότι έχουν τη δέσμευση της κυβέρνησης για την συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι που κατά τον κ.Ντάισελμπλουμ ο κ.Τσακαλώτος δέχθηκε αμετάκλητα κατά την κατ’ιδίαν συζήτησή του.
Σε σχέση με το μέγεθος της επόμενης δόσης ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι είχαν υπολογιστεί 5,5 δισ. ευρώ, αλλά αυτό το ποσό θα προσαρμοστεί στις συνθήκες.
Όσον αφορά τις ανάγκες αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, ο Κλάους Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται 4 δισ. μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
ΠΗΓΗ: real.gr
Διαβάστε επίσης:

Ντομπρόβσκις: Ανησυχίες για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 15/01/2016 - 08:53
Τελευταία δημοσίευση: 08:59Οικονομία
Ντομπρόβσκις: Ανησυχίες για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα
Τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επιχειρηματικό περιβάλλον στηνΕλλάδα εκφράζει σε συνέντευξη του,ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με αφορμή το αδιέξοδο με την επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης:

Ντομπρόβσκις: Ανησυχίες για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: 15/01/2016 - 08:44
Τελευταία δημοσίευση: 08:44Επικαιρότητα
Τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα εκφράζει σε συνέντευξη του,ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με αφορμή το αδιέξοδο με την επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Μιλώντας στην Καθημερινή,ο κ. Ντομπρόβσκις υπογραμμίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – εκτός από την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, για την οποία αναγνωρίζει ότι γίνονται σημαντικά βήματα – είναι ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.
«Για να ανακάμψει η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στις ελληνικές αρχές. Πρέπει να καλλιεργήσουν ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον», τονίζει χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση αν η Επιτροπή προτίθεται να πάρει κάποια πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι οι Βρυξέλλες δεν παρεμβαίνουν σε «συγκεκριμένες υποθέσεις».
Επανάλαβε όμως ότι όταν η Επιτροπή μελετά τις προβλέψεις για το πώς μία οικονομία θα ανακάμψει, το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι μέρος των ανησυχιών.
Σε ότι αφορά την αξιολόγηση, δήλωσε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη και διατεθειμένη να ξεκινήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, όμως δεν βάζει προθεσμία για το πότε πρέπει να ολοκληρωθε

Δεν υπάρχουν σχόλια: