Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ Ασφαλιστικό: Τσεκούρι πάνω από 30% στις επικουρικές, εθνική σύνταξη στα 20 έτη, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

Ασφαλιστικό: Τσεκούρι πάνω από 30% στις επικουρικές, εθνική σύνταξη στα 20 έτη, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

Ασφαλιστικό: Τσεκούρι πάνω από 30% στις επικουρικές, εθνική σύνταξη στα 20 έτη, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

Του Γιώργου Γάτου
«Παράθυρο» συμφωνίας για το Ασφαλιστικό με... αμοιβαίες υποχωρήσεις (αύξηση εισφορών ώστε να είναι μικρότερες οι περικοπές που θα γίνουν στις μέσες καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, απονομή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης αντί των 15 και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους θα έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης) «άνοιξε» η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών.
«Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση προβλέποντας, μάλιστα, ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμη και αύριο, Σάββατο, στον τελικό (;) γύρο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.
ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ 
Ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν είχαμε κάθετες αρνήσεις» και πως «υπήρξε πρόοδος για τη γεωμετρία, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις επικουρικές συντάξεις αλλά και για την αύξηση των εισφορών» που, έως προχθές, απέρριπταν οι Θεσμοί. Τα ανταλλάγματα που δόθηκαν, κωδικοποιημένα έχουν ως εξής: Οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχθηκαν να συζητήσουν μια μερική αύξηση (έως 1% αντί του 1,5% που ζητούσε το υπουργείο) των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση για τη διετία 2016 - 2017 αφήνοντας περισσότερα... περιθώρια στην κυβέρνηση να «καλύψει» το «άνοιγμα» των 600 εκατ. ευρώ από αναλογικά μικρότερες περικοπές στις συντάξεις.
Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης προβλέπουν μειώσεις ακόμη και 30% αλλά πάνω από τα 170 ευρώ, με όριο προστασίας του εισοδήματος του συνταξιούχου από κύρια + επικουρική σύνταξη τα 1.300 ή 1.400 ευρώ.
Το μεγαλύτερο «ψαλίδι» θα μπει, σε κάθε περίπτωση, σε επικουρικές συντάξεις που είχαν υπολογιστεί με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (άνω του 20% της κύριας).
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δέχθηκε να αυξηθεί στα 20 χρόνια (από τα 15) ο ελάχιστα απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης για την απονομή της εθνικής σύνταξης, Το ποσό που θα χορηγείται «θα είναι 384 ευρώ», δηλώνουν στην «Ημερησία» κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζοντας ότι «είναι υπό συζήτηση το ποσό της εθνικής σύνταξης που θα δίνεται στα 15 έτη». Αλλα σενάρια προβλέπουν τη χορήγηση των 15/20 (288 ευρώ) ή ακόμη και του 30% της εθνικής σύνταξης (την ποινή που επιβάλλεται στις πρόωρες κατά πέντε έτη συντάξεις) και άλλα την απονομή ενός ποσού κοντά στα 320 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά συμφώνησε (ως αντάλλαγμα για τη διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ) να «κατεβάσει» τα ποσοστά αναπλήρωσης της «ανταποδοτικής» σύνταξης κάτω από το 0,80% για τα έως 15 έτη ασφάλισης και κάτω από το 0,92% για τα 15 - 18 χρόνια ασφάλισης, ενώ συζητά να μειώσει το συντελεστή αναπλήρωσης 1,04% που προβλέπεται στο αρχικό σχέδιο για τα 18 - 21 έτη. Τα ποσοστά -που θα επιχειρηθεί να συμφωνηθούν στη νέα συνάντηση- θα είναι το «κλειδί» και για τον επανϋπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων οι οποίες, εφόσον δεν ξεπερνούν τα νέα πλαφόν, δεν θα θιγούν έως το 2018, λένε τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: