Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΣΟΔΑ - ΠΡΟΣ ΑΚΥΡΩΣΗ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Στο τραπέζι ξανά η επιβολή φόρου σε τραπεζικές συναλλαγές

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΣΟΔΑ - ΠΡΟΣ ΑΚΥΡΩΣΗ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Στο τραπέζι ξανά η επιβολή φόρου σε τραπεζικές συναλλαγές

Στο τραπέζι ξανά η επιβολή φόρου σε τραπεζικές συναλλαγές

Υπό την πίεση των διαβουλεύσεων, σε τεχνικό επίπεδο, με τους Θεσμούς ώστε να υπάρξει επαρκής πρόοδος και να επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα, το συντομότερο δυνατόν, η κυβέρνηση φαίνεται να θέτει επί τάπητος όλα τα ανοικτά ζητήματα στο δημοσιονομικό «μέτωπο». Χθες σε προγραμματισμένη σύσκεψη στο τραπέζι τέθηκε το θέμα της επιβολής του ειδικού τέλους των πέντε λεπτών του ευρώ σε κάθε στήλη παιχνιδιού του ΟΠΑΠ. Το ειδικό τέλος θα έπρεπε να είχε ήδη επιβληθεί από τις αρχές του έτους με στόχο την είσπραξη 210 εκατ. ευρώ, φέτος.
Ωστόσο ο ΟΠΑΠ έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μπλοκάροντας την εφαρμογή του μέτρου. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση φαίνεται να αναζητά ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει ξανά και το σχέδιο για την επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, πάνω από ένα όριο. Το σχέδιο που έχει ξανασυζητηθεί προβλέπει την επιβολή τέλους 0,1% για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, ενώ εξαιρεί τις συναλλαγές μέσω ATMs. Τα ανοικτά θέματα του ΟΠΑΠ εξετάστηκαν χθες σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππάς με υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΠΑΠ. Θα βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για όλα τα θέματα του ΟΠΑΠ δήλωνε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας μετά το τέλος της σύσκεψης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά του ΟΠΑΠ ο διευθύνων σύμβουλος Κ. Ζίγκλερ και ο γενικός διευθυντής επικοινωνίας Οδ. Χριστοφόρου. Κύκλοι του ΟΠΑΠ ανέφεραν ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και ότι συζητήθηκε μεγάλο εύρος ανοικτών θεμάτων που αφορούν στην εταιρεία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στα ανοικτά ζητήματα της εταιρίας συγκαταλέγονται, η επιβολή του τέλους των πέντε λεπτών του ευρώ σε κάθε στήλη των παιχνιδιών του Οργανισμού, η καθυστέρηση που υπάρχει στη λειτουργία των VLTs (ηλεκτρονικά παιγνιομηχανήματα) εξαιτίας της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, αλλά και θέματα όπως είναι ο παράνομος τζόγος. Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια για το θέμα των VLTs διεκδικώντας αποζημίωση 1 δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Πρέπει να σημειωθεί ότι από το συγκεκριμένο μέτρο είχε προϋπολογιστεί η είσπραξη 100 εκατ. ευρώ φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2016. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε ότι τα VLTs θα ξεκινούσαν να λειτουργούν μέσα στο καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση ανέμενε έσοδα 300 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: