Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΕΛΣΤΑΤ Στο -0,7% ο πληθωρισμός τον Ιανούαριο

ΕΛΣΤΑΤ

Στο -0,7% ο πληθωρισμός τον Ιανούαριο

Στο -0,7% ο πληθωρισμός τον Ιανούαριο

Με αρνητικό ρυθμό 0,7% κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο εφέτος, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε συνθήκες αποπληθωρισμού για 35ο συνεχή μήνα.
Ωστόσο, παρά τη νέα μείωση του πληθωρισμού, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ανατιμήσεις - λόγω και των αλλαγών στον ΦΠΑ- σε σχεδόν όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που συνθέτουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς». Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν σε ψωμί και δημητριακά (2,9%), μοσχάρι (2,2%), αυγά (3,9%), ψάρια (3,6%), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (5,9%), ελαιόλαδο (12,6%), πατάτες (14,8%), αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς (8,8%), λοιπά τρόφιμα (7,7%), καφέ (8,5%), τσιγάρα (1,7%), στερεά καύσιμα (4,8%), υαλικά και είδη οικιακής χρήσης (3,7%), φαρμακευτικά προϊόντα (0,7%), νοσοκομεία- κλινικές (6,3%), εγκαταστάσεις διοδίων και παρκόμετρα (0,9%), μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (14,5%), οδικές μεταφορές επιβατών (6,2%) και εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (2,8%). Στον αντίποδα, μεταξύ των μειώσεων καταγράφονται αυτές σε γιαούρτι (2,2%), τυριά (0,7%), νωπά λαχανικά (12,9%), ένδυση- υπόδηση (9,5%), τιμολόγια ΔΕΗ (0,9%), πετρέλαιο θέρμανσης (17,2%), φυσικό αέριο (17,4%), βενζίνη (2,4%)- στα καύσιμα γενικά συνετέλεσαν οι πολύ χαμηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς- αγορά αυτοκινήτων (4%), εφημερίδες- βιβλία- χαρτικά είδη (1,1%) και ασφάλιση οχημάτων (10%).
Σε μηνιαία βάση (σύγκριση Ιανουαρίου 2016 με Δεκέμβριο 2015), ανατιμήσεις υπήρξαν σε νωπά ψάρια (4,6%), νωπά λαχανικά (2,2%), κρασιά (3,1%) λόγω του πρόσθετου τέλους, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (0,7%) και εγκαταστάσεις διοδίων και παρκόμετρα (0,9%). Αντίθετα, μειώθηκαν οι τιμές σε νωπά φρούτα (3,1%), πετρέλαιο θέρμανσης (8,8%), τιμολόγια ΔΕΗ (1,5%), μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (3,9%) και βενζίνη (2,8%).
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιµών καταναλωτή του Ιανουαρίου 2016 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2015 προκύπτει µείωση 0,7%, έναντι µείωσης 2,8% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2015 προς το 2014. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο 2015 ο πληθωρισμός είχε μειωθεί 0,2%.
Η εξέλιξη αυτή, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες µεταβολές:
1. Από τις µειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 3,7% της οµάδας «Στέγαση», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα ενοίκια κατοικιών, υπηρεσίες κοινοχρήστων, πετρέλαιο θέρµανσης, φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισµό. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα στερεά καύσιµα.
β) Κατά 9,5% της οµάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω µείωσης των τιµών των ειδών ένδυσης και υπόδησης.
γ) Κατά 0,2% της οµάδας «∆ιαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης.
δ) Κατά 0,9% της οµάδας «Μεταφορές», λόγω µείωσης κυρίως στις τιµές αγοράς αυτοκινήτων, καύσιµα αυτοκινήτου (βενζίνη) και στην συντήρηση και επισκευή εξοπλισµού προσωπικής µεταφοράς. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα εισιτήρια µεταφοράς επιβατών µε αεροπλάνο, οδικές µεταφορές επιβατών και στις εγκαταστάσεις διοδίων και παρκόµετρα.
ε) Κατά 1,7% της οµάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στον οπτικοακουστικό εξοπλισµό- υπολογιστές, είδη για παιχνίδια και αθλητισµό, παιχνίδια και χόµπι και στις εφηµερίδες- βιβλία- χαρτικά είδη.
στ) Κατά 1,3% της οµάδας «Εκπαίδευση», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα δίδακτρα δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης.
ζ) Κατά 3,1% της οµάδας «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα είδη ατοµικής φροντίδας και στην ασφάλιση οχηµάτων.
2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 1,6% της οµάδας «∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στο ψωµί και δηµητριακά, ψάρια γενικά, μοσχάρι, αυγά, ελαιόλαδο, αποξηραµένα φρούτα και ξηροί καρποί, ζάχαρη- σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, πατάτες, λοιπά τρόφιµα, καφές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στο γιαούρτι, τυριά, νωπά φρούτα και νωπά λαχανικά.
β) Κατά 1,1% της οµάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα τσιγάρα.
γ) Κατά 1,4% της οµάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα φαρµακευτικά προϊόντα και στις κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.
δ) Κατά 2,7% της οµάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία.
Ο γενικός δείκτης, τον Ιανουάριο 2016 σε σύγκριση µε τον ∆εκέµβριο 2015 παρουσίασε µείωση 1,9%, έναντι µείωσης 1,4% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους.
Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ, στο πλαίσιο της εφαρμογής της μεθόδου της αλυσωτής σύνδεσης στην κατάρτιση των δεικτών τιμών καταναλωτή (εθνικός δείκτης και εναρμονισμένος δείκτης) προέβη στην ετήσια επικαιροποίηση των δεικτών με σκοπό την διατήρηση της αντιπροσωπευτικότητας τους και ειδικότερα:
• επικαιροποίησε τις σταθμίσεις του εθνικού δείκτη με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) του 2014,
• επικαιροποίησε τις σταθμίσεις του εναρμονισμένου δείκτη με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών για το 2014 με την εφαρμογή του ESA2010 (Κανονισμός ΕΚ 549/2013),
• επικαιροποίησε τους πληθυσμιακούς συντελεστές στάθμισης λαμβάνοντας υπόψη και στοιχεία δαπάνης.
• προχώρησε σε αναπροσαρμογή του έτους αναφοράς του δείκτη σε 2015=100,0.
Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός μειώθηκε τον Ιανουάριο εφέτος κατά 0,1% από αύξηση 0,4% τον περασμένο Δεκέμβριο και έναντι µείωσης 2,8% τον Ιανουάριο 2015. Τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, παρουσίασε µείωση 1,7%, έναντι µείωσης 1,2% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το προηγούμενο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: