Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ του ευρώ 7 στους 10 Ελληνες - Ανεργία, οικονομία και μετανάστευση τα σημαντικότερα προβλήματα

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ

Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ του ευρώ 7 στους 10 Ελληνες - Ανεργία, οικονομία και μετανάστευση τα σημαντικότερα προβλήματα

Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ του ευρώ 7 στους 10 Ελληνες - Ανεργία, οικονομία και μετανάστευση τα σημαντικότερα προβλήματα

Υπέρ της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και του ευρώ τάσσονται 7 στους 10 Ελληνες, παρότι αντίστοιχο ποσοστό θεωρεί ότι η ΕΕ έχει πάρει λάθος δρόμο. Επίσης, οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους πολίτες, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης (σε ποσοστό 63% των ερωτηθέντων): Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015.
Ως τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση οι Έλληνες, όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες, της αναγνωρίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (65%), τη διασφάλιση της ειρήνης που επικρατεί μεταξύ των κρατών-μελών της και απολαμβάνουν οι πολίτες της (61%) και το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ (22%). Όσο δε για την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια σκηνή, οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν ότι η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει βαρύτητα και συνεπώς λαμβάνεται σοβαρά υπόψη (ποσοστό 66% στην Ελλάδα). Αυτός, πιθανώς, είναι κι ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι Έλληνες εκτιμούν ότι η Ελλάδα δε μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το μέλλον ούσα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσοστό 57%).
Ειδικότερα, αναφορικά με το Ευρώ, 7 στους 10 Έλληνες τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης με ένα νόμισμα το Ευρώ. Μάλιστα το θετικό ελληνικό ποσοστό καταγράφει αύξηση +7 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το Νοέμβριο 2014 (63%) και ενώ το 2015, και ειδικότερα κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, αναδείχθηκε σε κεντρικό ζήτημα, στην παγκόσμια επικαιρότητα, η παραμονή ή η έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.
Επίσης, οι Έλληνες, όπως και οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται ότι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών. Συγκεκριμένα τάσσονται υπέρ μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς άλλες χώρες (75%), υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (72%) και υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση (77%).
Παράλληλα, παρά τη δυσαρέσκεια που καταγράφεται για το φαινόμενο της μετανάστευσης από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (75%), η ελληνική κοινή γνώμη αναδεικνύει το ανθρώπινό της πρόσωπο, επιμένοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθάει τους πρόσφυγες (ποσοστό 85%).  Το ελληνικό ποσοστό που προκρίνει την επιλογή της αλληλοβοήθειας, είναι το 4ο υψηλότερο της έρευνας, μετά από αυτά των Σουηδών (94%), των Ολλανδών (88%) και των Δανών (86%).
Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα, δυσπιστία εκφράζεται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Ευρωπαϊκή Ένωση-81%, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-71%, Ευρωπαϊκή Επιτροπή-75% και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα-78%) όσο και σε εθνικό επίπεδο (πολιτικά κόμματα-92%, Βουλή των Ελλήνων-83%, ελληνική κυβέρνηση-82%, περιφερειακές ή τοπικές δημόσιες αρχές-82%). Επίσης δυσπιστία εκφράζεται και για τα ΜΜΕ με υψηλότερα αρνητικό ποσοστό αυτό που αφορά στην τηλεόραση (80%), ενώ πιο θετικά διακείμενοι φαίνεται να είναι οι Έλληνες ερωτηθέντες για το διαδίκτυο καθώς το εμπιστεύονται σε ποσοστό 43%.
Παράλληλα, σαφής είναι η διαφοροποίηση των τοποθετήσεων των Ελλήνων ερωτηθέντων αναφορικά με θέματα οικονομικής και προσωπικής κατάστασης – διαφοροποίηση που οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη οικονομική κρίση και ύφεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους άλλους ευρωπαίους πολίτες ομολογούν ότι η ποιότητα ζωής τους έχει υποτιμηθεί (ποσοστό 92%) ενώ οι προβλέψεις τους για το 2016 είναι μάλλον δυσοίωνες (ποσοστό 45% προβλέπει επιδείνωση της ζωής του γενικότερα).
Όσον αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι Έλληνες, σε εθνικό επίπεδο αναφέρονται στην ανεργία (55%) και την κατάσταση της οικονομίας (45%), ενώ η μετανάστευση θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ποσοστό 52%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: