Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Στο παρά πέντε των φορολογικών δηλώσεων με εκκρεμότητες

Στο παρά πέντε των φορολογικών δηλώσεων με εκκρεμότητες

Στο παρά πέντε των φορολογικών δηλώσεων με εκκρεμότητες
Βρισκόμαστε μπροστά στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων και, για μία ακόμη χρονιά, υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να δει το οικονομικό επιτελείο.
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Ποιες είναι οι αλλαγές που έχουν οριστικοποιηθεί:
Α. Χωρίς αποδείξεις η υποστήριξη του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους
Στις φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν μετά την 15η Φεβρουαρίου 2016 και αφορούν τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2015, δεν θα συμπληρωθεί στο έντυπο Ε1, ο κωδικός 049 στον πίνακα 7 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών».
Ο κωδικός υπάρχει στο έντυπο και στην ηλεκτρονική του εκδοχή, αλλά θα είναι απενεργοποιημένος, αφού δεν χρειάζεται, για φέτος, η κάλυψη με αποδείξεις του αφορολόγητου για την έκπτωση των 2.100 ευρώ που αφορά στους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Β. Δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων
Στο έντυπο Ε2 όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ενοίκια φυσικού ή νομικού προσώπου, έχει προστεθεί καινούργια στήλη στην οποία θα πρέπει να δηλωθούν τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας. Η στήλη 16 στην οποία θα πρέπει να δηλωθούν τα εισοδήματα, υπήρχε και πέρυσι.
Ωστόσο, φέτος, έχει αλλάξει περιεχόμενο όπως και όλες οι στήλες στις οποίες αναγράφεται το ακαθάριστο εισόδημα που αναλογεί στον υπόχρεο. Έτσι, το περιεχόμενο στις τέσσερις σημαντικότερες στήλες του Ε2 θα είναι φέτος το εξής:
  • i. Στήλη 13: Θα δηλώνουμε το ακαθάριστο εισόδημα από την εκμίσθωση και την υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας.
  • ii. Στήλη 14: Θα δηλώσουμε το εισόδημα από τη δωρεάν παραχώρηση ακίνητης περιουσίας.
  • iii. Στήλη 15: Θα αναγραφεί το εισόδημα από την ιδιοχρησιμοποίηση ακίνητης περιουσίας.
  • iv. Στήλη 16: Όπως προαναφέρθηκε, θα δηλωθούν τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας.
Παράλληλα, οι αλλαγές που έγιναν στον έντυπο Ε2 επέφεραν και αλλαγές στο έντυπο Ε1. Στον υποπίνακα Δ2 του εντύπου Ε1, στον οποίο δηλώνονται τα Εισοδήματα από Ακίνητη Περιουσία, έχει προστεθεί ο κωδικός 125 και 126, όπου θα μεταφέρονται από το έντυπο Ε2 τα ανείσπρακτα εισοδήματα από ενοίκια.
Τι εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμη:
Α. Τι θα γίνει με τα εισοδήματα φοιτητών και ανέργων κ.λπ.
Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να προβεί, άμεσα, σε νομοθετική παρέμβαση για την προστασία -και φέτος- των φοιτητών, ανέργων και άλλων πολιτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα από τα τεκμήρια διαβίωσης. Το μέτρο αυτό ίσχυε πέρυσι, αλλά η ανανέωσή του και για φέτος απαιτεί νομοθετική διάταξη.
Να θυμίσουμε ότι με νομοθετική παρέμβαση προστέθηκε στις μεταβατικές διατάξεις του 4172/2013 η παρακάτω παράγραφος.
«(36) 35. Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το φορολογικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωση έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, το εισόδημα αυτό, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων της παρ. 1 του άρθρου 15. Εάν το πραγματικό εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για τους φορολογούμενους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, για το εισόδημα που απέκτησαν μετά τη διακοπή της».
Παρόμοια νομοθετική παρέμβαση περιμένουμε και για τα εισοδήματα του 2015.
Β. Ο καθορισμός της πληρωμής των δόσεων φορολογίας εισοδήματος
Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα, η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος εξοφλείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου (ν.4172/2013, άρθρο 67 περίπτωση 6 «… η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης»).
Σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, ανακοίνωσε ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε 3 δόσεις. Τέλη Μαΐου, τέλη Ιουλίου και τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι κατανοητό ότι για την αλλαγή αυτή χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση.
Υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες που πρέπει να λύσει το οικονομικό επιτελείο, όπως η εξίσωση φορολογικά των ετερόφυλων με τα ομόφυλα ζευγάρια που υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης και τι θα γίνει με την εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων για το φορολογικό έτος 2015, για το οποίο έχει εξαγγείλει ο κ. Αλεξιάδης προαιρετική εφαρμογή τους από τις επιχειρήσεις. Αναμένουμε τις αλλαγές λοιπόν, ώστε να μην έχουμε τα περσινά παρατράγουδα...
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice, της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: