Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Προς ματαίωση οδεύει το έργο-μαμούθ της κτηματογράφησης

Προς ματαίωση οδεύει το έργο-μαμούθ της κτηματογράφησης

Πρώτη καταχώρηση: 11/02/2016 - 09:25
Τελευταία δημοσίευση: 09:25Επικαιρότητα
Προς ματαίωση οδεύει το έργο-μαμούθ της κτηματογράφησης
Οσμή άδειων ταμείων επαναφέρει στο προσκήνιο η απόφαση ματαίωσης του έργου-μαμούθ κτηματογράφησης, προϋπολογισμού 572 εκατ. ευρώ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεδομένη θεωρείται η ακύρωσή του την ερχόμενη Παρασκευή, μετά τη συνάντηση των αρμόδιων φορέων με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη.
Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό με κωδικό «ΚΤΙΜΑ-13», που αφορά 28 μελέτες για 28 Νομούς, καλύπτοντας το 70% της χώρας (16 εκατ. δικαιώματα), η νέα διοίκηση της εταιρείας Κτηματογράφησης έχει από καιρό εισηγηθεί στο υπουργείο τη ματαίωση του διαγωνισμού, ο οποίος προκηρύχθηκε το 2013 χωρίς όμως να ανατεθούν οι μελέτες εξ αιτίας καταγγελιών που έχουν φτάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με τη λειτουργία καρτέλ.
Όπως, αναφέρει η Ημερησία, τα ελληνικά γραφεία συμμετείχαν στον εν λόγω διαγωνισμό (ουσιαστικά εμπεριέχει 28 ξεχωριστούς διαγωνισμούς), του οποίου η πρώτη φάση έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2013, με μικρές προσφορές εκπτώσεων από 0,5% μέχρι 5% και με τέτοιο τρόπο ώστε ο διαγωνισμός να μοιράζεται σε όλους.

Μέρος της «πίτας»
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, όλοι έπαιρναν μέρος της πίτας των 572 εκατ. ευρώ σε «πακέτα» των 5-15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η καταγγελία -το Φθινόπωρο του 2014- της ισπανικής εταιρείας Tragsatec προς την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) για προσυμφωνημένες προσφορές «πάγωσε» τη διαδικασία της συμβασιοποίησης των συγκεκριμένων μελετών με τις μειοδότριες εταιρείες.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με όσα είχαν προκύψει από τις καταγγελίες εκείνες, ότι τα ελληνικά μελετητικά γραφεία είχαν προσφέρει πολύ μεγαλύτερη έκπτωση, που άγγιζε το 25%, σε -έξι από τους 28- διαγωνισμούς όπου συμμετείχαν οι Ισπανοί με στόχο «να τους βγάλουν από το παιχνίδι». Αυτό, δηλαδή, τη στιγμή που οι προσφερόμενες εκπτώσεις δεν ξεπερνούσαν το 5% σε δημοπρατήσεις όπου οι Ισπανοί δεν συμμετείχαν.

Αντιδράσεις...
Κάλεσμα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΧΑ ΑΕ να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε απόφαση για τον διαγωνισμό που αφορά περίπου το 70% της κτηματογράφησης της χώρας απηύθυνε η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, τονίζοντας ότι πληροφορήθηκε μόλις μία ημέρα πριν ότι το Δ.Σ. της ΕΚΧΑ θα συνεδρίαζε χθες, αναφορικά με το θέμα ακύρωσης του διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ-13, το έργο του Κτηματολογίου που περιλαμβάνει περίπου το 70% της κτηματογράφησης της χώρας.
Ωστόσο κάτι τέτοιο, σημειώνει η ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δυναμιτίζει την έννοια του διαλόγου για το μεγαλύτερο από τα αναπτυξιακά έργα της χώρας.
Η ΔΕ ΤΕΕ καλεί τον αρμόδιο υπουργό και τη Διοίκηση της ΕΚΧΑ ΑΕ να μη λάβουν καμία απόφαση πριν από τη συνάντηση και συζήτηση με τη Διοίκηση του ΤΕΕ. Η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση απέβη άκαρπη μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν, ανανεώνοντας εκ νέου το ραντεβού με τον Πάνο Σκουρλέτη για την ερχόμενη Παρασκευή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: