Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Τέσσερα μέτωπα με τους δανειστές θα κρίνουν την αξιολόγηση

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Τέσσερα μέτωπα με τους δανειστές θα κρίνουν την αξιολόγηση

Τέσσερα μέτωπα με τους δανειστές θα κρίνουν την αξιολόγηση

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Ιδιαίτερα κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για τη δυναμική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, στη βάση του καλού σεναρίου που προβλέπει συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Καθολικό Πάσχα, στα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να έλθουν τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, και δεν αποκλείεται, ανάλογα με την πρόοδο των συνομιλιών να επιστρέψουν και οι επικεφαλής, εώς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
Όλα θα εξαρτηθούν ωστόσο από το εάν θα γεφυρωθούν, σε επαρκή βαθμό, οι διαφορές που χωρίζουν Αθήνα και Θεσμούς σε τέσσερα μέτωπα - δημοσιονομικά μέτρα, ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και αποκρατικοποιήσεις τις επόμενες μέρες, με την Κομισιόν αλλά και την ΕΚΤ να στέλνουν χθες σαφές μήνυμα ότι είναι κοινή επιδίωξη η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά με τρόπο που θα είναι βιώσιμος.
Μάλιστα ο Μάριο Ντράγκι τόνισε με νόημα πως «ταχύτητα και αξιοπιστία είναι κρίσιμα» και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να γίνει σωστή διαχείριση των «κόκκινων δανείων».
Κομισιόν
Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της επιστολής Τόμσεν, που κατέστησε σαφές πως το Ταμείο επιχειρεί να ξαναγράψει το Μνημόνιο, ξεκαθαρίζοντας τους όρους για να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, η Κομισιόν, που φέρεται να επιχειρεί να τηρήσει πιο ελαστική στάση, υποστήριξε χθες πως θα κάνει τα πάντα ώστε να επιτευχθεί γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας όμως πως «αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μας».
Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς οι συνομιλίες στην Αθήνα κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων ήταν «εποικοδομητικές», προσθέτοντας ότι «σημειώθηκε καλή πρόοδος σ' έναν αριθμό ζητημάτων».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η εντατική εργασία σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζεται έτσι ώστε να επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατό» οι επικεφαλής της αποστολής των Θεσμών στην Αθήνα, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, απαντώντας χθες σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου, δήλωσε πως οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές προχωρούν, αλλά είναι πολύ νωρίς να καθορισεί η ημερομηνία που θα τελειώσουν.
Πρόσθεσε δε πως είναι μεγάλης σημασίας η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά θα πρέπει να κλείσει στη βάση ενός πακέτου που θα είναι εύρωστο και θα περιορίζει τους κινδύνους εφαρμογής του προγράμματος. «Εν ολίγοις ταχύτητα και αξιοπιστία είναι κρίσιμα», υπογράμμισε. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τις αρχές να κάνουν μία γνήσια προσπάθεια για την εφαρμογή του πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς η διαχείρισή τους όπως είπε είναι σημαντική, αφού εκτός άλλων απελευθερώνει πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας και την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, στο θερμό μέτωπο του συνταξιοδοτικού, υπάρχουν προκλήσεις, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, πρέπει να εξασφαλιστεί αναλογική και διαγενεακή δικαιοσύνη. Υπογράμμισε δε πως απαιτείται πρόοδος και στο «μέτωπο» της μεταρρύθμισης στη φορολογία εισοδήματος.
Τα «αγκάθια»
Για να μπεί η αξιολόγηση στην τελική ευθεία, σύντομα, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, πρέπει να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση σε τέσσερα μεγάλα «αγκάθια»: Το ασφαλιστικό, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα ως προς το εύρος τους αλλά και το είδος τους, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τα θέματα διαχείρισης του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Ταυτόχρονα όλα θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα, στο μέτρο του πολιτικά εφικτού, και με το πλαίσιο που έχει θέσει το Ταμείο, καθώς η συμμετοχή του στο τρίτο Μνημόνιο είναι απολύτως απαραίτητη καταρχήν για το Βερολίνο, για άλλες χώρες της Ευρωζώνης αλλά και για τις αγορές.

Ζ. Γκάμπριελ: Υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους
Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ, υποστηρίζοντας πως εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, με σοβαρότητα, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μείωση του χρέους της, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία. Παραδέχθηκε δε πως από τα 200 δισ. που έλαβε η Ελλάδα ως βοήθεια από το 2010 μέχρι το 2105, τα 145 δισ. δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: